HP DeskJet 2540 Review

ByteMe_
28 juli 2015, laatste update op 28 juli 2015, 2.016 views

HP DeskJet 2540

Goedkope inktjetprinter die snel kan printen met een redelijk laag verbruik.

Pluspunten

• Goedkoop
  • Zwart/wit print snel
  • Modern, degelijk design
  • Verspilt minder snel inkt dan concurrentie in hetzelfde segment
  • WiFi
  • Compact

Minpunten

• 1 kleurcartridge, dus geen geweldige fotoprints
  • Papierdoorvoer werkt niet optimaal

Inleiding
Specificaties
Uitpakken
Aansluitmogelijkheden
Scannen & kopieren
Printen

Deze review gaat over de HP 2540. Ik zocht naar een goede, makkelijke, goedkope printer na de zoveelste problemen met mijn printer. Ik heb al diverse printermerken gehad: Canon, Epson, Brother.

Ik zocht in een nieuwe printer:
  • Foto's in redelijk goede kwaliteit
  • Redelijk snel printen
  • Compact
  • Zuinig met de inkt
Ik heb gekeken naar de mogelijkheid van een laserprinter, maar ik vind de geprinte foto's door deze apparaten niet de gewenste kwaliteit die ik graag hebben wil.

Omdat ik weinig eisen/functionaliteiten hoefde zoals wi-fi, meerdere lades, lcd schermpjes, viel ik al snel (weer) in het goedkopere segment.

Aangezien ik nog nooit een HP printer heb gehad, en deze werd aanbevolen door familie, leek mij het een goed idee om dit merk eens te proberen.

Hieronder een lijstje van de belangrijkste functies van de HP 2540:

PapierformaatA4, A5, A6, B5
WiFiJa
Aantal cardridges2

^ Top

De set is verpakt tussen piepschuim in een stevige doos van HP.

Hieronder vind je de onderdelen die in de zak zijn meegeleverd:
  • HP Deskjet 2540 All-in-One
  • HP 301 zwarte inktcartridge
  • HP 301 drie-kleuren inktcartridge
  • USB-kabel
  • CD-rom met software
  • Installatiehandleiding
  • Netsnoer / voeding
De printer heeft een mooi strak design en het materiaal is redelijk ruw/non-reflecterend, zo vallen vlekken/krassen ook niet snel op.

Ook zijn de beweegbare/gevoelige onderdelen van de printer beschermd met blauwe plakband tegen beschadiging.

Het installeren van de cartridges is een simpel werkje, open de klep bij de voorkant van de printer, plaats ze erin en klaar is kees. Zoals gebruikelijk worden deze cartdridges maar voor de helft gevuld, zorg dus dat je wel een extra set koopt in het geval je redelijk veel print.

Naast de gewone cartridges, heb je ook XL versies, die naar eigen zeggen 330 (kleur) / 480 (zwart) pagina's meegaan.

^ Top

Ik had weinig eisen qua verbindingsmogelijkheden, echter heeft de printer ook een WiFi mogelijkheid naast de gebruikelijke USB aansluiting, dus die heb ik ook getest.

Zorg ervoor dat de knop van de WiFi aanstaat, zodra dat gebeurt is, kan je verbinden met de printer. Naast Wifi kan je ook HP Wifi direct inschakelen. Laatstgenoemde maakt het verbinden met een Android apparaat simpeler zonder tussenkomst van router(s).

Je dient de HP ePrint app te installeren (Getest op een Android toestel). Nadat deze geinstalleerd is, heb ik enkele documenten geprint. Hiervoor moest ik wel de documenten opzoeken via de HP app, wat dus net wat omslachtiger werkt dan op een pc.

Er bestaat een mogelijkheid om te printen vanuit een document zelf, maar hiervoor dient Android 4.4 geinstalleerd te zijn op het toestel (mijn toestel draait 4.0.4 op moment van schrijven), dit heb ik dus niet kunnen testen.

^ Top

De printer heeft naast printen ook andere functionaliteiten. Documenten scannen op de HP gaat prima, echter wel met flink wat geluid. Je hebt de mogelijkheid om tot een resolutie van 600 dpi te scannen en dit in diverse formaten op te slaan op de pc.

Mocht je een document willen scannen en kopieren, dan kan dit ook in zowel zwart wit als kleur. Druk gewoon op de knoppen links van de printer, geef het aantal kopieen op en de printer doet wat jij wilt.

^ Top

Het printen in zwart wit gaat erg snel ten opzichte van mijn vorige printers, kwaliteit zelf is ook goed genoeg.

Het printen met kleur is een ander verhaal, natuurlijk niet onverwacht. De kwaliteit is niet bijzonder te noemen, dit komt mede door het gebruik van een enkele kleurcartridge. De snelheid van een kleurprint op maximum resolutie duurt ook vele malen langer bij een compleet A4tje. De scherpte valt hier gewoon tegen.

De printer maakt tijdens het printen redelijk geluid, niet te lawaaiierig, maar het mocht van mij toch nog net wat stiller.

De doorvoer van het papier met normaal 80g papier (geen HP papier) gaat goed, maar zodra er gewisseld wordt naar fotopapier (Hema) lijkt de printer de weg kwijt en kan het papier gewoon niet feeden. Pas na meerdere resets en het papier forceren gaat het beter, terwijl de printer volgens specs max. 300gsm aan moet kunnen. Dit is jammerlijk, omdat het feed probleem bij veel van onze oude printers voorkwam en dit dus een blijvende irritatie blijft.

^ Top

De HP 2540 is een goedkope printer met een design wat niet misstaat op je bureau. Hij print zwart/wit redelijk snel, bij een kleuren print gaat het helaas een stuk langzamer, de kwaliteit is ook wat minder dan bij mijn vorige printers maar in deze zit dan ook maar slechts 1 kleurcartridge.

De scanner doet wat hij moet doen in goede resolutie met wat extra mogelijkheden. Kopieren gaat verder ook prima.

De papierdoorvoer gaat helaas niet altijd soepel, terwijl het papier gewoon recht geladen is in een volume van circa 20 vellen. Ik zie dat dit een welbekend probleem is bij dit type en je hier dus op zult moeten letten.

De mogelijkheid tot het printen met WiFi is een leuke toevoeging voor diegenen die het gebruiken, dat werkt zoals het moet.

Er is een simpel schermpje aanwezig, deze geeft de WiFi-status aan & het aantal kopien voor een scan/copy actie.

Voor het geld en het gemak hoef je deze printer niet te laten liggen. Voor fotokwaliteit zou ik echter snel verder zoeken.

Het is nu afwachten hoelang de printer zich staande houdt met het gebruik over de jaren heen...

+ Compact
+ Verbruikt weinig inkt

- 1 kleurcartridge, dus geen geweldige fotoprints
- Papierdoorvoer werkt niet optimaal

^ Top

Heb jij ook een HP DeskJet 2540?

Leuke review!

Kan je iets over de printsnelheid zeggen? 4/7 ppm vind ik niet heel snel. Haal je deze snelheid in praktijk?
Thnx. Qua snelheid, daarin verschilt het heel erg of het een kleur of zwart/wit print betreft. Een document met gewone letters of, zoals ik dit weekend heb geprint, een getal ter grootte van 200 pt (2/3 beslag pagina) gaat er in 5-6 sec eruit (3 sec feed, 2-3 sec printen). Een volledige zwart pagina zal denk ik 3+4 sec duren.

Ik vind dat dan redelijk snel, maar voor een ander misschien langzaam. Ik vergelijk dan ook met mijn oude printers.

Spijtig genoeg is de kleurprint het tegenovergestelde, een A4 printen kan 2 minuten kosten. Maar ook dat gebeurde bijv. bij mijn oude printer niet bepaald snel. Maar daar betaal je ook voor in deze low-range klasse.

Thanks!
Dat is vaker zo dat kleurenprints veel langzamer gaan, vooral het inladen. Z/w ziet er dus wel goed uit.

Dat de kleurencartridges in 1 zitten lijkt me een groot nadeel; je print niet evenveel van elke kleur. Als 1 kleur leeg is, zal een ander nog niet leeg zijn. Zijn de cartridges tenminste navulbaar?
Dat zijn afwegingen. Het is gecombineerd verbruik, maar een stuk zuiniger. Elke printer waar ik in de jaren ervaring mee heb gehad zijn snel opgegaan door het gigantisch sluipverbruik van het reinigen van de koppen.

De kwaliteit is echter een stuk minder, voor kwaliteit koop je ook geen printer als deze, maar dat wist ik van tevoren. De Epson Stylus SX225 print sublieme foto's, kan ik alleen maar lof over hebben, maar het vreet zoveel inkt dat je zelf gaat twijfelen of je nog wel zo'n printer wilt hebben.

Refill is mogelijk bij dit type, maar kan ik weinig over vertellen (geen ervaring).

[Reactie gewijzigd door ByteMe_ op 25 juli 2024 11:01]

Met éen cartridge voor alle drie de kleuren moet je dus een hele nieuwe kopen als er nog maar slechts éen kleur op is. Dat is verspilling, duur en milieuonvriendelijk. Zijn die cartridges hervulbaar?
verspilling, duur en milieuonvriendelijk
Interessant statement. Als ik dit citeer:

Bron: consumentenbond
Hoeveel inkt er wordt gebruikt voor het schoonmaken verschilt sterk per printer en cartridgeserie. Sommige printers gebruiken wel 80% van hun inkt voor de reiniging van de printkoppen. In het algemeen zijn inkjetprinters van Brother het zuinigst met jouw dure inkt. Printers van Epson zijn dat meestal niet. Bij HP en Canon hangt de verspilling af van het type printer: printers met een gecombineerde kleurencartridge zijn behoorlijk zuinig. Maar de printers van HP en Canon met losse kleurencartridges zijn vaak ware inktslurpers.
Dan zou je daaruit kunnen concluderen dat deze cartridges dus zuiniger zijn. Om daar mijn eigen ervaring aan toe te voegen: heel vaak waren de 3 losse kleurcartridges bij mijn andere oude printers erg snel op bij middelmatig gebruik. Af en toe wat foto's, maar vooral boodschappenlijsten werden geprint. Dat was bij de Canon MP 240, Epson SX 225. Een combiset originele inkt kostte voor de Epson 34 euro, huismerk cartridges daarentegen 24-26 euro. Een originele combinatieset van zwart + kleur van HP kost 26 euro.

Duur? Inkt voor printers is altijd duur, maar HP inkt vind ik meevallen in verhouding met inkt voor mijn oude printers, waarbij erg toevallig de kleur cartridges verdacht snel achter elkaar leeg raakten. Dat zal meer met het schoonmaken van de koppen te maken hebben. Dus dat is dan meer verspilling.

Een refill heb ik nog nooit geprobeerd en ben ik ook niet van plan te doen. Uit ervaring met veel huismerken inkt cartridges weet ik dat daar ook de kwaliteit minder is, sommigen geven strepen of printer net wat vager. Het is ongetwijfeld goedkoper, maar de dure originele cartridges geven veel minder problemen (bij mij althans). Voor info hierover kan je gewoon kijken op sites als Google / Youtube.

[Reactie gewijzigd door ByteMe_ op 25 juli 2024 11:01]

Deze printer heb ik gekregen. De cartridges waren al aardig leeg en ik heb een originele zwarte cartridge gekocht. Daarnaast een nagevulde (wel origineel) kleuren cartridge. Dat herkent HP en dan krijg je een pop-up scherm met vragen. Zo krijg je nog wat opmerkingen. Ik bleef fijn doorklikken maar aan't eind heeft HP deze nagevulde cartridge geblokkeerd en hij doet het niet. Het blijkt zo te zijn dat je dit scherm moet negeren. Maar dat is voor mij nu te laat.
Nu moet ik mijn kleuren schema's met de hand inkleuren (lang leve de vooruitgang) ik ga echt geen nieuwe cartridge kopen, dat is dan 2x geld uitgeven voor 1 probleem. Dan komt er wel een andere goedkope printer.
Op de site van HP is hier niets over te vinden. Dan wil ik wel contact met HP, bv via mail, maar ook dat is niet mogelijk. Alles is doorgelust en je komt niet verder dan de hulppagina. Er komt geen telefoonnummer of emailadres.
Weet wat je doet wanneer je iets van HP wilt aanschaffen.