MSI GTX 980 Ti GAMING 6G Review

15 juli 2015, laatste update op 15 juli 2015, 1.409 views Rapporteer

Koelingsprestaties zijn zeer goed: de 'nieuwe' fans op deze kaart maken gebruik van een spool-up treshold als de kaart op temperatuur komt, maar zelfs daarna erg stil. Verder ook goede / uitstekende prestaties, bij normaal / gamend gebruik even goed als een Titan X voor een lagere prijs.

Pluspunten

• Stil; maakt gebruik van fan-gebruik op basis van spin-up bij het halen van een bepaalde temperatuur (~ 60 graden C)
  • Goede prijs-power verhouding tov nVidia's Titan X
  • Goede keus voor aansluitingen met opkomst en populariteit DisplayPort
  • Backplate aanwezig
  • Goede performance; top of the line kaart

Minpunten

• Problemen met drivers en settings: power management staat standaard op adaptive en dit levert problemen op
  • Laatste versie drivers (15-JUL-'15): Issues met memory leaks en crashen van de kernel, maar wordt volgens nVidia in de volgende versie verholpen

Ik heb de kaart nu ongeveer 2 weken in huis, destijds besteld toen hij net nieuw was in Nederland. Toen wat kleine problemen gehad in verband met levering en aanwezigheid van het product, maar dat is begrijpelijk en zou op het moment niet meer moeten spelen.

Het eerste wat goed opvalt, is dat de kaart lekker stil is. Alhoewel ik geen expert ben op dit gebied, ik heb hier ook geen gespecialiseerde spullen voor, valt het me toch op hoe weinig geluid de kaart maakt, zelfs als hij onder een zware load zit. Zoals al vermeld in de korte toelichting komt dit waarschijnlijk door een combinatie van de fans en het feit dat deze alleen beginnen te draaien op een bepaalde temperatuur; daaronder blijven ze extra stil.

De kaart heeft gewoon goede specifications voor de spellen van vandaag. Het is natuurlijk een van de beste kaarten van nVidia, al merk je dat wel aan de prijs. Met 6 gigabyte dedicated video RAM, een redelijke clockspeed maar bovenal lekker veel power in je kaart, is het op hoge eisen draaien van games zeker wel weggelegd voor deze kaart. Sterker nog,anderen claimen zelfs dat voor gaming performance de Titan X niet (veel) beter is dan de 980ti. Reviews en benchmarks geven aan dat op gemiddelde games het verschol niet veel groter is dan 2 ~ 8 frames. Persoonlijk had ik dit gat groter gedacht, mede door het prijsverschil.

Ook blijkt dat dhet stroomverbruik relatief mee valt. Alhoewel de kaart op mijn systeem fiks stroom trekt ( ~340 watt) als hij wat te verduren krijgt met een zware load, valt het verbruik op idle mij behoorlijk mee. Hij trekt niet veel meer dan mijn oude GTX 770, die op idle ~ 70 watt trok. Wat dat betreft lijkt hij op idle wel zo'n beetje in de middenmoot te zitten, vergeleken met andere kaarten; echter op load, zoals al gezegd, trekt hij lekker door, al lijkt mij de efficientie redelijk voor deze kaart.

Helaas zitten er ook wat haken en ogen aan deze kaart, vooral de firmware / drivers laat te wensen over. Op moment van schrijven is dat eigenlijk nog steeds een probleem, maar blijkbaar is er fix onderweg die hopelijk binnenkort de issues verhelpt.

Het (grote) probleem zit hem in het sporadisch crashen van de kaart / drivers. Kan zijn dat ik een defect model heb, of een verkeerde installatieprocedure, maar af en toe gaat het scherm bij mij op zwart en blijkt de Kernel / drivers gecrasht, die overigengs gelukkig snel weer herstart. Dit is volgens de forums een probleem met de drivers, dus ik heb een schone install gedaan van mijn drivers: tot dusver heb ik na 1.5 dagen nog geen probleem met crashes ondervonden, maar het is te vroeg om te juichen.

Ook is er een probleem met de standaard instellingen in het nVidia control panel. Op moment staat de kaart automatisch in de adaptive power management instelling, welke ervoor zorgt dat de kaart op een gegeven moment 'afslaat' als er teveel van wordt geeist. Alhoewel dit makkelijk verholpen kan worden door deze setting op maximum performance te zetten, is het toch jammer dat dit gebeurd.

Verder is de kaart flink prijzig, alhoewel het natuurlijk wel een van de flagship kaarten van nVidia is. Vergeleken in prijs met de Titan X, een kaart waar de 980ti toch wel veel vergeleken mee wordt omdat de performance van beide kaarten vrijwel gelijk is, valt de prijs redelijk mee, maar toch.

Totaal gezien vind ik de GTX 980ti een goede kaart; hij levert goede performance en is lekker stil. Verder biedt hij goed toekomstperspectief, alleen jammer van de drivers, maar hopelijk wordt dit zsm verholpen.

Heb jij ook een MSI GTX 980 Ti GAMING 6G?

De linux(? aangezien je het over het crashen van de kernel hebt) drivers zijn dus nog buggy of ook de windows drivers?
Nee, het gaat hier om alleen de windows variant: de letterlijke melding is 'nVidia Kernel Mode Driver XXX.xx has stopped responding and recovered'. Waar XXX.xx de driverversie is.
Blijkbaar is dit de vermelding voor het crashen en herstarten van de driver.

Zelf nog geen Linux geinstalleerd, dus geen idee hoe dat uit gaat pakken.
"Problemen met drivers en settings: power management staat standaard op adaptive en dit levert problemen op"...dat zie ik niet als een probleem hoor die moet je namelijk toch bij iedere nieuwe driver opnieuw handmatig instellen ;)
Waarom heb je niet gekozen voor de veel goedkopere GTX 970 ?
Je gebruikt namelijk de kaart in combinatie met een enkel HD scherm.
In jouw huidige setup zie dan weinig tot geen performance winst met gamen..

Toch even verder gekeken tussen de performance via wat youtube reviews. Verschil is groter dan ik dacht..
Maar mooie kaart hoor. Ben wel jaloers. Speel hier nog met een GTX 560 Ti.
Deze upgraden heeft geen zin omdat bij mij de CPU (E8400) de bottleneck vormt, zelfs bij flinke overclock.

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 27 juli 2024 01:05]

Het probleem van de drivercrashes heb ik zelf ook met mijn reference design GTX 980TI. Best irritant vind ik dit. Hoop dat ze dat snel oplossen!
Heeft iemand enig idee hoe het kan dat ik na het installeren van de driver vervolgens de PC opnieuw opstart en Windows vervolgens een zwart scherm geeft ?

Ik las op internet iets dat er problemen zijn met de desbetreffende driver, maar ik vind het toch apart dat het bij sommige mensen wel werkt en bij de ander niet.
Ik heb deze kaart ook al een 2 tal weken en ik heb dus nog geen enkele crash gehad.
Crashes kunnen ook liggen aan een te laag stock voltage: mijn GTX 970 had precies hetzelfde euvel. Nadat ik het power management van 'adaptive' afgehaald heb had ik sporadisch nog steeds crashes. Pas toen ik het voltage verhoogd heb van 1.050V naar 1.210V nergens meer last van gehad.
Ondanks ik een MSI kaart heb werkt het 'EVGA PrecisionX 16' tooltje echt perfect hiervoor.
Misschien het proberen waard.