JBL LSR305 (Zwart) Review

OB1
13 juli 2015, laatste update op 4 augustus 2016, 6.524 views

JBL LSR305 (Zwart)

Superzuiver, instelbaar, er zijn gebalanceerde inputs en vergis je niet; je kunt ze superhard zetten zonder vervorming, mocht je ze eens voor iets anders gebruiken dan producen. De baspoort is wel onlogisch geplaatst waardoor je een ruimte nodig hebt met goede akoestiek. Prijs is prima.

Pluspunten

• Prachtige mid- en hoge tonen, zuiver en heel goed in balans.
  • Instelbare balans tussen tweeter en woofer, afhankelijk van de soort muziek of ondergrond.
  • Gebalanceerde aansluitingen, XLR en 6.3 mm Jack zit er op.
  • Er zit stiekem heel veel kracht in, ze kunnen ongelofelijk hard.
  • Geen vervorming, ook niet bij zeer hoog volume, als is dat volume sowieso slecht voor je oren.
  • Design en afwerking is top, mooie materialen zijn gebruikt.

Minpunten

• Mist laag die je wel nodig hebt bij producen, wil je dat echt hebben, ga dan voor monitoren met een grote woofer.
  • Geen RCA aansluiting, als zullen de meesten die hiervoor in de markt zijn dit niet missen.
  • Plaatsing baspoort in ruimtes met slechte akoestiek.
  • Niet echt belangrijk, maar de opstarttijd is 7 seconden, waarom dit is weet ik niet.

Ik wilde een nieuwe speakerset kopen met mijn verjaardag, met als hoofddoel om te producen, daarom zocht ik speakers die vrij neutraal waren. Het budget was ~€150 per stuk, waardoor ik op monitoren met 5 inch woofers uitkwam. Ik wilde daarnaast een actieve set, omdat dat ruimte bespaard en ik dan minder kabels hoef weg te werken, ook was een XLR of Jack input een vereiste. Alles staat tenslotte op mijn slaapkamer, dus de speakers moesten ook weer niet te groot zijn. Ik had toen de keuze tussen:

Grootte wooferVermogen(niet) gekozen vanwege
Pioneer S-DJ50X5 inch80 wattDJ-monitor, dus niet erg neutraal.
RCF Ayra Five5 inch55 wattDesign beviel mij niet en vrij weinig power.
M-Audio BX-66 inch130 wattTe groot (toen) voor op mijn kamer.
JBL LSR3055 inch82 wattDesign was goed, kwam het beste uit reviews.

Uiteindelijk heb ik de JBL's gekozen, op basis van reviews en het design, waar ik geen spijt van heb.

Specificaties:

Even de belangrijkste specs op een rijtje:

JBL LSR305 specs
Woofer trim-2 DB, 0 DB, +2 DB
Tweeter trim-2 DB, 0 DB, +2 DB
Gewicht4,6 KG
Frequentiebereik43 Hz - 24 KHz

Op de achterkant vind je de XLR en Jack (TRS) aansluiting. Het design valt zeker niet tegen. Wat wel onhandig is is dat de volumeknop en de Trimknoppen op de achterkant zitten, maar daardoor is de voorkant lekker clean. ook zit er een knop op voor de input sensitivity, om met apparatuur om te kunnen gaan met een erg sterk uitgangssignaal.
Achterkant JBL LSR305

Tips:

* Bewaar de originele verpakking.
* Koop goede kabels, niet van die goedkope zooi, mijn Jack kabels waren ook tien euro per stuk.
* Koop een stel isolatiepads erbij en ook absorbers, een deel van het geluid reflecteert van de muur, waardoor je geluidsweergave anders is. Daarnaast voorkomen isolatiepads trillingen.
* Heb je nog geen fatsoenlijke soundcard, koop er dan een. Behringer maakt leuk spul voor het geld, net als Focusrite.
* Vorm een driehoek met de speakers, dit geeft de meest eerlijke geluidweergave.

Heb jij ook een JBL LSR305 (Zwart)?