Mac OS X!
Jawel, ook ik mocht inmiddels al 3 maanden gebruik maken van deze Unix based OS van Apple. Deze review gaat puur over het OS zelf, en dus niet over de gebruikte hardware.
Er is natuurlijk zoveel te vertellen over Mac OS X Leopard, maar ik laat denk ik liever de relevante dingen zien. Dingen die de gemiddelde mensen gebruiken en kunnen waarderen. Ook zal ik mijn review van tijd tot tijd updaten natuurlijk. Er zijn immers zoveel functies in Mac OS X, functies die ik zelf misschien ook nog moet ontdekken.
Ik moet ook toegeven dat ik niet een die-hard user ben. Geadvanceerde dingen zoals in de terminal: ''sudo nano'' gevalletjes doe ik dus absoluut niet

. Wat ik wel even aangeef zijn de relevante specs:
3.2Ghz Intel Core 2 Duo CPU
4GB DDR2 800Mhz
250GB Sata HD
Een ATI GPU =).
Waarom nou een Mac?
Nou eerlijk gezegd, had ik geen echte reden om naar een Mac over te stappen. Ik had geen ergernissen bij Windows, en dat draaide ook rete stabiel. Ik denk dus dat het meer een soort van ervaring voor mij zal worden om eens op een nieuwe OS te werken.
Windows XP/Vista word door de meeste consumenten gebruikt, dat wil natuurlijk niet zeggen dat er maar 1 besturingssysteem bestaat.
I think u get my point =).
Systeem eisen voor Mac OS X Leopard
We zien daar 512MB RAM met een 9GB HD en ongeveer een 900Mhz CPU.
Ik zou niet weten hoe Mac OS X Leopard daarop zou kunnen draaien, aangezien die specs tegenwoordig wel erg laag zijn.
Als ik hem vergelijk met Vista's minimale systeem eisen:
We zien dat Mac OS X het aan kan met minder RAM en minder HD ruimte.
Ik ga hier geen conclusie ermee uittrekken aangezien Vista wel op heel wat meer systemen moet draaien dan Mac OS X. Ik bedoel daarmee dus dat de meer vereiste HD ruimte van Vista wel te verklaren valt door dat er veel verschillende drivers meegeleverd word. Dat hoeft Mac OS X dus niet, aangezien Mac OS X alleen op bepaalde hardware hoeft te draaien, namelijk de Apple hardware.
Ook een leuk detail is dat Mac OS X standaard een 64 Bit OS is. Het snelheid verschil is duidelijk merkbaar in een Keynote waarin Steve Jobs himself laat zien wat de power van 64 Bit processing computing is!
klik hier voor de keynote demonstratie!
De desktop
De desktop bevind een dock, en een mainbar (ik noem het de mainbar, geen idee hoe ie echt genoemd word) aan de bovenkant. De bar dient als thuis haven van je applicaties, en je kunt natuurlijk ook programma's openen door middel van de dock.
De mainbar veranderd per applicatie.
In Word
In FireFox
De functionaliteit in de bar, veranderd dus per applicatie.
In windows, zit dat aan het programma zelf in het venster vast, dat was voor mij dus wel even dat het nu altijd in de main bar zit.
Je vind natuurlijk het tijd en andere icoontjes voor notificaties.
Om bepaalde programma's in je dock te krijgen sleep je hem simpel weg in je dock. Programma's die open staan hebben een wit puntje onder je icoontje van het programma. Programma's die je minimaliseert worden helemaal rechts weergegeven. Met een simpele klik op het icoontje komen ze weer op je scherm.
Je hebt verschillende manieren om je werk op het desktop te versnellen.
- Expose
- Spaces
Expose is een verzamel naam van diverse functies om werk op je bureaublad te versnellen.
Zo kan je toetsen binden op een bepaalde knop voor een bepaalde functie van Expose.
Ik heb bijvoorbeeld F2 gebind met het tonen van alle vensters.
Dat resulteert in dit:
Alle geopende vensters verkleinen zich dus, zodat alle vensters op 1 scherm passen. Zo kan je op een scherm klikken die je wilt hebben. Als je dus veel vensters open hebt staan, en je zoekt even iets kan ik doormiddel van F2 dus het snel vinden, en daarna toe schakelen.
Met F10 vind ik snel de actieve venster. De rest (het achtergrond dus) word wat donkerder.
Met F11 toon ik mijn bureaublad. Alles glijd dan van het scherm af, zodat je je bureaublad kunt zien.
Deze acties kunnen ook gebint worden doormiddel van schermhoeken.
Zo kan je instellen dat wanneer je je muis bijvoorbeeld rechts boven in de hoek houd, dat bijvoorbeeld het bureaublad word getoond. Of dat de computer in sluimerstand gaat.
Spaces.
Voor sommige acties, heb je meerdere programma’s nodig. En voor sommige dingen, heb je meerdere acties nodig. Is het dan ook niet gewoon handig om meerdere bureabladen te hebben?
Enter, Spaces!
Met Spaces heb je direct meerdere bureabladen terbeschikking.
Hoeveel Spaces je wilt hebben kan je zelf instellen door middel van het klikken op het + en/of – teken naast rijen en kolommen.

3 rijen, 2 kolommen.

3 rijen, 3 kolommen.
Ook kan je instellen hoe je wilt switchen naar een andere space.
Ik gebruik het Command toets ( Windows toets) + een pijltje.
Command toets + Pijtje rechts resulteert dus gaan naar rechts.
Als je trouwens Safari of een andere applicatie open heb staan in Space 1.
En je werkt bij Space 3. En je klikt op je dock op Safari, wat je dus al open had staan bij Space 1. Switch je Mac automatisch naar Space 1, waar Safari dus oorspronkelijk in geopend is.
Ook kun je een globale overzicht krijgen.
Bij mij staat dat gebind op F1.

( Je ziet dubbele spaces omdat ik Dual Screen draai)
Zoeken!
Zoeken in Mac OS X is echt heel simpel.
Je kunt door middel van de Finder, vergelijkbaar met Windows Explorer dingen opzoeken. Of natuurlijk gewoon met de zoekbar rechts boven in je Mainbar wat de naam Spotlight draagt.
Spotlight vind iets erg snel! Het indexeert natuurlijk eerst je hele harde schijf. Zoekacties kunnen dus in het begin wel wat traag gaan. Als je weleens iets gezocht heb in Windows Vista met de zoekbalk, dan weet je ook direct hoe het met Spotlight gaat!

Super snel zoeken met Spotlight.
Browser met Cover Flow.
1 van de andere dingen om snel iets te vinden is Cover Flow.
Als je eenmaal veel bestanden in 1 map hebt, en je bent de naam of iets dergelijks vergeten, dan kan je doormiddel van Cover Flow toch nog snel door de inhoud browsen.
Het werkt zowat bij alle soorten bestanden. Video’s, afbeeldingen, tekst documenten en zelfs PDF’s kan je met doormiddel van CoverFlow snel zien en browsen.
Look en Feel.
Mac OS X komt in 1 grijze thema. Je kan de achtergrond wel veranderen. Maar thats it. Nja, je kan er ook een leuke screensaver op zetten als je niet achter je computer zit maar verder is er echt niet veel te custimizen kwa looks.
Op het internet kan je gelukkig wel themes downloaden om toch de look te veranderen.
EDIT:
Ook hier op GoT is er een topic aan de gang voor het custimizen van je Mac OS X uiterlijk. Ik verwijs je hierbij graag door voor meer informatie!
klik!
Het bureaublad heeft wat leuke grafische effecten. Als je een venster minimaliseert dan verdwijnt het net als een geest die weer in zijn lamp verdwijnt. Als je hem opent, krijg je dezelfde effect. Alleen dan een geest die uit zijn lamp komt.
Omdat je desktop toch op een bepaalde niveau grafische word versneld. Voelt alles lekker snel en responsief aan. Ik heb verder niks te klagen over de snelheid van mijn desktop omgeving.
Mocht er toch iets vast lopen, dan kunnen we via ‘’Forceer stop’’, toch de programma killen. A la taak beeindigen stijl =).
Zippen en ISO’s.
HULDE!
HULDE!
Haha, ik meen het! ISO support zit standaard gebakken in Mac! Mounten is zelfs de normaalste shit in Mac OS X! Zelfs het zippen van bepaalde files ging automatisch toen ik een zip file gedownload had. Dit soort dingen zijn gewoon fijn als het al out the box werkt.
Het installen van programma’s werkt meestal ook met mounten.
Zo download je eerst een .dmg file, wat je mount ( eigenlijk alleen dubbel klikken ^^, de mac mount het van zelf). En er popt een nieuwe drive van dat programma op je desktop! Geniaal!
Check de .dmg file van Skype. Ik ga er nu op dubbel klikken!
Check dat! Je ziet een Skype Drive staan, dat is dus het .dmg file van Skype wat nu gemount is. En om hem te installen sleep je gewoon dat Skype icoon naar je programma folder! Is dat niet tof?
Backups!
Wohoo! Enter Time Machine. Backuppen was nog nooit zo simpel geweest.
Als je een Externe HD drive hebt, of een HD drive ergens in je netwerk, of een HD extra in je PC. Kan je die toewijzen voor Time Machine.
Time Machine maakt automatisch backups van je computer. Elke dag maakt ie wel een paar, geheel automatisch.
Je HD die je toewijst als Time Machine backup drive hoeft trouwens niet groter of even groot te zijn dan de volume die je wilt backuppen. Je zult alleen wel bepaalde mappen/bestanden moeten toevoegen aan de lijst van spul die Time Machine niet moet backuppen.
Om Time Machine te starten klik je gewoon op het Time Machine icoontje in je Dock. Of je zoekt hem even in Spotlight.
Time Machine zelf is best wel ingewikkeld om uit teleggen. Ik verwijs je dan ook graag door naar de Apple presentatie van Time Machine (
Klik! )
Stabiliteit:
Op dit punt maak ik me ook niet zorgen. Mac OS X ziet en voelt gewoon stevig aan. Het OS crasht ook bijna niet. Ik heb wel 1 crash gehad. Geen idee wat het veroorzaakte. En dat is ook meteen mijn kritiek punt.
Als Mac OS X crasht, krijg je vrolijk in verschillende talen een melding dat je je computer opnieuw moet starten. Je krijgt geen foutcode of iets dergelijks. Of een BSOD zoals bij Windows. Nee, alleen een melding dat je je computer moet herstarten. Voor mij betekend dit dus dat ik niet meteen de bron van de fout kon vinden. Als Windows een BSOD toont, omdat je een corrupte video hebt, toont die het wel door bijvoorbeeld nvidia.sys te tonen bij de BSOD. Enige vorm van informatie mis ik dus bij OS X.
Maar dat is ook echt alles.
Het draait gewoon als een tierelier.
EDIT:
Gebruiker Playboy Mansion, wees me erop dat er dus wel een leuke crash log ergens in Mac OS X staat.
Dat is volgens mij niet waar. Als je OSX opnieuw opstart, krijg je een melding 'OSX is opnieuw opgestart na een systeemstoring' (of iets dergelijks). Je krijgt dan de melding of je eea naar Apple wilt versturen.
Verder kun je altijd je logbestanden uitlezen via Hulpprogramma's->Console. Deze logbestanden zijn zowel op systeem- als gebruikersniveau te benaderen.
Ik kan alleen maar concluderen dat Mac OS X een erg solide OS is met erg handige features voor dat, net ietsjes snel werken op je desktop computer. Veel programma’s zijn er ook gewoon voor de Mac. Je zult voor alles wel een alternatief vinden.
Op het prijspunt stelt het ook niet teleur. Een retail disc kost in de pricewatch ongeveer 103 euro. Voor een OS is dat uitstekende prijs vind ik. In vergelijking met een OEM Versie van Windows Vista Home Premium lopen ze elkaar dus niet ver over de prijzen heen.
Een OS gebruik je ook nog eens elke dag, een belangrijk component van je gehele systeem dus.
103 euro is dus eigenlijk een lachtertje.
Ik kan me wel voorstellen dat je baalt dat je niet kan gamen op de Mac. Althans, niet veel games tenminste. Als het een geruststelling is. Alle Blizzard games vanaf Warcraft 3 werken gewoon op de Mac. World of Warcraft dus ook ^^.
Applicatie gewijs kom ik er ook wel uit bij de Mac! Photoshop/Skype/MSN zijn er allemaal voor de Mac aanwezig. Ook is VLC aanwezig voor het afspelen van dergelijke video formaten. Voor mijn torrents gebruik ik Transmission, omdat de Mac versie van Utorrent nogal erg basic is. In plaats van Windows Live Mail gebruik ik gewoon de mail applicatie, en Warcraft 3 draait zoals eerder genoemt ook op een Mac computer. Voor mijn muziek gebruik ik uiterraad Itunes, natuurlijk voor de geweldig sync opties met mijn Iphone. Voor Limewire gebruik ik FrostWire. En gelukkig is er ook gewoon Office for Mac!
Al mijn software die ik dus bij Windows gebruikte werkt ook voor de Mac en/of heeft wel een leuke alternatief.
Update!
Heb hem inmiddels geupdate naar 10.5.7.
Niet alleen heeft het wat beveiligings updates, maar bovendien zou het nog stabieler moeten lopen. 10.5.6 liep al perfect, 10.5.7 bij deze dus ook =).
Ook heb ik een vervanger gevonden voor MS Paint! Pixen is een geweldig alternatief, ook simpel maar handig voor de kleine aanpassingen.
Verder heb ik even Geekbench gedraait, zie onder voor het resultaat.