Linksys WRT610N Review

2 mei 2009, laatste update op 2 mei 2009, 6.897 views Rapporteer

Sinds augustus 2008 heb ik deze router nu in gebruik. De router wordt geleverd net als alle andere Linksys routers die ik heb gehad (5 incl deze), namelijk met een LAN kabel, de powersupply, het apparaat zelf en een stapel boekjes en een CD. Voor een relatief "duur" apparaat had ik wel wat meer verwacht, maar goed.
De prijs betaald is 148,-- voor een router die high-speed is met dual channel techniek en storage via USB moet ik zeggen, het klinkt best okee en dat is het denk ik ook wel. Dat wil zeggen, als er verder niks aan zou mankeren. Ik heb deze router samen met nog 2 collega's gekocht (ieder hetzelfde ding) en de ervaringen zijn erg wisselend.

Pluspunten

• Wireless netwerk reikwijdte
  • filesharing functionaliteit
  • out-of-the-box experience (snel opgezet en klaar voor gebruik)

Minpunten

• wired en wireless prestaties
  • slechte support van Linksys
  • oververhittingsprobleem van het kastje

3 van 5 sterren (Voldoende)

Wat bij mij opviel was dat na een tijdje, de Wireless-N verbinding iedere keer gedropt werd zonder reden. Na een minuut of 2 was de verbinding er dan weer. Ik heb van allerlei aanpassingen in de instellingen geprobeerd, zonder succes.

Bij Linksys een supportaanvraag ingediend, zonder resultaat. Het antwoord was een rij aan configuratieinstellingen die geen effect hadden op de uitvalproblematief, behalve dan dat het verkeer steeds trager werd. Van Linksys zelf geen zinvol antwoord meer mogen ontvangen hierop.

Na een tijdje vond ik een website met tips over de uitval van de verbinding. De oorzaak werd daar gezocht in het te heet worden van "de" chip in de kast van de router. Nou heb ik de router aan de muur opgehangen dus dat was me in eerste instantie niet zo opgevallen. Er werd voorgesteld om de Wireless-N op de 2.4 te beperken om de oververhitting te beperken of om een laptopkoeler onder de case te monteren. Ik heb voor oplossing 1 gekozen en dit resulteerde inderdaad in een beduidend stabielere verbinding. Het uitschakelen van de 5Ghz verbinding droeg nog wat extra bij. Ik heb een tijdje getest met alleen maar Wireless-G en daar was er geen enkel probleem. Geen disconnects etcetera.

Schijnbaar heeft Linksys in dit apparaat een constructieprobleem dat zich uit wanneer je de volle functionaliteit van het apparaat daadwerkelijk gaat inzetten. Linksys rept hier echter met geen woord over en bij melding van de problemen wordt er geen reactie gegeven. Een beetje jammer.

Voor een Wireless-N met high-speed als centrale functionaliteit en een gigabit switch, moet ik zeggen dat ik de netwerkprestaties maar matig vind. Op Wireless-N haal ik wel meer dan op Wireless-G maar 130Mbit is het bij lange na niet. De prestaties blijven bij een 6mb/s hangen, meestal minder. Ook de switch presteert maar matig. Bij een gigabit verbinding mag 80mb/s geen probleem zijn, ik kom echter niet verder dan 50. De verkabeling is daarbij voor gigabit gecertificeerd.

De filesharing mogelijkheid heb ik nooit echt uitvoerig bekeken. Ik weet van m'n collega's dat zij het wel gebruiken en dat het daar probleemloos functioneert. Ik vond de hoeveelheid tekst om het aan de gang te krijgen, wat te veel, ook omdat ik al een server heb met filesharing dus ik heb de functionaliteit niet nodig. Het schijnt echter prima te functioneren.

Al met al vind ik dit apparaat wat teleurstellend. De prestaties blijven duidelijk achter bij de reclame. Linksys ontkent dat er een hardwareprobleem is en dat maakt het niet veel beter. Als je een high performance draadloos netwerk wilt, zou ik deze router afraden. Voor doorsnee gebruik waarbij je de filesharing functie gebruikt, is het apparaat wel geschikt

Heb jij ook een Linksys WRT610N?

Heb je de laatste Firmware ook al geprobeerd???

Want in januari hebben ze een nieuwe firmware uitgegeven, die ook voor wat stabiliteit moet zorgen (als ik de changelog moet geloven).

- Resolved wireless connection drop issue.

Dat is wel erg jammer bij Linksys dat ze zelden een firmware update uitbrengen.

Mijn WRT160N doet het tot nu toe nog goed (ik heb er DD-WRT opgezet).
Die heb ik er inderdaad op gezet maar dat heeft weinig effect gehad. Ook leuk is dat je daar zelf achter mag komen want ondanks dat je via de support het probleem gemeld hebt, Linksys je niet op de hoogte brengt van de nieuwe firmware.

Totaan de WRT54G was ik bijzonder gecharmeerd van Linksys als firma en haar producten, maar ik moet zeggen dat dat de laatste tijd flink getemperd wordt door de ervaringen.
probeer ook eens http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database vul hier je router in in jouw geval wrt 610 dan zul je 1 versie krijgen waar ja achter staat en dan die openen en dan kun je die firmware download en kun je die er opzetten ik ken een paar mensen die dit ook hebben gedaan en dat functioneert een stuk beter
Bedenk wel dat bij snelheden meer dan 50MB/s het belangrijk is dat je PC dit ook aan kan. Ik heb hier een laptop met E-SATA beide schijven (intern en de externe E-SATA) zijn 7200rpm 8 of 16 MB cache toch haalt deze verbinding (op papier 3 Gb/s) maar een kopieer snelhed van 60 - 65 MB/s. Dus voor mij is het het aannemelijk dat je switch dan ook niet meer dan 50MB haalt. Of je moet ultra high end HDD's hebben ;)
niet om te zeuren, maar voor een "consumer grade" router zijn je prestaties heel behoorlijk te noemen!

50 MB/Sec = 400Mbit (heel erg ruw) als je daar je TCP/IP overhead, disk doorvoer en andere dingen (virusscanner, file acces ?) bij optelt dan is dat heel normaal, zelfs behoorlijk te noemen.

6MB/sec is ook heel erg behoorlijk, zeker als je WPA/WPA2 versleuteling gebruikt. (encryptie/decryptie kost nu eenmaal tijd) voor de grap zou je eens zonder encryptie moeten testen (maar heel even, snel weer aanzetten) je zult "schrikken" van het performance verschil.

stabiliteit: herkenbaar. het is een bekend probleem van deze behuizing: hij is mooi, compact maar kan (bij zware belasting) niet al zijn warmte kwijt. Alle Linksys routers die deze behuizing gebruiken hebben dit probleem in meer of mindere mate, is mijn eigen ervaring die op Inet op diverse plekken word bevestigd. je bent dus niet alleen. (daar word je blij van ;) )

Goede review btw!

[Reactie gewijzigd door redniels op 22 juli 2024 20:58]

Je gebruikt dus de externe adapter van Linksys en niet een ingebouwde in je notebook? Ik weet dat veel routers problemen hebben met losse externe kaartjes en je daardoor om de zoveel tijd de router moet rebooten omdat er geen verbinding meer is. Ook de WRT610N werkt een stuk minder goed met Linksys eigen externe adapter dan met een interne intel adapter.

Quote van hardware.info:
Waar de Netgear een interessante optie tot 5 GHz bood met nette doch niet spraakmakende prestaties en D-Link's DIR-855 een paar hele hoge cijfers neerzet, overtuigt de WRT610N met over de hele linie hoge prestaties die regelmatig boven de 100 Mbit/s uitkomen, terwijl de gemiddelde prestaties daar niet veel voor onderdoen. De enige domper is de prestatie op 5 GHz met de eigen USB adapter op een afstand van 20 meter, waar we een flinke dip zien tot rond de 40 Mbit/s gemiddeld. Op kortere afstanden en/of in combinatie met de Intel 4965agn adapter in ons Centrino notebook zijn de prestaties ronduit uitstekend. Op 2,4 GHz zijn de prestaties van de eigen WUSB600N adapter eveneens erg goed.

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 22 juli 2024 20:58]

de NIC die ik gebruikt heb, is de PCMCIA versie, zoals de beschrijving zegt. Niet de USB versie.
Zou toch niet mogen dat een interne laptop adapter niet naar behoren werkt met eender welke router?
Verwijderd @Ororo2 mei 2009 23:24
Ze zeggen ook dat de router soms moeite heeft met de externe netwerkadapter van Linksys zelf, aangesloten op een laptop. De router werkt vaak probleemloos met de interne netwerkadapters van de laptops zelf. Je draait het om ;)

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 22 juli 2024 20:58]

Ik heb de WRT610N ook sinds het begin. Mij is het opgevallen dat de resultaten sterk afhangen van de netwerkkaart aan de andere kant. Het beste resultaat haal ik tot nu toe met de Intel 4965AGN, super stabiel en een verbindingssnelheid van 300 Mbps lukt meestal wel als ik niet te gek van de router af ga, zowel op 2.4 als 5 GHz. Bij 5 GHz heb ik wel iets minder sterke ontvangst maar over het algemeen werkt het door het hele huis.

Ik heb ook de Intel 5300AGN gekocht maar daar had mijn IBM laptop een probleem mee. Op een gegeven moment werd ik er zo poepflauw van dat ik hem eruit gegooid heb en er nooit meer ben doorgegaan.