Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties 5GHz WiFi-ac + router, 4x 1Gbps switch - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

TP-Link Archer C5 V1 Review

+2
Nonstop decay 1 juli 2015, laatste update op 1 juli 2015, 3.805 views

TP-Link Archer C5 V1

Snelle router met veel mogelijkheden (zeker met OpenWrt). Doet zijn werk uitstekend en heeft een ruim draadloos bereik.

Pluspunten

  • Goed draadloos bereik
  • Snel
  • Veel functies
  • OpenWrt beschikbaar
  • Net uiterlijk
  • LED's uit te zetten in software

Minpunten

  • Power LED kan niet uit
  • Glanzend oppervlak houdt van vingerafdrukken

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beheerbaarheid Score: 5
WLAN-bereik Score: 5
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Ondersteuning Score: 4
Inhoudsopgave
1. Inleiding
2. Waarom de Archer C5?
3. Wat zit er in de doos?
4. Gebruik
5. Snelheid
6. Conclusie
7. Nawoord


http://ecx.images-amazon.com/images/I/615YBxj2HVL._SX355_.jpg

1. Inleiding
Aangespoord door de Tweakers zonnebrillenactie wil ik graag mijn ervaringen delen met de TP-Link Archer C5 (wireless) router. Het zal geen uitgebreide test zijn met grafieken van doorvoersnelheden enzo, maar een verhaal over mijn gebruikerservaringen. Waarom heb ik deze keuze gemaakt? Wat doe ik ermee? Hoe heb ik dat gedaan? En ben ik er blij mee?

2. Waarom ben ik voor de Archer C5 van TP-Link gegaan?
Thuis zaten wij een eeuwigheid met een bruikleenrouter van Tele2. Een oude Comtrend. Dat werkte, maar daarmee is het meeste ook wel gezegd. De instellingsmogelijkheden waren zeer beperkt en vaak moest de boel opnieuw opgestart worden, omdat de verbinding was weggevallen. Bovendien was het draadloze netwerk niet bijster snel en ook het bereik liet te wensen over. Tot slot heb ik weinig vertrouwen in de veiligheid van deze router, zeker met het nieuws over beveiligingslekken en routers en de afwezigheid van updates. Het werd tijd voor iets beters.

Ik ging op zoek naar een model waar ik wel kon vertrouwen op de software, met uitgebreidere mogelijkheden en eentje die een beetje bij de tijd is. Dat heb ik voornamelijk gedaan door in de Pricewatch te filteren op 802.11ac (zoals hier) en door op te zoeken of er OpenWrt beschikbaar was voor de router (zie deze lijst). Ook zocht ik er één waarvan de prijs niet al te hoog was en die niet van een Amerikaanse fabrikant is die in verband is gebracht met backdoors van de NSA (misschien een beetje paranoïde...). Zodoende kwam ik bij de TP-Link Archer C5. Chinese makelij, redelijke prijs en technisch (vrijwel) gelijk aan de grote broer, de C7. Bovendien had ik al gezien dat de LEDs uitgeschakeld konden worden en vind ik het uiterlijk niet al te opvallend, wat wel handig is aangezien de router in de woonkamer, dichtbij de televisie zou komen te staan. Daarmee voldoet -ie aan al m'n wensen.

(Ik heb de router besteld op 20 januari. De prijs was toen 74,90 euro.)

3. Wat zit er in de doos?
https://i207.photobucket.com/albums/bb240/cheesequesokaas/Archer%20C5/P1230058s.jpg
De doos zelf

Zoals je ziet, wordt de router geleverd in een overwegend groene doos, met blauwe accenten. Ik vind 'm er wel gezellig uitzien. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud!

https://i207.photobucket.com/albums/bb240/cheesequesokaas/Archer%20C5/P1230060s.jpg
De inhoud van de pas geopende doos

In de doos treffen wij aan:
  • De router zelf
  • Hanleidingen
  • Garantiebewijs
  • CD-ROM met software
  • Een stroomkabel
Maar wat ligt daar nou nog onder...?

https://i207.photobucket.com/albums/bb240/cheesequesokaas/Archer%20C5/P1230065s.jpg
En wat daaronder nog verstop lag

Onderin liggen nog de antennes en een UTP-kabel van een meter. (Handig om de router eerst op je eigen PC aan te sluiten om 'm vast in te stellen voordat je 'm echt gaat gebruiken.)

In de handleiding wordt de inhoud van de doos aangeduid als:
  • Archer C7 (hè? C7? Ja, dat staat er.)
  • Power Adapter
  • Ethernet Cable
  • Resource CD
  • QIG (Quick Installation Guide)
In deze "QIG" (waar er overigens twee van zijn: een boekje en een opgevouwen A3 ofzo) staat kort, met duidelijke figuren, uitgelegd hoe je de router aan kunt sluiten en hoe je 'm kunt configureren. Handig als naslagwerk als je er even niet meer uitkomt. ;)

(Ja, de foto's hadden beter gekund...)


4. Wat gebruik ik?
De aansluiting
http://brain-images.cdn.dixons.com/0/7/21472770/l_21472770_003.jpg
De achterkant van de router met alle aansluitingen
De Archer C5 is een router. Geen modem. Ik heb dus nog steeds de modemfunctionaliteit van de Tele2/Comtrend nodig. Omdat de DHCP van de Comtrend niet is in te stellen, en ik de Archer C5 toch als router wou inzetten, heb ik een kabel van de LAN-uitgang van de Comtrend naar de WAN-ingang van de Archer getrokken en de LAN-poorten van de Archer in een apart subnet gezet. De Comtrend deelt IP-adressen uit in 192.168.1.x. Zo krijgt de Archer het adres 192.168.1.10 (heb ik vastgezet). De Archer deelt aan de PC's/smartphones e.d. adressen uit in 192.168.0.x. Dat werkt prima. :)

Aangesloten apparaten:
Bedraad:
- 2 (desktop) PC's,
- Thuisserver
Draadloos:
- Tot 5 smartphones
- 1-2 laptop(s)

OpenWrt
Zoals gezegd, had ik deze router dus (ook) gekozen vanwege de OpenWrt ondersteuning. De aanwijzingen om dit te installeren staan hier en zijn in het kort:
1. Download de juiste versie van OpenWrt (zie gelinkte pagina).
2. Controlleer de hash (md5 checksum) om te kijken of je het juiste bestand hebt. (optioneel)
3. Verbind de router met je PC.
4. Als je een IP-adres krijgt toegewezen (waarschijnlijk een in de 192.168.0.x range), kun je verbinden met de router door in je browser naar "http://192.168.0.1/" te gaan.
5. Login en ga naar "System Tools" en dan "Firmware Update".
6. Zoek het zojuist gedownloadde .bin bestand en click "Upgrade".
7. Even wachten en je hebt OpenWrt draaien!
(8. Ga nu naar 192.168.1.1 om je OpenWrt te configureren.)

Dat ging vrij snel en makkelijk. Je kunt trouwens ook een backup maken van de standaard firmware. Dat kan misschien nog van pas komen, mocht je ook weer terug willen. ;)

Beheer met GUI (webpagina) en met CLI (SSH via Dropbear)
OpenWrt heeft een webinterface in de vorm van LuCI. Hier is een screenshot:
https://i207.photobucket.com/albums/bb240/cheesequesokaas/Archer%20C5/OpenWrt%20home%201-7-2015s.png
Daar kun je vrij makkelijk de meeste dingen regelen. Daarnaast is het mogelijk om met je (Linux) terminal te verbinden met SSH. Op die manier kun je misschien nog wel meer regelen en instellen, maar dan moet je dus wel alles met een commandline interface doen. Handig voor de iets ervarenere gebruiker.

WiFi (WLAN)
WiFi was dus één van de zwakke punten van de oude router. Met de Archer C5 en OpenWrt kun je zelf zoveel netwerken aanmaken als je wilt, op 2,4 GHz en op 5 GHz. Na even zoeken in de webinterface (Network -> Wifi) is dat best makkelijk in te stellen en ik heb nu op allebei de frequenties één netwerk ingesteld. Natuurlijk zijn er opties voor versleuteling en ook het bereik kan ingesteld worden. Waar het bereik vroeger nog wel eens weg viel op de bovenverdieping, hebben we nu altijd bereik. En sneller dan ooit!

Firewall
De oude router had geen zichtbare firewall. Nou hebben de meeste desktop OS'en er eentje ingebouwd, dus waren we toch redelijk beschermd.
OpenWrt heeft (gelukkig) veel uitgebreidere mogelijkheden. Ik ben geen expert, dus ik heb me er niet te veel mee bemoeid. Maar ik heb wel een paar forwarding regels aangemaakt en regels om m'n VPN te kunnen gebruiken (zie volgend stukje). Kortom, daar ben ik ook dik tevreden over.
De status van de firewall is te bezichtigen in de webinterface: Status -> Firewall. Wijzigingen in de instellingen kun je aanbrengen via Network -> Firewall.

OpenVPN
Om nog een beetje op het veiligheid-/privacy-pad te blijven... vond ik het wel zo handig om een VPN te nemen. Eentje die ik kan gebruiken als ik met mijn smartphone ergens op een openbaar netwerk inlog. De bedoeling is om al het verkeer dan "via thuis" te sturen, zodat niemand met mijn verbinding mee kan kijken. In OpenWrt kan dat en ik ben met aanwijzingen van onderstaande pagina's aan de slag gegaan.
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/vpn.openvpn
http://wiki.openwrt.org/inbox/vpn.howto
https://openvpn.net/index.../documentation/howto.html
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1616933 (nog bedankt Dennis!)

Daarmee heb ik nu een VPN opgezet die al mijn netwerkverkeer tunnelt naar mijn eigen router. Op die manier hoef ik mij iets minder zorgen te maken om mijn privacy als ik een publiek (WiFi-)netwerk gebruik.
Hiervan heb ik de instelling helemaal over SSH gedaan. De VPN-interface is wel te zien in de webinterface, maar daar staan niet alle instellingen bij.

OpenDNS
Om nog wat meer vat te krijgen op het internetgebruik, heb ik besloten gebruik te maken van de diensten/servers van OpenDNS. (Klinkt dat onbekend? Lees meer op hun website!) Met de aanwijzingen op het OpenWrt-forum heb ik de router in kunnen stellen om de servers van OpenDNS te gebruiken als DNS-servers. (In het kort, in de webinterface: Network -> Interfaces -> WAN -> Advanced Settings -> Use custom DNS servers.) Ook heb ik een account aangemaakt voor OpenDNS om in te stellen wat voor extra beveiliging ik wil gebruiken. Zo is het mogelijk om allerlei dingen te censureren op je eigen netwerk (van sites over drank en drugs tot religieuze sites, politiek en radio: je kunt het zo gek niet bedenken) en om extra te beschermen tegen malware/botnets en phishing (dat kan toch nooit kwaad?). Weer een leuke extra van deze router dus! :D

Dynamic DNS
Dynamic DNS (DDNS) is ook zo'n fijne extra. Met DDNS kun je heel makkelijk je "eigen domeinnaam" claimen. Ik zet dat tussen aanhalingstekens, omdat je niet direct bijvoorbeeld "nonstopdecay.nl" kunt gebruiken, maar je kunt in ieder geval een "tekstadres" gebruiken om met je eigen (thuis)netwerk te verbinden, in plaats van de IP-adres. Het heet trouwens "Dynamic", omdat je server om de zoveel tijd (bijv. 10 minuten) je IP-adres doorgeeft. Zo kan je domeinnaam dus meeverhuizen naar een ander IP, als dat wisselt. DDNS moet je trouwens wel even apart installeren in OpenWrt. Als je dat doet, krijg je een extra optie in je menu in de webinterface: Services -> Dynamic DNS.
Ik heb gekozen voor DuckDNS. Je krijgt dan een adres als "jouwnaam.duckdns.org". Lees erover op https://www.duckdns.org/ Op DuckDNS kun je inloggen met je Persona, Twitter, Facebook, Reddit of Google+ account. Speciaal hiervoor heb ik me aangemeld bij Reddit. :P
Op duckdns.org staan al uitgebreide aanwijzingen om het in te stellen op allerlei apparaten (zoals Windows, Linux, Android, Raspberry Pi, OpenWrt, DD-Wrt, FreeNAS, pfSense en meer). OpenWrt heeft ook een pagina met aanwijzingen, maar DuckDNS staat niet in de lijst. Ik heb de boel zo ingesteld dat om de 10 minuten(?) mijn WAN-IP wordt doorgegeven (die die ik van Tele2 krijg). Op die manier kan ik dus altijd makkelijk mijn thuisnetwerk benaderen. Heel handig i.c.m. de thuisserver!

LEDs in- en uitschakelen
Nog zo'n leuke feature vind ik het kunnen in- en uitschakelen van de LEDs. Dat is in de webinterface te regelen via System -> LED Configuration. Ik heb ze zoveel mogelijk uitgezet, om niet af te leiden in de woonkamer.

Stabiliteit (ervaring tot nu toe)
Overigens werkt de router nu ruim 148 dagen, zonder opnieuw opgestart te zijn. Zonder problemen. Tot nu toe lekker stabiel dus.

5. Hoe zit het met de snelheid?
Bedraad merk ik niet veel verschil. Met de Tele2 (Comtrend) router kon ik de maximale up- en downloadsnelheid ook al aantikken. Draadloos is het echter duidelijk sneller (in ieder geval op WiFi 802.11n (2,4 GHz)). Met mijn smartphone (Xiaomi mi2S) kon ik voorheen niet veel meer dan 600 kB/s halen en nu haal ik wel 2,5 MB/s. Dat is dus ongeveer 5 x zo snel!

6. Conclusie
De aanschaf van de TP-Link Archer C5 is een goede investering geweest waar ik nog steeds veel plezier van heb. De uitgebreide features i.c.m. OpenWrt maken dit een uitstekende router voor Tweakers, imho. Daarnaast is het verbeterde bereik van het draadloze netwerk, samen met de hogere snelheden erg prettig. Ook kan ik nu met een geruster hart internetten en heb ik er meer vertrouwen in dat mijn privacy redelijk beschermd wordt. Wat mij betreft een aanrader!

7. Epiloog
Deze review is er voornamelijk op gericht om mijn ervaringen te delen en om te vertellen welke functies ik allemaal benut en hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Als je nog vragen hebt over deze functies en/of hoe ik ze heb ingesteld, stel ze gerust! Ook als je nog iets aan te vullen hebt, hoor ik het graag. Tot slot kan ik niet garanderen dat de tekst helemaal klopt. Als daar nog iets op aan te merken is, laat het dan ook weten in de opmerkingen hieronder. Bedankt voor het lezen!

Heb jij ook een TP-Link Archer C5 V1?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (14)

Wijzig sortering
Ik heb 'm ook alleen kan ik niet meer in de beheerpagina komen na een paar weken te hebben gewerkt met het apparaat na een software (firmware) update.
Eerst een update gedaan, toen werkte alles nog naar behoren, heb ik ook het mediacenter/ USB schijfdeel systeem ingeschakeld, (daarom ook de update, omdat op de originele firmware dit niet helemaal lekker werkte, met verschillende soorten mediabestanden) en er een paar weken mee gewerkt. Vervolgens is de beheerpagina totaal niet meer bereikbaar en kan ik dus geen instellingen meer wijzigen.

Verder wel heel tevreden, hij werkt erg snel, mijn laptop heeft ook 5G verbdinding, waarmee e.e.a. via Wifi nog veel sneller werkt. Inderdaad is die verder heel stabiel, weinig hick-ups in verbindingen e.d.
Dankjewel voor je reactie.
Wat vervelend dat het beheer helemaal niet meer werkt! Ik zat te denken dat je misschien een factory reset kunt doen, om dat te fixen, maar in de handleiding (http://www.tp-link.com/re...ument/Archer_C5_V2_UG.pdf) staat dat dat ook weer via die beheerpagina gaat... 8)7 Of wacht eens even..., ik heb het al gevonden! http://www.tp-link.com/en/faq-497.html
Met de resetknop kun je ook teruggaan naar fabrieksinstellingen. ;) Hopelijk heb je daar wat aan. Of werkt het nu eigenlijk ook wel prima? Hoe dan ook, succes ermee!

[Reactie gewijzigd door Nonstop decay op 1 juli 2015 11:30]

Dankjewel, het werkt verder prima, alleen de media-share functionaliteit nu niet meer, maar dat heb ik op een andere manier (home cinema center kan het ook) opgelost.
Resetten heb ik geprobeerd, maar 't lukt niet. Komt (ooit) wel weer goed :D Nog niet al te veel geduld gehad om me er verder in te verdiepen, maar ook dat komt wel goed.

Het liefst zou ik via een soort van "shel" optie de boel in kunnen stellen (alsnog), maar dat nog niet kunnen vinden.

Ik heb overigens de versie 1.2, niet de 2.0 (daar zit ook een heel klein beetje verschil in)

[Reactie gewijzigd door jbdeiman op 1 juli 2015 13:37]

Mooie review!
Ik heb een vraag. Kan je met OpenWRT op deze TP-Link ook devices aansluiten middels een dot1q tunnel zodat de (wireless)router ook voor de verschillende VLANs kan routeren?
Zo'ja dan staat deze zeker binnenkort op mn lijstje en ga ik gebruik maken van je uitleg ;-)

Gr. Arjan
Dank je! :)
Helaas ben ik niet zo thuis in alle netwerktermen dat ik goed antwoord kan geven op je vraag. In ieder geval is het mogelijk om VLAN's in te stellen en te beheren in de webinterface (zie deze screenshot). Beantwoord ik daarmee toch je vraag (een beetje)? Misschien moet ik me toch eens meer in VLAN's verdiepen. Ik weet dat het wel eens handig kan zijn.
Mag ik trouwens vragen wat je doel is van zo'n dot1q tunnel? Waar je dat voor wilt gebruiken? Daar ben ik wel benieuwd naar. En ik steek er vast nog wat van op. ;)
Weet iemand het verschil tussen V1.0 - V1.2 & V2.0 ?
ZIjn er echte prestatie verschillen tussen deze versies?
Dat is een goede vraag..., ik heb op de site van OpenWRT wel een verschil gevonden:
2.x is based on Broadcom chips rather than Atheros and not supported yet
Model Version SoC CPU MHz Flash MB RAM MB WLAN Hardware WLAN2.4 WLAN5.0 100M ports Gbit ports Modem USB
Archer C5 AC1200 2.0 Broadcom ¿ 16 128 ¿ b/g/n a/n/ac 5 2x 2.0
Archer C5 AC1200 1.20 Qualcomm Atheros QCA9558 720 16 128 QCA9558 + QCA9880-BR4A b/g/n a/n/ac 5 2x 2.0
(http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/archer-c5-c7-wdr7500 ; check de tabel onder "Hardware highlights")

Ik denk dat de prestaties niet zover uit elkaar zullen liggen. Alleen met OpenWRT moet je even opletten dat ie van binnen iets anders is.

[Reactie gewijzigd door Nonstop decay op 15 oktober 2015 21:00]

Die van mij heeft hetzelfde uiterlijk. Er staat ook AC1200 op. Toch heeft die van mij maar twee antennes. Is dat niet gek?
Net als deze: http://www.amazon.com/TP-...creativeASIN%3DB00JZFG6QS ? En http://www.tp-link.com/en...ails/cat-9_Archer-C5.html ?
En wist je dat al toen je 'm kocht? Het lijkt een net even ander model. (Ik denk niet dat je bent vergeten die derde antenne erop te zetten, toch? ;) )
Als ik het zo even bekijk, denk ik dat ze de Archer C5 een "update" (=downgrade) hebben gegeven, door er een antenne af te halen. Op die manier is er een duidelijker verschil met de C7. Dat verschil was eerst namelijk niet (makkelijk) te zien.
Ik heb een Archer c5 v 1.0 (drie antenne's). Sinds een paar dagen draai ik ook openwrt. Tot die tijd de stap niet gezet i.v.m. beperkte 802.11 ac ondersteuning in openwrt. Niet dat dit nu beter is, maar je wil ook wel eens wat proberen ;).
Helaas krijg ik de ac niet werkend. Iemand tips?
Kmod-ath10k is geïnstalleerd, wifi ssid is enabled maar wifi start niet op.

Verder wel tevreden over het bereik en de snelheid van de archer.
Goede vraag. Ik heb me er eigenlijk nooit zo mee bezig gehouden, omdat ik in huis geen ander apparaat heb dat dat ondersteunt, naar mijn weten.
5 GHz doet het wel, maar dat zal dan wel "gewoon" 802.11n zijn. Krijg je die wel aan de praat?
Of wacht even, daar staat wel "802.11nac" bij! Zal het dus toch ac zijn. :o
Welke versie van OpenWRT heb je? Bij mij draait Chaos Calmer (15.05). Daar lijkt het dus te werken (zonder dat ik iets extra's heb gedaan).
Ik draai zelf Chaos Calmer (15.05). Op diverse sites las ik dat ik kmod-at10k moest installeren om 5 GHz werkend te krijgen. Dit heb ik dan ook direct geïnstalleerd. De oplossing leek even te werken maar nu niet meer.
Ja, het gaat toch niet helemaal vanzelf. :? Ik heb dus geen clients om te testen, maar vanuit de webinterface van de router ziet het er ook niet heel veelbelovend uit. Krijg jij dit ook?
Screenshot

[Reactie gewijzigd door Nonstop decay op 5 maart 2016 11:35]

Ja dat had ik ook. Het lijkt er op dat de driver bij een beperkte combinatie van frequenties en frequentie breedte werkt. Wellicht is er iemand met een trunk die beter functioneert.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*