Huawei P8 16GB Grijs Review

30 juni 2015, laatste update op 30 juni 2015, 655 views Rapporteer

Pluspunten

• Perfect Scherm
  • Camera mogelijlkheden
  • degelijke software

Minpunten

• Gladde en vingerafdruk gevoelige behuizing
  • weinig opslag

Voorwoord

Nu Tweakers ook hard aan het groeien is in België, vond ik het als langdurige lurker van Tweakers fijn om mee te kunnen doen aan de wedstrijd om de P8 van Huawei te testen. Aangezien dit mijn eerste review is, zijn alle opmerkingen natuurlijk welkom. Deze review is vooral geschreven van de gebruikerskant, en is minder gericht op de technische details.
Mijn profiel
Momenteel loop ik nog rond met een Iphone 4S in mijn tas. Heb deze nu iets meer dan twee jaar, en alhoewel ik eerst enorm enthousiast was over het toestel, merk ik de laatste maanden toch een sterke achteruitgang op in snelheid en batterijkracht. Dus ik ben in de markt voor een nieuw toestel. De Iphone 6 en de Samsung S6 zijn natuurlijk de usual suspects, maar niet echt budgetvriendelijk. Daarom stond de Huawei P8 ook op mijn lijstje. De chinese gigant staat ondertussen ook op 3 in België, dus ik was heel benieuwd naar dit toestel.

Eerste indruk

De eerste indruk toen ik het doosje in ontvangst mocht nemen wat heel goed. Ik vond de verpakking heel modern en trendy overkomen. De telefoon zit mooi op zijn zij verpakt, en alle benodigde accesoires zitten er natuurlijk bij. De plakker op de achterkant van het toestel die aanwijst waar de sim en waar de Micro SD moeten komen, is heel handig voor een mainstream gebruiker.

Toestel

De telefoon heeft een soort van aluminium behuizing, welke voor mij in elk geval heel stevig aanvoelt. Ik vond de behuizing met momenten wel wat glad en vlekgevoelig, dus bij definitieve keuze voor dit toestel zou ik wel een case gebruiken. Ook leuk is dat de achterkant van het toestel volledig vlak is, en geen uitstekende lens heeft.
Wat me vooral positief opviel was het scherm. Omdat ik momenteel nog een gebruiker ben van de Iphone 4, heb ik weinig ervaring met 5,2 inch schermen. Ik kan dus moeilijk correct vergelijken, maar ik was zeer aangenaam verrast door de scherpte en helderheid. Ik heb het toestel ook buiten geprobeerd bij verschillende weersomstandigheden, en heb geen enkel probleem gehad met het gebruik van het toestel buiten.

Werking

Afgaande op een aantal reviews op andere sites, was ik hier het meest huiverig voor. Allereerst is de opslagcapaciteit. 16GB is natuurlijk beperkt, in vergelijking met andere toestellen op de markt. Daarvan wordt er 6GB meteen ingenomen, zodat je defacto nog met een 10 gig overblijft. De opslagcapaciteit is natuurlijk nog uitbreidbaar met een SDkaartje, maar dat had Huawei in mijn ogen dan ook meteen kunnen meeleveren.
De schil die over de Android Lollipop ligt, vond ik persoonlijk wel heel geslaagd. Afgaande op andere reviews, zorgt deze schil ook voor prestatieproblemen. Hier heb ik in de week dat ik het toestel getest heb als normale gebruiker, niets van gemerkt. Persoonlijk vind ik dat de P8 heel soepel draait.

Camera & Batterij

Met een 8 megapixelcamera vooraan, en 13 achteraan, voldoet dit toestel absoluut aan mijn normen. De resultaten waren meer dan prima. Leuk is dat de camera vol leuke zaken zit, zoals de filters en de luchtschilderijen.
Over de batterij ben ik niet laaiend. Bij gemiddeld gebruik kon het toestel een dag en half mee, bij intensief gebruik moest het toestel echter al dezelfde avond aan het net gehangen worden. Hier had ik toch op iets meer performance gehoopt.

Mijn conclusie

De P8 heeft mij in zijn totaalplaatje zeker overtuigd. Huawei profileert zich hier voor mij als een gedegen speler op de markt, en levert kwalitatief een mooi toestel af. Rekening houdende met de prijszetting denk ik dat dit toestel zeker de strijd aankan met de flagships van Apple of Samsung. Jammer dat ik het toestel nu terug moet sturen, maar tevreden dat ik de kans heb gekregen om het uitgebreid te testen.

Heb jij ook een Huawei P8 16GB Grijs?