Omdat ik mijn laptop HDD vervangen had voor een Intel X25-M, besloot ik om maar eens iets nuttigs te gaan doen met mijn overgebleven 120GB Seagate schijfje.
Dus opzoek in de pricewatch voor een behuizing die aan de volgende punten voldeed:
- 2,5" SATA.
- Zowel USB als eSATA aansluiting.
- Een beetje stevig maar niet te duur.
- Als het kan een mooi design.
Een aantal behuizingen voldeden aan deze eisen, maar ik vond de Conceptronic Grab'n'Go 2,5 inch eSATA/USB het beste design hebben. Tevens was deze leverbaar bij de winkel waar ik ook wat andere spullen nodig had.
[img=620]U7aK689m[/img]
Verpakking, zodat je weet waar je naar moet zoeken in de winkel. Komen Tweakers daar eigenlijk nog wel?
Algemene beoordeling
De behuizing wordt met alle benodigde accessoires geleverd.
- eSATA kabel van ~1m lang
- USB data kabel
- USB power kabel
- Schroefjes
- Stukje 'vilt'
- Beschermhoesje
Dit alles zit goed verpakt in de doos waarin het geleverd wordt. Uiteraard ontbreken de gebruikelijke handleidingen en garantie papieren ook niet.
[img=620]ouoXtoGG[/img]
Maar dan met eSATA ipv firewire
Bouwkwaliteit, afwerking en vormgeving
De behuizing bestaat voor een groot gedeelte uit zwart geborsteld aluminium. Het zelfde materiaal waarvan mijn CoolerMaster Stacker gemaakt is. Aan de voorkant van de behuizing zit een zilverkleurig plastic afdekplaatje en aan de achterkant zitten de aansluitingen die de HDD verbinden met 'de buitenwereld'.
Het geheel voelt solide en stevig aan. Ook de aansluitingen zitten stevig vast, zodat ze niet spontaan afbreken. Het enige nadeel wat ik kan vinden is dat je nogal snel vingerafdrukken/vlekken ziet op het geborstelde aluminium, maar om dat tegen te gaan wordt er natuurlijk een beschermhoesje meegeleverd.
Inbouwmogelijkheden & Installatiegemak
Over de inbouw mogelijkheden kan je natuurlijk vrij kort zijn. Het enige wat er in past zijn 2,5" SATA HDD's (of SSD's). Pluspunt is wel dat er ook 2,5" HDD's inpassen die wat dikker zijn dan normaal. De behuizing is namelijk een paar millimeter hoger dan een standaard schijf. Gaat een normale schijf dat niet 'stuiteren' in deze behuizing hoor ik u denken?

Dat is nou precies waar het stukje vilt voor bedoeld is.
Voordat je de schijf installeert moet je namelijk een stukje vilt aan de onderkant van de HDD plakken. Dit zorgt er voor dat de schijf goed klem zit in de behuizing. Uiteraard gaat het ook eventuele kortsluiting tussen de printplaat en de behuizing tegen.
Installatie is verder zeer simpel. Sluit het plastic achterstuk aan op de achterkant van de HDD. Schuif het geheel in de behuizing, en schroef het met 2 kleine schroefjes aan de zijkant vast.
Koeling
Tja, het is een kleine behuizing voor een 2,5" harde schijf. Deze worden over het algemeen niet zo warm, en zijn dus makkelijk passief te koelen. De warmte wordt afgedragen aan het aluminium van de behuizing. Verder zitten er (gelukkig) geen fans of iets dergelijks in. Koeling is dus prima, tenzij je er natuurlijk een Velociraptor in wilt stoppen.
Prestaties
En dan nu natuurlijk het allerbelangrijkste. Presteert het ook nog een beetje goed? Om dit te testen heb ik de behuizing zowel op USB als op eSATA getest.
Mijn eerste test was met een Seagate Momentus 5400.3 ST9120822AS op USB:
Snelheid wordt duidelijk gecapped door USB limiet.
Schrijf snelheid volgens Windows7.
Daarna de HDD omgeprikt naar eSATA en dezelfde test utigevoerd:
HDD vormt nu duidelijk de bottleneck voor deze behuizing.
Schrijf snelheid ligt ietsjes hoger.
Aangezien de HDD op eSATA de bottleneck vormde voor deze behuizing, en ik toch wel benieuwd was hoe snel hij nou kon, besloot ik om wat 'grof geweld' te gebruiken. Doei Seagate, hallo Intel X25-M
Aangezien de Intel een leessnelheid van 250MB/s zou moeten halen ligt de limiet van de behuizing dus duidelijk op 150MB/s (SATA1). Natuurlijk is een SSD zware overkill en gaat een normaal denkend mens dit echt niet in een externe behuizing gebruiken. Ik moet de eerste 2,5" SATA schijf nog tegenkomen die deze limiet van 150MB/s kan doorbreken.
Conclusie: Performance is dus zeer goed te noemen op eSATA. Maar ook op USB valt de snelheid niet tegen. Ik heb een hoop USB sticks gehad die een stuk trager waren.
Prijs
Nog geen 20 euro betaald. Naar mijn mening zijn geld dubbel en dwars waard.
[img=620]l8ygPUbu[/img]