EVGA GeForce GTX 970 4GB FTW+ ACX 2.0+ Review

Chiyeko
19 juni 2015, laatste update op 19 juni 2015, 1.830 views

EVGA GeForce GTX 970 4GB FTW+ ACX 2.0+

De ultieme GTX 970 volgens EVGA.

De vraag is hebben ze gelijk en wat krijg je nu eigenlijk voor all dit geld (+/- 400,- EUR)?

Pluspunten

• Snel uit de doos
  • Still
  • Elegant design
  • Backplate
  • EVGA warranty & service

Minpunten

• Prijs
  • Overklok ruimte
  • Kaarige verpakking en extras

Introductie

De EVGA FTW+ GTX 970 is een beetje een impuls aankoop geweest toen ik hem hier op tweakers kon overnemen. Het is ook de tweede GTX 970 die ik heb gehad de eerste was een Gigabyte G1 gaming Rev 1.0. Het zal dan ook geen verassing zijn dat ik hem vooral zal vergelijken met de G1 gaming en kaart die zeker in de zelfde product groep valt. Bijde kaarten zijn door de benchmarks geweest en door een redelijke zet aan games, al heb ik geen shiny grafiekjes zoals de pros hier.

Excuusses voor spel en gramatica fouten, dyslexie is lastig.

Prijs

De GTX 970 was tijdens zijn launch gewoon brillant geprijst, nu zijn de prijzen toch wel een 10% gestegen gezien de EUR-USD koers en verdere invloeden. Over het algemeen blijfen het echter goed geprijsde kaarten tegen over de AMD kaarten waarvan vooral de R9 290x gelijk komt kwa prijs. kwa prestaties zijn bijde kaarten aan elkaar gewaagd, echter doet Nvidia dit met flink minder stroom verbruik en betere driver support.

Als we puur de GTX 970 van de top categorie bekijken dan is de EVGA FTW+ zeker in de top kwa prijs, echter is de Gigabyte G1 gaming al gou een 30,- EUR goekoper. Dit laaste is een punt waarop ik nog een paar keer terug zal komen, wat is de EVGA FTW+ nu echt zijn meerprijs waard?

Unboxing

Tja wat zal ik zeggen, de harde plastic shell verpakking geeft niet echt een wouw gevoel van ik heb hier een 400,- EUR kostende GPU in handen. Natuurlijk maakt het allemaal geen donder uit als de kaart maar heel en werkend aankomt en dat zal ook zeker het geval zijn, maar soms zijn het die kleine extras die toch verschil maken. In de verpakking vind de nutteloose handleiding, driver CD-rom (2015 stop met die dingen), case badge en de standaard zwik aan adapters voor de legacy systemen onder ons.

Verder vind men nog een naar mijn mening saaie pooster, nogmaals een briefje met de zelfde informatie die al bij de doos zit van hoe goed hun ACX koeler wel niet is en en waarschuwing dat de fans niet draaien todat de kaart 60-65C word.

Uiteindelijk voelt het basic en goedkoop aan en dat vind ik toch wel zonde voor wat hun top line kaart voor de 970 range is.

De kaart zelf

Oke de doos en extras waren saai, maar hoe zit het met het gene waarom je die doos nu hebt open gemaakt? De kaart zelf is naar mijn mening prachtig, het is een elegant en to the point design maar een strake backplate die hem helemaal afmaakt. Wat je ook opvalt is hoe klein en licht hij is, verglijk ik hem met de G1 gaming dan is hij toch duidelijk gerafineerder. Leg je hem naast een 7970 lightning van MSI, dan zie je mooi het verschil in design cultuur, strak en understated tegen over luid en bont.

Design wise bevalt mij de EVGA FTW+ zeer zeker, voor mij hoeft het niet zo bont, maar het blijft een gevalletje smaak en twisten.

Preformance & Overklokken

Kan hier kort zijn het is een GTX 970 die zig zelf mooi hoog kan klokken 1400+MHz doet hij vanuit zichzelf zonder gedoe of klagen. Daar is gewoon niks te klagen en dit gebeurt ook nog eens onder minimaal geluid.

Gaan we overclocken dan pushen we de turbo over de 1500Mhz heen, maar voor de 1550Mhz blijft hij toch steken. Kijken we naar de memory dan gaan we met een offset van +300 al de problemen in. In vergelijking de G1 gaming haalde 1580Mhz op de core en een +500 offset op de memory chips. Geluids productie hier was ook aan het oor niet echt verschillend.

Echter kijk ik naar andere benchmarks dan heb ik gewoon wat pech met mijn FTW+, echter als het je puur om OCing gaat dan zou ik toch voor de G1 gaming gaan, je kansen zijn gelijk en je bespaard toch weer een 30,- EUR.

Conclusie:

De EVGA GTX 970 FTW+ is een pracht van een kaart, maar uiteindelijk bied hij niks meer dan GTX 970 van een lagerre prijs klassen bieden. De vraag is dan ook is de EVGA naam het waard en het antwoord is nee, want ook EVGA heeft goede GTX 970 kaaren voor minder geld, zeker als je niet van plan bent om ze tot hun limiet te gaan overklokken dan bespaar een 30-50,- EUR. Zelf had ik deze kaart ook niet voor de vol prijs gekocht want het is zoals maar al te vaak zo blijkt, de top kaarten zijn hun meer prijs gewoon weg niet waard. Bijna elke GTX 970 kan wel 1450-1500Mhz halen op de core en dat laaste beetje wat je misschien (want er is 0 garantie) extra krijgt is niet genoeg.

Wil je een EVGA GTX 970 koop dan de SSC variant, wil je toch gaan overklokken tot de max pak dan de G1 gaming, speelt geld geen rol en wil je de beste kans voor een top 970 terwel je een 980 voor het zelfde geld kan kopen dan is er altijd nog de Galax HOF.

Heb jij ook een EVGA GeForce GTX 970 4GB FTW+ ACX 2.0+?

Vraag & Aanbod

Wellicht overigens wel leuk om te vermelden dat EVGA via haar eigen site 5 jaar garantie biedt op al haar videokaarten. Ze raden je dan ook aan een RMA direct met hen te regelen ipv met de retailverkoper. Verder behoud je de garantie wanneer je de koeler verandert naar bijv. waterkoeling!

Heb je bij het overclocken al de Slave bios geprobeerd? Deze heeft een wat agressieveren fancurve en enabled een hogere power limit op de kaart. Ik denk dat er dan wellicht nog meer uit de kaart te persen valt!

Ik zit helaas met dezelfde kaart al in m'n derde RMA vanwege coilwhine problemen!
Gelukkig is EVGA wel zeer, zeer behulpzaam en is de support afdeling altijd vriendelijk :)
Plus punt staat al voor de Waranty en service :)

Ik hou van bedrijfen die achter hun product staan, net als Corsair die doen het zelfde, mijn PSU is dood, stuur hem 1 dag op, de volgende dag een nieuwe binnen, hebben ze dus niet eens mijn oude getests.

O en OC makt niet uit, power is niet het probleem artifacts wel :)

[Reactie gewijzigd door Chiyeko op 23 juli 2024 03:53]

Ah ja hier ook goede ervaringen met Corsair! Inderdaad PSU dood en 2 dagen later heb ik een nieuwe binnen. Ook met hun waterkoelers. Zelfs een keer heel oud defect DDR2 geheugen kunnen RMAen voor DDR3 geheugen; van 4gb ddr2 naar 8GB ddr3!

Goede service is geweldig :D
Blijven toch leuke kaartjes die 970's.
En welke 970 nou harder gaat als een andere is niets over te zeggen blijft luck-of-the-draw.
Mijn MSI loopt 1552MHz en een Asus kaart van een maat van mij draait soepeltjes op 1640MHz _/-\o_
En die 2 FPS verschil van 1500 naar 1600MHz ga je ook niet echt missen ;)

[Reactie gewijzigd door calsonic op 23 juli 2024 03:53]

Nope daarom ook het extra geld niet waard, maarja kon deze voor 325 overnemen dus was het wel waard om te proberen :)

Waarschijnlijk weer doorverkopen of ruilen voor wat anders :)
Ik vind vooral de service van Evga netjes extra garantie en de zaken met hun rechtstreeks kunnen regelen.
heb zelf wel de ssc leuk spul.
De SSC is ook de kaart die ik zou adviseren stuk beter kwa prijs.
Je kan ook de Asic checken en als hij te laag is weer terugsturen ruilen of ergens anders weer een andere bestellen.
Asic zecht bar weinig, deze kaart was 4-5% hoger maar klokt lager.
De review is uiteraard geschreven in een andere tijd waar de prijzen anders waren. Maar op dit moment zou ik de vraag: Is de FTW+ het waard? Zeker met een ja beantwoorden.

Namelijk:
- De prijs ligt nu nog maar iets boven de andere kaarten (zo'n 10 euro via SiComputers)
- Enige versie met een standaard backplate (kost toch ook weer zo'n 30 euro extra los). De SSC is maar 20-25 euro goedkoper, en dat verschil is dus eigenlijk gewoon de backplate
- De nieuwste en beste koeler van EVGA
- Stukje korter dan de Gigabyte G1, met fan die automatisch uitgaat en eigenlijk ga je er op geluid en temperaturen niet zover op achteruit
- 5 jaar garantie bij een top merk i.p.v. 2 of 3 jaar garantie

Uiteindelijk blijft het persoonlijke voorkeur, zeker aangezien de prijzen nu zo dicht bij elkaar liggen. Maar dit waren de redenen dat ik voor de FTW+ editie ben gegaan i.p.v. de Asus Strix of de Gigabyte G1.

[Reactie gewijzigd door Stamper op 23 juli 2024 03:53]

Klopt tijden zijn veranderd, echter heeft deze kaart 3 Jaar garantie (-KR suffix) en geen 5 jaar, je kan wel er 2 jaar bij kopen voor 16 euro, maar deze extra garantie is alleen voor jou en als je de kaart verkoopt vervalt deze en is het en max van 3 jaar vanaf shiping uit de fabriek! Dus daar wel rekening mee houden als je heb verkoopt of 2de hands koopt.

Maar verder blijft het een leuk kaartje :)
Oh woops, foutje! Bedankt voor de opheldering!!