€ 53,02 bij Amazon.nl Marketplace

MikroTik RBmAP2n Review

rohaantje
18 juni 2015, laatste update op 18 juni 2015, 1.869 views

MikroTik RBmAP2n

Ik heb deze mAP gekocht met de intensie voor een Reis Router. Maar hij is veel krachtiger dan hij er uit ziet.

Pluspunten

• POE-in en POE-out (voor bv. daisychain)
  • POE, power-jack en usb voeding mogelijk
  • krachtige cpu

Minpunten

• Felle ledjes

De Mikrotik mAP 2n is een klein robuust routertje/AP. Hij is voorzien van 2 100mbit poorten die op poort 1 POE-in en op poort 2 POE-out ondersteunen. Dit maakt dit apparaatje zeer geschikt voor bijvoorbeeld daisychaining in grote bedrijfshallen.

Specificaties
  • PoE in 10-57V
  • Built-in 2GHz AP
  • microUSB for 3G/4G modem, or for power input
  • Station or AP mode wireless
  • Any type PoE input 802.3af and 802.3at
  • Passive PoE output (same as input voltage)
Eerste indruk
Zoals alle andere producten van Mikrotik een saaie kartonnen doos. But.. It matters what's on the inside, not on the outside!! We vinden in de doos natuurlijk de mAP. Maar ook een korte handleiding, 2 schroefjes met plugjes, adapter en een mini-usb naar usb.

De behuizing is een klein stevig doosje. Dit is een compleet ander model dan ik gewend ben van Mikrotik. Maar hij voelt robuust en stevig aan. Er zijn op de achterkant schroef haken te vinden die geschikt zijn voor de bijgeleverde schroeven.

Wat storend kan zijn, zijn de ledjes. Deze zijn redelijk fel. Dit kan in een reis situatie irritant zijn.

Deze eerste indruk roept bij mij altijd een no-nonsense idee op. Het is wat het is. Het doet wat het doet. Geen overprised show-off! Dit vindt ik zo mooi aan dit bedrijf.

Router OS
Wat direct duidelijk wordt als je dit apparaat gebruikt; Is dat het niet een standaard Router/Acces Point is. Het apparaat werkt out-of-the box met een paar standaard instellingen. Maar al gauw merk je dat het instellen van dit apparaat niet zo makkelijk is als een standaard linksys routertje.

De functionaliteiten die het bied gaan al gauw richting de kant van de Professionele routers. Zo vindt je instellingen als MPLS, OSPF, BGP, PPPoE enz. Je hebt dan ook enige kennis nodig van netwerken en waar de vele functies nou voor dienen. Het heeft mij dan ook een aantal maanden gekost om het hele systeem te begrijpen. Eigenlijk viel het kwartje pas nadat ik verschillende Cisco Courses had gevolgd.

Quick Set
Standaard biedt Router OS (L4) verschillende quick-set instellingen. Een aantal van de quick-set opties zijn CPE, Home AP, PTP bridge en WISP AP.
Deze quick set bied zoals de naam al zegt een simpel overzicht om een basis router in te stellen. Deze interface zou je kunnen vergelijken met de instellingen van een normale router.
Mikortik Quick Set

Zoals je hierboven kunt zien kun je hier onder andere je WIFI-instellingen aanpassen. Je DHCP-instellingen maken zoals jij ze wilt en je WAN-poort configureren. Maar de wan-poort instellingen hint al naar het feit dat het apparaat veel meer kan.

Uitgebreid instellen
RouterOS biedt een goedkope weg naar een uitgebreide routerin, networking wereld. Al die mogelijkheden maken het mogelijk om voor een paar honderd euro een groot netwerk op te zetten.

Ik heb dit apparaat eerst gebruikt als reis router, waar hij zeer geschikt voor is. Hij is klein, compact maar toch snel. Daarnaast biedt hij een nog een extra lan poort zodat je eventueel een laptop fysiek kunt aansluiten. Ook kan hij USB gevoed worden wat verschillende mogelijkheden biedt; Zoals gevoed worden door een laptop of batterypack.

Daarnaast heb ik dit apparaat gebruikt in ons thuis netwerk. Wáár ik al verschillende Mikrotik apparaten heb. De mAP dient voor mij als ordinaire AP. Hij hangt achter een router die hem via Mikrotik CAPsMAN van een wlan configuratie voorziet.

WLAN management/CAPsMAN
Omdat wij 2 bedrijven op 1 locatie huisvesten was het wel gewenst dat iedereen, overal, draadloos toegang had tot het internet. CAPsMAN bied hier een zeer goed oplossing voor. CAPsMAN maakt het mogelijk om alle Mikrotik devices te managen in 1 apparaat en deze toe te wijzen aan verschillende VLAN's op datzelfde apparaat. Daarnaast maakt CAPsMAN het mogelijk om te roamen. Wat dit een goedkope oplossing maakt voor grote bedrijven.

WLAN Prestaties
De WLAN prestaties van dit apparaat zijn oké. De antenne's zijn intern en er is geen MIMO mogelijk. Daarnaast is het een low-powerd AP. Het is mogelijk om maximaal een 24dBm signaal ter versturen. Al met al geen prestatie monster maar goed genoeg om mee te werken.

De Mikrotik mAP is een mooie uitbreiding voor een groter thuis of bedrijfsnetwerk. Al kan hij door zijn formaat en verschillende power-inputs ook dienen als reis router. De robuuste behuizing en de POE-daisychain mogelijkheid maken hem ook zeer geschikt voor een grootschaliger bedrijfsnetwerk.

Heb jij ook een MikroTik RBmAP2n?