Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Kobo Glo HD Zwart - Reviews

Prijs
Specificaties 6" E-Paper touchscreen met 4GB opslag - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Kobo Glo HD Zwart Review

+2
-Eraser- 12 juni 2015, laatste update op 5 juli 2015, 54.259 views

Kobo Glo HD Zwart

Ik heb de Kobo Glo HD gekocht ter vervanging voor de Aura, vooral vanwege het scherm en de frontlight. Ik heb hem net ontvangen en op het eerste gezicht is het scherm veel beter (hoger contrast, scherper) en de belichting meer uniform. Het formaat is ongeveer gelijk gebleven.

Pluspunten

  • Hoge resolutie (300 ppi)
  • Goed frontlight
  • Hoog contrast
  • Handzaam formaat en gewicht

Minpunten

  • Geen SD-slot (ingebouwde kaart vervangen wel mogelijk)
  • Behuizing kan wellicht beter
  • Matige PDF-ondersteuning

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 5
Veelzijdigheid Score: 4
Ergonomie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 5
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 5
http://static.tweakers.net/ext/f/mshkfCM75xhTqW4QjXEwFAHz/full.jpg

Index

Introductie
Specificaties
Eerste indruk
Behuizing
Scherm
Verlichting
Functies
Bestandsformaten
Lezen
Gebruik buiten
Sleep Cover & hoesjes
Conclusie

Introductie

Mijn eerste e-reader was de Kobo Aura, die ik eerder deze week heb ontvangen, maar vervolgens ook heb teruggestuurd. De belangrijkste redenen hiervoor waren het scherm van de Aura (laag contrast, niet scherp) en de belichting (bleed en niet mooi uniform).
Vervolgens kwam ik een kortingscode voor Wehkamp tegen en heb daar toen de Glo HD besteld, die de volgende dag (vandaag) geleverd werd.

Een alternatief zou de Kindle Paperwhite of de Voyage kunnen zijn. De Paperwhite is echter al een tijdje te koop en bevat dus oudere technologie, terwijl de Voyage dan weer een significant prijsverschil met zich mee brengt. Een ander argument zou kunnen zijn dat je al geÔnvesteerd hebt in e-books van een bepaalde winkel; dit was voor mij echter niet het geval.

Toevoeging [18-06-2015]: de nieuwe Kindle Paperwhite is ondertussen aangekondigd, ook met een 300 ppi scherm. Deze zal in Nederland ongeveer 140 euro kosten en in Duitsland, met advertenties, 120.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/productsurvey/112933/29653.jpg
De doos


Specificaties

• 6" HD Carta E Ink touchscreen
• 1448 x 1072 resolutie
• 300 pixels per inch
• 16 niveaus in grijstinten

• 180 g
• 157 x 115 x 9.2 mm

• 1GHz processor
• 4 GB ingebouwde opslag
• Ingebouwd, dimbaar frontlight (ComfortLight)

• 11 lettertypes met 48 lettergroottes
• Letterdikte en scherpte instellingen

• 15 bestandsformaten worden ondersteund:
  • eBooks: EPUB, EPUB3, PDF en MOBI
  • Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG, BMP en TIFF
  • Text: TXT, HTML, XHTML en RTF
  • Comics: CBZ en CBR
• Ondersteunt ebooks van de bibliotheek

Eerste indruk

De dingen die mij het eerste opvielen bij het uitpakken van de Glo HD waren het formaat en het scherm. Vergeleken met de Aura scheelt het weinig qua totale afmetingen en ondanks het ietwat verzonken scherm (t.o.v. de vlakke Aura) ziet de reader er toch strak uit.
Verder valt het scherm natuurlijk op; dit is op dit moment het beste e-ink scherm verkrijgbaar en is ook te vinden in het topmodel van de Amazon Kindle-reeks: de Kindle Voyage. Het scherm heeft een goed contrast met een lichte achtergrond en donkere letters. Op normale afstand zijn pixels niet te zien, in tegenstelling tot de Aura waar dit mij wel direct op viel.

Inhoud van de doos:

• Kobo Glo HD e-reader
• Micro-USB kabel
• Handleiding

Behuizing

De behuizing is van plastic en voelt stevig aan. De voorkant is matzwart met een verzonken scherm, ten behoeve van de infrarood touch-techniek. Dit is anders dan bijv. de Aura en de Voyage, die beiden een vlak scherm hebben met capacitieve touch wat de bediening prettiger maakt. Desalniettemin ziet de Glo HD er zeker niet verkeerd uit en is de respons van het scherm op aanrakingen prima.
De achterkant is gemaakt van een geperforeerd rubberachtig materiaal in een lichtgebogen vorm, zodat deze makkelijk vast te houden is en minder snel wegglijdt. Echter, een klein nadeel zou kunnen zijn dat deze vingerafdrukgevoelig is en stof ophoopt in de gaatjes.
Verder bevindt zich aan de bovenkant de aan/uit-knop en aan de onderkant een micro-USB aansluiting en een reset pinhole (te gebruiken met bijv. een paperclip).

http://ic.tweakimg.net/ext/i/productsurvey/112933/29655.jpg
De e-reader, met stand-by scherm
http://static.tweakers.net/ext/f/JBkVGe9u3hIRBKvZbE1iDYUS/medium.jpg
Achterkant
http://static.tweakers.net/ext/f/KWz3hiyRA1mfPClcJZNaxlWe/medium.jpg
Bovenkant
http://static.tweakers.net/ext/f/v4fWbYjHek26LOSwzp9cjRtY/medium.jpg
Onderkant



Eventueel kan de achterkant losgemaakt worden, om toegang tot de binnenkant te krijgen (ik heb dit zelf niet gedaan, dus ik weet niet hoe het met de garantie zit). Een micro-SD kaart is ingebouwd als opslagmedium en op deze manier zou die vervangen kunnen worden. Zie bijvoorbeeld ook dit artikel; volgens reacties daarop is het mogelijk om een image te maken van de SD kaart, deze over te zetten op een nieuwe en zo dus de capaciteit te vergroten (64GB is zelfs mogelijk, zie hier). Voor gewone boeken (kepub, epub, mobi) lijkt me 4GB voldoende maar als je veel pdf's of cbr/cbx leest zou dit interessant kunnen zijn.

Scherm

Zoals eerder genoemd heb ik kort een Aura geprobeerd. Hiervan was het scherm naar mijn idee niet heel wit en waren de letters eerder donkergrijs dan zwart. Dit lage contrast in combinate met de lage scherpte (pixels zichtbaar in ruitjespatroon) vond ik niet heel prettig lezen.
Gelukkig is dit bij de Glo HD erg verbeterd. Het scherm is veel witter met donkere letters en heeft een hogere resolutie dankzij het nieuwe Carta HD scherm. Ook een zeer goede eigenschap is dat het scherm nauwelijk reflecteert in zonlicht. Hierdoor zou je dus prima ook buiten kunnen lezen.

Een van de eigenschappen van e-ink scherm is dat ze af en toe compleet ververst moeten worden omdat er anders ghosting zichtbaar is. Op de Glo HD is de freqentie in te stellen van 1-6 pagina's. Bij het verversen wordt het scherm even helemaal zwart, tussendoor zijn de overgangen vloeiend en redelijk snel (minder dan een seconde). Ik weet niet of dit voor alle oudere generatie readers geldt, maar bijvoorbeeld bij de Aura waren er nog steeds zwarte puntjes over het hele scherm te zien bij elke overgang.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/productsurvey/112933/29665.gif
Werking van e-ink (bron: eink.com)


Zie de linker foto hieronder om een idee te krijgen van de scherpte. Hiervoor is het kleinste lettertype (Gill Sans), lettergrootte en regelafstand gebruikt.

http://static.tweakers.net/ext/f/AVMRkGZnKK90jGKVDf6nEe9i/medium.jpg
Scherpte: kleine letters
http://static.tweakers.net/ext/f/E0osRnepFJN2V1XDExa3a4Ni/medium.jpg
100% crop


De rechter foto hierboven is een 100% crop van bovenstaande foto (20MP RAW). Ik heb een poging gedaan de pixels te zien te krijgen, maar een telefooncamera heeft zo zijn limieten ;)

Deze tekst is op leesafstand prima te lezen en is dan nog steeds scherp. Voor een prettigere leeservaring zou ik zelf de tekst iets groter instellen, maar het is mooi dat de mogelijkehid aanwezig is aangezien dit gebruik per persoon natuurlijk kan verschillen.

Verlichting

In het scherm is ook verlichting ingebouwd. In tegenstelling tot tablets en telefoons is dit geen backlight, maar een frontlight. Het idee hiervan is dat het licht niet direct in je ogen gericht is en daardoor minder vermoeiend is, bijv. voor gebruik 's nachts.
Op het eerste gezicht ziet de verlichting er goed uniform verdeeld uit met nauwelijks bleeding. Het is wel te zien waar de LED's zitten (namelijk onderin) maar dit is zeker niet storend. In vergelijking met de Aura vind ik de verlichting wat beter uitgewerkt, aangezien bij de Aura duidelijk bleeding (hoewel dit per exemplaar kan verschillen) en kleurverloop van boven naar beneden zichtbaar was.
Overigens lijkt me dit zeer persoonlijk en zijn er waarschijnlijk een hoop mensen die er bij de Aura geen last van ondervinden, wat ook te zien is aan het aantal positieve reviews.

http://static.tweakers.net/ext/f/E8iYX3PRNPrbvyZyFNqcpmR5/medium.jpg
Verlichting op 1%
http://static.tweakers.net/ext/f/r6mGRBgXkSrsahZSnUWGnzDc/medium.jpg
Verlichting op 100%


De foto's hierboven geven het verschil aan tussen de laagste en de hoogste stand van het frontlight. De foto met het minste licht vereiste wel een langere sluitertijd en hogere lichtgevoeligheid, maar het verschil is duidelijk te zien: op de laagste stand is de tekst nog goed leesbaar wanneer het erg donker is en valt de verlichting nauwelijks op, terwijl op de hoogste stand de verlichting fel is met een veel wittere achtergrond.

De verlichting is op twee manieren te bedienen. Op sommige e-readers is een hardware-knopje aanwezig, maar dat is hier niet het geval. Je kan tijdens het lezen het scherm aantikken en dan naar de frontlight instellingen gaan. Maar het kan ook sneller: je kan je vinger verticaal langs de linker schermrand bewegen en zo de lichtintensiteit instellen. Dit gaat in kleine stappen en kan zo op kleine percentages ingesteld worden: van 0 (uit) tot 100%, in stappen van 1%.

Functies

Bij het eerste gebruik wordt gevraagd om een taal te selecteren en vervolgens of je de setup al dan niet via wi-fi wil uitvoeren. Ik koos zelf voor wi-fi en logde vervolgens in met mijn Kobo-account (er waren ook andere mogelijkheden, zoals bol.com). Vervolgens wordt er nog gecontroleerd op updates en, in mijn geval, werd er een nieuwe versie gevonden en daarna geÔnstalleerd.
Mocht je in je account al boeken hebben staan dan worden deze ook gedownload; dit werkt ook met andere winkels zoals bol.com.

Uiteindelijk kom je dan in het Home scherm terecht, zoals hieronder te zien:

http://static.tweakers.net/ext/f/0TIxejGBxTBc0nhHyRl1s0F0/medium.jpg
Home scherm
http://static.tweakers.net/ext/f/sfIrHPgy3zOYZuKOZKt5bFao/medium.jpg
Home scherm, Extras menu


Dit hoofdscherm is anders dan bijv. te vinden is op een Kindle, waar alleen de boeken getoond worden. In dit geval zie je o.a. het laatste boek wat je gelezen hebt, nieuw toegevoegde boeken, aanbevelingen, statistieken en links naar de Library, Bookstore en Extra's.
Ik heb gemerkt dat, naargelang het gebruik, het hoofdscherm aangepast wordt en meer items toegevoegd worden. Als je bijv. de browser geopend hebt via het Settings menu, verschijnt er later ook een icoontje op het Home scherm.

Onder "Extras" zijn de volgende items te vinden: statistieken, awards en een woordenboek. De statistieken gaan over het laatstgelezen boek en de hele bibliotheek, de awards zijn vergelijkbaar met de "Achievements" zoals in Steam. Ook is er een link naar de winkel van Kobo aanwezig, zie ook onderstaande foto's.

http://static.tweakers.net/ext/f/tzTDb4HusciR3MNasnElYCpq/medium.jpg
Statistieken
http://static.tweakers.net/ext/f/cVaa9X4oHrwL4BmgHkjjrKul/medium.jpg
Awards
http://static.tweakers.net/ext/f/t6megdQh8WPtbfEZ0e7x8p6e/medium.jpg
Woordenboek
http://static.tweakers.net/ext/f/FeCadNsAWZc5ecOdJ4DZJIqK/medium.jpg
Kobo Store


Tijdens het lezen zijn meerdere functies beschikbaar:
• Annotations
• Search in book
• Dictionary
• Reading settings (refresh rate, etc.)

Een handige feature is bijv. het woordenboek, waarvoor verschillende talen te downloaden zijn. Als je een woord niet weet kun je deze ingedrukt houden en krijg je meteen een beschrijving te zien.

http://static.tweakers.net/ext/f/twTuOqKwMg6qpczxRM2Y2TSH/medium.jpg
Het woordenboek
http://static.tweakers.net/ext/f/RMifar4xb3xe8IBLqd3QVtCt/medium.jpg
Het Settings menu


In het algemene Settings menu zijn ook "Beta Features" te vinden. Op dit moment is daar alleen een browser te vinden. Deze werkt niet heel soepel omdat er veel refreshes plaatsvinden (meer dan bij boeken heb ik het idee).

http://static.tweakers.net/ext/f/CrfrbYkIouKH7QhDI56Nx3qU/medium.jpg
De browser met toetsenbord
http://static.tweakers.net/ext/f/dj6u5EFlYCTmBAjMg1epfiwU/medium.jpg
De browser met geladen pagina


Ik heb geprobeerd via OneDrive een bestand te downloaden en dat werkte prima. Je zou de browser dus kunnen gebruiken om via Dropbox of andere clouddiensten toegang te hebben tot meer boeken, mocht de lokale 4GB niet voldoende zijn.
Tijdens het browsen op de OneDrive site was er een bug te vinden: het menu bovenin, voor de instellingen en teruggaan naar het Home scherm, was verdwenen. Hierdoor was een herstart van het apparaat nodig om weer terug te komen in het Home scherm. Het is natuurlijk een beta feature, dus bugs kunnen nog aanwezig zijn.

Bestandsformaten

De Glo HD kan verschillende soorten bestanden openen. Voor boeken zijn (k)epub en mobi het meest gebruikelijk; pdf en cbr/cbz (comics) zijn echter ook mogelijk. Om deze mogelijkheid te testen heb ik van dezelfde comic (The Walking Dead) een pdf en een cbz geopend, zodat de verschillen goed te zien zijn.

http://static.tweakers.net/ext/f/VKgswbRSUjfEboR694HK7rnJ/medium.jpg
PDF met settings
http://static.tweakers.net/ext/f/JcotiVPi6y9gt3EgKD0ARymB/medium.jpg
PDF gedraaid


Wat in het geval van pdf opvalt is dat de instellingen onderin anders zijn: het is mogelijk om het beeld horizontaal of verticaal passend te maken en het beeld kan gedraaid worden. Je ziet hier ook een kleine "plattegrond" om te zien waar je op de pagina bent. Deze plattegrond zie je ook als je het document ingezoomd leest en swipet om te navigeren, om zo te zien waar je bent.

Bij het cbz-bestand krijg je eenzelfde instellingenmenu, alleen dan zonder de plattegrond. Ook blijkt in dit geval het hele scherm in de hoogte, of de breedte afhankelijk van instellingen, gebruikt te worden, in tegenstelling tot een pdf waar nog een footer te zien is.
Toevoeging [05-07-2015]: het is mogelijk om een instelling toe te voegen om de header en footer uit te zetten; dit werkt voor zowel epub als pdf bestanden. Citaat uit het Kobo-topic:

J.W. - schreef op maandag 28 november 2011 @ 15:30:
"Full Screen Mode
Op de device open de file
.kobo/Kobo/Kobo eReader.conf
(in een editor die de Unix end-of-line snapt, bijv. Notepad++)

Voeg toe:
[FeatureSettings]
FullScreenReading=true

Bij de instellingen krijg je een nieuwe optie te zien waar je de header en footer uit kunt zetten."


http://static.tweakers.net/ext/f/AMIHsJHmbIdLg9Ayt0yAoWZl/medium.jpg
Voorbeeld CBZ, zonder footer
http://static.tweakers.net/ext/f/D6A1BnIb4wPdXnjFO6Wl6TRe/medium.jpg
Voorbeeld PDF, met footer


Het lezen van comics lijkt dus redelijk goed te doen, een ander verhaal is echter het lezen van boeken of artikelen in pdf-formaat. Hiervoor heb ik een wetenschappelijk artikel bekeken, welke zoals gebruikelijk een lay-out heeft bestaande uit twee kolommen. Met een hele pagina op het scherm is de tekst klein en nog net leesbaar. Door het beeld een kwartslag te draaien verbetert dit iets. Als je echter verder in wil zoomen, zul je met swipe-bewegingen door de pagina moeten navigeren. Ook wordt er bij elke volgende pagina weer compleet uitgezoomd en moet je opnieuw inzoomen.

Het lezen van tekst opgemaakt in een enkele kolom zal iets beter gaan, maar het probleem met zoomen blijft bestaan. Een oplossing zou kunnen zijn om de tekst opnieuw uit te lijnen op basis van de schermgrootte en zoomniveau. Op de Glo HD is deze optie echter niet aanwezig, in tegenstelling tot de Kindles waar dit wel mogelijk is.
Een andere mogelijkheid is om de pdf's handmatig om te zetten voordat je ze op de reader zet, bijvoorbeeld met Calibre.

Een ander verschil tussen bestandsformaten is te zien bij Kobo's eigen kepub formaat (voor de meeste gratis en betaalde boeken uit de store) en het "normale" epub. Bij het kepub formaat zijn extra opties tijdens het lezen beschikbaar, in het menu aan de onderkant van het scherm. Dit zijn statistieken per hoofdstuk en aanbevelingen, geen ingrijpende features maar voor sommigen wellicht interessant.

http://static.tweakers.net/ext/f/ZC7GgRDRMSiYFHWxewNRyaje/medium.jpg
Statistieken
http://static.tweakers.net/ext/f/hcOwZiCUZXLEcNs10LIXhXDz/medium.jpg
Aanbevelingen


Lezen

Voor zover ik het in deze korte periode kan beoordelen leest het scherm heel prettig. Letters zijn scherp en kunnen door de hoge ppi ook met een kleinere lettergrootte nog gelezen worden.
De reader is goed vast te houden tijdens het lezen en weegt ook niet teveel (in mijn geval ongeveer even veel als mijn telefoon).
Er zijn veel instellingen beschikbaar om de leeservaring aan je eigen wensen aan te passen. Zo kun je de lettergrootte, regelafstand en marges in kleine stapjes veranderen. Ook zijn er geavanceerde instellingen zoals "font weight", waardoor de letters dikker worden maar het aantal woorden op een pagina gelijk blijft.

http://static.tweakers.net/ext/f/bUM7sZ8ARbYPtyGTSkTlFRlv/medium.jpg
Lettertype en instellingen
http://static.tweakers.net/ext/f/Ou7gLNwSxFwJBgQFZ1Tq2kDj/medium.jpg
Advanced font settings


Iets anders wat me tijdens het lezen opviel is dat de refresh toch best vaak te zien is; de laagste frequentie is namelijk 6 pagina's. Het zou mooi zijn als dit nog zou veranderen naar lagere frequenties, bijv. met een update.

Gebruik buiten

Het mooie van de e-ink technologie is dat het geen backlight nodig heeft door het gebruik van pigmenten (zwart en wit in dit geval). Mede hierdoor en het lage stroomverbruik (scherm verbruikt alleen energie bij een verandering) is een e-reader ideaal om mee te nemen en buiten te gebruiken.

Met dit goede weer (22 graden, licht bewolkt) heb ik de reader buiten getest. Naar mijn idee lijkt de achtergrond buiten nog wat lichter dan binnen. Hierdoor is het contrast goed en zijn de letters prima te lezen. Door het matte scherm zijn reflecties van de zon niet aanwezig, enkel onder een scherpe hoek waaronder je normaal niet zou lezen.
De foto's hieronder geven een idee, echter is het hoge contrast op de foto's niet zo duidelijk als in het echt:

http://static.tweakers.net/ext/f/jWwWOSC8PLtbufHSJt7cwc6C/medium.jpg
Buiten
http://static.tweakers.net/ext/f/39bLVPhYzg1LB9yxmuxy0RD9/medium.jpg
Onder een hoek


Sleep Cover & hoesjes

Bij de Glo HD wordt geen hoesje meegeleverd. Kobo heeft zelf wel een hoesje in het assortiment die je los erbij kan kopen, op dit moment voor rond de 30 euro te koop. Voor deze prijs krijg je geen lederen hoesje, maar een van kunststof. Dit hoeft op zich geen nadeel te zijn, maar iets anders viel me wel op: er zit aan de rechterkant een klein flapje die de hoes dichtvouwt. Dit zit wel met een magneetje vast, maar leek me toch niet zo handig.
Een andere feature, naar mijn mening heel handig, is het automatisch in en uit stand-by gaan bij het opendoen van het hoesje.

Vanwege de prijs, en het kleine minpunt, ben ik op zoek gegaan naar een ander hoesje. De volgende heb ik gevonden (niet in de pricewatch te vinden): "Hard Cover Zwarte Hoes Kobo Glo HD". Ik heb deze gekocht voor 16,95 incl. verzendkosten bij bol.com en deze is via brievenbuspost verstuurd.
Het hoesje ziet er goed uit: zwarte kleur en gemaakt van kunstleder. De Glo HD past er precies goed in en ook de achterkant heeft dezelfde gebogen vorm als de e-reader en sluit dus goed aan. De sluiting werkt met een magneejte (wat overigens niet zichtbaar is) en heeft twee functies: het houdt het hoesje gesloten en zorgt voor automatische sleep/wake up van de reader.
Verder bevinden zich aan de boven- en onderkant openingen voor de aan/uit-knop, USB-aansluiting en reset-pinhole. Hieronder een aantal foto's:

http://static.tweakers.net/ext/f/ToRDaThYKB5qaERUeO0Zdfml/medium.jpg
Het hoesje
http://static.tweakers.net/ext/f/95LsD6mbacC7ZJGBYuPs7OcB/medium.jpg
Achterkant
http://static.tweakers.net/ext/f/p64n6Y3u6SKgwECRzeziHxO4/medium.jpg
Binnenkant
http://static.tweakers.net/ext/f/pBzBKw3sRnDQmu61JqRrBYRm/medium.jpg
Bovenkant


Conclusie

Ik ben tot nu toe erg tevreden over deze e-reader. De bouwkwaliteit is prima en hij is goed vast te houden tijdens het lezen.
Het scherm leest erg prettig en er zijn veel instellingen mogelijk om het lezen naar eigen wens aan te passen. De verlichting is goed geÔmplementeerd met een goede verdeling over het scherm en weinig bleeding.
Ik denk dat een hoesje de ervaring nog zou kunnen verbeteren, met automatische sleep/wake-up en bescherming van het apparaat. Het scherm lijkt me namelijk vrij kwetsbaar/krasgevoelig als je geen hoesje zou gebruiken.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Kobo Glo HD Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (37)

Wijzig sortering
Je noem "De Paperwhite is echter al een tijdje te koop en bevat dus oudere technologie", qua hardware klopt dat. Echter als ik de software van Kobo bekijk zijn hier de afgelopen twee (misschien wel drie) jaar geen significante verbeteringen in aangebracht. Bij Amazon hebben ze echter niet stil gezeten, denk aan de navigatie, annotaties, woordenboeken, word wise, etc. Als je van een eReader niet veel meer verwacht dan de leeservaring dan bladzijden omslaan, dan zit je bij Kobo wel goed, anders is een Kindle zeker de moeite van proberen waard.

Hier in huis hebben we overigens meerdere eReaders, Kobo's en Kindles.
Volgens mij is het grote nadeel van een Kindle dat ze alleen maar boeken vanaf de Amazon store accepteren, of is dit inmiddels veranderd?
Ik heb nogal een uitgebreide epub collectie, en wil die dmv Calibre of de verkenner op een e-reader kunnen zetten. Ik heb nu een Sony PRS-T2 (over oud gesproken), maar wil er graag ťťn met een hogere resolutie en achtergrondverlichting. De Kobo Glo HD lijkt me een goede optie, maar de Kindles zien er op de bestandsformaten na ook prima uit.
Naast boeken van de Amazon store ondersteunen Kindles ook het mobi-formaat, die je via bijv. de Windows-verkenner erop kan zetten.
Je kan software zoals Calibre gebruiken om ieder formaat (zoals epub, pdf etc.) om te zetten naar mobi. Je moet dan wel in de gaten houden dat de lay-out behouden blijft.

Als je echter een vergelijkbaar scherm als de Glo HD wilt, zijn er alleen maar duurdere opties zoals de Kindle Voyage en Kobo Aura H2O. De Kindle paperwhite is dan weer iets goedkoper met een lagere resolutie scherm (212 ppi vs. 300 ppi).

Het hangt dus af van je eisen, budget en wellicht je bestaande collectie e-books ;)

Edit: nog een toevoeging: de nieuwe Kindle Paperwhite is aangekondigd, ook met een 300 ppi scherm. Deze zal in Nederland ongeveer 140 kosten en in Duitsland, met advertenties, 120.

[Reactie gewijzigd door -Eraser- op 18 juni 2015 12:51]

Btw, die advertenties op die paperwhite zijn dan wel weer uit te schakelen. Kost §20 maar met een mailtje nar de klantenservice van Amazon met een verhaaltje dat je het niet wist en niet stond aangegeven in de winkel ect, is er een grote kans dat Amazon je de advertenties voor nop uitschakelt. Zo heeft mijn vriendin het voor elkaar gekregen. }>
Ik heb zelf al jaren de paperwhite en ik heb nog geen problemen gehad met verschillende formaten. Ik gebruik gewoon calibre en dit gaat heel erg vlot.
Daar bovenop is de amazon store zo uitgebreid en goedkoop dat ik ook niet echt ergens anders zou zoeken.

True story:
Ik was op reis en had eigenlijk toch geen zin in 1 van de 50 boeken die ik meehad.
Even op de lokale wifi gekeken in de amazon store en voor een paar dollar een ebook gekocht die ik in de winkel op de vlieghaven 20 euro had betaald.
Ok, bedankt voor de toevoeging ;) ik heb zelf niet zoveel ervaring met Kindles aangezien ik deze maar kort getest heb (Touch 4th gen, dus ook al ouder) en deze Kobo is mijn eerste e-reader. Woordenboeken, annotaties en bookmarks etc. zitten in de Kobo echter ook ingebouwd. Zijn er dan bijvoorbeeld grote verschillen in die functies?

[Reactie gewijzigd door -Eraser- op 16 juni 2015 12:28]

Prima review.
Somt het goed op.

Heb er een hoesje bij (Niet officieel, bij de mediamarkt er bij gekocht), wat ik dan alleen weer gebruik als ik de reader mee op een trip neem (festival, vakantie, etc). Werkt prima, maakt het nog steeds draagbaar, al blijf ik fan van een zo licht en klein mogelijk reader.

Verder heb ik (maar nog bij mijn eerste boek op deze reader) af en toe last van raar navigeren. Soms gaat hij opeens 2 pagina's verder en lijkt dan ook wat raar te refreshen. Mogelijk is het in combinatie met het boek, mogelijk doe ik iets fout op dat moment, daar ik soms "swipe" om van pagina te wisselen en soms "tap". Het gebruik van "tap" lijkt langzamer te reageren bij het omslaan, maar eigenlijk altijd goed te gaan, een lange "swipe" over het hele scherm lijkt soms dus het probleem met de dubbele pagina-wissel te triggeren. (Mogelijk ziet hij het als een dubbele swipe, omdat er gedurende de swipe contactverlies zou zijn met het scherm).

Verder tot nu toe heel tevreden met deze e-reader.
Heb hem gekocht vanwege ingebouwde verlichting, mijn vrouw minder last van me als ik 's avonds in bed nog lees. Op de lage stand (1-6) van verlichting is het prima lezen (imo).

[Reactie gewijzigd door cannibal op 16 juni 2015 13:14]

Ik heb zelf ook een hoesje besteld, niet de officiŽle van Kobo; komt hopelijk vandaag binnen. Ben benieuwd of het goed vasthoudt en het automatische touch/wake lijkt me ook wel handig.

Over het touch/navigatie probleem: ik heb dit zelf eigenlijk pas 2 of 3 keer gemerkt, maar ook met de vreemde refresh. Ik heb overigens ook nog geen boek uitgelezen en ik tap altijd om pagina te wisselen.

Wat ik heb gemerkt is dat het scherm al reageert op een hele lichte aanraking. Dit komt denk ik doordat de touch-sensors (infrarood) bovenop het scherm liggen en werkt doordat je het infraroodpatroon verstoort en niet door aanraking op zichzelf (vandaar de glimmende rand aan de binnenkant en het verzonken scherm). Een capacitief scherm, zoals op telefoons en e-readers zoals de Aura en Voyage, moet je echt aanraken vanwege de electrische geleiding van je vinger en zal hier wellicht minder last van hebben.
Ik denk dat hierdoor het scherm misschien 2 in plaats van 1 taps registreert, als je bijvoorbeeld iets langer doet over het aanraken, en zorgt daardoor voor 2 paginawissels en dus een rare refresh.

Het voordeel van infrarood-touch is dan weer dat er geen extra laag over het scherm nodig is, die wellicht de beeldkwaliteit negatief kan beÔnvloeden.
Ik heb sinds een maandje ook de Glo HD en merk ook erg vaak dat tijdens hij tijdens het navigeren in tegengestelde richting bladerd. Ik raak de rechterkant van het scherm aan maar hij gaat bladzijdes terug.

Geen idee hoe dat kan want ik raak op zekers niet de linkerkant van het scherm aan. Ik zal er nog eens goed op letten als het weer gebeurd. 8)7
Mooie review waar ik veel aan heb. Ik heb zelf een Aura, maar wil een twee e-Reader in huis halen en ik kijk nu naar de Glo HD. In de winkel viel me direct in nadelige zin het glimmende zwarte randje rondom het scherm op. Is dat in de praktijk erg aanwezig cq. storend?
Het is mij persoonlijk tijdens lezen niet opgevallen.
Heb al wel in verschillende situaties gelezen met deze e-reader, maar pas 1x buiten in de zon. Toen ook niet opgevallen.
Hier ook dezelfde ervaring als cannibal, het is soms wel te zien maar is niet echt storend. Heb er zelf dus nog niet echt last van gehad, ook niet buiten.
Misschien is het de belichting in de winkel, waardoor het extra opvalt?
Bedankt voor de feedback
Bedankt voor de mooie review!
Ik zelf heb de Aura, en ben daar tevreden over. Wat ik fijn vind aan de Aura, is dat de voorkant tabletachtig is, dus geen opstaande rand kent. Je geeft zelf aan ook de Aura gehad te hebben.
Ervaar je het als een nadeel dat de Glo HD een opstaande rand heeft, in vergelijking met de Aura?
Graag gedaan, hoop dat je er iets aan hebt ;)
Ik heb inderdaad kort een Aura gehad, maar heb deze binnen de bedenktijd geretourneerd. Ik ben dus ook niet gewend geraakt aan dat scherm en vond de opstaande rand van de Glo HD daarom niet zo'n probleem.
De afmetingen en het gewicht zijn voor beiden ongeveer gelijk en ik vond de verbeteringen aan het scherm (resolutie, contrast etc.) zwaarder wegen dan een vlak of verzonken scherm.
Een ander nadeel van de rand zou kunnen zijn dat er stof in ophoopt. Ik heb er echter een hoesje omheen, dus ik denk dat dat wel meevalt (tot nu toe in ieder geval wel).
Goede recensie, bedankt!
Ik heb zelf een Aura waar ik erg tevreden mee ben. Heb daarbij een hoesje van Gecko Covers (geckocovers.nl) gekocht. Echt leer en daarom iets duurder maar erg mooi en inclusief dat handige magneetje waardoor de e-reader automatisch in en uit standby gaat.
Of die er ook voor de Glo-HD is weet ik niet.
Ziet er ook mooi uit ja; voor de Glo HD lijkt er ook een beschikbaar te zijn. Ik heb zelf een wat goedkopere van kunstleer (zie review) maar deze bevalt ook prima: automatisch wake/sleep met magneetje en past goed om de e-reader heen.
Heeft de Kobo Glo ook een functie voor een zwart scherm met witte letters?
Standaard is deze functie helaas niet ingebouwd. Je kan deze echter wel zelf toevoegen (zie hier); ik heb dit zelf echter nog niet geprobeerd.
Top review! dank.
Ik wil deze e-reader ook aanschaffen. Alleen vroeg ik mij af of je er ook boeken vanuit amazon ( kindle ) op kan lezen. En dan bedoel ik natuurlijk zonder de files te converteren.

[Reactie gewijzigd door Sevenhunt op 22 juli 2015 22:06]

Voor zover ik weet kan je ze er niet direct via Amazon op zetten. Je zal ze dus eerst (helaas) moeten converteren, wat bijvoorbeeld mogelijk is met Calibre.
Bedankt voor de Review.

Toch nog een vraag , kan men ook bij Epub het scherm kantelen.
Ik heb nu een Sony PRS-T1 en gebruik deze altijd in Landscape ,aangezien ik de langere regel wel prettig vind.
Voor zover ik weet is dit met de standaard software voor (k)epub niet mogelijk, helaas (alleen voor de andere formaten zoals pdf, cbz etc.).
Het schijnt wel mogelijk te zijn met andere software, zoals CoolReader. Deze moet je echter wel zelf installeren en hier heb ik geen ervaring mee.
Na deze review gelezen te hebben ook maar weer een e-reader aangeschaft.
Mijn Kobo Aura heeft het vorig jaar na 1 maand gebruik begeven en daarna had ik niet zo veel trek meer temeer omdat stripboeken niet goed te lezen waren.
Het resolutie verschil 220p (aura) vs 300p (Glo HD) is een behoorlijk verschil. :)
Ben er blij mee!... Bij de aura moest je elke pagina vergroten en dat kost dus erg veel energie (veel verversingen).

Overige voordelen van de Glo HD (sneller laden, meer helderheid) zijn leuk, maar minder belangrijk.
Bij PDF maakt de manier van bladeren uit. :S -> soms laad hij de pagina niet goed.....

Jammer alleen van de 4GB (waarvan het besturingssysteem al bijna 1GB van gebruikt), die zit met een paar stripboeken zo vol.
Als deze het blijft doen dan in de toekomst maar een 64GB kaartje erin stoppen. Tot die tijd een beetje aanmodderen :(

Ben benieuwd hoe deze vlekt met vingers... De Aura was altijd wel goed schoon te houden.
....
6" past weer mooi in een washandje. Geen cover nodig! ....

Nu nog ff zoeken hoe bij sleepmode alleen frontlight uit gaat, zonder scherm verversen.....
Ik dacht dat dat met de aura wel kon, maar weet ik niet zeker meer...

[Reactie gewijzigd door 24zeven op 19 augustus 2015 22:14]

Goed om te horen dat je iets aan de review hebt gehad ;) Kan me inderdaad voorstellen dat de opslagcapaciteit wat laag is voor strips etc.
Je kan trouwens ook bestanden downloaden, via de browser, van OneDrive of Dropbox, maar je moet dan natuurlijk wel genoeg ruimte hebben...
Hoi hoi,
Ik ben aan het oriŽnteren voor een e-reader en ik moet zeggen dat je resensie me laat twijfelen voor een glo. Eerste voorkeur zou uitgaan naar een aura h20.
Daarom vroeg ik mij af. In de recensie vergelijk je de aura met de glo hd. Heb je het hier over de "oude" aura of aura h2o?
In de vergelijking die ik maak gaat het om de gewone Aura (de "oude", met lagere resolutie) ;)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True