€ 46,- bij Amazon.nl Marketplace

WD Black WD3200BEKT, 320GB Review

Henkie-Jan
27 februari 2010, laatste update op 2 juli 2011, 2.635 views

WD Black WD3200BEKT, 320GB

Deze HDD heb ik onlangs aangeschaft en naar lang wikken en wegen in het volgende systeem geplaatst: Dell Inspiron 6400 T5600 processor 2GB intern geheugen Oude HDD: 80GB 7200 rpm Hitatchi HDD Waarom gekozen voor deze HDD: Nou, ik zat zonder schijfruimte! Had nog maar 180MB vrij, dus werd een beetje krap. En door de combinatie van goede ervaringen met Western Digital en 7200rpm schijfje in een laptop heb ik gekozen voor de WD3200. Had er al een keer eerder naar gekeken, maar was met toen wat te duur. Ik wou graag een snelle hardeschijf omdat ik toch ooit wat met videobewerking wil doen, vaak de laptop in en uit de slaapstand haal (wat dus lees/schrijfactie van en naar het geheugen/HDD is.) Daarnaast leek het me fijn een HDD te...

Pluspunten

• Snel
  • Stil
  • Na verhouding vrij goedkoop
  • 5 jaar garantie

Minpunten

• Wordt behoorlijk warm (ligt misschien ook wel aan de laptop..)
  • HDD moest binnen de garantieperiode vervangen worden

Dell Inspiron 6400
T5600 processor
2GB intern geheugen
Oude HDD: 80GB 7200 rpm Hitatchi HDD

Waarom gekozen voor deze HDD:

Ik wou graag een snelle hardeschijf omdat ik toch ooit wat met videobewerking wil doen, vaak de laptop in en uit de slaapstand haal (wat dus lees/schrijfactie van en naar het geheugen/HDD is.) Daarnaast leek het me fijn een HDD te hebben die net zo snel is als een desktop HDD.

Eerste ervaringen:

heb de HDD nog maar een dag. Dus kan niet helemaal objectief zijn. :) Ik hoorde allemaal verhalen dat de HDD veel lawaai zou maken, maar na dat ik hem geïnstalleerd had viel mij op hoe stil hij is! Je hoort de kop bijna niet heen en weer gaan, en ook het geluid van het draaien van de HDD is erg laag. de Hitatchi die ik had was een stuk luidruchtiger!

En daarnaast is de HDD inderdaad erg snel. Als ik goed heb gerekend start mijn laptop nu anderhalve minuut sneller op! ideaal. :) Heb namelijk de inhoud van de oude HDD 1 op 1 gekopieerd naar de nieuwe. ;) Een kloon gemaakt dus.

Nadeel is dat de HDD behoorlijk warm wordt. De Hitatchi werd ook snel warm, maar deze doet wat dat betreft er niets voor onder.

Meer kan ik nu nog niet zeggen denk ik, maar als ik wat te melden heb zou ik het zeker doen!

UPDATE
Heb met de HDD nu een score van twee in SMART bij de "RAW Read Error Data Rate". Contact opgenomen met de leverancier en die meldt dat ik de HDD beter voor RMA opsturen. Jammer, maar goed. Overal kan natuurlijk wel eens een rotte appel tussen zitten. Moet alleen even kijken waar ik mijn date dan kan stallen. ;)

Update 2
Heb de HDD via Advanced RMA terug gestuurd. Advanced houdt in dat je een creditcard nummer doorgeeft, waarna ze eerst een nieuwe HDD opsturen, en jij binnen 30 dagen na het versturen van de nieuwe HDD de oude terug stuurt. Als de HDD binnen 30 dagen niet terug is, wordt er een (fiks) bedrag geint via de creditcard.

Heb de RMA gegevens doorgegeven en had vrij snel de nieuwe in huis. Iets te lang gewacht met de oude data over te zetten, waardoor de HDD niet meer te booten was. Geen nood: heb via een USB-to-SATA kabel nog snel de data er af kunnen halen. De oude HDD teruggestuurd. Nieuwe HDD werkt nu al een poos probleemloos. Duurde wel een poos voordat de oude HDD als ontvangen werd gemeld, maar via de e-mail werd gemeld dat ze het erg druk hadden.

Update 3
Ook deze nieuwe HDD heeft het momenteel begeven. Dit maar geen SMART errors maar badsectors. HDD gaat binnenkort via Advanced RMA terug naar WD voor een nieuwe.

Heb jij ook een WD Black WD3200BEKT, 320GB?

Heb zelf de 160GB versie, de WD1600BEKT, nu zo'n anderhalf jaar ongeveer.

Schijf doet het prima, is snel en op zichzelf stil, hij resoneert alleen lichtjes. Als je laptop daar gevoelig voor is dan maakt dat dus echt een vervelend geluid.

Is net zoiets als met de Samsung 3,5" HD's vaak, die dingen zijn vaak de stilste die er zijn, maar ze resoneren wel wat er voor kan zorgen dat je hele PC begint te rammelen. Van Samsung heb ik momenteel 8 maal een 3,5" HD in gebruik en ze hebben het allemaal in meer of mindere mate.

Momenteel zou ik alleen niet meer voor een Scorpio Black gaan maar eerder voor een SSD. Voor mij maakt de schijfgrootte in mijn laptop dan ook minder uit, met een 80GB SSD zou ik voldoende hebben.
Mijn probleem was vooral de grote. Ik had de 80GB HDD echt bom vol. Op een gegeven moment op C nog geen 1MB meer vrij. Dat werkt dus niet. ;) Vandaar een 320GB gekocht. Dat was de snelste en grootste laptop schijf tegen een gunstige prijs. :)
De harde schijf wordt ook gebruikt in HP TM2-2000ED tabletpc.
Enige wat me opvalt is de licht zoemed gevoel. Verder weinig geluid. 7200 rpm maakt makkelijk zoemend gevoel ivm hogere rotatie snelheid dan 5200 rpm.
Voor de warmte ontwikkeling heb ik nog niet echt gemerkt, daar ga ik even opletten.

Maar tegenwoordig zou je inderdaad voor SSD gaan, dat geeft meer zekerheid, minder gevoelig voor droppen en natuurlijk snelheid en zuinigheid.
Klopt. Dat zoemend geluid moest ik in het begin ook aan wennen. Nu hoor ik het niet meer. Maar kan zeker in het begin wel hinderlijk zijn. SSD begint een aardig goed alternatief te worden. Alleen de grote beperking daarmee is de opslagcapaciteit. Die is met authentieke harddisks toch een heel stuk hoger.
Minimum van 5 MB/sec ? Dat lijkt mij niet echt gezond
Inzakkertje. De gemiddelde snelheid is representatiever ;)
Ik heb hem ook in mijn laptop zitten, met dit weer van tegenwoordig wordt ie na een tijdje gebruik rond de 40 graden... Vind het nogal meevallen eigenlijk, aangezien de HD geen fan heeft ofzo alleen de CPU. Prestaties zijn prima, is echt een aanradar voor in elke laptop. Snelste 320GB schijfje in zijn prijsklasse.
Nou, bij mij haalt ie wel de 50 graden. Maar dat ligt ook sterk aan de laptop natuurlijk waar je hem in gebruikt. Ik vind het naar omstandigheden inderdaad ook best netjes. ;)