De inhoud
Bij het openen van de doos valt meteen op de “handleiding” die in de doos zit erg summier is. De instructies over hoe het toestel te gebruiken zijn gebundeld in een klein blaadje met een aantal afbeeldingen op. Volgens die afbeeldingen zou de installatie heel simpel moeten zijn:
Alles aansluiten (voedingskabel en netwerkkabel), een aantal minuten wachten en je kunt de Personal Cloud vinden via je netwerkbeheer in Windows.
De installatie was inderdaad zo simpel. Dat was dus perfect, computeranalfabeten zullen dit ook probleemloos kunnen.
Installeren
Na de installatie moest het toestel nog geconfigureerd worden voor eerste gebruik. Meteen werd de firmware geüpdatet, dat duurde ongeveer een kwartier. Dat is natuurlijk redelijk lang en ik had soms eens de neiging te denken dat de boel blokkeerde. Zullen sommige mensen niet echt de kabels uittrekken om opnieuw te proberen? Wat mij stoort bij het installeren is dat het toestel redelijk wat lawaai maakt. Het is mooi vormgegeven en zou dus prominent in beeld kunnen geplaatst worden, maar om dat te doen maakt hij net iets teveel lawaai. Vooral in een stille ruimte valt dat natuurlijk op. Bovendien begint de schijf eens om de zoveel tijd (1u?) automatisch te draaien en wordt het hele systeem precies wakker, dat is jammer.
Gebruik
Eens geïnstalleerd en geconfigureerd kun je eenvoudig het controlepaneel van je Personal Cloud openen. Het is een mooi, intuïtief en praktisch vormgegeven paneel:

(deze afdruk is niet gemaakt na het eerste gebruik, Sdrive, Seagate Media en ownCloud staan er niet standaard op)
Via deze app is het mogelijk om de instellingen van je apparaat aan te passen.Ook dat apparaatbeheer is eenvoudig vormgegeven.

Alles onder de kopjes ‘Aanpassen’, ‘Onderhoud’ en ‘Opslag’ heeft Seagate standaard ondergebracht onder de, standaard verborgen, ‘Geavanceerde instellingen’. Al bij al zijn de instelmogelijkheden redelijk summier. Maar dat hoeft zeker niet meer te zijn. De doelgroep van dit product is niet de gemiddelde Tweakersgebruiker. En voor een ‘gewone’ consument zijn de instelmogelijkheden groot genoeg, maar ook eenvoudig genoeg voorgesteld. Goed werk van Seagate!
Via de Personal Cloud is het ook mogelijk bestanden te downloaden. Op die manier downloaden is trager dan met je eigen laptop maar de snelheden die gehaald worden zijn toch goed te noemen. Zo haalde ik Ubuntu (torrent) af aan een snelheid van 3,3 MB/s. Niet supersnel, maar de Cloud doet het mooi in de achtergrond. Als de download klaar is krijg je een mailtje in je mailbox dat je op de hoogte brengt dat hij klaar is.
De derde app die Seagate standaard installeert is de Backup manager.

Voor je een backup kunt gaan maken van je pc moet je een stuk software installeren dat je vindt op de Seagatesite. Of laat ons zeggen: je zou het moeten vinden. De link om het Seagate Dashboard te downloaden resulteerde eerst in een 404-error. Een tijdje later werkte het plots wel. Het te downloaden bestand is 143MB groot. Eénmaal geïnstalleerd is ook het instellen van de back-up een fluitje van een cent:
Ook de backupmogelijkheid is eenvoudig maar goed uitgewerkt. De Personal Cloud wordt automatisch door de software gedetecteerd en je kunt er meteen naar backuppen. Ook hier opnieuw goeie punten voor Seagate!
Snelheid
De snelheid waarmee naar de cloud geschreven wordt is goed. Onderstaande snelheid haalde ik terwijl een backup bezig was en terwijl de Ubuntu-torrent werd gedownload:
Owncloud
Het is mogelijk om Owncloud te installeren als app. Normaal gezien zou je de Personal Cloud dan meer als cloud moeten kunnen gebruiken. Hoe je owncloud kunt configureren zodat het ook van buitenaf bereikbaar is heb ik niet meteen gevonden. Misschien ontdek ik dat later nog...
Het is via een andere manier wel mogelijk om je Cloud vanop afstand te bereiken maar dat verloopt dan via de Seagate-servers. Het lukt dus, maar ik zou het liever rechtstreeks zien gebeuren zonder een tussenstop bij Seagate. Bovendien gaat het kopiëren van bestanden via die weg langzaam. Maar dat kan natuurlijk ook te maken hebben met de belabberde uploadsnelheden in België.
De Seagate Personal Cloud is een product dat doet wat het belooft. Seagate wil de cloud tot bij iedereen brengen. Hoewel de Personal Cloud niet echt cloud is slaagt Seagate hier goed in. Het systeem doet wat het belooft. Bovendien is alles mooi vormgegeven en is alles ook zo eenvoudig mogelijk gehouden. De Personal Cloud is duidelijk niet bedoeld voor Tweakers die elk facet van configuratie zelf willen instellen maar is wel bedoeld voor de ‘normale’ consument die een netwerkschijf zoekt en die zonder teveel poespas wil gaan gebruiken. Als je dus op zoek bent naar dergelijke netwerkschijf is de Seagate Personal Cloud een schijf waar je weinig verkeerd mee kunt doen. Prijs/kwaliteit gezien is dit een fantastisch product.