Review: Silverstone SG11
- Inbouwen en Kabelmanagement
- Koeling, Geluidsproductie en Stoffilters
- Conclusie
Product Pagina @ Silverstone
Na de trend groot, groter, grootst gevolgd te hebben bespreken we vandaag een klein kleiner kleinst kastje. Misschien niet het aller kleinste kastje, maar naast de In Win 904 Plus is het een ukkie. De behuizing waar ik het over heb is de SilverStone Sugo (SG) 11. Dit kastje is uitgekomen in de Sugo serie welke bij SilverStone al sinds 2005 staat voor kleine en goede kasten.
SilverStone is een groot merk met een uitgebreide line-up, die onder andere bestaat uit: Behuizingen, CPU coolers, fans, voedingen, opslag en nog veel meer.
De SilverStone SG11 is een kleine kast met veel inbouw mogelijkheden, en is hierdoor flexibel in te zetten voor vele doeleinden. Een paar van die doeleinden zouden kunnen zijn; een HT-PC of een kleine krachtige ‘workstation’. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat er een mATXmoederbord in past, kleiner kan ook en dan kom je uit op een mini-dtx, of een mini-itx bordje. Dat betekent dat zelfs socket 2011-3/Intel X99 in dit kastje geplaatst kan worden, zodat deze kan functioneren als prima workstation. De maten bedragen 270 x 212 x 393 mm (WxHxD) met een inhoud van 22.5 liter.
Ook qua opslag ben je niet beperkt met de SilverStone SG11. Met maar liefst negen plekken voor 2.5” schijven, en nog is drie 3.5”/2.5” plekken kan je naar hartelust je geliefde schijfjes inbouwen. Een mooie Raid 0 van negen 1TB SSD’s behoort dus ook tot de mogelijkheden, wederom prima workstation materiaal.
Ook de GPU hoeft niet te leiden onder de grootte van de kast, tenminste zolang je niet de hangende 2.5” plekken gebruikt (hier lees je dadelijk meer over in mijn review.). Deze mag namelijk maximaal een lengte hebben van 36,83 cm. Hiermee wordt geen enkele kaart uitgesloten, of je nou gaat voor een simpele kaart voor in een HT-PC of een SLI opstelling met twee grafische beesten voor in je workstation. Pas hierbij wel op; als de videokaart in het eerste slot van je moederbord moet dan heb je grote kans dat de soldeerverbindingen tegen de 3.5” bay aanzit.
Waar de SG11 een beetje onderuit gaat is de koeling. Omdat hij zo klein is is het simpelweg niet mogelijk veel fans te plaatsen, en in het plaatsen van een hoge CPU-koeler ben je ook wat beperkt. De CPU koeler is daarom gelimiteerd tot een hoogte van maximaal 82 mm. Direct boven de CPU-koeler bevindt zich de voeding, die in tegengestelde richting blaast. Hoe dat zich in de praktijk houd zullen we later bekijken. Verder zit er standaard één 120 mm fan in, en daarnaast is er nog plek voor twee kleine 80 mm fans. Doordat er veel kabels in een kleine ruimte moeten is de airflow hiermee niet uitermate goed te noemen.
De doos is mooi in kleur en gemaakt van glanzend karton, dit geeft een stevige en kwalitatieve indruk. Als we de flappen openslaan komen we eerst een waarschuwing tegen of we toch alsjeblieft eerst even de handleiding willen lezen voor dat we beginnen te bouwen. Als volwaardige hardware liefhebbers slaan we deze waarschuwing natuurlijk in de wind.
De SG11 wordt beschermd door twee stukken mooi wit schuim, je kan er nooit genoeg van krijgen. Uiteraard zit de behuizing dan ook nog verpakt in een keurig plastic zakje om eventuele stofvorming tegen te gaan. Halen we deze dingen er van af dan komt daar de SG11 ons tegemoet.
Aan de voorkant vinden we een spiegeltje, zodat je de diva in jezelf naar buiten kan laten komen en lekker jezelf aan kan staren, of in dit geval de camera. Bovenop vinden we een aan/uit knop en een kleine reset knop. Hiernaast zit nog een stukje rubber, waaronder het I/O paneel verscholen zit (note: hier kwam ik na een kwartier achter na mij er al over verbaast te hebben waar dat rubber wel niet voor moest dienen.)
Aan de zijkanten zitten een paar roosters waar lucht door naar buiten geblazen kan worden, ook bovenop vinden we twee roosters.. Aan de achterkant zien we de openingen voor zowel de voeding, het moederbord en de expansie sloten. De voeding zit boven het moederbord gepositioneerd en blaast lucht naar buiten toe vanaf het moederbord.
Als we de kap er af schroeven en onder de spreekwoordelijke motorkap kijken dan zien we daar de verschillende beugels en montage plekken. Hier begon de waarschuwing op de doos toch wat logischer te worden, maar we zetten door! Handleidingen zijn voor watjes… De indeling is zoals we aan de achterkant al konden zien zo dat de voeding boven het moederbord hangt. Aan de lange om gebogen beugel aan de rechterkant kunnen twee 80 mm fans en zeven 2.5” harde schijven bevestigd worden.
Aan deze beugel zit ook een zakje bevestigd waarin we een setje schroeven en een paar cable management dingetjes vinden, dit zijn onder andere tie wraps en een stukje tape. Ook vinden we hier de kabels die verbonden zijn met het I/O panel voor op, deze zijn keurig zwart. Hieronder ligt dan de gevreesde handleiding, deze leggen we even aan de kant. Aan de zijkant vinden we een 120 mm fan die zorgt voor de intake in de SG11. Deze is voorzien van een 3 prins fan aansluiting en is daarmee gemakkelijk op een moederbord of fan controller aan te sluiten.
Verder zien we nog de beugels waar we nog twee extra 2.5” harde schijven kunnen plaatsen met daaronder de 5.25” bay, als je deze plaatst zal het spiegeltje aan de voorkant moeten verwijderen.
Voor het inbouwen dient eerst de grote beugel verwijderd te worden, dit kan makkelijk gedaan worden door de 5 schroeven die de beugel op zijn plaats houden los te schroeven. Als deze er af is heb je vrij toegang tot de plek waar het moederbord moet komen. Ook kan je dan makkelijk de twee optionele 80 mm fans en de zeven 2.5” schijven plaatsen.
Voor de overige twee 2.5” schijven zit er bovenop nog een beugel die losgehaalt moet worden als je daarop schijven wilt bevestigen. Zelf heb ik alleen deze gebruikt omdat ik maar twee schijven gebruik.
Het is bij de SG11 verstandig eerst het moederbord in te bouwen terwijl de processorkoeler er al op zit, er is namelijk geen ruimte om dit later te doen. Doordat geen van mijn koelers paste heb ik moeten grijpen naar de Intel boxed koeler die bij mijn Pentium G3258 mee kwam, deze past prima en doet zijn werk goed. Tevens kwam hier het moment dat naar de handleiding gegrepen moest worden en de die hard hardware geek status ingeleverd moest worden. Want welk schroefje moest nou waarin? Er worden tig verschillende soorten meegeleverd. Toen kwam ik er ook achter dat de handleiding zeer uitgebreid was met keurige beschrijvingen in meerdere talen en keurige foto’s.
Hierna de schijven op de beugel geschroefd en weer terug geplaatst in de kast. Hierna was het tijd voor de grafische kaart, maar hier kwam een klein probleempje om de hoek kijken. Zoals je kan zien is het eerste slot op mijn moederbord het PCI-E x16 slot, als de grafische kaart hier in gestoken word komt zijn achterste tegen de 3.5” bays aan. Dit kan voor kortsluiting zorgen, hierom heb ik een klein stukje rubber tussen de bays en de grafische kaart gestoken, dit voorkomt kortsluiting maar is natuurlijk geen goede oplossing. Ook is er een probleem als je videokaart zo lang is met de harde schijven, je kan dan niet alle zeven de plekken gebruiken omdat deze dan in de weg zitten.
Voordat je de voeding gaat monteren moet je eerst de kabels in het moederbord steken. Ik raad het aan om een modulaire voeding met korte kabels te gebruiken in deze kast. Maar gezien het feit dat er sowieso weinig ruimte is voor cable management maakt dit in principe niet veel uit.
De standaard koeling is prima verzorgd in de SG11. Standaard wordt er een 120 mm fan meegeleverd die zijn werk stil en goed doet. Daarnaast zijn er nog twee kleine 80 mm fans te monteren als outtake. Dit zal meer dan genoeg zijn voor een simpele HT-PC build, maar je moet je afvragen of je high end workstation hier genoeg aan zal hebben.
In de kast zitten op verschillende strategische plekken een mesh verwerkt. Hier zit verder geen stoffilter voor of onder, dit zorgt voor stof vorming in de kast. Wel zorgt dit voor een redelijke doorstroom van lucht.
De Silverstone Sugo (SG) 11 staat zijn mannetje en kan grotendeels waarmaken wat er werd belooft. Er is zoals beloofd genoeg ruimte om er een zware workstation in te plaatsen, maar om hier genoeg airflow voor te creeren kan al snel lastig worden. Wel is het mede door het formaat een kast die in (bijna) elke situatie in te zetten is en leuk staat.
De kast is opgetrokken uit degelijke materialen en oogt luxe. De inbouw mogelijkheden zijn ,vooral bij deze orde van grootte van kasten, subliem te noemen. In grotere kasten komen we nog wel eens indelingen tegen waar minder mogelijkheden zijn dan de SG11 bied. Zo kunnen er een totaal van negen 2.5” schijven en drie 3.5” schijven in gemonteerd worden. Dit samen met een gewone ATX voeding en een mATX moederbord. Het enige waarop moet worden gelet is de maximale hoogte van de CPU-koeler die 82 mm bedraagt.
Al met al is het een kast die ik zeker aan anderen aan zal raden, bijna ongeacht wat de situatie is.
Voor de liefhebbers nog een paar high res foto’s, klik is groot:

Heb je genoten van deze review? Dan wordt een leuke reactie natuurlijk altijd gewaardeerd! Ook voor kritisch commentaar zijn jullie natuurlijk van harte welkom om te reageren. Dit zorgt alleen maar voor meer motivatie om door te gaan en punten om op te kunnen verbeteren. Bekijk ook eens mijn andere reviews.
Naar boven