Inmiddels al meerdere powerlinesetjes in huis gehad, ooit begonnen met een 200 Mbps starter setje. daarna een 600 Mbps setje gehad. Die laatste voldeed maar ik haalde nooit de volledige snelheid over het stroomnetwerk. Kabels trekken is onbegonnen werk, hoofdaansluiting en het Ziggo internet modem hangen in de meterkast voor in de woning maar ik de router staat achterin de woning ivm het draadloze signaal. Ik zou teveel muren door moeten om een kabel fatsoenlijk weg te werken dus powerline was de enige simpele oplossing.
Met de vorige powerline setjes, zowel de 200 als 600 Mbps haalde ik via Speedtest.net op diverse tijdstippen gemeten een gemiddelde snelheid van 43 Mbps. Mijn ziggo abbonement is wat tegenwoordig Ziggo Complete heet: 120 Mbps download, 12 Mbps upload.
De speedtesten waren wel redelijk onbetrouwbaar, de opstelling in de woning is als volgt;
Meterkast; Ziggo modem (bridge mode) -> Powerline adapter
Woonkamer; Powerline adapter -> Asus RT-N66U router met Merlin firmware
Eerste verdieping; TP-Link WA-890EA (draadloze adapter ) aangesloten op een PC. De PC stond vrijwel recht boven de router.
Speedtest werd uitgevoerd op de PC, eerst met een verbinding op de 2,4 Ghz maar later ben ik overgeschakeld naar de 5 Ghz frequentie vanwege de drukte op de 2,4 Ghz frequentie. Diverse instellingen van de Asus router geprobeerd maar dat gaf ook geen directe verbetering wat snelheid betreft dus ik had eigenlijk de conclusie getrokken dat de Powerline adapters niet meer aankonden dan dat gemiddelde van 43 Mbps.
Daarnaast kwam het regelmatig voor dat de Asus router eruit klapte voor een minuut waarna de verbinding weer werd hersteld, vermoedelijk zat hem dit in de brakke 2,4 Ghz verbinding. Ik was daarom bewust op zoek naar een verbetering van mijn netwerk met stabielere apparaten.
Uiteindelijk kwam ik de Devolo 1200+ Wifi AC starter kit tegen. Op verschillende sites de reviews van dit apparaat gelezen en die waren over het algemeen vrij positief, het enige nadeel vond ik het kostenplaatje. Ongeveer 185 euro voor een starter kit met wifi adapter en een normale powerline adapter. Uiteindelijk deze starter kit aangeschaft via een webshop met een rode peper als logo
Vandaag binnengekregen en natuurlijk meteen proberen te installeren. De twee Powerline adapters zijn wit van kleur, de basis powerline heeft 1 ethernet ingang de wifi powerline heeft er twee. Die laatste powerline adapter is echter groot, met een hoofdletter G! Het scheelt dat je geen stopcontact kwijt bent door het ingebouwde stopcontact maar het is een behoorlijke blok wat in de wandcontactdoos hangt. Hij hangt bij mij uit het zicht dus verder geen probleem. In de verpakking zit verder een cat 5e UTP kabel van 1,5 meter.
Eerst heb ik alle oude apparatuur losgekoppeld en toen de nieuwe Powerlines van Devolo in de stopcontacten gehangen. De basis powerline in de meterkast, de wifi powerline achter in de woonkamer nabij de televisie/ps4/home cinema. Volgens de summiere handleiding zou ik de wifi Powerline met de basis Powerline moeten verbinden, iets wat niet meteen lukte. Ik heb meerdere malen de Powerlines uit het stopcontact gehaald, een keer moeten resetten maar ze konden elkaar niet 'vinden'. Toen heb ik nogmaals een reset uitgevoerd, de stappen uit de handleiding herhaald en voila... na enkele minuten hadden ze elkaar gevonden, te zien aan een constant brandende witte led indicator.
Op basis van de handleiding heb ik toen geprobeerd verbinding te maken met de Devolo wifi Powerline, kwestie van de Powerline via wifi instellingen selecteren (in mijn geval op de ipad) en de wifi code welke achter op de Powerline staat invoeren. Echter kon ik geen verbinding maken, ik kreeg geen IP adres toegewezen. Een oplossing voor dit probleem werd echter niet genoemd in de handleiding. Op tweakers.net gelezen dat een router tussen de Ziggo modem en de basis Powerline plaatsen de oplossing kon zijn. Daarom de Asus router tussen het modem en de basis Powerline gehangen, alles opnieuw opgestart en ja hoor, verbinding! De Asus router regelde eerder al de DHCP voor het netwerk en mag dit nu weer doen, daarnaast heeft de router nog een actieve 5 Ghz verbinding voor de wifi dekking aan de voorzijde van de woning.
Via Devolo de app Devolo Cockpit gedownload waarmee ik de Powerlines in het netwerk kon spotten en instellen. De standaard instellingen zijn eigenlijk prima en ik heb er weinig aan veranderd.
Voordat ik het nieuwe netwerk ging testen heb ik alle apparaten, de router, de powerlines en de TP-Link draadloze adapter een firmware upgrade gegeven. Via de Cockpit app van Devolo was dit voor de powerline erg makkelijk te doen, kind kan de was doen.
En het resultaat mag er zijn;
Speedtest via de PC boven waarbij de PC eigenlijk nog steeds vrijwel boven de Powerline staat resulteerde in een snelheid van 70 Mbps over een 5 Ghz met een signaal van ongeveer 30%. Dat is wel een knappe verbetering vergeleken met de vorige netwerk opstelling.
Beneden vind ik het lastig te bepalen of er een grote verbetering is. Mijn Ipad kan volgens mij maar een downloadsnelheid aan van 40 Mbps. Via mijn Samsung Galaxy S6 met de app Speedtest.net kwam ik uit op 93 Mbps. Dat is sowieso al een verbetering maar ik heb beneden geen vaste opstelling om te testen.
Al met al wel een aanradertje, de nieuwe technologie van deze 1200+ Powerline (MiMo, ofwel ook een signaal over de aardedraad), werpt zijn vruchten af. Waar andere Powerline adapters niet verder kwamen dan 43 Mbps halen de Devolo 1200+ adapters makkelijk het dubbele. Ik heb nu overal een zeer goede wifi dekking in huis zonder draden te hoeven trekken en dat was uiteindelijk het doel.
Edit 22/7;
Inmiddels een CAT6 kabel van de meterkast naar de woonkamer getrokken. Daar is de kabel op de Horizon Box van Ziggo aangesloten welke dienst doet als switch en AP. Kanaal van 2.4Ghz staat vast op 1, de 5Ghz op automatisch.
Snelheid beneden is de volle, jawel... de volle, 150 Mbps/15 Mbps waar ik elke maand voor betaal! Draadloos gemeten via speedtest.net op de laptop.
De devolo is niet uit beeld verdwenen, deze hangt nu boven in de slaapkamer waardoor ik wederom een volledige dekking heb in huis. Snelheid via de wifi van de Devolo is op een Samsung S6 gemeten via de speedtest.net app en komt op een gemiddelde van 100 Mbps, prima dus!!
De Asus router is al geruime tijd uit beeld verdwenen en de PC boven heeft plaats gemaakt voor een laptop.
Zo blijven we lekker bezig