Philips SHP2000 (Zwart) Review

biteMark
21 mei 2015, laatste update op 21 mei 2015, 311 views

Philips SHP2000 (Zwart)

Mijn favoriete hoofdtelefoon in deze prijsklasse!

Pluspunten

• Groot bereik
  • Heldere weergave van zowel hoge als lage tonen
  • Draagcomfort
  • prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten

• Vaste kabel
  • Geen noise cancelling
  • Behuizing kraakt en voelt goedkoop

Waarom deze hoofdtelefoon?
Ik was op zoek naar een hoofdtelefoon voor dagelijks gebruik aan het bureau - niet voor reizen of op straat dus het zou een rustig leven leiden. Omdat ik alleen een hoofdtelefoon nodig ben voor wat achtergrondmuziek zonder de rest van het huishouden lastig te vallen, was ik niet op zoek naar een hoofdtelefoon van hoge kwaliteit. Na enig oldschool speurwerk bij de lokale witgoed- en elektronicazaken kwam ik op deze hoofdtelefoon uit. De prijs was goed (destijds €10) en het is een over ear model wat vaak voor een beter draagcomfort zorgt.

Verpakking
De verpakking is niets bijzonders - gewoon een kartonnen doos met wat plastic. Er is wel enigszins over nagedacht, want je kan de koptelefoon uitpakken zonder bang te hoeven zijn dat je de boel beschadigd.

Ik vind dit wel het vermelden waard aangezien ik recentelijk wat andere ervaringen heb gehad; zoals een USB dongel in een verpakking die alleen open te krijgen is met een schaar, waarbij er niet vermeld staat dat er een CD met software(??) in de verpakking verborgen zit tussen het karton. Geen software voor mij dus...

Geluidskwaliteit
Het beste van deze hoofdtelefoon: het geluid! Ik heb vaker hoofdtelefoons van rond de €10 gehad, meestal on ear modellen, maar de geluidsproductie daarvan is vaak ronduit slecht (als er SUPER BASS of iets dergelijks op de verpakking staat, koop het dan niet!!). Dit gaat niet op voor dit model.

Deze hoofdtelefoon produceert opmerkelijk diepe bastonen en zeer acceptabele hoge tonen. Het is hoorbaar dat de speakers meer op productie van lage tonen zijn gericht, maar het is niet storend. Qua afstelling is het zeer geschikt voor bepaalde muziek (dance, metal, trap en dergelijke) en casual gaming maar minder geschikt voor andere soorten muziek (klassiek, opera, lichtere muziek), hoewel er veel te corrigeren is met de juiste software/tweaks zoals een equalizer. Voor het betere game-werk zou ik adviseren om wat meer geld uit te geven voor een wat betere hoofdtelefoon.

Afwerking
Tsja... Vooral aan de behuizing is goed te merken dat dit geen premium product is. De beugel en speaker behuizing is gemaakt van simpel plastic en de beugel is niet afgewerkt met leer/vinyl en voelt niet echt stevig aan. Uit eigen ervaring (door het eigenwijs tóch mee te nemen op een vliegreis) heb ik gemerkt dat het geheel blijkbaar steviger is dan het lijkt, maar ik zou het niet teveel martelen.

Een ander negatief punt van de afwerking is dat de behuizing wat krakende/piepende geluiden maakt, vooral bij het bijdraaien van je hoofd. Als je dat niet teveel doet, bijvoorbeeld als je praktisch heel de dag naar je scherm kijkt, merk je er niet echt veel van maar bij gebruik in een wat actievere omgeving kan het snel storend worden.

Verder heeft deze hoofdtelefoon, net als de meeste in deze prijsklasse, last van "cable noise" - als de kabel ergens tegenaan tikt of er een andere kracht op de kabel word uitgeoefend, is dit terug te horen in de hoofdtelefoon. Ook hier zal je waarschijnlijk niet veel van merken achter je bureau.

Ten slotte heeft deze hoofdtelefoon geen noise cancelling, wat inhoudt dat geluiden uit de omgeving praktisch niet worden gefilterd. In mijn situatie (thuisgebruik met het gezicht naar de muur) is dit wel prettig, omdat ik op die manier kan horen wanneer iemand mij nodig heeft.

Ik wil graag opmerken dat bovenstaande "minpunten" min of meer te verwachten zijn bij een hoofdtelefoon in deze prijsklasse. Het is al heel wat dat het een over ear model is en de geluidskwaliteit is ver boven het gemiddelde. Een fatsoenlijke beugel/behuizing en noise cancelling zijn features van hoofdtelefoons van boven de €30.

Draagcomfort
Net als de geluidskwaliteit is het draagcomfort bovengemiddeld! Ik gebruik dit model al jarenlang dagelijks uren achter elkaar en ze gaan niet vervelend zitten. Omdat het een over ear model is wordt er geen kracht op de oren gezet en de oorschelpen zijn van een zacht materiaal. Ook de verstelbare beugel draagt bij aan het draagcomfort zodat ook mensen met een wat "breder" hoofd, zoals ikzelf, deze hoofdtelefoon prima voor een langere tijd achter elkaar kunnen gebruiken!

Ondanks een paar kleine minpuntjes in de afwerking en het gebrek aan luxe-features (zoals te verwachten is bij een hoofdtelefoon van van rond de €10) is dit een prima setje, en absoluut de beste die ik kan vinden in deze prijsklasse! Ik gebruik deze al rond de 5 á 6 jaar en heb uiteindelijk meerdere gekocht voor gebruik op verschillende plekken.

Een absolute aanrader voor mensen die een goedkoop setje met prima geluidskwaliteit en niet teveel poespas zoeken!

Heb jij ook een Philips SHP2000 (Zwart)?