Sony Bravia KDL-50W829B Zwart Review

AtariXLfanboy
18 mei 2015, laatste update op 8 juli 2020, 2.587 views Product gekocht

Sony Bravia KDL-50W829B Zwart

Goede TV , maar SmartTV apps schieten te kort. Dus erg geschikt met externe apparatuur, maar wie dat niet wil kan betere een andere kiezen.

Pluspunten

• Contrast
  • Uiterlijk
  • De apps voor SBS/Veronica , RegioTV

Minpunten

• Geen apps voor uitzendiggemist.nl (met name de misleidende reclame) en rtl xl
  • dure accesoires zoals bv toetsenbord die ik gelukkig niet nodig heb
  • wat donkerder aan de zijkanten valt alleen echt op met heldere vlakken
  • Na 5 jaar en een maand kapot... Klasse Sony!

Zeker over het tv beeld erg tevreden, maar dat wil ook al gauw als je van een 8 jaar oud 100 Hz CRT scherm upgrade :) Een winkel had deze in de aanbieding voor dezelfde prijs als de KDL-50W805B. Aparte audio gebruikte ik al ook al bij de vorige TV. Ik kan daar verder weinig zinnigs over zeggen.
Maar bij de Smart TV missen toch enkele belangrijke als NPO (Uitzending gemist.nl zit NIET op deze TV ondanks de vermelding 'uitzending gemist') en RTL XL. Gezien de uitermate slappe en zelfs enigzins kinderachtige reacties van Sony op het web over dit onderwerp in de loop van de afgelopen jaren verwacht ik niet dat er nog van komt. Mensen die niet een laptop of een HTPC aan hun tv willen kunnen dus beter deze TV NIET kopen!!!
Zou het daarom zijn dat deze TV's die kwalitatief die goed zijn een beetje onzichtbaar staan in winkels? Kan me voorstellen dat je als winkel ook niet zit wachten op ontevreden enigszins misleidde klanten? Juridisch heeft Sony waarschijnlijk gelijk, maar beneden peil is het wel. Als klanten in 2012 aan Sony al aangeven dat men hun informatie misleidend vinden dan kun je er in 2014 al best wat aan gedaan hebben!
De app KijkTV voor SBS en Veronica is wel prettig en ook die voor regioTV valt prima te bedienen. Ook Youtube (vooral icm met bv een android mobiel met ook een Youtube App) is naar tevredenheid.
In deze review heb ik vooral gericht op het App gedeelte aangezien ik me verder wel aardig bij de videoreview over de W8 van Tweakers aansluit!

Edit :
Een nieuwe ontdekking gedaan : Er zit wel NPO gemist op deze TV! Ik had eerst een apart DVB-T ontvanger aangesloten omdat ik een versterkte antenne heb. Nu heb ik een power inserter bij de TV en kan dus DVB-T via de TV kijken. Als je op de rode knop krijg je een menu waarin het verwerkt is!!! Natuurlijk is de kwaliteit niet super, maar dat ligt aan hoe NPO het aanbiedt. Zucht als de handleiding wat duidelijker geweest was dan was ik hier veel eerder opgekomen. Ik zat er uiteraard bij de Apps te kijken!

Heb jij ook een Sony Bravia KDL-50W829B Zwart?

Ik denk dat ik genoeg negatieve punten opsom over deze TV om de kwalificatie 'Voldoende' te rechtvaardigen ipv 'Goed' Niet alleen beeldkwaliteit doet er toe En ik vind ook de manier hoe een merk met z'n klanten omgaat een belangrijk onderdeel van de beoordeling. Zowel wat betreft de misleidende reclame,de dure accesoires (geen ondersteuning van veel gebruikte andere hardware van andere merken) een onderdeel daarvan. En het is inmiddels 2015. De concurentie in het segment 500-1000 euro is een stuk groter geworden.
Ik was uitgebreid op de hoogte van de reviews op de verschillende vergelijkingssites, maar in de meeste reviews komt die duidelijk naar voren dat dit geen tv is voor mensen die verwachten dat je via deze TV uitzendinggemist.nl en RTL XL kunt ontvangen. Geen onredelijk verwachting tov wat oa LG biedt.
Spijt dat ik deze TV gekocht heb? Nee. Beetje nare nasmaak over dat 'Uitzendinggemist'-truuk JA! Zeker nadat ik las dat in 2012 klanten daarover al aan Sony aangaven dat ze die vermelding misleidend vonden. (6 pages vol met klachten en onbevredigende antwoorden van Sony) En ik denk dat het Sony langzamerhand begint te wreken als ik de witgoedboeren nauwelijks reclame meer ziet maken voor hun TV's
Ik maak in mijn review duidelijk verschil tussen mensen die voor de smartTV functionaliteit gaan en die puur voor de beeldkwaliteit gaan. En middel dus het oordeel tussen die beide groepen. Jij maakt de mensen die de smartTV functionaliteit wel belangrijk vinden uit voor dom. Werk je soms zelfs voor Sony ? ;) (Dat denk ik niet werkelijk , maar de houding lijkt er op)

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 24 juli 2024 01:48]

Neen, wees gerust, ik werk niet voor Sony ;)
Maar ik heb zelf de afgelopen maanden veel research gedaan naar de ideale TV in het segment 500 - 1.000 euro, en daar komt deze Sony tezamen met de 6000 reeks van Samsung toch telkens weer steevast als winnaar uit. Zie ook de links in mijn post en de vele links in het GoT forum.

Wat betreft uitzending gemist en mogelijke vermelding kan ik niet oordelen aangezien ik zelf niet in Nederland woon. Als Sony vermeldt dat deze applicatie werkt terwijl dit niet het geval is dan raad ik je aan klacht neer te leggen wegens misleidende reclame. Daar moet ook in Nederland een instantie voor bestaan die dergelijke zaken controleert.

Welke veelgebruikte hardware is niet compatibel met deze TV? Ik heb namelijk zelf dit model ook onlangs aangeschaft en heb tot nu toe geen probleem gehad met compatibiliteit. USB-sticks werken, harde schijven werken, DLNA werkt probleemloos met m'n ZyXel NAS en ik vermoed dat een chrome-stick (of andere Android stick) en actieve 3D brillen van andere merken het ook probleemloos doen. Toetsenbord kan ik niet uitproberen daar ik zelf geen toetsenbord heb. Een wall-mount kan het ook niet zijn want die wordt standaard meegeleverd (met name de voetsteun).
Welke dure Sony accessoires heb je dan wel nodig?

Donkere vlakken aan de zijkanten is me zelf nog niet opgevallen. Ik zal er de komende dagen op letten. Ben het alleszins ook niet tegengekomen in andere reviews. Mogelijk een instelling die niet goed staat of een probleem met jouw exemplaar?

Ik maak mensen die smart-TV belangrijk vinden niet uit voor dom, ik zeg wel dat mensen die een TV kopen omwille van een smart-TV platform niet goed bezig zijn, aangezien een TV na 1 of hooguit 2 jaar toch geen updates meer krijgt. Sta je dan mooi met jouw smart-TV platform. Als smart-TV werkelijk belangrijk is dan verbind je jouw TV toch met jouw pc / laptop / Android-stick / media center / ... ?

Er zijn trouwens meer groepen dan enkel zij die smart-TV belangrijk vinden en zij die beeldkwaliteit belangrijk vinden. Wat met de heel grote groep gamers? Wat met zij die 3D belangrijk vinden? Wat met zij die design belangrijk vinden? Mensen die verbruik belangrijk vinden? En zo zullen er nog wel groepen te definiëren zijn.

Ik mis trouwens best nog wat positieve (en ook negatieve) punten. Wat met de beeldkwaliteit? Wat met de zwart weergave? Backlight bleeding? Voor gamers belangrijk: de input lag? 3D? Verbruik? De media-speler? Is de interface gebruiksvriendelijk? Hoe is de snelheid van het menu? Zijn al de te verwachten input/output verbindingen aanwezig? Hoe werkt de afstandsbediening? Geluid?...

Begrijp me niet verkeerd: fijn dat je jouw mening en ervaringen post, maar deze TV een voldoende geven omdat een Sony accessoire duur zou zijn en omdat het smart-TV platform niet helemaal voldoet aan jouw verwachtingen vind ik (te) kort door de bocht, zeker gezien de vele punten die helemaal niet aangehaald zijn in deze review. Maar dit is mijn persoonlijke mening natuurlijk, zoals altijd uiterst gekleurd en subjectief :)
Ik denk dat veel mensen gezien hun reacties over die SmartTV daar anders over denken. Dus ik pas de beoordeling ook niet aan. En heb ik gezien de online reacties van Sony toch het idee dat ze die groep niet echt serieus nemen.
Ik heb ook niets voor niets de opmerking er bij staan dat ik me verder aardig aansluit bij de review van Tweakers over de Sony W8. Ik ben geen professionele reviewer , maar een gebruiker die z'n ervaring en z'n verbazing over de houding van Sony hier deelt. Die is aardig duidelijk dacht ik. Ik ga dus voornamelijk in op wat 'mindere smartfunctionaliteit' inhoudt. Ook al is die SmartTV sowieso maar voor enkele jaren ondersteund, (wat eigenlijk al jammer is) stelt het de noodzaak voor een HTPC nog even uit en de ontwikkeling op dat gebied is nog volop bezig. Dus ja... niet alles in 1 keer hoeven kopen is daar een voordeel.
Deze Sony TV werkt voornamelijk met Sony producten als het om webcam en keyboards gaat maakte op ik uit andere reviews. (bv de logitech k400 werkt niet, bluetooth keyboard ook niet) Van Sony zijn deze prijzig en ook niet in veel winkels verkrijgbaar. USB sticks en DLNA apparatuur werken natuurlijk wel. Maar dat doen ze overigens ook bij vrijwel alle andere apparatuur die ik ken. De wall bracket is niet volgens de Vesa standaard zoals al vermeld is en de adapter daarvoor is ook prijzig.
Mensen die deze TV wel een 'Goed' geven beschouw ik ook best redelijk. Fijn dat je ook de subjectieve marge erkent :)

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 24 juli 2024 01:48]

Een goede TV moet in de eerste plaats doen waar ie goed in zijn moet, met name goede beelden weergeven. En dit is net waar deze TV in uitblinkt. Een bijkomende eigenschap van TV's is o.a. smart-TV, maar ook zaken als opnemen van programma's, 3D, mediaspeler, enz.

Dat dit model inderdaad niet het beste smart TV platform heeft is gekend. Maar om daarom deze TV 3 (van 5) sterren te geven vind ik ruimschoots overdreven en doet afbreuk aan deze TV: dit betekent "net geslaagd". Deze TV is namelijk zeer goed in datgene waar hij goed in moet zijn. Meer zelfs: deze TV is top in zijn klasse! Zie ook de zeer uitgebreide reviews op HDTVtest en avforums.

Indien smart-TV werkelijk zo belangrijk is dan moet je naar externe randapparatuur kijken, want verwacht niet dat de platforms de komende jaren nog (veel) updates gaan krijgen, bij eender welke fabrikant. Dan koop je beter een Chromecast stick of iets dergelijk. Een TV kopen omwille van zijn smart-TV platform die "nu" goed is, is dom, want binnen enkele jaren is dit platform waarschijnlijk hopeloos verouderd.

Zoek ook even in het GoT forum. Dit is één van de meest aangerade TV's van 2014 in het segment 500 - 1.000 euro omwille van zijn uitstekende beeldweergave, contrast en lage lag. Zeker mensen met een game console moeten deze TV op hun lijstje hebben staan.
Weggehaald om meer verwarring te voorkomen.

Euhm...
Dit was mijn oorspronkelijke post waarop jij gereageerd hebt (maar i.p.v. op mijn reactie te reageren heb jij een nieuwe thread gestart). De reden waarom deze reactie nu onder jouw reactie staat (i.p.v. boven) is het tweakers moderatie systeem. Kijk naar de datum en tijd van de reacties ;)
Ah sorry lol. Dit is ook m'n eerst review :D Ik denk al wat doet ie nu xD :$
Zal ik weg halen ?

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 24 juli 2024 01:48]

Wat je zelf wilt :) Mag maar moet niet.
Een nieuwe ontdekking : Er kan wel NPO uitzending gemist gekeken worden bij deze TV via de rode knop! Daarom nu wel 4 sterren ipv 3 sterren. Vraag me af of ze dit bij Sony weten gezien hun reacties :D Het zit niet in de apps , maar iig bij DVB-T ontvangst onder de rode knop :)
O en nog een tip voor mensen die de Youtube app gebruiken. De Youtube app in Android heeft een functie waarmee ie kan samenwerken met de TV. Dat maakt het zoeken een stuk eenvoudiger zonder keyboard. En een goedkoop bluetoothkeyboard werkt natuurlijk wel bij je mobiel. Maar toch.. het is een stuk eenvoudiger als je dat soort dingen rechtstreeks via je tv kan doen! (zonder daar veel meer geld voor hoeven te betalen)
"Een goede TV moet in de eerste plaats doen waar ie goed in zijn moet"
Nou ja en dat graag wat langer na net 5 jaar onder gemiddeld gebruik. Smart TV (na een jaar geen enkele verbetering meer) en ook de DVB-T2 ontvanger (niet de juiste video codec) waren sowieso al niet meer in gebruik.
Ik zal de review score er niet op aanpassen maar dit was dus absoluut geen aanrader en heb het nu dus compleet gehad met Sony. Voor wie er nog 1 tweedehands tegenkomt... Niet doen!!!