Inleiding
Aangezien er steeds meer harde schijven in mijn
systeem kwamen, had ik ook steeds meer CoolerMaster 4-in-3 modules nodig. De standaard CoolerMaster fans hadden echter een paar nadelen.
Ten eerste waren deze stuk voor stuk voorzien van een 4pin molex stekker, en dus niet te gebruiken bij een eventuele fancontroller. Nu is het wel mogelijk om wat met kabels en connectors te gaan modden, maar hier had ik geen zin in.
Na een klein beetje onderzoek een reviews lezen kwam Nexus bij mij als beste keuze uit de bus. De keuze was tussen de
Nexus Real Silent D12SL-12 of deze fan. Uiteindelijk gekozen voor deze omdat ik hem er iets beter uit vond zien (doorzichtig ipv knaloranje) en omdat de D12SL-12 voorzien was van zowel 3pin fan- en 4pin molex connector. Waardoor ik bij de laatstgenoemde alsnog kabeltjes moest gaan modden.
[img=620]fsgDGlVM[/img]
Twee van deze fans in mijn systeem, waarvan 1 op mijn Mugen koeler.
Algemene beoordeling
Allereerst de specificaties
Doorsnede: 120mm
Geluidssterkte: 15.5dB (min)
Kleuren: Transparant
Molexconnector: 4 Pins
Luchtstroom: 76m³/h (max)
Rotatiesnelheid: 500rpm - 2000rpm
De fans worden geleverd met speciale rubbertjes, die moeten voorkomen dat eventuele trillingen doorgegeven worden aan de behuizing. Installatie is behoorlijk vanzelfsprekend en de rubbertjes zorgen ervoor dat de fans redelijk goed vast zitten. Wat me opviel is dat de fans voorgeboorde gaatjes hadden in de hoeken, waar je eventueel zelf LEDjes in zou kunnen plaatsten. Leuk voor mensen die LED-fans willen die voor de verandering eens stil zijn. Zelf maak ik er echter (nog) geen gebruik van.
De fans zijn voorzien van een zogeheten 4pin PWM fan. Helaas maken nog niet alle moederborden hier (volledig) gebruik van, maar deze fans passen ook prima op een standaard 3pin stekkertje.
[img=620]LhMhqMLK[/img]
De speciale rubbers die bij de fan geleverd worden.
Featureset
Zie algemene beoordeling. Fans worden vrij compleet geleverd. Alleen jammer dat er standaard geen worm schroefjes meegeleverd worden, voor mensen die geen gebruik willen maken van de bijgeleverde rubbertjes.
[img=620]2mkynvmt[/img]
Hier in de hoek zitten de gaatjes voor de LED's, moeilijk te zien door flits.
Luchtverplaatsing
Zoals eerder vermeld worden deze fans aangesloten met een 4pin PWM stekkertje. Indien je ze aansluit op een 3pin stekkertje draaien ze gewoon op volle toeren (~2000rpm). Op 4pin wordt de snelheid dynamisch geregeld door het moederbord. Zelf heb ik ze gewoon op een
fancontroller hangen.
Op maximale snelheid is de luchtverplaatsing ongeveer iets hoger dan mijn standaard CoolerMaster fans, dus ruim voldoende om een systeem goed koel te houden. Als ik ze helemaal terugdraai met mijn fancontroller is de airflow veranderd naar een zacht briesje. Netaan voelbaar met de hand, maar voldoende om de systeemtemperatuur rond de ~30graden te houden.
Even om een idee te geven van het verschil. Op 2000rpm houdt 1 fan 4x750GB Sampung Spinpoints F1 koel op zo'n 19~21 graden. Op 500rpm stijgt de temperatuur van deze schijfjes naar zo'n 29~31 graden.
Geluidsproductie
Wie deze fans koopt om hun stilte moet er wel zeker van zijn dat hij een moederbord heeft met 4pin PWM connectors, of in het bezit zijn van een fancontroller. Om maximale stand maken deze fans namelijk een behoorlijke takke herrie. Veel meer dan de standaard CoolerMaster fans. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van eventuele roosters, stoffilters, etc die je voor je fan hebt hangen. Meer weerstand is tenslotte meer geluid.
Op hun laagste stand zijn de fans echter volledig onhoorbaar. Dat wil zeggen, ze komen niet boven het zachte gebrom van mijn harde schijven uit. Dit scheelt een hoop met de standaard fans. Nu kan ik dus rustig film kijken of slapen terwijl mijn PC aan staat. Van het geluid heb ik niet zo veen last meer. En daar ging het me tenslotte om.
Prijs
Tja, ik heb € 7,50 per fan betaald, maar als je er in een keer 5 koopt, loopt het bedrag toch aardig op voor een paar simpele fans. Echter in vergelijking met bijvoorbeeld Papst en Noctua zijn deze fans natuurlijk zeer goedkoop. Overall vind ik het toch wel waard, want het scheelt me een hoop nachtrust
[img=620]0BaFaTEN[/img]