Versiebeheer
Versie 0.3 | HDD resultaten toegevoegd. |
Versie 0.2 | Wi-Fi resultaten toegevoegd. |
Versie 0.1 | Eerste publicatie van de review. |
Hallo Tweaker!
Welkom bij mijn review over de ASUS N551JQ-CN020H laptop. In deze review bespreek ik vele onderdelen over het uiterlijk tot aan de prestaties welke vermeld staan in de inhoudsopgave hieronder.
Inhoudsopgave
- Het onderzoek - RAM
- Het onderzoek - WiFi
- Het onderzoek - HDD

Introductie
Na een kleine twee jaar gebruik gemaakt te hebben van mijn Lenovo Z580 laptop vond ik het tijd voor een andere laptop; een ASUS laptop. Een laptop van ASUS die krachtig genoeg is om voor mijn studie te gebruiken. Bij mijn studie (Forensisch ICT, Informatica) gebruik ik zeer intensieve programma's waaronder FTK, UFED, XRY, virtuele machines en andere programma's waarbij de CPU, RAM & de GPU flink op de proef gesteld zal gaan worden. Uiteraard zal opslag ook belangrijk zijn, want ik ga een flink aantal GB's gebruiken.
Voor mijn Lenovo laptop had ik al een ASUS waar ik erg blij mee was en tot mijn spijt achteraf had ik beter kunnen blijven bij ASUS. Mijn vorige laptop (Lenovo Z580 dus) was echt een schande. WiFi problemen, USB storingen, touchpad reageerde nauwelijks & slechte prestaties van de hardware en dat heeft mij gezegd om nu echt over te gaan op een andere laptop. Of te wel, terug naar mijn oude vertrouwde merk: ASUS.
Wat voor mij belangrijk is, is dat de laptop stabiel genoeg is om diverse (zware) applicaties te draaien en op de momenten wanneer ik geen netstroom heb. In sommige lokalen op school kunnen we niet worden voorzien van netstroom en is het belangrijk dat de accu het goed volhoud tot het einde van de les. Ook is voor mij de snelheid belangrijk. De snelheid waarmee ik data over kan zetten tussen twee medium's. Soms wil ik ook een goed spel kunnen spelen op de laptop die uiteraard wat kracht vraagt van de GPU.
Zoals ik al had verteld, wilde ik graag weer een ASUS laptop. Na het gebruik maken van de Tweakers Pricewatch op basis van de vereiste specificatie: I7 (quad), 16GB RAM maximaal uitbreidbaar en minimaal 1GB graphics ben ik terecht gekomen bij het N551JQ model. Ik heb bij enkele webshops gekeken en kwam uiteindelijk het model CN020H eruit rollen die ik heb gekocht bij Mediamarkt. Dit was al met al een heel gedoe en heb ik uiteindelijk pas bij de 3e Mediamarkt (25km verderop) deze laptop in bezit kunnen krijgen. Je kan je voorstellen hoe erg blij ik dan ben dat ik hem toen echt in bezit had
Foto 1:Doos van de Asus N55JQ-CN020H
Ik ben van plan om de optische DVD drive te vervangen voor een HDD d.m.v. een HDD caddy waarin ik de huidige HDD in zal gaan plaatsen. De huidige plaats van de HDD zal ik door mijn, voorheen Samsung SSD EVO 840, vervangen die ik uit de vorige laptop heb gehaald.
Deze caddy met HDD heb ik de volgende dag geplaatst en hiermee speelt de SSD ook een rol in het onderzoek (de review).

Inhoud
Toen ik thuis kwam wilde ik de box gelijk openmaken en gebruik maken van de laptop! Bij het openen van de doos zag ik het volgende:

Foto 2 & 3: Openen van de doos.
In de box zijn de volgende onderdelen aanwezig:
- ASUS N551JQ-CN020H (Laptop)
- ASUS AC Adapter ADP-120RH B + Voedingskabel (Oplader)
- ASUS SonicMaster Subwoofer
- ASUS Cable Tie (Klittenband voor voedingskabel)
- Handleiding Engels/Nederlands, garantieboekje + veiligheidsboekje
Foto 4 & 5: Unboxed met alle onderdelen

De eerste indruk
Foto 6: Eerste indruk van de laptop
Gaaf! Dat is het eerste wat door me heen ging na het openen van de doos en het eruit halen van de laptop uit de hoes. Mooie zilveren kleur, strakke uitstraling met een stevige behuizing en niet van dat plastic-achtig gemaakt spul wat je zo kan breken

Alles was netjes en goed verpakt in de doos.
De subwoofer die ik er bij heb gekregen is erg interessant en volgens verhalen is dit een zekere goede toevoeging aan een laptop voor subliem geluid. Ook de geïntegreerde Intel 3D Sense camera, daar ben ik erg benieuwd naar. Dit mede door zijn zogenoemde 'Leap Motion' ontwikkeling dat in de kinderschoenen staat en volop in ontwikkeling is. Intel heeft een sticker op de doos geplakt en bied apps aan waarmee je de camera kan gebruiken d.m.v. Leap Motion
Wat mij opviel is dat de aan/uit knop in het numeriek toetsenbord bevind als een normale knop en niet op een andere plek buiten het toetsenbord zit. Ik vind dat speciaal in goede zin.
Foto 7: Aan/uit-knop in numeriek toetsenbord gedeelte
Al met al,
ik kan niet wachten om de laptop uit te proberen! Nu op naar de specificaties!

Specificaties
De ASUS N551JQ-CN020H heeft indrukwekkende specificaties waar ik een applaus voor kan geven aan de fabrikant. Wat alleen het jammere er aan is dat er geen netwerkadapter in zit die zowel de 2,4Ghz band en ondersteuning bied voor de 5.0Ghz band en ook geen SSD aanwezig is. Om even dieper in te gaan op de specificaties heb ik een tabel gemaakt met alle belangrijke details en die zijn als volgt:
Merk/Model | Merk: ASUS
Serie/Model: N551JQ - CN020H
Kleur: Zilver/Grijs
Gewicht: 2,7kg
Grootte: 383 x 255 x 28 ~31.5 mm (LxBxH in mm) |
BIOS: | Software: American Megatrends Inc. N551JQ.203 (20-10-2014) met BIOS authenticatie |
CPU: | Intel Core i7-4710HQ 2,5Ghz (Turbo 3,5Ghz met nieuwe architectuur Intel Haswell 22nm)
4 processorkernen
8 threads
Cache Level L3
Intel® HM86 Express Chipset moederbord |
RAM | DDR3L 1600Mhz 2x4GB = 8GB met een maximaal van 16GB (2 slots)
DDR3L is Low Voltage SODIMM, maar DDR3 SODIMM kaartjes kunnen er ook in. |
HDD | Merk/Model: Hitachi Travelstar 5K1000 (HTS541010A9E680, 2,5" aka 9,5mm)
5400 rpm (toeren per minuut)
Opslagruimte: 1TB (1000 GB)
Controller maximaal: Serial ATA-600 aansluiting (6.0GB/s)
Controller gebruikt (HDDCaddy): Serial ATA-300 aansluiting (3.0GB/s) |
Optische Drive | DVD+/-RW Super Multi (lezen en brander) |
Scherm: | 15,6 inch IPS scherm met 1920x1080 resolutie, Edge-lit backlight & Mat coating om reflectie in het scherm tegen te gaan. |
GPU: | IntelHD Graphics 4600 + NVIDIA Geforce 845M 2GB.
845M valt onder de 840 serie. De 5 staat voor 'OEM licensed'. |
Camera/Webcam | Intel Realsense 3D-Camera
1080p RGB webcam met een bereik van 0.2 – 1.2 meter breedte. |
Geluid: | Audio by ICEpower | Bang & Olufsen Technology luidsprekers
+ subwoofer ingang voor SonicMaster Premium |
Aansluitpoorten: | HDMI 1.4
DisplayPort 1.1
USB 3.0 (3x)
Koptelefoon-out aansluiting (Audio-in Combo)
RJ45 LAN Ethernet 1Gbps
HDMI 1 x mini Display Port
Subwoofer ingang |
Accu | 6-Cells 5200 mAh accu |
Besturingssysteem | Windows 8.1 Professional 64-bits |
Verder... | Qualcomm Atheros AR946x Wi-Fi (b/g/n) op 2.4Ghz band
Bluetooth 4.0
3-in-1 cardreader (SD/ SDHC/ SDXC/ MS/ MS Pro/MS Pro Duo/ MMC)
Toetsenbord-backlight
Geïntegreerde stereo speakers en microfoon |
Certificaten | UL, TUV, MIC, CE Marking Compliance, BSMI, Australia C-TICK / NZ A-Tick Compliance
CCC, GOST-R, CB, EPEAT, EU Flower, Energy star, CECP, WEEE, Erp 2013, RoHS, JATE |

Scope van mijn onderzoek
In het kopje 'Introductie' had ik verteld dat ik op zoek was naar een laptop die (zware) applicaties stabiel kan laten draaien, data snel kan overzetten tussen twee mediums en tussen mijn studie door een goed spelletje kan spelen die wat vraagt van de GPU.
De scope van mijn review zal diep ingaan op de CPU, GPU en het RAM geheugen. Ook ga ik onderzoek doen naar de warmteontwikkeling + stroomverbruik bij normaal en veel gebruik (stresstest)
De reden van het toevoegen van de laatste twee onderdelen in mijn scope is, omdat er hardware aanwezig is die veel energie slurpen, daardoor meer warmteontwikkeling plaats vind en daarmee wil ik gaan kijken of de warmte goed afgeleid wordt.

Opstarten en installatie
Daar gaan we dan. Let's go! Ik heb op de aan/uit-knop gedrukt en hij gaat van start. Het ASUS logo komt in beeld en de Windows installatie gaat van start.
Foto 8: Windows start het installatiescherm op.
De installatie volgt door je eigen gegevens in te vullen, je themakleur te kiezen en alle overige instellingen in te stellen. Ik heb de kleur groen gekozen en de laptop ga ik nog niet koppelen aan mijn Windows account. Dit komt later wel. Na de installatie en het updaten van ongeveer kleine 25 minuten is de laptop gebruiksklaar en heeft die tot zo ver alle updates doorgevoerd!

Mediamarkt wilde me nog 29 euro aansmeren, zodat ie dan startklaar is en dus meteen gebruikt kan worden. 'Nou, die paar klikken kan ik zelf ook wel':P *klik klik klik*
Foto 9: Updates scherm en het bureaublad van de eerste start Windows.
Vaak worden laptops volgegooid met allerlei overbodige software (bloatware). Om dit te checken ga ik kijken bij geïnstalleerde programma's in het Configuratiescherm.
Foto 10: Alle programma's die voorgeinstalleerd zijn
Het valt mij zeker mee hoeveel bloatware er geïnstalleerd is in vergeleken met andere fabrikanten. Enkel wat ASUS applicaties waar je sowieso gebruik van gaat maken en een game-applicatie WildTangent Games App. Ook is McAfee virusscanner aanwezig, maar deze laatste verwijderd ik moooi later

Het bureaublad had maar 1 icoon, de prullenbak. Voor de rest is alles schoon.

Het onderzoek - Batterij/Stroomverbruik
In de scope van mijn onderzoek heb ik neergezet dat ik wil gaan kijken naar de batterijduur van de laptop. Ik heb dit gedaan op basis van 3 testopstellingen en deze zijn allemaal getest op hun eigen manier. Alle testopstellingen zijn getest op basis van: geen draaiende applicaties, dus alleen de standaard services op de achtergrond van de laptop. Hierbij is ook het scherm op volledige helderheid (backlight) gezet + continue scherm tonen vanaf 100% batterij en uiteraard van het netstroom af.
- Manier 1) Geen gebruik van de laptop - Energiebeheer: Hoge prestaties
- Manier 2) Geen gebruik van de laptop - Energiebeheer: Gebalanceerd
- Manier 3) Gebruik van de laptop (Standaardapplicaties gebruiken zoals: Browsen op het internet en beetje Microsoft Word gebruiken) - Energiebeheer: Hoge prestaties Na 5 minuten ben ik pas begonnen met gebruiken van de laptop
Manier 1 | 10% energieafname bij ~20 minuten
Ongeveer 3:20 uur te 'gebruiken'.
Windows schatte 3:42 uur. |
Manier 2 | 10% energieafname bij ~21 minuten
Ongeveer 3:45 uur te 'gebruiken'.
Windows schatte 3:52 uur. |
Manier 3 | 10% energieafname bij ~15 minuten
Ongeveer 2:35 uur te gebruiken.
Windows schatte 2:52 uur. |
Ik moet zeggen dat ik zeker tevreden ben over de scherm-tijd van de laptop. Nu is de laptop uiteraard getest op hoge prestaties van energiebeheer + 100% backlight en continue scherm, maar dit kan natuurlijk flink gereduceerd worden en kan je echt lang gebruik maken vn de laptop. Ik ben zeer tevreden hierover

Verschil tussen de twee energiebeheer's zijn klein. Met wat aanpassingen denk ik dat je er zeker meer tijd uit kan halen
Naast de scherm-tijd is het opladen van de accu ook belangrijk. Want ja, hoelang duurt het nou eigenlijk tot de accu volledig is opgeladen?
Elke accu heeft een verschillend capaciteit (mAh) en vraag ik mij ook af hoeveel energie dit mij kost. Volgens de specificaties ben je totaal 56Watt kwijt voor het volledig opladen van de accu. Dit wil ik als proef op de som nemen.
Om het stroomgebruik te controleren is de laptop volledig ontladen en tot 100% geladen (vol).Een volledige ontlading is niet mogelijk, omdat Windows zichzelf automatisch uitschakelt bij een enkele procent(e). Dit zou mogelijk een schrampelijke 1 of 2% zijn.
Deze test is uitgevoerd door het gebruik van m'n eigen energiemeter en is aangesloten op het netstroom.
De resultaten:
Aantal minuten opladen | 112 minuten |
Aantal kWh | ~0,058 kWh / 58Watt |
De laatste ~2% in de laptop is verwaarloosbaar en is geen 0,001kWh (1 Watt) waard. Daarom is 0,058 kWh (58 Watt) het resultaat op basis van het volledig opladen van de accu.
Dit verschilt met +0,002kWH (+2Watt) met wat er in de specificaties staat.
De aangegeven specificatie van 56Watt door ASUS klopt.

Het onderzoek - Warmteontwikkeling
Bij het schrijven van de review heb ik twee momentopnames gemaakt van de temperaturen van de hardware te meten. Dit om te kijken of de warmte goed afgevoerd wordt in de laptop, met name de warmte die vanuit de CPU & de GPU komen.
Om de temperatuurwaarden te meten ga ik gebruik maken van de applicaties Speccy & HWInfo64 die de temperatuursensoren kunnen uitlezen.
Momentopname 1: Tijdens het normaal gebruik na 45 minuten bij het schrijven van deze review (Chrome, Word, Speccy)
Momentopname 2: Stresstest met IntelBurnTest v2.54 met de volgende instellingen;
Dit zijn de resultaten uit de twee verschillende momentopnames van de warmte.
Hardwarecomponent | Temperatuur (1) | Temperatuur (2) |
Intel Core i3/i5/i7 4xxx @ 2.50GHz | 36 °C | 82 °C |
ASUSTeK COMPUTER INC. N551JQ (SOCKET 0) | 40°C | 45°C |
Generic PnP Monitor (1920x1080@60Hz)
Intel HD Graphics 4600 (ASUStek Computer Inc)
2047MBNVIDIA GeForce 845M (ASUStek Computer Inc) | 46 °C | 47 °C |
931GB Hitachi HGST HTS541010A9E680 (SATA)
111GB Samsung SSD 840 EVO 120GB (SSD) | 28 °C
31 °C | 29 °C
32 °C |
Momentopname 1-> Na 10 minuten kijken is dit onveranderd gebleven, hoogstens met 1 a 2 graden verschil.
De CPU gaat ongeveer tot zo'n 80 graden bij 'Very High' staat in de applicatie IntelBurnTest. Hoger komt de temperatuur niet. De test is totaal 5 minuten gedraaid en is de temperatuur op zo'n maximaal 82 graden gebleven. Verder blijft alle hardware stabiel qua temperatuur. 82 graden is voor deze architectuur GPU
veilig.
Uit de temperatuurwaarden is te zeggen dat de warmte goed afgevoerd wordt.

Het onderzoek - HDD (SSD)
De HDD is geplaatst in de HDD caddy op een SATA-300 Controller, welke maximaal een SATA-600 controller aan zit. Dit is 3GBit minder, maar ga ik nog naar kijken of dit eventueel te wijzigen is. (Of een foutje in info tonen?)
Met het programma AS SSD Benchmark 1.8.5608.42992 zijn de snelheden getest van de SSD op de SATA-controller op de volgende 4 manieren, 3 maal.
- Sequentieel
- 4K
- 4K-64Thrd
- Acc. Time
Dit zijn de resultaten:

1e testresultaten |
2e testresultaten |

3e testresultaten |
Uit de 3 tests is gebleken dat de waarden stabiel zijn en nauwelijks veranderen. De controller en HDD zijn OK en presteren goed voor deze SSD op de controller van het moederbord.

Het onderzoek - GPU
Om een benchmark te krijgen van de videokaart te krijgen heb ik gebruik gemaakt van de applicatie 3DMark en de volledige test gedraaid. De volgende resultaten zijn er uit gekomen:
Graphics Score | 777 |
Physics Score | 7504 |
Combined Score | 1985 |
De resultaten kunnen op de website van 3DMark website worden vergeleken:
http://www.3dmark.com/search of op de Tweakers Benchmark.
Uitgebreide review staat op de website van Game-Debate.com:
Reden van de link is, omdat ik de GPU al heb getest op de benchmark van hierboven en verder geen toelichting van toepassing is.

Het onderzoek - CPU
De programma's die ik ga draaien zijn erg CPU belastend en ga ik d.m.v. de applicatie, genaamd Cinebench dit onderzoeken. Hierin kan de CPU en de GPU getest worden. Dit gaf de volgende resultaten getest op accu en op netstroom. Er is zeker een groot verschil tussen beiden resultaten.

Foto 11: Benchmark resultaten op netstroom |
Foto 12: Benchmark resultaten op accu |

Het onderzoek - Wifi-Adapter
Op aanvraag van Tweaker
adviceseeker heb ik de Wi-Fi adapter getest.
Kan iemand iets meer vertellen over de Wifi snelheid van de N551JQ?
Verschillende reviews van de N551JK stellen dat Wifi ontvangst erg slecht is op enige aftand van de router. Ik wil graag weten of dit verbeterd is in de JQ. Slecht ontvangst op afstand (met wat muren ertussen) zou voor mij een dea lbreaker zijn. Thanks
Ik heb twee testopstellingen gemaakt en dit zijn de resultaten:
Testopstelling #1: Afstand hemelsbreed kleine 15 meter met 2 muren en een dikke houten kast (telt wel als 2 muren) er tussen.
Mobiel even gelijke snelheid. 13 á 14Mb download en 3.50Mb upload.
Testopstelling #2: Naast de router (1 meter afstand)
Mobiel even gelijke snelheid. 29 á 30Mb download en 3.50Mb upload.

Het onderzoek - HDD resultaten
Tweaker bas_1981 vroeg zich af de resultaten van de harde schijf n.a.v. zijn prestaties van zijn HDD. Ik heb met het programma HD Tune Pro 5.60 dit getest. Twee keer is de benchmark-tab getest om een gemiddeld resultaat te weergeven.
Aan de foto's hierboven is goed af te lezen dat het programma stabiele variabelen als resultaten weergeeft en geen random cijfers zijn.
Table, working on it.
Om het onderzoek van de HDD af te sluiten is de Random Access-tab in het programma eenmaal gestart en geeft de volgende resultaten:

Het onderzoek - Conclusie
ASUS heeft de N551 serie, in dit geval het N551JQ model goed voor mekaar. De resolutie van 15,6 inch op het scherm is perfect. Het contrast van de omranding van het scherm valt goed mee als schaduw in het scherm door zijn zwarte kleur. Krachtige I7 processor en kan goed omgaan met de (zware) applicaties. Het 8GB RAM geheugen doet goed zijn werk, maar later ga ik deze uitbreiden naar 16GB. Accu gaat lang mee, zowel in normaal en intensief gebruik. De microfoon zit aan de bovenkant, dus als je praat op Skype en ondertussen op je toetsenbord tikt hoor je niet het getik op het toetsenbord en touchpad aan de andere kant van de lijn.

Tot slot
Later wil ik mijn eerste ervaring toevoegen, maar daar is het nog te vroeg voor om een stukje tekst over te schrijven. Verder wil ik nog enkele benchmark toevoegen, de webcam bespreken + feedback verwerken. Coming soon.
Bedankt voor het doorlezen van mijn review. Mocht je vragen, opmerkingen of wat je ook maar kan bedenken over mijn review of over de ASUS N551JQ-CN020H laptop, dan hoor ik dat graag van je en beantwoord ik ze z.s.m. terug.
Groetjes,
CyberDonky - Youri