ASUS RT-AC68U Zwart Review

Zorian
14 mei 2015, laatste update op 14 mei 2015, 18.065 views

ASUS RT-AC68U Zwart

De ASUS RT-AC68U is een uitstekende router met een groots bereik en een even grootse doorvoersnelheid. Bovendien is de hoeveelheid opties immens groot.

Pluspunten

• Erg snelle interface
  • Zeer groot bereik
  • Extreem veel opties
  • Mooi design
  • Goede doorvoersnelheid

Minpunten

• Geen tot zover

Inleiding

Wegens het feit dat ik een tijdje geleden ben overgestapt naar glasvezel met 500Mbit had ik een snelle router nodig.
Nu had ik al een ASUS RT-AC66U, maar deze had er zichtbaar moeite mee om de volle 500Mbit door te geven. De CPU trok zichzelf met regelmaat volledig dicht, met als gevolg vasthangende verbindingen en falende downloads.
Om die reden heb ik nu de ASUS RT-AC68U. In deze review ga ik bekijken of deze router de 500Mbit wel kan hanteren.

Noot: Alle plaatjes in deze review zijn aanklikbaar voor volledig formaat.

Specificaties

De router heeft de volgende specificaties aan boord, gekopieerd van de ASUS website:
  • The world's fastest Wi-Fi router, with combined dual-band data rates of
    1900 Mbps for three times faster performance than 802.11n routers
  • Broadcom® TurboQAM™ technology increases wireless-N data rate to
    600 Mbps for 33% faster performance
  • Five Gigabit Ethernet ports for fast, stable wired network connections
  • Dual USB ports with USB 3.0 for ten times faster data transfer than USB 2.0
  • Dual-core processor for fast and responsive performance with Wi-Fi, Ethernet and USB devices
  • ASUS AiCloud cloud service to access, sync, share, and stream your data wherever you are, even connect to other compatible routers creating a private cloud server with family and friends
Network Standard
IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IPv4, IPv6

Product Segment

External antenna x 3

Operating Frequency
2.4GHz/5GHz

Encryption
64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise , WPA2-Enterprise , WPS support

Firewall & Access Control
Firewall: SPI intrusion detection,DoS protection
Access control: Parental control, Network service filter, URL filter, Port filter

Management
UPnP, IGMP v1/v2/v3, DNS Proxy, DHCP, NTP Client, DDNS, Port Trigger, Universal Repeater, System Event Log

VPN Support
PPTP client
L2TP client
OpenVPN client

WAN Connection Type
Internet connection type : Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE supported), PPTP, L2TP
WAN Bridge support
Multicast Proxy support
Multicast Rate Setting support

Utilities
.Download master
- support BT, NZB, HTTP, ED2K
- support encryption, DHT, PEX and magnet link
- upload and download bandwidth control
- download scheduling
.Media server:
- Image: JPEG
- Audio: mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg
- Video: asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv, mov
.QoS:
- WMM
- User definable rules for IP/MAC/Port. Upload and Download bandwidth management.
- ACK/SYN/FIN/RST/ICMP with Highest priority
.Guest Network
- 2.4GHz guest network x 3, 5GHz guest network x 3
.Printer Server: multifunctional printer support(Windows nly), LPR protocol support
.File server: Samba and FTP server with account management
.PPTP VPN server
.Network map
.Traffic monitor

Ports
4 x RJ45 for 10/100/1000/Gigabits BaseT for LAN, 1 x RJ45 for 10/100/1000/Gigabits BaseT for WAN
USB 2.0 x 1

LAN x 4
WAN x 1
USB x 2

Power Supply
AC Input : 110V~240V(50~60Hz)
DC Output : 19 V with max. 1.75 A current

Mac OS X 10.5
Mac OS X 10.6
Mac OS X 10.7
Mac OS X 10.8
Linux Kernel (Support Ubuntu only)
Linux

Dimensions
220 x 83.3 x 160 mm (WxDxH)

Weight
640 g

Package Content
1 x RT-AC68U Wireless-AC1900 Dual Band Gigabit Router
1 x RJ-45 cable
1 x Power adapter
1 x QSG
1 x Support CD(user manual and ultility)

Router Special Features
3G/4G data sharing, AiCloud, Printer server, Download Master, AiDisK, Multiple SSIDs, Parental Control

Een voorafje

Om te beginnen, de doos waarin het product komt. Deze is geheel in stijl met de andere producten van ASUS. Niks nieuws onder de horizon hier dus, maar ook niks op aan te merken. Prima vormgegeven, mooie plaats en genoeg informatie.

De voorkant van de doos:

Op de achterkant staat een hoop informatie over de belangrijkste features:

Maken we de doos open, dan treffen we de router netjes verpakt aan. Alles zit in een eigen compartiment en eigen zakje verpakt.

Om alles even op een rijtje te leggen:

• De router zelf
  • 3 antennes
  • Boekjes
  • Internetkabel van circa 2 meter
  • Voedingsadapter
  • CD met een installatietool, deze ga ik niet gebruiken in de review
De router zelf heeft ASUS' gebruikelijke diamantpatroon op de voorzijde. Dit is eigenlijk op bijna alle netwerkproducten van ASUS terug te vinden. Niks mis mee naar mijn mening. Ook zitten er diverse statuslampjes aan de voorkant.

Aan de achterkant zitten diverse openingen voor de afvoer van warme lucht. Ook zijn hier alle aansluitingen te vinden. Wat nieuw is, is het knopje om de LEDjes aan de voorzijde aan of uit te zetten. Bij de ASUS RT-AC66U moest dat nog met behulp van alternatieve firmware gedaan worden.
De voet is overigens niet verwijderbaar zoals dat bij de RT-AC66U nog wel kon.

De antennes zijn vrij lang en fors. Elke antenne is individueel vrij te richten in elke gewenste directie.

Voor de vergelijking heb ik beide routers eens naast elkaar geparkeerd. Hierbij valt direct op dat de aansluitingen bij de RT-AC68U op een betere locatie zitten. Bij de RT-AC66U had ik nog wel eens het idee dat er ooit eens iets kapot kon gaan omdat er een behoorlijk gewicht aan kabels in een hoek van bijna 180 graden bovenuit de router stak. Gelukkig is dit tot op heden nog niet het geval geweest.

Ook staat de RT-AC68U een stuk meer rechter op dan de RT-AC66U welke meer gekanteld naar achteren staat.

Eenmaal ingeschakeld lichten er diverse subtiele blauwe LEDjes op aan de voorzijde.

Het installeren, wederom een fluitje van een cent

Nadat de router is aangesloten en opgestart is het gewoon een kwestie van de browser openen, welke zichzelf automatisch doorstuurt naar de installatiepagina. Er zal geen internet doorkomen totdat deze is afgerond.
Allereerst verschijnt een welkomstscherm:

De eerste vraag die langs komst is om de instellingen te beveiligen.

Normaal gesproken zal de router nu automatisch kijken of er een internetverbinding beschikbaar is. Dit gaat doorgaans goed, maar omdat ik in mijn geval een unieke opstelling gebruik welke VLAN's vereist weet de router het niet en stelt hij de vraag wat de bedoeling is. In dit geval is het bij mij een kwestie van de VLAN's invoeren onder de speciale vereisten.

Nadat dit toegepast is vraagt hij om het draadloze netwerk een naam en wachtwoord te geven. Via een vinkje kan je heel simpel de instellingen clonen van 2.4Ghz naar 5Ghz. Voor de echt luie mensen onder ons. ;)

Zodra dit is gedaan komt er nog een scherm met een overzicht en een knop om de instellingen te bevestigen. Na het toepassen hiervan zal de router automatisch kijken of er toevallig een nieuwe firmware beschikbaar is. In mijn geval was die er, en hij werd direct gedownload en toegepast.

Hallo hallo? Hoort u mij?

Nu de router werkt is het tijd om te kijken wat ie aan kan. Allereerst een Speedtestje draaien.

Dat de volle 500Mbit niet gehaald wordt ligt volgens mij eerder aan een fout in Speedtest dan aan de router. Immers, in Taakbeheer staat op dat moment wel keurig 500Mbit, en zelfs de router geeft dat netjes aan:

Dit was via een bekabelde verbinding. Pak ik echter de laptop erbij, dan zien we deze resultaten op de 5Ghz band:

Hier is de limiterende factor echter de netwerkkaart in de laptop. De router gaat sneller dan de netwerkkaart kan bijbenen. Desondanks erg nette snelheden. Deze zijn gemeten op circa 5 meter van de router vandaan in dezelfde kamer.

Doe ik het nogmaals met de telefoon, dan geldt hetzelfde:

Ga ik naar de andere kant van het huis, waar er 2 muren tussen mij en de router zitten, dan behaal ik dit op de 5Ghz band:

Ga ik naar de 2.4Ghz band, dan zie ik andere resultaten.

Met de telefoon zijn de resultaten dichtbij en veraf identiek:

Met de laptop zit er iets meer verschil in.

Dichtbij:

Veraf:

Op zich nette snelheden voor de 2.4Ghz band.

Om te zien hoe ver het signaal reikt ben ik naar buiten gegaan met de telefoon. Ik woon zelf in een semi-flat op de 3e etage, waar de router bovenop een kast bijna tegen het plafond aan geparkeerd staat.
Voor de test ben ik aan de andere kant van het huis naar beneden gegaan en circa 10 meter van het huis af gaan staan. Op deze afstand deed 5Ghz het niet meer, maar had ik nog wel 1-2 streepjes 2.4Ghz en internetten was nog prima te doen. Effectief kwam dit neer op bijna 20 meter rechtuit, 3 etages omlaag en een hoop glas, muren en vloeren ertussen. Niet slecht.

Ga ik aan de andere kant van het huis beneden staan, eigenlijk schuin onder de router, dan heb ik tot maar liefst 30 meter van het huis af nog bereik met 5Ghz en moet ik zeker 50 meter van mijn huis af zijn voordat de 2.4Ghz er geen zin meer in heeft. Zeer netjes. In dit geval is het 1 muur en 3 etages + de afstand.

Om bovendien de vraag te beantwoorden uit de inleiding voor wat betreft het CPU gebruik, dit is een dualcore router waar de RT-AC66U nog een singlecore is. Het is mij niet gelukt om het CPU gebruik voorbij 1 core op 100% en 1 core op 15% te krijgen. De rekenkracht die de RT-AC66U tekort kwam is hier dus meer dan voldoende aanwezig.

U had instellingen besteld?

Dat moet ASUS vast gedacht hebben toen ze de firmware hadden ontworpen. Ik dacht dat die van de RT-AC66U al uitgebreid was, maar de RT-AC68U doet er nog een schep bovenop met o.a. Adaptive QoS, snelheidsmeters (ook te zien welke cliënt hoeveel gebruikt) en dergelijke. Aangezien de meeste mensen hier weinig mee doen op de echte Tweakers na, zal ik hier verder niet op ingaan, maar wel een berg screenshots voor een impressie plaatsen op deze locatie: Klik.

De ASUS RT-AC68U is een zeer snelle router met een duidelijke en vlotte interface, welke bovendien barst van de opties. Het design is naar mijn mening, net als de rest van de ASUS producten, erg mooi. Qua snelheid en bereik is er niks te klagen, hij reikt zeer ver, ook buitenshuis nog. De locatie van de aansluitingen is verbeterd ten opzichte van de RT-AC66U en ook het LED-knopje is een welkome toevoeging voor degenen bij wie hij in de woonkamer in het zicht staat.

Heb jij ook een ASUS RT-AC68U Zwart?

Vraag & Aanbod

Meer advertenties

Leuke review, . Het grote nadeel van deze router benoem je echter niet. Hij kan niet hangend aan de muur gemonteerd worden zoals de ac66 wel kan. Veel routers slijten zo hun leven en met deze is dat een probleem.
De plaatsing van de netwerkpoorten is daar bijzonder ongelukkig gekozen. Maar voor een staande opstelling wel prima router.
tja, wellicht is het voor de reviewer geen nadeel en hij (net zoals ondergetekende) hem niet aan de muur maar zet hij hem op een kast.
Zelf vind ik de aansluitingen een groot plus tov de RT-AC66U want voor iemand die hem dus op een kast rechtop heeft staan kan de spanning/trekken van de kabels er wel eens voor zorgen dat het hele zaakje achterover dondert wat met de aansluitingen aan de onderkant veel minder het geval is. Om nog maar te zwijgen dat ik het niet vind uitzien wanneer er een kabelbos aan de bovenkant uitkomt die naar achteren weggeleid wordt.

[Reactie gewijzigd door Yucko op 22 juli 2024 18:37]

Je kunt de ac66 prima op een kast zetten. alleen bij voorkeur ( kan wel) niet staand maar liggend, zoals het ding ontworpen is.
Geen gedoe met trekontlasting etc.
Kan wel, alleen zal je ergens een 3D printer moeten regelen:
Leuke review, en een leuke router als je veel AC devices in huis hebt.
Goh, wat een interessante review. Je hebt er veel werk van gemaakt. Mijn complimenten!! ;)
Toffe review en ditto router.
Probeer ook eens de Merlin firmware. Net zo stabiel, soms zelfs stabieler dan de Asus firmware. En nog meer mogelijkheden.
Leuke review inderdaad , leest prettig weg en je hebt er werk van gemaakt om de huis tuin en keuken afstanden te meten met diverse apparaten. Komt goed en overzichtelijk over dan allerlei optimale genoteerde snelheden in meest ideale omstandigheden ... want die zijn er volgens mij niet... tenminste ik zit nooit in de meterkast... :9
Ik heb deze 68U nu ook hangen en ik moet zeggen plug in en gaan .. even de IP adres goed gezet voor mijn netwerk en BOEM gewoon draaien als een tierelier... instellingen worden bij setup prima doorlopen en is makkelijk te begrijpen. Jammer genoeg niet in NL wat de drempel voor de vele andere functionaliteiten die erop zitten wat verhoogd.
Een HD aan USB 3 gekoppeld en is mooi zichtbaar... zowel in netwerk als in cockpit van router....
enkel mijn NAS op een LAN poort ziet mijn W8.1 laptop niet in het netwerk zitten... terwijl hij 'm wel ziet als multimedia apparaat....en hij staat in de cockpit van de router instellingen.
andere laptop ziet 'm wel .. is dus denk Windows Netwerk/ Thuisgroep probleem denk ik.

Mooi apparaat en prima prestatie zowel de 2.4 als 5 Ghz variant per kanaal kan je ook nog eens 3 gast gebruiken toekennen... ( 1 per antenne geloof ik..)

Wat alle USB software inhoud , mooie ontdekkingsreis denk ik..
Traffic manager etc is mooi om te zien wanneer wat voor capaciteit vraagt.

Kortom mooi apparaat.
Anoniem: 672858 24 augustus 2015 15:46
nice, maar hoe snel werk vpn doorvoer, op de RT-AC66U verlies is 50% dit komt echter door de brake chip 600mhz de rt-ac68u is 800mhz weet iemand wat het verlies is ? dus op openvpn Clint
dit is erg belangrijk voor de toekomst , met meneer brein en zijn vrinden

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 672858 op 22 juli 2024 18:37]

Erg mooie review! Aan de hand hiervan heb ik deze router besteld want was op zoek naar een goede router. Heb een week de Buffalo Airstation WZR-1750DHP gehad en daar kan ik zéér kort over zijn, wát een drama! Deze dus weer terug gebracht en nu dus deze Asus besteld. Hartelijk voor je input en moeite! _/-\o_
Anoniem: 697208 25 september 2015 09:35
Vandaag net binnen gekregen. Vanavond probeer ik deze als tweede netwerk te krijgen. Het wifi van de modem en deze router dus apart. Het Modem die ik hiervoor heb is de xperiabox V9
Als je een speedtest doet op 500 MB
Hoeveel CPU gebruikt de router dan ?

Had met de 66 exact hetzelfde probleem als jij bescheef

Ik hoor het alvast bedankt! :) :)