be quiet! Pure Power L8 630W CM Review

Wim-Bart
9 mei 2015, laatste update op 10 mei 2015, 755 views

be quiet! Pure Power L8 630W CM

Redelijk product alleen snel defect en beperkte garantie. Heeft ongeveer 2,5 jaar zijn dienst gedaan en stopte met functioneren na een harde knal waarbij zelfs de zekering uit de meterkast het begaf.

Pluspunten

• Stil
  • Redelijk modulair
  • Oogt degelijk

Minpunten

• Lage levensduur
  • Beperkte garantie (3 jaar)

2 van 5 sterren (Slecht)
Ik heb deze voeding 2,5 jaar geleden aangeschaft omdat er veel mensen lyrisch over waren en diverse sites goede reviews hadden. Ik had beter moeten weten. Helaas kwam ik er te laat achter dat hij 3 jaar garantie had in plaats van 2. Dus helaas open geschroefd om te zien wat er mis was.

Gebruikt in combinatie met de volgende producten:
#ProductPrijsSubtotaal
1Logitech Webcam Pro 9000€ 0,-€ 0,-
1Microsoft Windows 8.1 Pro NL OEM 64-bit€ 90,75€ 90,75
1Samsung 830 series SSD 128GB€ 89,58€ 89,58
2Western Digital Caviar Green WD15EADS, 1.5TB€ 0,-€ 0,-

Tijdens dagelijks gebruik was deze voeding zeer stil. Ik kon hem niet horen en in Idle stand was de PC aangenaam stil. Bij hoge belasting tijdens gamen was deze eveneens zeer stil en was het alsof de PC niet aan stond. De effectiviteit van de voeding kon ik niet meten door het missen van de nodige tools. Het systeem was zeer stabiel tot ongeveer 3 maanden geleden.

De eerste 2 jaar en 2 maanden was er niets te merken qua instabiliteit van het systeem. Ongeveer 3 maanden geleden vertoonde mijn systeem rare annoiances, zoals crashende video driver tijdens gamen, applicaties die spontaan afcrashden en andere onverklaarbare issues. Na 48 uur memtest, prime en andere testen was er niets raars te vinden, zelfs niet bij het excessief belasten van de video kaart.

In de meeste gevallen verwacht je de CPU, MB of Video kaart bij dit soort issues, maar als eerste heb ik het systeem stofvrij gemaakt. Dit scheelde ongeveer 10 graden op GPU en CPU door aangekoekt stof. De fan van de voeding echter was nagenoeg stofvrij.

Ondanks dit bleek dit niet voldoende en bleef het systeem instabiel, bij meten met een digitale multimeter onder belasting was de 5-volt rail vrij instabiel en dook onder de 4.5 volt, de 3.3-volt rail dook bij belasting onder de 2,8-volt en de 12 volt rail dook zelfs af en toe onder de 10 volt met als gevolg dat BO2 crashde met een Video driver error.

Als referentie:
GPU Idle temperatuur: 48C
CPU idle: 31C
System temperatuur (in kast): 32C

Vorige week was het over. Tijdens BO2 een harde knal en het licht ging uit (letterlijk). Wel wat stank maar niet veel ook geen rook. Zekering in de meterkast was er uit geslagen (16A) en de computer was dood. Na ontkoppelen en zekering in meterkast vervangen te hebben systeem weer aangesloten en aangezet. Systeem was compleet dood.

Omdat ik goede hoop had een nieuwe voeding gehaald:
#ProductPrijsSubtotaal
1Corsair CX600M€ 67,-€ 67,-

waarna het systeem weer volledig functioneerde. Echter is deze voeding net zo stil als de Be-Quiet in mijn systeem waardoor de Be-Quiet een "Acceptabel" vinkje krijgt bij geluidsproductie. De reden is omdat ze adverteren met stille voedingen terwijl ze niet merkbaar stiller zijn dan anderen.

Een goede voeding is belangrijk. En op de juiste componenten letten ook. Ik heb geluk gehad dat er niet meer beschadigd is. Kortom dit product is leuk, maar het geld niet waard en kan zelfs gevaarlijk zijn voor je systeem. Ik denk dat er betere voedingen zijn in deze prijsklasse. Wegblijven van dit product dus.

Heb jij ook een be quiet! Pure Power L8 630W CM?

Denk dat je gewoon pech heb gehad met deze voeding .
Gebruik al jaren Be quiet! voedingen en heb nooit problemen gehad en ik beveel ze zelfs regelmatig aan bij kennissen vrienden.

Wil niet je review bashen maar je conclusie geeft mij een facepalm momentje. |:(

Je kan niet een hele serie afschrijven omdat jij een defect had.
Product is zeker zijn geld waard en zeker niet gevaarlijk voor je systeem .
Het is geen MS-Tech.

[Reactie gewijzigd door Japiegsxr op 23 juli 2024 10:48]

Ik heb vele voedingen gehad en dit was mijn 2e Be Quiet. De andere, een wat ouder model werkt nog steeds na 4 jaar. Misschien had ik pech, maar bij een probleem met een voeding mag het niet zo zijn dat je hele groep er uit slaat. Er zit niet voor niets een zekering in.
Je hebt gewoon pech gehad, want normaal gesproken gaat deze voeding wel langer mee. Als die dat niet ging had be quiet! er natuurlijk ook geen drie jaar garantie opgegeven anders gaan ze nog failliet aan garantieafhandeling.

De Corsair Builder CX600M is in iedergeval van mindere kwaliteit, dus als je als je al niet tevreden bent over deze voeding dan wordt die Corsair helemaal niks. :p
2 jaar garantie zegt genoeg. Mijn oude corsair HX480 had 7 jaar garantie
Wanneer ik andere modellen bekijk van Be Quiet dan zie ik ook langere garanties. Dit model had maar 3 jaar garantie wat al aan geeft dat de fabrikant zelf denkt dat 3 jaar + een beetje het maximale is.

Ik zag dat hij nog onder garantie viel maar heb hem helaas open geschroefd.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 23 juli 2024 10:48]

@Tomm13 en Wim-Bart

Dit zegt niks over de kwaliteit van een product.

Een Ferrari van enkele tonnen euro heeft 36 maanden garantie .

een kia picanto van 8000 euro krijg je 7 jaar garantie .

Dus om dan te zeggen dat ferrari dan een kortere levensduur heeft slaat nergens op.

[Reactie gewijzigd door Japiegsxr op 23 juli 2024 10:48]

Tja, letterlijk een uur geleden, tijdens gamen een (vrij) harde knal. BAM, systeem uit, verlichting in de kamer uit.

Be Quit Pure Power 730 W Bronze

Zekering was automaat, dus die kwam wel snel weer in, maar de PC durf ik toch niet meer aan te zetten :(

Dacht dat het wel een betrouwbare voeding was.....
dar er een zekering of waarschijnlijker in jouw geval een aardlekschakelaar uitknalt ligt niet per definitie aan de voeding van de PC.
Ik beredeneer hier dat je op 18-05-2017 omstreeks 00.33 uur een uitval van je stroom hebt gehad?
Dan kan het goed zijn dat de wasmachine aangesprongen is, die staan meestal ook rond die tijd geprogrammeerd door moederlief i.v.m energienota,s.
Maar schrikken doe je wel natuurlijk. ;)
Jouw ervaring heb ik vanavond ook mogen ervaren met mijn Be Quiet Pure Power L8 730W. Pats, groep er uit (aardlek intact). Voeding volledig losgekoppeld van computer (interne connectoren) en nogmaals aangesloten. Wederom groep meteen er uit. Hoop dat mijn andere onderdelen niet eronder geleden hebben. Volgende voeding is een Seasonic voeding, toevallig in de aanbieding voor leuk bedrag op de kop kunnen tikken.