Avanca Waterproof Bluetooth speaker Blauw Review

Misha
4 mei 2015, laatste update op 4 mei 2015, 5.642 views

Avanca Waterproof Bluetooth speaker Blauw

Dit is een prima speaker voor in de badkamer. Je krijgt een spatwaterdichte behuizing, een aardige accuduur en een apparaatje dat duurzaam aanvoelt. De minpunten wegen niet op tegen de voordelen en wie een eenvoudige speaker voor alledaags gebruik in de badkamer zoekt, heeft bij deze speaker de juiste koop.

Pluspunten

• Mooi ontwerp
  • Aardig geluid
  • Spatwaterdicht
  • Prijs

Minpunten

• Oplaadkabel is geen standaard USB
  • Bluetooth 2.1, geen 4.0

Introductie

Er zijn maar weinig gadgets die echt iets toevoegen aan je dagelijkse routine. Meestal kopen we gadgets voor de fun of om uit te proberen, om ze vervolgens in de kast te smijten en tegen te komen bij een verhuizing, waarbij we ons meteen plechtig beloven om ze dan toch _echt_ weg te gooien als ze een jaar lang ingepakt in de verhuisdoos blijven zitten. Vervolgens doen we dezelfde belofte bij de eerstvolgende verhuizing, en de verhuizing daarop. Zo heb ik ondertussen ruim drie dozen vol met gadgets, waarvan ik de oorsprong niet meer weet of überhaupt weet waar ze ook alweer voor bedoeld waren.

De Avanca Waterproof Bluetooth Speaker zit echter niet in een van de dozen. Ondertussen heeft de spatwaterdichte speaker in huize Misha een vast plekje in de badkamer verworven en wordt hij bijna dagelijks gebruikt. Van muziek luisteren tijdens het douchen tot audio afspelen van een film als je in bad zit: het is een praktische toevoeging aan je badkamer. Voorheen gebruikte we een speakersetje van X-Mini, die het opzich prima deed. Maar zoals alle electronica dat niet bedoeld is voor gebruik in vochtige locaties, werd het geluid hieruit al gauw van slechte kwaliteit. De X-mini zit inmiddels in een van de drie dozen. Tot de volgende verhuizing. De Avanca Waterproof Bluetooth Speaker blijft er waarschijnlijk nog eventjes uit.

Specificaties: eenvoudig

De speaker is qua specificaties recht toe, recht aan. Met een adviesprijs van 50 euro en een straatprijs van ongeveer 35 euro kun je ook geen wonderen verwachten. Naast de spatwaterdichte behuizing heeft het bluetooth 2.1 en niet de energiezuinigere 4.0. Het heeft een 400mAh Li-ion batterij, wat ook niet iets is om naar huis over te schrijven. Volgens Avanca zelf gaat de speaker op een accu ongeveer zes uur mee, wat volgens mij in de praktijk redelijk overeen komt. Het is moeilijk te meten, gezien je de speaker vaak in korte periodes van een kwartier gebruikt. Mocht de accu op zijn terwijl je net wil gaan luisteren, dan dient de speaker wel drie uur te laden. Dat klinkt als veel, maar is in mijn ervaring redelijk standaard wanneer het aankomt op dit soort apparaten. Het bereik van tien meter is ruimschoots voldoende om de speaker in de badkamer neer te zetten en je telefoon ergens op een veilige plek waar het niet vochtig is. Het apparaat kan meerdere apparaten onthouden om mee te verbinden, wat in een gemiddeld huishouden zowel een vloek als een zegen is. Het is meerdere malen voorgekomen dat de speaker verbinding ging maken met de smartphone van mijn vriendin, terwijl ik hem wilde gebruiken. Een nadeel dat jammer genoeg niet eenvoudig te voorkomen is.

Audio: voldoende

Ik ben geen audio connaisseur. Het lijkt mij dat iedere zichzelfrespecterende fijnproever van geluidsgolven ook geen waterdichte speaker in de badkamer zal kopen primair voor de geluidskwaliteit, tenzij hij van plan is om zijn badkamer akoestisch verantwoord te verbouwen. Het geluid dat de speaker produceert is voldoende. Het is helder, verstaanbaar en kan hard genoeg om boven watergekletter uit te komen. Zowel muziek als spraak is goed te verstaan en wat dat betreft krijg je exact wat je kunt verwachten.

Design: goed vormgegeven

Waar menig bluetooth speaker als rechthoek komt, kiest Avanca voor een driehoek. Mogelijk om zo onderscheidend te zijn qua formfactor, of wellicht omdat de speaker dan beter in balans is op de enkelvoudige zuignap als je hem bedient. De zuignap is sterk te noemen en zorgt ervoor dat de speaker niet van de muur afvalt. Iets dat normaal gesproken geregeld gebeurt bij slechte zuignappen. Gezien de speaker wel waterproof, maar niet stootvast is, is dat een mooie bijkomstigheid.

Het bedieningspaneel zit in het midden van de speaker en je kunt hier de standaard zaken mee, zoals het volume regelen en inkomende oproepen beantwoorden. De knoppen hebben een zachte rubberen afwerking, wat ze prettig maakt om te gebruiken en ook zeer duurzaam doet aanvoelen. In de afgelopen maanden dat wij ze hebben gebruikt is ook nog geen spoor van slijtage te zien. Iets dat mij zeer positief stemt over de te verwachten levensduur.

Waar Avanca de plank een beetje misslaat is de oplaadkabel. Waar steeds meer gadgets standaard uitgerust worden met micro USB, kiest Avanca ervoor om het op te laten met een 2.5mm jack 5 volt oplader. Een aansluiting die anno 2015 redelijk zeldzaam is en je waarschijnlijk niet thuis hebt liggen. Avanca levert er een bij in de doos, maar mocht deze defect raken dan kun je er niet snel een van een ander apparaat gebruiken. Gelukkig zijn deze kabels wel goedkoop online te vinden en zo vervangen, maar dan zul je er wel even op moeten wachten.

Installeren en gebruiken

De installatie en het in gebruiknemen is kinderspel, zoals je ook mag verwachten. Zodra je de speaker aanzet, hoor je een vrouwenstem in het Engels zeggen dat een bluetoothverbinding tot stand gebracht kan worden. Het verbinden met je telefoon of tablet is zo gedaan en de speaker onthoudt je telefoon. Zodra je de volgende keer in de buurt komt met je smartphone en de speaker staat aan, maakt hij automatisch verbinding. Dit legt ook direct een pijnpunt duidelijk, want de speaker gaat niet automatisch op standby als hij niet gebruikt wordt. Vergeet je na gebruik de speaker uit te zetten, dan zal hij blijven aanstaan. Tevens onthoudt de speaker apparaten waarmee hij ooit een verbinding heeft gehad, wat heel erg praktisch is maar ook een nadeel heeft. Zijn er meerdere apparaten dicht in de buurt, dan heb je weinig controle met welk apparaat er verbinding wordt gemaakt. Iets dat te voorkomen zou zijn als je direct vanaf de speaker verbinding kon maken met een ander apparaat, door bijvoorbeeld lang op de bluetooth knop te drukken.

Onderaan de streep

De Avanca Waterproof Bluetooth Speaker is een prima spatwaterdichte speaker voor in de badkamer. Voor een kleine 35 euro krijg je een spatwaterdichte behuizing, een aardige accuduur, voldoende geluid en een apparaatje dat duurzaam aanvoelt. De minpunten wegen niet op tegen de voordelen en wie een eenvoudige speaker voor alledaags gebruik in de badkamer zoekt, is bij deze speaker aan het juiste adres

Heb jij ook een Avanca Waterproof Bluetooth speaker Blauw?

Zou het kunnen zijn dat de DC Jack makkelijker in een waterdichte versie te krijgen was?
Dat zou goed kunnen, al blijft het een minpuntje. Als consument heb je er natuurlijk weinig aan dat een oplossing eenvoudiger is voor de fabrikant ;)
Behalve als het goedkoper is :+ dat vinden consumenten leuk :p