Voor €150 een erg goed toestel met mooie specificaties en unieke extra's, met ook zeker enkele minpunten.
Pluspunten
- Flinke accu (haalt 2 volle dagen)
- Ondanks enorm veel apps, toch vrij soepel (dankzij 2GB werkgegeugen)
- Android 4.4.2
- 3 SIM-sloten (UNIEK!)
- Selfie-flitser (UNIEK!)
- Floating apps + floating widgets van 3rd-party-apps
- Groot, scherp scherm en vrij fel voor buiten
- Normale spellen werken prima
Minpunten
- SD-kaart verdoezelt privacy en geeft wellicht wat problemen
- Geluid mager/zacht
- Bloadware
- Hapert (lag) hier en daar wel eens even
- Rapid-knop werkt niet goed bij ontwaken en starten van eigen gekozen app
- Verplichte eigen lock-screen, ook nog voor pincode
- Vrij weinig hoesjes/covers te vinden, nu na een jaar uit te zijn
- Accu niet verwisselbaar
3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik kon het niet laten... Een toestel met 2GB geheugen en een extra grote accu, voor maar 150 euro. Voor iemand die altijd te veel apps geïnstalleerd heeft en graag Ingress speelt, zijn deze 2 uitschieters wel belangrijk. Dus gekocht. Nu heb ik het ruim een week in gebruik en zijn dit tot nu toe mijn bevindingen...
Na het uitpakken, schrik je een beetje van zijn grootte en gewicht. Maar het blijkt al snel gewenning te zijn, als je altijd een Samsung S3 had. Het scherm is groter en met de grote accu wat zwaarder. Dus logisch, eigenlijk. Alleen in mijn broekzakken beginnen het nu echt te groot te worden. Dus meer geschikt, voor in een binnenzak van mijn jas. Het uiterlijk is niet bijzonder en is nogal plastic-achtig. Maar is wel netjes en ligt goed in de hand. Er zitten 2 roostertjes op, maar alleen het onderste geeft geluid. Geen stereo dus. De volume is vrij zacht, maar heeft geen slecht geluid. De bovenste is wel je oor-speaker (om te telefoneren) en er zit ook een led-lapje in verstopt. Het kent alleen groen, blauw en rood. Met een app als LightManager, is het niet naar andere kleuren te brengen, oftewel het mengt niet. Standaard is rood lege accu of aan het opladen, groen dat er een melding is binnengekomen. Blauw alleen bij het herstarten van je ACER, maar Facebook werkt er ook mee.
Bij het aanzetten zag ik dat het een heel ander soort scherm is, dan bij een S3 of Moto E. Het is wat blauwig, maar wel scherp, groot en duidelijk. Even aan wennen en je ziet het niet zo snel meer. Meteen valt het ACER - uiterlijk op, met alle extra's. Ziet er wel leuk uit en voor een gemiddelde gebruiker leuk om erbij te hebben. Ik wil graag mijn eigen 3rd-party apps erop en om de andere ongewenste bloadware te "verwijderen", kun je wel vele apps uitschakelen, maar lang niet alles. Dat is wel erg jammer, maar is te overzien.
Uiteraard heeft ACER een eigen launcher (of HOME-screen), maar bemerk voor mij te veel beperkingen (te lage raster en maximaal 16 apps in een folder en veel ACER-groen). Nu kun je wel een andere lancher erop zetten, maar onthoud wel, dat je soms heel even terug moet naar de ACER-launcher, om de 4 iconen onder in de dock te veranderen. Want deze 4 komen altijd terug in je lockscreen.
Een leuke extra van ACER, zijn de floating apps; je kunt over een geopende app enn apart schermpje hebben. Bijvoorbeeld een rekenmachine of een stopwatch. Dat is wel erg fijn. ook grotere homescreen-widgets kun je erbij zetten. Dat kan wel eens erg handig zijn! Ik ken het wel van tablets, maar op mobiel nog niet gezien. Nice!
Wat ik ook fijn vind, is dat ik nu makkelijker en sneller van lopende apps kan wisselen, zoals Google het ook wil; rechtsonder tippen en de andere app aantippen. Op de S3 moet je even de homeknop inhouden, voordat je kan kiezen. Voelde traag en irritant, maar nu niet meer. Hoewel... Zoals vaker genoemd, zijn de 3 tiptoetsen niet verlicht, maar ook vrij donker getekend. Dus daardoor mis je ze erg vaak, als het wat donkerder is. Dankzij de 2GB geheugen, heb ik wel weer het enorme voordeel, dat de eerder lopende apps niet opnieuw worden opgestart en dus juist terug kom waar ik mee bezig was. Eigen schuld; heb 130+ apps op mijn S3 met CM erop gehad. Wat wil je dan. Bij deze ACER's 2GB is het dus een enorme verademing; het lacht erom! Althans, zolang de apps maar niet te snel verder enorm gaan groeien in geheugengebruik.
3 SIM-sloten! Een 2e is wel handig, maar 3 is eigenlijk te veel voor mij. Was voor mij niet de reden om deze te kopen. Maar voor anderen kan het wel handig zijn. Bijvoorbeeld 1 privé, 1 van de zaak en 1 voor de buitenlandse prepaid. Zijn meerdere senario's mogelijk, natuurlijk. Dus wel handig, uniek en leuk om te hebben.
Ook uniek is de selfie-flitser. Deze E700 heeft dus 2 LED-lichten. Dus als je vaak selfies maakt, erg handig. Maar de kwaliteit van de foto's is mager. een beetje minder licht en het begint wat wazig te worden. Niet bagger, maar kan beter. Op de S3 was het wel beter. Met name de HDR-functie mist zijn doel, als je uit de hand fotografeert. Maar voor de rest wel te behappen. Kwaliteit is gewoon net voldoende, maar best slecht voor een ervaren fotograaf.
Ook zit er een RAPID-knop op. Leuk idee, maar valt toch wat tegen. Bij kortdruk open je een eigen gekozen app, langdruk de standaard ACER-camera-app. Maar vaak reageert het niet of opent het de app niet. Alleen lang indrukken lijkt altijd te werken.
Een gouden tip van mij: installeer een andere camera-app (Open Camera, bijvoorbeeld), kies in zijn instellingen, dat je het als standaard-camera-app wil gebruiken, druk scherm uit, houd de Rapid-knop in en kies (eventueel na pincode) het geïnstalleerde app met ALTIJD aangevinkt. Vanaf dan kun je, als je ACER slaapt, de knop inhouden en meteen foto's gaan maken, zonder pincode. Normaal schuif je de pincode-scherm in KitKat naar links en je kreeg ook de camera-app. Maar door de verplichte ACER-lockscreen is deze weggevallen. Overigens zijn wel alle camera-mogelijkheden aanwezig in de standaard ACER-camera-app, zoals burst-modus, selftimer, scene's en veel meer!
De rekenkracht is voldoende. Alle apps werken prima naar behoren. Games werken ook goed. Heb geen hele zware 3D-games geprobeerd, maar tot nu toe prima. Wel heeft het vaak bij normale apps last van haperingen; soms 0,5 seconden bevroren en soms ook 2 seconden, met enkele uitschieters. Dus altijd soepel is het helaas niet. Erg jammer, maar gaat wel altijd verder. Dus de kwaliteit van de chipset merk je hieraan dan wel. Maar is gezien zijn prijs en specificaties wel op de koop toe te nemen.
De accu maakt wel zijn belofte waar; bij flink, normaal gebruik haal je 2 dagen! Wat een verademing!! De S3 heeft een kleinere accu EN een energie slurpende AMOLED-scherm, waardoor deze net meer dan een halve dag kon halen. Nu hoef ik me daar geen zorgen over te maken.
Voor de Ingressers: in het donker, is het verbruik 20% per uur, dus 5 uur achter elkaar spelen, zonder bijladen!
Voor de niet Ingresser: Het is een spel, welk altijd werkt met wat 3D-grapics, met continu GPS en continu internetverbinding. Dus dan is het logisch, dat het in 5 uur leeg is. Waze / maps gebruikt waarschijnlijk even snel de accu, zonder lader erop.
Met de meegeleverde lader en USB-kabel is de accu in zo'n 2 uur van 0 tot 100% al opgeladen. Maar daarbij vraag ik me wel af, aangezien de lader maar liefst 2 ampère geeft, of dat de accu niet onnodig snel doet slijten. Gezien het niet verwisselbaar is, kan het een groot nadeel zijn, als mijn vermoeden klopt.
Voor mij nog een belangrijke feit; het gebruik van de SD-kaart! Mijn advies: heb je niet meer nodig, dan de ruim 12GB die beschikbaar is op je toestel en gebruik je een code, om te ontgrendelen? LAAT DE KAART ERUIT!!
Ik had een SD-kaart erin gedaan en wat bleek? Alle extra data, die apps opslaan, komen altijd op de SD-kaart terecht. Zo ook bijvoorbeeld de foto's van de 3rd-party-apps en de WhatsApp-backup. Oftewel, de standaard opslag wordt ineens de SD-kaart. De mogelijkheid, om de standaard-opslag onder OPSLAG te veranderen naar telefoon-geheugen werkt alleen voor zijn eigen ACER-apps. De rest blijft schrijven op de SD-kaart. Op zich, als het er al inzit vanaf de installatie, is het geen probleem en werkt het goed. Maar als je toestel kwijt raakt, dan kan iedereen alles zien wat op je SD staat. De data op het telefoongeheugen, wordt het geblokkeerd, als je een code hebt ingesteld. De SD kan gewoon eruit en de PC in. Bedenk je hierbij of je dat wil! Nu kun je het toestel wel coderen, maar de SD-kaart is niet mee te coderen! Raar... was toch standaard mogelijk in Android??? Bezint, eer gij met een SD-kaart begint!!
CONCLUSIE:
Inmiddels zul je het wel een erg mindere review vinden. Maar bedenk dan wel, dat het verder werkt, zoals je het mag verwachten. Het doet echt wat het moet doen, maar je merkt gewoon dat het een budget-phone is; hier en daar iets wat bezuinigd op behuizing en hardware. En veel bload-ware waar ze waarschijnlijk wat op terug verdienen. Als je daar mee kan leven, dan is het een erg, erg mooie, unieke telefoon, voor maar €150 euro! Ik ben er blij mee en kan er mee leven.