Mijn zusje heeft dezelfde laptop en nu inmiddels bijna 3 jaar in gebruik. Hij is een jaar geleden in de garantie gerepareerd voor precies dezelfde schermkuren die jij ook hebt: het bleek aan de interconnect-kabel te liggen tussen het scherm en het moederbord. Die gaat jammer genoeg niet zo lang mee en maakt na een x aantal keer open- en dichtmaken slecht verbinding met het moederbord (totdat hij het op een gegeven moment helemaal begeeft).
Verder kan ik je vertellen dat zij net als bij jou ook al geruime tijd last had van dezelfde haperingen in Windows/VLC/Chrome/Office/etc. en dat haar gehele gebruikerservaring in zijn algeheel nog maar een fractie was van de ervaring toen zij hem pas in gebruik nam. Grote kans dat dit te maken heeft met de harde schijf: die heeft een gemiddelde 'werkbare' levensduur van 3 jaar. Ik zeg met nadruk 'werkbaar', omdat ik daarmee doel op de dagelijkse functionaliteit. De harde schijf wordt na verloop van tijd niet meer zo responsief als in het begin qua access time en ook de lees- en schrijfsnelheid neemt af. Hij zal natuurlijk wel wat langer meegaan dan die 3 jaar maar inmiddels is de werkbaarheid van de schijf in de dagelijkse praktijk dusdanig afgenomen (opstarten duurt lang, apps starten traag, stroperig beeld, geen directe reactie op het switchen van actieve windows etc.) dat je hem liever eruit trekt en er een SSD in stopt.
Dat laatste heb ik dus ook gedaan bij de laptop van mijn zusje, en voilà: hij draait weer als nieuw

Heb daarbij ook gelijk de behuizing verder geopend, vervolgens alles binnenin vrijgemaakt van stof en de koelpasta op de processor vernieuwd.
In jouw geval zou ik proberen om de interconnect-kabel te laten vervangen. Wie weet zelfs in de garantie, bel HP gewoon op en leg het probleem voor; ik heb een paar keer goede ervaringen met HP gehad wat betreft coulance. Als dat lukt, dan loont het zeker om je harde schijf eruit te halen en er een SSD in te stoppen. Hoogstwaarschijnlijk ben je dan van al je problemen met het ding af en gaat hij weer gerust een jaartje of anderhalf á twee mee