Voorgeschiedenis
Nadat mijn logitech G5 muis helaas gedeeltelijk verlamd was geraakt aan de rechterkant, was het nodig een waardige vervanger van mijn gouwe ouwe g5je te vinden. Het is een van de meest gebruikte en langst in gebruik zijnde onderdeel van mijn pc geweest. Ik heb hem in de week nadat hij te koop was gehaald voor mijn toenmalige dikke gamebak met athlon x2
Nu zit ik uiteraard met een betere pc en ik wou op zich ook wel eens een nieuwe muis.
De eisen die ik stelde waren:
- gamesnelheden
- instelbare dpi
- goede ergonomie
- mooi
- geen felle leds erop
- redelijke prijs van rond de 50 euro
Na vrij uitgebreid onderzoek met lezen van reviews van onder andere de roccat cone, mx 518, g9, nieuwe g5, de razer collectie, steelseries game muis, microsoft muizen en zelfs de trust gamemuis kwam ik toch uit bij de Gigabyte ghost.
Naast dat hij voldeed aan vrijwel alle eisen, er zitten wel ledjes op maar niet feller dan op de g5 zitten, maakte hij "all the right sounds" zoals in het engels zo mooi gezegd word. Ook heeft de ghost een speciale ghost engine waarmee macro's, zoals op bepaalde toetsenborden ook al mogelijk is, zijn op te slaan en te gebruiken.
Verder heb ik op het internet geen slechte review kunnen vinden of problemen die herhaaldelijk voorkwamen en vrijwel altijd lovende woorden. De keuze stond dus vast maar er was één klein probleempje: hij was op dat moment nog niet te koop in Nederland en wellicht wordt dat niet veel anders. Het is wel jammer dat hij zo sporadisch te koop is maar hij is wel te halen bij de webwinkel in de productinfo.
Daar heb ik hem ook gehaald en laten toevoegen om te kunnen bestellen. Altijd fijn zo'n optie.
Doordat hij normaliter dus niet verkocht wordt hier duurde het ook wat langer tot de bekende man in het oranje voor de deur stond.
Eerste indruk
De doos ziet er spannend uit, zoals de naam ghost ook aangeeft, is de stijl van vormgeving ook hierop gebaseerd.
De doos is donkergrijs met wat gele accenten. Ook de vier dpi ledindicatoren staan erop. Verder het GHOST logo.
ook zie je de muis in een doorzichtig plastic omhulsel.
De achterkant zit vast met twee velcro sluitingen. Achter de klep zie je meer informatie over de muis. Vrij onbelangrijk verder want dat wisten we allemaal natuurlijk al.
In de doos is het volgende te vinden:
-de muis
- een handleiding
- een driver cd
- doosje met gewichten
- extra setje teflon voetjes (bij veelvuldig gebruik geen overbodige luxe

De muis nader bekeken
Op het eerste gezicht lijkt de muis een beetje op de g5 qua vorm maar met wat scherpere randen en want andere details. Verder staat gigabyte prominent op de bovenkant. Dit zal als de pc aan staat langzaam pulseren in een van de drie kleuren van de modes die je kan instellen. straks hier wat meer over.
De zijkanten zijn met zwart rubber bekleed, de bovenkant is grijs, stevig kunststof.
Wat mij opviel is het scrollwiel, dat ziet er goed uit en werkt ook heel solide, alhoewel die wel wat zwaarder gaat dan andere muiswieltjes. Hoe mooi het scrollwiel is, zo jammer is de afwerking van de lay-in waar gigabyte in staat. Dit is glimmend plastic en ziet er een beetje goedkoop aan, net als de dpi knop. Klein puntje maar toch jammer.
Verder zitten er links twee duimknoppen, redelijk tot goed bereikbaar. standaard staan die op forward en back. Erg handig met internetten ed. maar natuurlijk een niet onbekende functie bij de huidige muizen.
Aan de rechterkant zit een knop om een van de drie profielen te selecteren.
Verder zijn de linker en rechterknop van dezelfde grootte als de g5 of andere gamemuis. Gebruik ervan is snel, doeltreffend en licht in aanklikken.
De muis ligt lekker in mijn hand, voor eigenaren van grote kolenscheppen zou het een wat kleine muis kunnen zijn maar de meeste mensen zullen hier geen problemen mee krijgen.
ook na langere tijd van gebruik is het een fijne muis qua hoe de hand eromheen valt.
Aan de onderkant zien we een ronde draaischijf waaronder de gewichtjes kunnen worden geplaatst.
hier is gekozen om een groot gewicht van 20 gram en 3 kleine gewichtjes van 6 gram te gebruiken.
Dit voldoet voor de meeste mensen ook wel alhoewel de g5 meer opties had.
De laser ziet er praktisch hetzelfde uit als de g5 alleen deze kan tot 4000 dpi aan in tegenstelling tot de 2000 van de g5.
Wat ik ook heb ondervonden is dat de muis wat kraakt als je de zijkanten stevig vastpakt. Hoewel dat op zich niet echt veel voorkomt is het wel jammer dat het niet wat steviger kon. Mijn g5 voelt wel iets degelijker aan in zijn geheel.
installatie en software
De installatie is eenvoudig en helder. Een muis installeren hoeft ook niet moeilijk te zijn uiteraard.
Nadat de driver en de ghost engine software is geïnstalleerd, kan er geknoeid worden met de instellingen.
De software is helder en eenvoudig te bedienen, via tabs aan de linkerzijkant kan er gekozen worden uit button, sensitivity, scrolling en windows.
Button is voor de profielen, hier kan je voor 3 profielen de extra knoppen en scrollwiel links/rechts bepaalde functies geven. ook kun je de optie macro per knop instellen, hiervoor komt een extra scherm tevoorschijn waar je de macro in kan stellen.
De kleuren zijn rood (standaard) groen en blauw. Ik gebruik de muis alleen dus ik heb ook geen andere profielen nodig. De kleur rood is in mijn bescheiden mening het mooist. Ook mede omdat de dpi led niet veranderd en rood blijft.
Sensitivity is voor de instellingen van de dpi settingen. Je kunt vier standen in stellen van 400 tot 4000 dpi.
Ook kun je hier de report rate aangeven van 125 tot 1000 x per seconde.
Scrolling is voor het in stellen van de snelheid van het scrollwiel.
Windows is het standaard + advanced muisinstellingen van windows.
In de week dat ik de muis nu gebruik heb ik hem even goed kunnen testen tijdens verschillende spellen en applicaties. In games is de ghost qua gebruik heerlijk snel en gemakkelijk te bedienen. Ook lang gebruik vermoeid de hand niet. Soms heb je bij een aantal muizen dat de zijkant van je hand aan de kant van je pink een pijnlijke drukplek krijgt maar daar heb ik geen last van gehad. Scrollen gaat lekker en met hoge instellingen heel snel. Geen extra verschuivingen doordat het wiel niet helemaal goed doordraait.
Het werkt gewoon zoals je van een muis van dit kaliber mag verwachten. Goed in de hand liggend, snel, precies en genoeg functies om ook de meest veeleisende gamer hier zeker goed mee kan werken.
Er zijn maar weinig punten die ik heb kunnen vinden die niet goed waren aan deze muis.
Wel maakt de muis wat geluid bij stevig vastpakken.
Edit 1: na een tijdje gebruik merk ik dat de knop voor het selecteren van het profiel erg onhandig geplaatst is, deze druk je nogal eens in met een intense cod4 match. Dat kan erg storend zijn en zorgen dat je niet maximaal kan gamen. Verder is het een geweldig fijne muis om mee te werken die de g5 nog steeds kan evenaren.
edit 2: nog even een vergelijkings plaatje onderin toegevoegd met mijn knaagdierencollectie

edit 3: Na een goed half jaar beginnen de eerste tekenen van uiterlijk verval zich al wel te tonen, de muisknoppen blijken al een beetje door te slijten en de donkere ondergrond komt er al wat door. Geen ramp maar wel jammer dat het voor 50 e niet wat langer mee kan...
De muis werkt nog wel perfect voor de rest.