Xiaomi Pistons V3 (Zwart) Review

19 april 2015, laatste update op 26 oktober 2015, 21.725 views Rapporteer

Prima set oordoppen voor een eerlijke prijs. Een waardige opvolger van de bekende Xiaomi Piston 2. Comfortabele in-ears met goede geluidsweergave. Jammer dat ze (nog) niet officieel in Europa verkrijbaar zijn.

Pluspunten

• Xiaomi
  • Mooi ontworpen
  • Goed afgewerkt en prima bouwkwaliteit
  • Geluidskwaliteit & Draagcomfort
  • Headset functie

Minpunten

• Verkrijgbaarheid & Prijs in Nederland
  • Geen handig hoesje meegeleverd

Met meer dan tien miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, zijn de Xiaomi Piston oordoppen een ware hit geworden. Nu is er alweer de derde generatie verkrijgbaar die verschillende verbeteringen met zich meebrengt. De middentonen en het draagcomfort zouden sterk verbeterd moeten zijn. En wat populair is, wordt nagemaakt. De Pistons 3 zijn pas drie weken uit en hoewel er nu nog geen nepperds zijn gesignaleerd, neemt de kans op namaak met de dag toe.

Specificaties

Kleur Titanium Star (Zwart)
Impedantie 32 Ω
Frequentiebereik 20Hz ˜ 20kHz
Gevoeligheid 98 dB @ 1 mW
Ingangsvermogen 5 mW
Kabel 1.25m Y-Cord
Plug 3.5mm, Verguld
Headset Ja

In de verpakking

Waar de Pistons 2 in een bruine verpakking geleverd werden, komen de Pistons 3 uit een wit doosje tevoorschijn. Het doosje zelf is nog compacter geworden, maar de inhoud is ongeveer hetzelfde gebleven:

Xiaomi Piston 3 x1
Bewaarhouder x1
Silicone Ear Tips x4 Set (XS/S/M/L)
Gebruiksaanwijzing x1

De onhandige shirt clip die je bij de Piston 2 nog kreeg zit er nu niet meer bij. Ook de maten van de eartips zijn veranderd. De gebruiksaanwijzing is op de verpakking geprint en is voor een gemiddelde Nederlander niet heel erg informatief. Maar goed, is een gebruiksaanwijzing echt nodig bij een set oordoppen?

De oordoppen zijn netjes opgeborgen in de rubberen bewaarhouder. Met het opbergen en weer uithalen ben je al snel een paar minuten bezig, dus de bewaarhouder is niet echt handig om dagelijks gebruikt te worden. Een hoesje wordt niet meegeleverd.

Overal komt de goede afwerking van de Pistons terug. Sommigen vinden de derde generatie goedkoper ogen door het gebruik van plastic, ik vind ze persoonlijk nog altijd super strak. Hoewel de behuizing nu inderdaad voor een groot deel uit plastic bestaat, zijn de zijkanten met aluminium afgewerkt. Ook de kabel voelt solide aan, raakt niet snel in de knoop en heeft voor mijn gevoel iets weg van een schoenveter.

Geluidskwaliteit en Vergelijking met de Brainwavz Delta

Waar het allemaal omdraait is natuurlijk de geluidkwaliteit. Ik ben geen audiofiel en voor impressies van ervaringsdeskundigen wil ik jullie graag verwijzen naar dit topic op head-fi. Toch wil ik ook graag mijn persoonlijk oodeel geven.

Een van de unique selling points van de Pistons is de headset functie. Opvallend is dat deze gemaakt is voor Android en Windows Phone telefoons, Apple gebruikers moeten het zonder de volume knoppen doen. Microfoon werkt zoals die zou moeten werken, de bellers aan andere kant van de lijn konden mij luid en duidelijk verstaan.

Als ik de Pistons met andere budget topper vergelijk, de Brainwavz Delta, dan vallen mij een aantal dingen op. Overal is de afwerking en de bouwkwaliteit van de Pistons beter, maar op het gebied van geluidskwaliteit is het lastig een winnaar aan te wijzen. De Delta's hebben net iets meer nadruk op de lage tonen, maar de bass bij de Pistons is dieper. De middentonen komen bij de Delta's beter tot hun recht, maar de Pistons laten het geluid net wat voller klinken. Ik ben vooral onder de indruk van de hoge tonen - waar de goedkope setjes van Sennheiser steken lieten vallen, laten beide setjes een helder geluid horen. Overigens kunnen de Pistons nog altijd aardig wat bass produceren en zijn zeker niet neutraal te noemen. Liever niet zoveel boom-boom door je oren? Probeer eens een andere set eartips. Ik heb gemerkt dat de afsluiting heel belangrijk is voor de hoeveelheid lage tonen, zowel bij de Delta's als bij de Pistons. Ook de Comply eartips die standaard worden meegeleverd bij de Delta's zijn het proberen waard. Uiteraard is het geluidsweergave ook bij te stellen door middel van een Equalizer.

Opvallend is dat de Y-Splitting bij de Pistons hoger zit dan bij de Delta's. De bediening voor de headset zit wel op dezelfde hoogte en had van mij iets naar beneden gekund - nu moet je de knoppen een beetje aanvoelen.

Is het de prijs waard?

Xiaomi heeft wederom een zeer goed product neergezet. De Pistons kunnen zich meten met de duurdere setjes van A-merken die in Nederland verkrijgbaar zijn. Nu de tweede generatie Pistons in prijs is gedaald, blijft het nog altijd een interessant alternatief. Ook de Brainwavz Delta is het overwegen waard, zeker nu de headset versie uitgerust wordt met knoppen voor volumeregeling. Ongeacht voor welke van de drie je gaat, je doet geen miskoop..

Mijn setje komt bij ibuygou vandaan en kost $21.99 (~EUR 20) incl. verzending. Reken wel op een levertijd van minimaal twee weken.

Wil je liever niet in China bestellen? Talloze resellers bieden de Xiaomi producten aan. In Nederland is de Piston 3 bijvoorbeeld bij hears.nl te bestellen. Hou ivm.met BTW en verzendkosten wel rekening met iets hogere prijzen - tussen de EUR 20 en 30 voor Delta en tussen de EUR 25 en 35 voor de Pistons 3. Ook Amazon en Ebay zijn plekken waar je kan kijken.

Heb jij ook een Xiaomi Pistons V3 (Zwart)?

Je schrijft als minpunt dat er geen hoesje is meegeleverd, echter is dat grijze rubber oprolding denk ik bedoeld als het 'hoesje'. Je beschrijft het zelf ook als bewaarhouder. Ik vind hem op zich wel handig als 'hoesje'; de oortjes zijn goed beschermd en de kabel raakt niet in de knoop, wat ik bij een zakje als hoesje wel vaak heb.

Verder leuke review! :) Heb ze nu ook sinds gisteren binnen.

[Reactie gewijzigd door Malfoi op 23 juli 2024 09:34]

Er zit inderdaad een bewaarhouder bij. Ik vind hem alleen niet heel praktisch voor dagelijks gebruik. Met het opbergen en weer uithalen was ik al snel een paar minuten bezig, terwijl je een setje zo in een zakje/doosje/hoesje kunt stoppen. Ik heb de pistons nu zo'n vier weken in gebruik en heb de bewaarhouder nog maar een of twee keer gebruikt.
Toch bedankt voor je opmerking, ik zal de tekst een klein beetje aanpassen, zodat mijn mening wat duidelijker wordt. :9
Haha oké, uiteraard heeft ieder zo zijn voorkeuren! :) De Pistons zelf zijn wel enorm fijn, hoewel ik vaak last heb dat ze niet goed blijven zitten, uit mijn oor vallen als ik mijn hoofd draai of zo. Al geprobeerd met verschillende groottes tips, maar bij allen hetzelfde.
Ik heb de v3 nu ook een paar weken. En het geluid is voor het geld, nog geen €18, wel ok. Maar ze klinken een beetje muddy, monotoon. Daarnaast zitten ze voor geen meter. Ze gaan niet diep genoeg het oor in, waardoor ze bij het miste geringste uitvallen. Geen enkele tip geeft een goede pasvorm.
Toch hierop reageren. Had inderdaad hetzelfde probleem dat de tips helemaal geen grip geven en snel uitvallen. Heb daarom de tips van mijn vorige in-ears (Sennheiser CX-250) op de Piston's geplaatst en werkt als een zonnetje. Kanttekening hierbij is dat de opening van de tip kleiner is dat de speaker van de headphone waardoor geluid iets minder helder klinkt dan het zou moeten. Bass komt er wel nog gewoon goed door.
Heb nu ook de V3's binnen. De V2's heb ik al een hele tijd.

Ben een uurtje aan het vergelijken, maar vind de V3 voorlopig maar niets. Ligt het nu aan de vorm van mijn oor, maar de V3 klinkt als ik naar een AM radio luister in vergelijking met de V2.
Ik heb inmiddels zelf ook een exemplaar van de Pistons 2 en ik moet zeggen dat ik de Pistons 3 op het gebied van ontwerp, bouwkwaliteit en draagcomfort veel beter vind. Qua geluid ben ik meer fan van de bass-zware oordoppen en daar zijn de Pistons 2 inderdaad beter in, maar ik vind het geluid van de Pistons 3 na een uur of 15 inspelen zeker niet verkeerd. Het is maar net waar je preferenties liggen.
Mooie review! Mooie foto's! Je hebt veel werk gedaan!
Ik kan eigenlijk niets aanmerken op je review! _/-\o_
Wat je ook kan doen als alternatief voor het opbergen is ze oprollen en dan gewoon in het plastic doosje opbergen :)
Even een kleine update:

Ik heb nu de grootste tips gepakt van de Klipsch S4. En ze passen nu perfect. En vallen nu niet meer uit. Het geluid is hierdoor mooi gedetailleerd met een mooie stevige bas. Het nadeel blijft echter dat de geluids opening van de dopjes relatief groot is waardoor ze na een tijdje niet echt comfortabel meer zitten. De Klipsch S4 blijven voor mij toch de meest comfortabele dopjes. Maar de Pistons klinken nu toch wel erg goed.
bedankt voor deze review en het noemen van waar je je dopjes had gekocht. zojuist ook besteld, lntussen iets verouderd maar voor 15 euro kon ik ze niet laten liggen. ben erg benieuwd hoe ze bevallen, meestal voor rond de 10 euro dopjes hier in nl gebruikt.
Let op! Er zijn Nederlandse webshops die imitatie piston 3 aanbieden als normaal. Koop vooral geen piston 3 bij bijv. telecom2day
Nog een update.

Ik gebruik nu al weer een hele tijd foam tips, waardoor ze nu echt perfect zitten. Ik kan ze nu de hele dag in hebben, zonder dat ik ze voel. Daarnaast sluiten ze nog beter het omgevingsgeluid af. Ze klinken nog steeds geweldig voor het geld. Ik gebruik nu foam tips op al mijn in-ears.