Met meer dan tien miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, zijn de Xiaomi Piston oordoppen een ware hit geworden. Nu is er alweer de derde generatie verkrijgbaar die verschillende verbeteringen met zich meebrengt. De middentonen en het draagcomfort zouden sterk verbeterd moeten zijn. En wat populair is, wordt nagemaakt. De Pistons 3 zijn pas drie weken uit en hoewel er nu nog geen nepperds zijn gesignaleerd, neemt de kans op namaak met de dag toe.
Specificaties
Kleur Titanium Star (Zwart)
Impedantie 32 Ω
Frequentiebereik 20Hz ˜ 20kHz
Gevoeligheid 98 dB @ 1 mW
Ingangsvermogen 5 mW
Kabel 1.25m Y-Cord
Plug 3.5mm, Verguld
Headset Ja
In de verpakking
Waar de Pistons 2 in een bruine verpakking geleverd werden, komen de Pistons 3 uit een wit doosje tevoorschijn. Het doosje zelf is nog compacter geworden, maar de inhoud is ongeveer hetzelfde gebleven:
Xiaomi Piston 3 x1
Bewaarhouder x1
Silicone Ear Tips x4 Set (XS/S/M/L)
Gebruiksaanwijzing x1
De onhandige shirt clip die je bij de Piston 2 nog kreeg zit er nu niet meer bij. Ook de maten van de eartips zijn veranderd. De gebruiksaanwijzing is op de verpakking geprint en is voor een gemiddelde Nederlander niet heel erg informatief. Maar goed, is een gebruiksaanwijzing echt nodig bij een set oordoppen?
De oordoppen zijn netjes opgeborgen in de rubberen bewaarhouder. Met het opbergen en weer uithalen ben je al snel een paar minuten bezig, dus de bewaarhouder is niet echt handig om dagelijks gebruikt te worden. Een hoesje wordt niet meegeleverd.
Overal komt de goede afwerking van de Pistons terug. Sommigen vinden de derde generatie goedkoper ogen door het gebruik van plastic, ik vind ze persoonlijk nog altijd super strak. Hoewel de behuizing nu inderdaad voor een groot deel uit plastic bestaat, zijn de zijkanten met aluminium afgewerkt. Ook de kabel voelt solide aan, raakt niet snel in de knoop en heeft voor mijn gevoel iets weg van een schoenveter.
Geluidskwaliteit en Vergelijking met de Brainwavz Delta
Waar het allemaal omdraait is natuurlijk de geluidkwaliteit. Ik ben geen audiofiel en voor impressies van ervaringsdeskundigen wil ik jullie graag verwijzen naar dit topic op
head-fi. Toch wil ik ook graag mijn persoonlijk oodeel geven.
Een van de unique selling points van de Pistons is de headset functie. Opvallend is dat deze gemaakt is voor Android en Windows Phone telefoons, Apple gebruikers moeten het zonder de volume knoppen doen. Microfoon werkt zoals die zou moeten werken, de bellers aan andere kant van de lijn konden mij luid en duidelijk verstaan.
Als ik de Pistons met andere budget topper vergelijk, de
Brainwavz Delta, dan vallen mij een aantal dingen op. Overal is de afwerking en de bouwkwaliteit van de Pistons beter, maar op het gebied van geluidskwaliteit is het lastig een winnaar aan te wijzen. De Delta's hebben net iets meer nadruk op de lage tonen, maar de bass bij de Pistons is dieper. De middentonen komen bij de Delta's beter tot hun recht, maar de Pistons laten het geluid net wat voller klinken. Ik ben vooral onder de indruk van de hoge tonen - waar de goedkope setjes van Sennheiser steken lieten vallen, laten beide setjes een helder geluid horen. Overigens kunnen de Pistons nog altijd aardig wat bass produceren en zijn zeker niet neutraal te noemen. Liever niet zoveel boom-boom door je oren? Probeer eens een andere set eartips. Ik heb gemerkt dat de afsluiting heel belangrijk is voor de hoeveelheid lage tonen, zowel bij de Delta's als bij de Pistons. Ook de Comply eartips die standaard worden meegeleverd bij de Delta's zijn het proberen waard. Uiteraard is het geluidsweergave ook bij te stellen door middel van een Equalizer.
Opvallend is dat de Y-Splitting bij de Pistons hoger zit dan bij de Delta's. De bediening voor de headset zit wel op dezelfde hoogte en had van mij iets naar beneden gekund - nu moet je de knoppen een beetje aanvoelen.
Is het de prijs waard?
Xiaomi heeft wederom een zeer goed product neergezet. De Pistons kunnen zich meten met de duurdere setjes van A-merken die in Nederland verkrijgbaar zijn. Nu de tweede generatie Pistons in prijs is gedaald, blijft het nog altijd een interessant alternatief. Ook de Brainwavz Delta is het overwegen waard, zeker nu de headset versie uitgerust wordt met knoppen voor volumeregeling. Ongeacht voor welke van de drie je gaat, je doet geen miskoop..
Mijn setje komt bij
ibuygou vandaan en kost $21.99 (~EUR 20) incl. verzending. Reken wel op een levertijd van minimaal twee weken.
Wil je liever niet in China bestellen? Talloze resellers bieden de Xiaomi producten aan. In Nederland is de Piston 3 bijvoorbeeld bij
hears.nl te bestellen. Hou ivm.met BTW en verzendkosten wel rekening met iets hogere prijzen - tussen de EUR 20 en 30 voor Delta en tussen de EUR 25 en 35 voor de Pistons 3. Ook Amazon en Ebay zijn plekken waar je kan kijken.