€ 104,21 bij Galaxus

ASUS RT-AC68U Zwart Review

8 april 2015, laatste update op 8 april 2015, 2.116 views Rapporteer

Prima router voor degene die over wil stappen op Wireless-AC.

Pluspunten

• Simpele installatie
  • Veel functies
  • Draadloze en draadgebonden verbinding is zeer stabiel

Minpunten

• Bereik op 5Ghz valt wat tegen
  • Grote behuizing

Wireless AC

Omdat zo ongeveer al mijn draadloze devices Wireless AC ondersteunen heb ik mijn prima werkende Draytek V2130n ingeruild voor deze Asus RT-AC86U. De gedachte daarachter is dat ik nu kan profiteren van een hogere snelheid en ik heb minder last van het woud aan draadloze netwerken dat zich in de lucht bevindt.

Uiterlijk

Vergeleken met mijn oude router is de Asus een aardige grote jongen. Mijn router staat echter in de meterkast (geen goede plek , i know) dus daar moest even plaats gemaakt worden. Handig is wel dat je de LED's op de router uit kunt zetten mocht je dit willen.

Installatie

Het installeren was een fluitje van een cent. Waar ik bij mijn vorige router nog handmatig web interfaces moest benaderen, kwam ik na het aansluiten van de router meteen een melding op mijn PC tegen. Vervolgens alle stappen gevolgd en binnen no-time had ik een werkende internetverbinding. De installatie viel dus enorm mee. Wel viel meteen op dat je enorm veel zaken kon instellen wat betreft Quality of Service, gastennetwerken en frequenties. Dit laatste heb ik aan de hand van een guide op internet gedaan om de optimale kanalen te vinden zodat het bereik en de snelheden optimaal zouden zijn.

Draadloos werken

Uiteraard viel direct op dat er nu 2 netwerken in de lucht hangen; één op 2,4Ghz en één op 5Ghz. Wat betreft mijn draadloze apparatuur moest ik dus even het juiste netwerk pakken per apparaat. Wat direct opvalt is dat het 5ghz-netwerk een snellere verbinding oplevert. Echter lever je ten opzichte van 2,4 Ghz wel flink wat bereik in. Op de eerste verdieping van mijn woning springen al mijn 5Ghz apparaten naar 2,4 omdat het 5Ghz signaal al snel zwakker wordt. In de huiskamer en de tuin kan ik echter wel goed gebruik maken van dit 5Ghz netwerk.

Het bereik van het 2,4 Ghz netwerk is prima en ongeveer te vergelijken met het bereik van mijn Draytek. De snelheid en kwaliteit van het signaal is daarentegen meestal wel iets beter dan bij mijn vorige router.

Draadgebonden

Al mijn apparaten met een vaste ethernetverbinding werken feilloos en sneller dan voorheen. Dit heeft natuurlijk met de betere hardware van de Asus te maken. Op dit gebied valt er dus niets aan te merken.

Heb jij ook een ASUS RT-AC68U Zwart?

Het slechtere bereik bij een grotere afstand bij 5Ghz netwerken is inherent aan de technologie. Je kan de Asus wel vragen om meer zendvermogen. Daar moet je wel een alternatieve firmware zoals die van Merlin voor installeren maar dat is een fluitje van een cent.
Ook de Merlin firmware heeft de RF vermogen beperking, die Asus op "verzoek" van de Amerikaanse overheid heeft ingebouwd.
Aangezien Asus denkt, dat hun enige klanten in de VS wonen, hebben ze in de firmware voor alle landen maar die beperking ingebouwd.

Wil je toch die beperking omzeilen, dan moet je de fork van de Merlin software flashen.

Draait hier al een tijdje op mijn eigen RT-N66U (de verre voorouder) en op de AC-68U van een goede vriend van me.

Edit: je vindt heel veel over de basis van deze router in het forum van Tweakers.

[Reactie gewijzigd door Rinaldootje op 25 juli 2024 04:00]

Je reageert meer dan een jaar later. :+
En inderdaad is er een script, wat deze beperking omzeilt en draai ik al weer heel lang de originele Merlin.
Bedankt voor de tips! Ik ga er eens induiken!