Antec Sonata Plus 550 Review
10 april 2009, laatste update op 10 april 2009, 547 views
Rapporteer
Ik heb zelf de Solo, dezelfde kast, maar dan zonder voeding.
Uitgangspunten
stil, stiller, stilst.
Verder weinig opvallend, geen ventilatoren met led's ofzo.
En als laatste, de front usb aansluitingen niet helemaal onderaan, omdat de kast op de grond komt te staan.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit is goed. De materialen zijn over het algemeen stevig. De zijpanelen lekker dik (en voorzien van een dunne laag isolatie).
Het frontpaneel is van plastic en klikt vast. Af en toe resoneerde deze mee met de harddisks. Dan moest ik het paneel even aandrukken. (Speelt niet meer omdat ik de harddisk nu in de elastieken heb gehangen).
Pluspunten
- Prima basis voor een stille pc.
- Standaard siliconen pootjes.
- Standaard elastieken suspension.
- Weinig opvallende uitstraling.
Minpunten
- Standaard fan te lawaaiig.
- Niet al te ruim.-
Ik heb zelf de Solo, dezelfde kast, maar dan zonder voeding.
Uitgangspunten
stil, stiller, stilst.
Verder weinig opvallend, geen ventilatoren met led's ofzo.
Bouwkwaliteit
Achter het frontpaneel zit een eenvoudig te verwijderen stoffilter voor de twee frontfans. Deze zijn echt nodig, omdat de kast op de grond staat. Bovendien dempen ze het geluid van de fans aanzienlijk.
Wat een duidelijke misser is, is dat om dit filter te reinigen het frontpaneel verwijderd moet worden. En om die open te klappen moet het zijpaneel verwijderd worden. En ja, de kast staat ingeklemd tussen een kast en het bureau. Dus dat is behoorlijk onhandig.
De kast staat op mooie zachte siliconen doppen. Keurig.
Verder is de kast van binnen keurig afgewerkt. Geen scherpe randen bijvoorbeeld.
De kast is voorzien van een glimmende laklaag. Deze is niet bepaald stevig, er zijn al op drie punten stukjes weggespat. Dat valt nogal op, omdat op die plekken het blanke metaal zichtbaar wordt.
De kast wordt geleverd met een 12mm tri-cool fan aan de achterkant. Volledig overbodig ding. Standje 2 en 3 zo in ieder geval onbruikbaar door de herrie, maar op standje 1 was het ook verreweg het luidruchtigste onderdeel. Nog dezelfde week vervangen door een Scythe S-Flex.
Inbouwmogelijkheden en installatiegemak
De kast is niet een van de ruimste. Weet je van te voren en is ook niet het uitgangspunt van dit model, dus dat is niet erg. Het moederbord moet er bijvoorbeeld met beleid ingeschoven worden. Het past uiteindelijk wel gewoon natuurlijk.
Het kabelmanagement is prima, en houdt overzicht in de kast.
In de drivebay is ruimte voor 4 drives in de (meegeleverde) softmountbracks. De drives worden dan via zahcte siliconen doppen gescheiden van het metaal van de kast.
Ook is het mogelijk de standaard aanwezige elastieken te gebruiken. Dat kast wat meer ruimte en dan past er een disk minder in.
Ik schreef al dat de kast niet een van de ruimste is, en doordat ik een vrij grote videokaart heb (een passief gekoelde 3870), kan er een disk minder in. Voor mij niet zo'n punt, maar wel iets om rekening mee te houden.
Oorspronkelijk zaten de harddisken via de bracket aangesloten, maar af en toeresoneerde er toch nog wat. Daarom heb ik de beide disken verplaatst naar de elastieken ophanging en hoor ik ze niet meer.
Wel zit daarmee de ruimte gelijk vol. Maximaal 3, minus 1 vanwege de videokaart.
Met de grootte van de huidige harddisken niet zo'n probleem.
Vormgeving
Dat is zo persoonlijk, zal ik verder niet veel over melden.
Het enige is dat de blauwe power led nogal groot en opvallend is. Vind ik niks, dus deze maar losgekoppeld van het moederbord. Alleen het disk i/o ledje (veel kleiner) knippert nu af en toe (ook blauw).
Modbaarheid
Tja, wel mogelijk natuurlijk, maar past niet bij deze kast. Wil je modden, kies je deze kast niet.
Fans
Er draaien 5 fans.
Dit lijkt vrij veel voor een stil systeem. Maar je kunt beter twee langzame fans gebruiken dan 1 snellere.
Eentje in de voeding op 500 rpm. De voeding stuurt deze zelf aan. Deze is eigenlijk onhoorbaar.
De andere 4 fans draaien allemaal rond de 700 rpm. Lager wil niet met de huidige opzet, maar is ook niet echt nodig.
De fan in de processorkoeling (Scythe Mine) heb ik met een Fanmate op 6V gezet. Dit omdat het moederbord alleen PWM fans kan regelen. De koeling is altijd ruim voldoende.
De drie casefans worden door het moederbord geregeld (Asus Q-Fan). Dit zorgt dat ze op circa 8,5V draaien, en nog steeds te lawaaiig naar mijn mening. Daarom heb ik er bij alle drie ook nog een 12 -> 10V modkabel tussen gezet. Ze draaien alledrie netjes rond 700 rpm op de resulterende spanning van ongeveer 6V. Op deze wijze kan het moederbord de fanspeed toch nog opvoeren mocht het nodig worden.
Het belangrijkste uitgangspunt was stilte en onopvallendheid. En dat is gelukt. Overdag heb ik geen idee of de pc aan staat (wanneer het scherm uit is, en ook het toetsenbord heeft geen leds). 's Nachts hoor ik een hele zachte luchtstroom. Als ik het zou moeten beschrijven zou ik zeggen "gelijk aan m'n eigen ademhaling". Maar dan constant natuurlijk.
Al met al een prima kast. Zeker niet perfect, maar wel overwegen wanneer je een stille pc wilt bouwen.