Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Kobo Aura H2O Zwart Review

+3
Opinion 4 april 2015, laatste update op 24 september 2016, 12.341 views

Kobo Aura H2O Zwart

De Kobo Aura H2O is de beste ereader die Kobo op dit moment biedt. Niet alleen heeft het toestel een 6,8″ beeldscherm met een resolutie van 1440 x 1080 pixels en ingebouwde verlichting, maar zoals de naam al doet vermoeden is de ereader waterdicht.

Pluspunten

  • Waterdicht;
  • Hoge resolutie beeldscherm met hoog contrast;
  • Ingebouwde achtergrondverlichting is zuinig en uniform;
  • Accuduur is lang genoeg voor een hele vakantie;
  • Goede ergonomie: ligt lekker in de hand en weegt weinig.

Minpunten

  • Behuizing is gevoelig voor krassen en vingerafdrukken.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 5
Veelzijdigheid Score: 5
Ergonomie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 5
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Inhoudsopgave
Unboxing en uiterlijk
Beeldscherm
Waterdichtheid
Accuduur

Bibliotheek
Instellingen
Features
Specificaties
Conclusie
Versiebeheer

Unboxing en uiterlijk
Op de voorkant van de verpakking mag duidelijk zijn waar Kobo trots op is met de Aura H2O:
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg9df6OAQtFY.jpeg

De ereader is gecertificeerd om een half uur lang op een meter diepte in zoet water te kunnen overleven. Meer hierover (inclusief gefilmde test!) onder de kop waterdichtheid.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg93SXv6s0en.jpeg
In de verpakking zit:
– De ereader;
– Een micro-USB2 kabel;
– Een beeldschermdoekje om het scherm af te kunnen drogen;
– De nodige documentatie.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg94DZ3U83N9.jpeg
De voorkant van de ereader is vrijwel geheel afleidingsvrij. Zo zijn er geen fysieke knoppen aanwezig en het logo van Kobo is erg onopvallend.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg91ayqBr0om.jpeg
De achterkant van de Kobo Aura H2O is apart vormgegeven. Het kunststof is redelijk mat afgewerkt en voelt een beetje stroef. Die stroeve afwerking samen met de aflopende hoeken en het lage gewicht (233g) zorgt ervoor dat de Aura H2O erg prettig vasthoudt, ook als je een heel boek wegleest.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg945gBRRmDh.jpeg
De aan/uit knop is geheel in stijl met de rest van de behuizing.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg9nKB0V2pt2.jpeg
De witte LED valt pas op als je de ereader inschakelt, dan gaat deze knipperen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg92p5RSDc4m.jpeg
Om de waterdichtheid mogelijk te maken zijn de aansluitingen weggewerkt onder een port cover.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg929wDFu5Yu.png
Onder de port cover zit van links naar rechts: een ingang voor micro-SD kaart, micro-USB aansluiting en een reset knop.

Ik heb ook ervaringen met de Kobo Aura HD. De afbeelding hiervan is helaas verdwenen. Persoonlijk had ik verwacht dat de Aura H2O iets dikker en zwaarder zou zijn, maar daar bleek niets waar van te zijn. Sterker nog, de Aura H2O is dunner en lichter dan de Aura HD. Wel is het apparaat 4,3mm langer en 0,7mm breder.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg91ve5QWO6b.jpeg
De startpagina, waarbij rechts bovenin op de streepjes is getikt om een menu tevoorschijn te halen.

De matte afwerking van de Aura H2O ziet er mooi uit, maar brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld erg gevoelig voor vingerafdrukken:
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg9g7zIO3nnb.jpeg

Binnen een week verschenen ook de eerste krasjes al:
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg92TxTO99x4.jpeg

Het is dus aan te raden om de ereader te beschermen met een cover. Dit probleem heb ik absoluut niet gehad met een witte uitvoering van de Kobo Aura HD, die met een andere coating is afgewerkt. Of dit samenhangt met de kleur weet ik niet, maar de Aura H2O is (op dit moment) sowieso alleen in het zwart verkrijgbaar.

Ook de bijbehorende SleepCover van Kobo is alleen in het zwart beschikbaar. Behalve als je naar covers van derden uitwijkt zijn fleurige kleuren dus geen optie.

Beeldscherm
Het beeldscherm van een ereader is veel beter geschikt om boeken op te lezen dan dat van een tablet of een ander vergelijkbaar apparaat. Dit komt omdat beeldschermen van ereaders zelf geen licht uit hoeven zenden om leesbaar te zijn en daardoor veel minder vermoeiend zijn voor je ogen.

De technologie achter deze schermen heet E Ink, wat voor Electronic Ink staat. Door middel van geleiding wordt de inkt op de gewenste manier gevormd om letters en/of afbeeldingen te vormen. Vervolgens is er geen stroom meer nodig om die vorm vast te houden. Als het scherm onveranderd blijft zal het dan ook geen stroom verbruiken. Het volgende filmpje legt kort en duidelijk uit hoe een E Ink scherm werkt:


Het E Ink scherm moet af en toe volledig verversen, anders ontstaat er een soort ghosting: dan kan je (vaag) zien wat op de vorige pagina stond. Als het scherm volledig ververst zie je dat het scherm een fractie van een seconde volledig zwart wordt. Het is niet echt storend maar je ziet het wel. Ik heb de reader nu ingesteld om elke 5 pagina's volledig te verversen en dat is voor mij voldoende. Hoe sneller je laat verversen, hoe meer stroom het verbruikt.

De Kobo Aura H2O heeft een 6,8″ beeldscherm met een resolutie van 1440 x 1080 pixels. Dit komt neer op 265 pixels per inch (PPI). Vergeleken met de meest moderne smartphones zal deze pixeldichtheid geen records verbreken, maar als je het binnen de context van ereaders bekijkt is dit een van de scherpste schermen beschikbaar.
Ook als je kijkt naar de inhoud die je op de ereader zal weergeven is dit een hele respectabele pixeldichtheid. Zo wordt bij CBR bestanden (voor bijvoorbeeld stripboeken) 300PPI als een hoge kwaliteit beschouwd. Ik heb dit uitgeprobeerd en -afgezien van het gebrek aan kleuren- zag het er erg gedetailleerd en scherp uit.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg915KzrDegt.jpeg
Op deze foto kan je duidelijk zien dat de resolutie en het contrast goed zijn. Ik heb ook nog een oudere Sony PRS-350 ereader die gebruik maakt van een eerdere generatie Pearl E Ink beeldscherm en het verschil in resolutie en contrast is groot.

In mijn eerdere review van de Kobo Aura HD was ik al erg enthousiast over het apparaat en het beeldscherm, maar op dat exemplaar had ik last van een aantal dode pixels en dat vond ik erg storend. Misschien heb ik een tick en behoort het tot de afdeling luxeprobleem, maar als ik eenmaal weet dat er een dode pixel is valt het mij op en is het een doorn in mijn oog.
Ik ben dan ook erg blij dat mijn exemplaar van de Kobo Aura H20 geen enkele dode pixel heeft.

Achtergrondverlichting
Dat E Ink beeldschermen geen achtergrondverlichting nodig hebben om inhoud weer te geven is erg prettig voor de leesbaarheid, maar wij mensen hebben wel licht nodig om het scherm af te kunnen lezen.

Net als de Kobo Aura HD en de Kobo Glo beschikt de Aura H2O over een ingebouwde achtergrondverlichting. Deze verlichting wordt verzorgd door een reeks LEDlampjes die verspreid zitten, wat er voor zorgt dat het licht evenredig verdeeld wordt.

De achtergrondverlichting is in te stellen op een schaal van 1 tot 100. Hierbij is 1 echt heel sterk gedimd en op 100 is de ereader enorm fel. Eerlijk gezegd zie ik weinig toepassingen dat de ereader zo fel kan, maar misschien komt het een keer van pas als je iets op de grond laat vallen. Dat het scherm sterk gedimd kan worden vinden zowel mijn vrouw als ik wel enorm praktisch als je in bed ligt te lezen en de ander wilt slapen.

De helderheid van de achtergrondverlichting is eenvoudig in te stellen via de opties die zichtbaar worden als je eenmaal op het midden van het scherm tikt. Ook is er een alternatieve methode: door aan de linker zijde van het scherm omhoog (feller) of omlaag (minder fel) te vegen.
In de praktijk werkt dit best goed, maar kan nog beter uitgewerkt worden. Zo is het niet mogelijk om de helderheid om die manier te bedienen vanaf de startpagina. Als de achtergrondverlichting uit stond toen je het apparaat uitschakelde, zal hij ook uit staan bij het inschakelen. Aangezien je de achtergrondverlichting niet vanaf de startpagina kan bedienen, zal je toch een externe lichtbron nodig hebben om de achtergrondverlichting aan te zetten.

Bovendien wordt de bediening van de helderheid vanaf de zijkant niet altijd goed geregistreerd. Soms moet je terug naar de startpagina en het boek opnieuw openen om ervoor te zorgen dat deze manier van bedienen weer werkt.

Waterdichtheid
Een van de meest onderscheidende kenmerken van de Kobo Aura H2O is de stof- en waterdichtheid. De ereader kan niet drijven, maar is IP67 gecertificeerd om een uur lang op een halve meter diepte in het water te kunnen overleven. Deze review zou niet compleet zijn als ik dit niet had getest:


Edit 22-04-2015: aangezien de Aura H2O is gecertificeerd om tot een uur (op een halve meter diepte) onder water te overleven heb ik de proef op de som genomen en een timelapse filmpje gemaakt:

Nadat de ereader langer dan een uur onder water heeft doorgebracht deed hij het nog. Alleen de aan/uit deed het ineens niet meer! Ik werd daar wel zenuwachtig van, vooral toen de knop het na een nacht nog niet deed. Gelukkig werkte hij na 3-4 dagen wel weer naar behoren. Ik denk dat er dus toch ergens water tussen is gekomen waardoor er geen goed contact meer gemaakt kon worden.

Op YouTube heb ik zelfs een video gevonden waarin de Kobo Aura H2O in een bak met water is gelegd die vervolgens is ingevroren (klik hier voor de video).

In verrassend veel omstandigheden is de water- en stofdichtheid praktisch. Zeker nu mijn vrouw zwanger is gaat ze vaak in bad en leest ze graag. Als je dat doet met een ereader doet die niet waterdicht is, is het een kwestie van wachten tot het een keer fout gaat. Ook op het strand hoef je je geen zorgen te maken dat er zand ergens tussen komt en ook aan het zwembad is het fijn als je niet eerst je haren en handen moet afdrogen voordat je verder kan lezen.

De touchscreen functionaliteit van het scherm werkt -net als bij smartphones- niet zo goed als het nat is. De ereader signaleert het ook als vocht wordt gedetecteerd en raadt aan om het scherm droog te vegen. Het meegeleverde doekje is dus niet alleen om de vingerafdrukken weg te vegen.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg933HwgUi5D.jpeg

Accuduur
Omdat E Ink beeldschermen alleen stroom verbruiken als het scherm wordt ververst, kan je vele malen langer lezen op een enkele acculading dan op een tablet.

Kobo adverteert met een accuduur van 2 maanden als je 30 minuten per dag leest met de achtergrondverlichting aan of uit, met wifi uitgeschakeld.

Ik heb getest wat de impact van de achtergrondverlichting is op de accuduur en daaruit blijkt dat de achtergrondverlichting erg zuinig is. Met de verlichting op 100% helderheid (wat veel te fel is voor dagelijks gebruik) is er na een uur nog geen procent van de accu ontladen.

Als je gebruik maakt van de webbrowser stijgt het energieverbruik wel aanzienlijk omdat je gebruik maakt van wifi en het scherm veel vaker ververst en de processor aan het werk gezet wordt. Ook met het gebruik van andere bèta functies (zie ook features) heb ik gemerkt dat de batterij sneller op gaat.

Omdat de accu zo lang mee gaat en je niet altijd even lang gebruik maakt van de reader, is het lastig om te testen hoe lang de accuduur exact is. In het dagelijks gebruik heb ik wifi standaard uit staan en maak ik geen/weinig gebruik van de bèta functies. Wel maak ik veelvuldig gebruik van de achtergrondverlichting omdat ik voornamelijk lees voordat ik ga slapen. Onder die omstandigheden geloof ik inderdaad dat de ereader ongeveer 2 maanden mee kan gaan op een enkele acculading, bij 30 minuten lezen per dag. Dat betekent dat je zonder lader een hele vakantie kan doorbrengen en dat is natuurlijk fantastisch.

Bibliotheek
Het geïntegreerde opslaggeheugen bedraagt 4GB, waar vele honderden e-books op passen. Een goede bibliotheek is dan ook onmisbaar. Gelukkig werkt die van Kobo erg eenvoudig en snel.

Boeken kan je eenvoudig op de ereader zetten door de boeken te kopiëren naar de rootfolder (hoogste niveau van de mappenstructuur). Ook kan je boeken via Kobo of Bol.com aanschaffen en als deze gekoppeld zijn aan het account dat op de ereader is ingesteld verschijnen deze in de bibliotheek van de ereader. Ook is het mogelijk om e-books via de bibliotheek te lenen.

De Kobo Aura H2O ondersteunt de volgende bestandsformaten:
eBooks: EPUB, EPUB3, PDF en MOBI
Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG, BMP en TIFF
Tekst: TXT, HTML, XHTML en RTF
Stripboeken: CBZ en CBR
Ondersteunt ePub en Adobe DRM.

Dit zijn de meest gangbare e-book formaten, dus als je een e-book hebt is de kans erg groot dat de Aura H2O ermee overweg kan.

Op de startpagina van de ereader is bovenin een zoekbalk zichtbaar, waar in het grijs staat ‘In Shop zoeken’. Als je daar op tikt wordt gevraagd om een titel, auteur of trefwoord op te geven. Daarbij kan je aan de rechterzijde ook aangeven dat je in de interne bibliotheek wilt zoeken.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg91dUIE36Ju.jpeg

Je kan boeken sorteren op recent gelezen, titel, auteur, bestandsgrootte en bestandstype. Ook kan je ervoor kiezen om alleen geopende, ongelezen of voltooide boeken weer te geven.

Instellingen
Om de ereader naar je eigen hand te zetten zijn er volop mogelijkheden voor instellingen:
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg93bJ69vMks.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg92fO0NJhiC.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg9IeU6e1zPj.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg939z1S18M9.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg93JCYUKOvG.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg9430GVMiT8.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg91YEd3QoUP.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg9fohBXlGwd.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg9KejweiDuH.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg9uijCQPWpx.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg9jRTwijXyD.jpeg

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BNTg91XudxEVG1.jpeg

Features
Kobo heeft een aantal extra functies toegevoegd aan de ereader. Ik zal de belangrijkste features opsommen:
– Lettertype en lettergrootte naar eigen voorkeur instellen;
– Ingebouwd woordenboek;
– Mogelijkheid om notities te maken;
– Zoeken naar tekst, tekst markeren;
– Virtuele ezelsoren maken;
– Spellen zoals sudoku en schaken (in bèta);
– Schetsblok (in bèta);
– Basale webbrowser (in bèta).

Wat mij betreft zijn dit allemaal handige en/of leuke features om te hebben en voegt het ook daadwerkelijk iets toe.

Specificaties
- Waterbestendigheid: IP67-gecertificeerd, kan gedurende 30 minuten tot 1 meter onder zoet water worden gedompeld met de poort gesloten.
- Display: Extra groot 6.8” Carta E Ink HD touchscreen met hoge tablet-resolutie van 1430 x 1080 pixels (265 dpi).
- Afmetingen 179 x 129 x 9,7 mm
- Gewicht: 233 g
- Connectiviteit: WiFi 802.11 b/g/n en micro-USB
- Processor: 1 GHz niet nader gespecificeerde processor.
- Verlichting- Ingebouwde ComfortLight-technologie met microdunne coating voor robuustheid en een gelijkmatige lichtverspreiding
- Knoppen: Gecombineerde aan / uit knop
- Opslag: 4 GB, optie om met 32 GB uit te breiden met een Micro SD-kaart
- Accu: Tot 2 maanden bij 30 minuten per dag met achtergrondverlichting aan of uit.
- Kleuren: Zwart
- TypeGenius: 10 Lettertypen, 24 lettergrootten en exclusieve instellingen voor dikte en scherpte
- Geavanceerd lezen: Notities, markeren, woordenboek en bladwijzers
- Spellen: Schaken en Sudoku
- Webbrowsen: Webbrowser
- Ondersteunt bestandsformaten:
eBooks: EPUB, EPUB3, PDF en MOBI
Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG, BMP en TIFF
Tekst: TXT, HTML, XHTML en RTF
Stripboeken: CBZ en CBR
Ondersteunt ePub en Adobe DRM. Lees boeken die je bij je lokale bibliotheek hebt geleend.
- Kobo-apps: Gratis Kobo-apps voor Mac en PC, Apple®, Android™, Blackberry 10, Windows 8-smartphones en -tablets. Je Kobo eBooks worden veilig opgeslagen in de cloud. Je kunt ze altijd terughalen. Je bladwijzers en meer configuraties worden naadloos gesynchroniseerd voor al je Kobo eReading-apps en apparaten.
- Talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Nederlands, Japans, Italiaans en Portugees

Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat Kobo voor de Aura H2O sterk leunt op het bestaande ontwerp van de Aura HD. De Aura HD was echter al een hele goede ereader met een heel scherp beeldscherm en de Aura H2O weet daar nog een schep bovenop te doen.

Samengevat heeft de Kobo Aura H2O een goede ergonomie en bouwkwaliteit, is het beeldscherm absoluut top, werkt de ingebouwde achtergrondverlichting prettig en als toppunt is de ereader water- en stofdicht.
De gevoeligheid voor krassen en vingerafdrukken is erg jammer, vooral omdat de Aura HD dat probleem niet had en het dus ook anders kan. De Aura H2O loopt dus nét de maximale score mis, maar als je een cover gebruikt is het een geweldige ereader. Aangezien Tweakers geen 4,5 ster toelaat, krijgt de Aura HD het voordeel van de twijfel.

Versiebeheer
04-04-2015: eerste versie
05-04-2015: toevoeging "ghosting" onder beeldscherm
22-04-2015: toevoeging waterdichtheid test timelapse filmpje
12-05-2015: verduidelijking m.b.t. schermhelderheid en accuduur: na een uur nog geen procent ontladen.

Ik schrijf reviews omdat ik het leuk vind. Feedback door middel van een beoordeling en/of een reactie kan ik waarderen. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Kobo Aura H2O Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (41)

Wijzig sortering
Ik heb een overleden Sony ereader die vervangen moet worden. Omdat ik de Sony software erg brak vond, gebruik ik calibre. En, omdat er bij ons nog steeds Sony ereaders in gebruik zijn, wil ik graag calibre blijven gebruiken.

Heb jij ervaring met calibre? Ik lees her en der dat Kobo en calibre geen gouden combinatie is, omdat de Kobo niet zo stabiel is in de communicatie. Klopt dat?

Overigens: Zeer mooie en complete review!

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 9 mei 2015 23:22]

Heb jij ervaring met calibre? Ik lees her en der dat Kobo en calibre geen gouden combinatie is, omdat de Kobo niet zo stabiel is in de communicatie. Klopt dat?
Ik heb eerder wel eens Calibre gebruikt maar sinds we over zijn op Kobo niet meer: dat is gewoon copy/paste naar de root folder.

Haalt niet weg dat ik wel even wat kan testen. Wat zou je graag willen weten? Ik denk dat als ik mijn bibliotheek simpelweg inlaad in Calibre en het vanaf daar naar de ereader overzet het niet veel problemen op zal leveren, maar ik zal de proef op de som nemen. Verder nog iets?

[Reactie gewijzigd door Opinion op 10 mei 2015 10:37]

Nee, verder niks. Dankjewel, Glodenox hieronder heeft mijn vraag beantwoord!
Ik gebruik altijd Calibre met mijn oude Kobo Touch. Hier heb ik nog nooit problemen mee ondervonden, enkel dat ik Calibre moet updaten wanneer ik een software-update heb uitgevoerd op de e-reader. Of dit ook van toepassing is op de recentere Kobo-toestellen kan ik in elk geval niet zeggen.
Hartelijk dank, dat wilde ik weten!

Ik verwacht geen grote verschillen tussen de Kobo modellen, hooguit dat de nieuwere beter en stabieler zijn.
Met de Kobo Aura werkt Calibre ook perfect samen.
Dank! Dan heb ik er alle vertrouwen in dat het met de Kobo Aura H2O ook allemaal goed werkt!
Wij hebben zelf een kobo aura HD en dat gaat al sinds we hem hebben prima met calibre. We doen gewoon alsof het een USB stick is in calibre, en die kopieert de boel als ik hem aansluit. Calibre en Kobo aura HD gaan prima samen, ik zou niet weten waarom deze dat niet zou doen.
OK, bedankt. Als-ie weer op voorraad is, dan haal ik de Kobo vandaag op.
Ik gebruik altijd calibre op voor mijn kobo glo, dat werkt prima.
Volgens mij word de aura ook gewoon ondersteund.
Ja, daar lijkt het wel op. De problemen die ik op internet heb gezien, waren allemaal van een paar jaar geleden met calibre 0.9.x, ik verwacht dat het nu allemaal beter werkt.
Hier kan ik wel op reageren: ik ben zelf overgestapt van een Sony PRS-600 naar de Kobo Aura H2O en gebruik al jaren calibre (ben ook donateur).

In 2 woorden: werkt prima! Calibre wordt ook razendsnel bijgewerkt nadat de ereader een firmware upgrade heeft gehad, alle metadata komt mooi mee en ook de cover-art gaat automatisch. Als ik zou moeten kiezen zou ik zeggen dat de Kobo beter werkt dan de Sony met Calibre :)
Mooie review, mogelijke vervanger voor onze Sony T2.
Jammer dat Sony is gestopt met het maken van eReaders, heb daar in het verleden ook altijd goede ervaringen mee gehad.
Inderdaad, hier ook goede ervaringen met Sony, tot een week geleden. De T3 stopte er zomaar mee, het scherm had een witte vlek rechtsonder, en reageerde nergens meer op.

Harde reset, opladen, leeg laten lopen, opladen: het mocht niet baten!

Vandaar dat ik nu in de markt ben voor een nieuwe ereader...
Dank voor de review, leuk om te lezen. Ik heb deze ereader net weer uitgebreid getest in de afgelopen vakantie en blijf er erg tevreden over. Ik gebruik calibre om m'n boeken gesorteerd te houden en het is geen probleem in de samenwerking met de ereader. Wat ik mis zijn meer sorteer en zoek mogelijkheden. In calibre kan je tags toevoegen, maar hier kan de kobo niets mee. Nadat je de boeken op de kobo hebt gezet moet je op de kobo nog verzamelingen maken en de tags zijn net te benaderen. Heel onhandig voor grote hoeveelheden boeken. Ik zou willen datboeken met de tag RPi meteen in de verzameling RPi op de kobo terecht komen.
Verder reageert het bladzijde omslaan niet altijd goed. Soms 2 x tikken en soms in een keer 2 bladzijden. Desalniettemin een geweldig apparaat.
Je kan gelukkig filteren op geopende, ongelezen of voltooide boeken. En verder zijn er best veel sorteermogelijkheden in de bibliotheek:
- Recent gelezen;
- Titel;
- Auteur;
- Bestandsgrootte;
- Bestandstype.

Maar als je een grote verzameling hebt en met tags werkt kan ik mij voorstellen dat je graag nog meer opties zou willen :).

Dat bladzijden niet altijd goed omslaan herken ik (gelukkig) niet. Draait jouw ereader op de meest actuele versie?
Als je verbinding maakt met WiFi gaat de ereader meteen updaten dus ik neem aan dat de meest recente versie er op zit. Ik heb begrepen dat Kobo dan ook meteen alle leesstatistieken krijgt.
Mooie review man! Zou wel graag een 30 min water test willen zien. :D
Dank je! Ik zal morgen ofzo wel een film van een uur maken en kijken of ik de afspeelsnelheid dusdanig kan verhogen dat het interessant is om naar te kijken ;)
Mijn eerste Kobo Reader, een Kobo Touch, was al behoorlijk zuinig. De Kobo Aura H20 is ook zeer zuinig maar 2 maanden haal ik er toch niet mee. Misschien omdat ik na elke 3 pagina's al het gehele scherm laat verversen, of wellicht heb ik gewoon een iets mindere accu getroffen. Qua scherm is de H2O zeker onovertroffen. Een kleurenscherm had het helemaal afgemaakt, maar goed. Je moet wat te wensen blijven hebben. :-)
Daar heb je wel een goed punt wat ik niet in de review heb behandeld. Het E Ink scherm moet af en toe volledig verversen, anders ontstaat er een soort ghosting: dan kan je (vaag) zien wat op de vorige pagina stond.

Ik heb de reader nu ingesteld om elke 5 pagina's volledig te verversen en dat is voor mij voldoende. Hoe sneller je laat verversen, hoe meer stroom het verbruikt. Ik zal het toevoegen aan de review :)
Bedankt voor je mooie, duidelijke en uitgebreide review.

Zoals ik in het topic over de Kobo Aura H2O ook al heb geschreven, worden sommige e-readers voorzien van branding. Dit gebeurt in elk geval bij Bol.com. Deze kun je echter eenvoudig verwijderen:
In de instellingen van de Aura H2O kun je niets vinden om dit aan te passen maar na wat rondsnuffelen op de ereader zelf blijken de logo’s van Bol.com wel degelijk te verwijderen te zijn. Als je de Aura H2O aansluit op je computer dan kun je ook de bestanden op de ereader raadplegen. In de .kobo map op de Aura H2O vind je een tekstbestandje dat affiliate.conf heet. Dit kun je openen met Kladblok. In dit tekstbestandje staat de regel affiliate=BOL. Wijzig dit naar affiliate=kobo en nadat je het bestand opgeslagen hebt zijn de Bol.com logo’s op beide schermen verdwenen.

Bron: Vakblog - http://rsnijders.info/vak...obo-aura-h2o-de-praktijk/
Wellicht is dit interessant voor jou of voor andere lezers van je review.
Bedankt voor het compliment en de reactie! Ik stoorde mij al een beetje aan 'Rakuten' op de achterkant, gelukkig heeft mijn ereader geen Bol branding :/
Edit: jouw link doet het niet
Edit2: dit is hem: klik

[Reactie gewijzigd door Opinion op 7 april 2015 08:21]

Hoi, bij accuduur heb je dit staan:
Met de verlichting op 100% helderheid (wat veel te fel is voor dagelijks gebruik) is er nog geen procent van de accu ontladen.
Is natuurlijk afhankelijk van hoe lang je het aan hebt staan..

Ik vind het jammer dat de fabrikanten over gegaan zijn op een tijdseenheid voor de accuduur en niet zoals ze vroeger deden met aantal scherm verversingen. Nu zeggen ze 2 maanden, 30min lezen per dag. Maar wat doe je in die 30min?
De SONY PRS-505 die ik heb werd bv geadverteerd met 6800 "page turns".

[Reactie gewijzigd door ArnieNFW op 12 mei 2015 10:45]

Ah bedankt voor het signaleren. Ik bedoelde dat er in een uur tijd nog geen procent accuduur af ging met de schermhelderheid op 100%. Ik zal het aanpassen.
@Opinion: Gefeliciteerd met je review van de maand! Geheel terecht!
Ik heb deze E-reader ook, mede omdat ik bijna wekelijks op een zeilboot zit :D.
De waterdichtheid heeft mij nog niet in de steek gelaten en heeft meerdere keren zijn werk moeten doen!
Wat ik wel echt een enorme fout in het ontwerp vind is dat je het touchscreen niet uit kan zetten en met fysieke knoppen door je boeken kan gaan. Waterdicht is leuk maar het moet ook bruikbaar zijn, onder de douche verder lezen zit er dus echt niet in :(
Ja klopt, qua bescherming is het fantastisch maar net als met smartphones is het zo dat de touch bediening niet goed werkt als het scherm nat is.
Mooie review! Ik heb de Kobo Aura, gekocht vlak voor deze uit kwam. Helaas gaat zo'n ding jaaren mee, dus het duurt nog wel even voor ik over kan naar de H2O :)
Ik ben alleen wel benieuwd of de MicroSD goed blijft werken als hier water in komt. Of is die opening afgeschermd?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*