Al sinds het begin van Xiaomi ben ik fan. Fan van hun producten, hun eenvoud en de prijs/kwaliteit verhouding. Nu had Xiaomi begin maart ‘15 een action camera aangekondigd. Ik ben regelmatig in Thailand te vinden en vond dat een goed excuus om deze Yi Camera te kopen.

Xiaomi verkoopt hun producten veelal in Azië, maar via de welbekende China ‘shops’ zijn ze eenvoudig te bestellen. De Yi Cam is te bestellen in twee kleuren (army green & white). Naast de kleuren hebben ze twee edities (travel edition & normal). De travel edition heeft als extra de speciale ‘Yi’ selfiepole/selfiestick. Voor een paar duppies meer (tijdens pre-order) heb ik natuurlijk de travel edition gekocht (in wit).
Ik heb de travel editie bij een bekende Xiaomi seller gekocht; ibuygou.com
Ibuygou heeft vaak als een van de eersten de nieuwste Xiaomi producten op voorraad en ze leveren goede service i.m.o.
Tegenwoordig levert Banggood ze voor rond de 60 EURO

Xiaomi producten worden altijd geleverd in een simpele doos, een beetje mysterieus. Het eerste wat mij opvalt is het formaat en het gewicht. De Xiaomi Yi Cam is klein en echt compact. Hij weeg slechts 72gram en heeft het formaat (60mm x 21mm x 42mm - BxDxH) als de gemiddele GoPro. De camera voelt goed en niet goedkoop aan. Bij het unboxen ligt de selfiestick mooi naast de camera. Zo’n kleine selfiestick zie ik niet vaak.
Je ziet dat de verpakking simpel en eenvoudig is. Dit komt ook omdat er geen accessoires worden meegeleverd. Bij een SJCAM zit er een reeks aan handige accessoires bij (waterproof case, verschillende connectors, trekbandjes en noem het maar op). Bij de Yi cam mist dat wel.

De camera is simpel en eenvoudig gebleven. De knop aan de voorkant heeft verschillende functies;
-Aan/uit knop
-Batterij-indicatie (blauw = vol, paars = medium, rood = bijna leeg)
-Modus (foto/video)
De bovenkant heeft alleen een shutterknop. Het starten van een video of het maken van een foto gebeurt met die knop. Aan de linkerkant van de camera zit een led met een wifi + bluetooth knop. De wifi is noodzakelijk om de instellingen van de camera te veranderen, er zit (mocht je dat nu pas opvallen) geen schermpje op. Hieronder zie je ook de rode led's in de camera (boven, achterkant en onderkant). Hiermee geeft de camera aan of hij in de film- of fotomodus zit. Filmmodus wordt aangegeven d.m.v. deze rode led, rode led uit = fotomodus.

De Yi cam heeft verschillende filmmodussen. 1080p is in te stellen naar 60, 48, 30 en 24fps. 960p is in 60 en 48fps beschikbaar. 720p kan 120, 60 en 48fps aan. En de laagste, 480p, resolutie kan in 240 frames per seconde worden geschoten. Al het beeldmateriaal wordt in MP4 geëxporteerd.
Ik ben zeer te spreken over de de tweebelangrijkste resoluties (1080p & 720p). Vooral de 720p in 120 frames per seconde is erg mooi terug te halen in snelheid zodat slowmotion er echt perfect uit ziet. Kijk hieronder voor de video review waarin ik 120fps flink vertraag (spoel door naar 13min).

Foto’s maakt hij in 16MP met een 155° groothoeklens. Ik ben tevreden over de foto’s maar ik zie bepaalde mensen wel klagen over de focus. De focus ligt namelijk erg naar de voorgrond. Ga je de camera gebruiken voor aerial activiciteiten / drone, dan zullen details wat vager zijn dan bijv. een GoPro Hero 3 of de SJ5000+. Je kan dit natuurlijk tweaken door de lens rechtsom/linksom te draaien.
Hieronder wat foto's, ze zijn klikbaar voor origineel (onbewerkt) formaat.
[img]YwCC16RM[/img]
[img]YOyp7XgQ[/img]
[img]hZZFRNl3[/img]
[img]usNgE0dp[/img]
[img]Cww2GvR8[/img]
Hieronder drie foto's, waarbij ik de laatste foto heb ingezoomd naar iets in de voorgrond, midden en verre afstand.
De time-lapse functie is in vele snelheden beschikbaar (0.5s/1s/2s/5s/10s/30s & 60s). Deze functie is nu alleen beschikbaar via de app. Evenals de self-timer en burst-mode. De self-timer begint bij 3s en is in te stellen tot maximaal 15s. De burst-mode bestaat uit 16MP en is in te stellen van 3, 5 of 7 foto’s per seconde. De 2 seconde optie is er ook nog, deze maakt 7 foto’s in 2 seconde tijd. De burst-mode werkt leuk maar is gevoelig op beweging, toch wel iets waar hij juist voor bedoelt is. Hieronder een indoor en outdoor 'selfie'. Je kan deze op 2 manieren maken; met een self-timer (heb je wel de app voor nodig), op deze manier sta je niet zo knullig met je telefoon op de foto. De andere methode is doormiddel van de shutterknop in de app.

De applicatie vind ik erg fijn werken. Hij is overzichtelijk en alles is goed vertaald. In het beginscherm van de applicatie zie je een overzicht met video’s en foto’s van de Xiaomi Yi community, dit zijn nu nog allemaal standaard promo filmpjes.

Connecten gaat simpel door op de cameraknop, onderaan in de app, te drukken. Je telefoon zal automatisch met het wifi netwerk van de Yi cam connecten. Eenmaal verbonden kan je met je telefoon het beeld van de camera bekijken. In de applicatie zijn er 3 opties (foto, snapshot en video). De snapshot functie is voor mij nog onbekend. De kwaliteit ligt namelijk lager en vierkant. Het enige wat ik kan bedenken is zodat je de foto sneller op Instagram en/of Facebook kan posten.

In de applicatie is de videoresolutie makkelijk aan te passen naar o.a.: 1080p in 60/30fps, 720p in 120fps & 480p in 240fps.

De prijs die ik er voor heb betaald is $104,99. De standaard Yi cam (zonder selfiestick) zit vaak tussen de $90 - $95. Dit is zeker een aantrekkelijke prijs, zeker als een GoPro niet in je budget zit. Qua prijs zit hij gelijk aan een goede concurrent; de SJ4000 (Wifi). Het nadeel bij de Yi cam is dat er geen beeldscherm op de camera zit, bij de SJCAM modellen wel. De SJ5000+ die dezelfde Ambarella chipset bevat zit toch een prijsklasse hoger (+- $170).
Het is een goede & goedkope beginners action camera en makkelijk te bedienen. Hij is qua accessoires nog niet uitgebreid maar Xiaomi is hier mee bezig. De waterproof case is aangekondigd voor ergens in april. Ik zit persoonlijk met smart te wachten op de bluetooth-module, zoals bij de GoPro modellen.
Wil je degelijkheid, dan zou ik voor de Xiaomi Yi camera kiezen. De kwaliteit van Xiaomi producten ben ik zeer over te spreken. De prijs/kwaliteit verhouding maakt de camera beschikbaar voor bijna iedereen.
Daarnaast heeft Xiaomi een leuke community van liefhebbers. Ik denk dat ze straks met hun app dit naar een volgend level gaan brengen. Het zien van andere video’s & filmpjes maakt je enthousiast en brengt je op nieuwe ideeën. SJCAM heeft de plank hier helaas mee misgeslagen, zij werken niet aan een community.
Pro’s:
-Licht
-Makkelijk te bedienen
Con’s:
-Geen onboard scherm
-Wat lange opstarttijd i.c.m. de wifi
-Geen accessoires bijgeleverd
-Geen waterproof case