Intel Core i5-4690K Boxed Review

KwadKoor
4 april 2015, laatste update op 14 december 2015, 2.972 views

Intel Core i5-4690K Boxed

Goede CPU voor gaming en overklokken. Kan alle games prima op high-ultra settings spelen en heeft mooie temps op stock en bij OC'en. Kortom een goede CPU voor een goede prijs.

Pluspunten

• Prestaties
  • Overklokken
  • Temperaturen

Minpunten

• Niks

Prestaties:
Deze CPU heeft op stock al prima prestaties, maar je kan er heel wat meer uit halen met
een oc. Blijft stabiel en heeft nette temperaturen! Hieronder mijn resultaten (Screenshot's bijgevoegd):

Snelheid: 99,98 Mhz x 46 = 4598,93 Mhz ( Bus x Multiplier = Core Speed )
Voltage: 1.252 V

Totaal: 10 073 - In combinatie met GTX970 en 16GB RAM
CPU (Physics): 9146 / 29.04 FPS

[img]gLzwbzOD[/img]

Featureset:
De featureset van de CPU is zeker niet slecht. Hieronder een lijstje:
  • Turbo Boost Technology 2.0 - De stock OC van 3,5 > 3,9 Ghz.
  • VT-x - De feature die het virtualizeren van meerdere machines mogelijk maakt.
  • My-WiFi Technology - Maakt draadloze verbinding met bv. printers mogelijk.
  • Idle States - De C-states voor energiebesparing wanneer Idle.
  • Thermal Monitoring - De overhittingsbeveiliging van Intel.
  • AES instructions - Ondersteuning van snelle en veilige AES-encryptie
Ook beschikt de CPU over PCI 3.0 met een maximum van 16 lanes. Dit betekend dat als je een grafische kaart van 16x gebruikt en een extra insteekkaart, M.2 SSD, SATA Express, PCI-SSD etc. wil gaan gebruiken je GPU naar 8 lanes wordt beperkt. Dit is wel een van de nadelen van de CPU.

Daarnaast zijn er ook prima intergrated graphics inbegrepen. De CPU heeft HD Graphics 4600 aan boord. Deze zijn uitermate geschiktvoor de meeste activiteiten maar helaas niet heel geschikt voor high-end gaming. De onboard GPU maakt gebruik van max. 1,7GB ram van het systeem ( Dit is te verminderen in de bios ). En draait op max 1,2 Ghz (Basis van 350 Mhz ). Voor de rest maakt deze gebruik van DirectX 11.2 en OpenGL 4.3. Op de GPU zit wel een beperking van max. 3 monitoren.

Stabiliteit & Betrouwbaarheid:
De stabiliteit van deze CPU is echt uitstekend. Zonder OC helemaal. Met een OC tot en met 4,5 Ghz zeker stabiel, daarna soms nog een BSOD. Maar dat is wellicht te verhelpen met een andere koeler. Bij mij nog nooit een BSOD gehad zonder reden. Dus op dit gebied heb ik niks aan te merken.

Overclockbaarheid:
De CPU is goed te OC'en. Ik heb zelf een overclock van 4,6Ghz ( 4 Cores ) behaalt op 1,252V (Stabiel). Daarnaast heb ik een maximum gehad van 4,8 Ghz. Hoger kon ik hem niet krijgen vanwege het voltage ( 1.34V ). Met een beetje koeler zit je zo aan de 4,5 Ghz. De benchmarks en uitgebreide beschrijving vind je onder prestaties.

Warmteproductie:
Warmteproductie is prima. CPU wordt niet heel warm op stock snelheid. ( Max 55 graden ). En met OC'en niet boven de 85 graden
geweest. De stockkoeler heb ik niet uitvoerig getest, maar dat zal wel goed zitten als je hem niet OC'et. Op dit punt dus ook niks aan
te merken.

Prijs:
CPU heeft dus een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding vindt ik. Je kan sowieso alle games op high-ultra spelen. Daarnaast kun je als je van OC'en houdt ook prima OC'en met deze CPU. Energiegebruik is niet heel hoog en de warmteproductie is goed. Dus kortom, een prima CPU voor een nette prijs.

Heb jij ook een Intel Core i5-4690K Boxed?

De 4690K @ 4.5GHz komt hier met luchtkoeling niet boven de 52ºc uit.
Dus die 70-75ºC met waterkoeling vind ik wel aardig hoog ;)
De cpu kan het wel hebben hoor daar niet van maar hij wordt bij jou dus wel 25ºC warmer als bij mij.

[Reactie gewijzigd door calsonic op 25 juli 2024 09:39]

Heb bijna dezelfde software gebruikt ( 3DMark 11 Basic ). Maar de CPU wordt
nog steeds warmer dan bij jou. Hier zijn de temps
Ik vind verschil in temps bij de cores ook best groot, 12 graden zo te zien. Zit koelpasta wel netjes erop? Welke heb je gebruikt?
Koelpasta zit er net nieuw op. Arctic MX4. Ik heb hem volgensmij gewoon netjes aangebracht
ik weet niet of het het geval is maar te veel koelpasta werkt ook averechts ;)
Het is enkel en alleen bedoeld om de oneffenheden weg te werken.

Btw. Ik gebruik als koelpasta altijd Arctic Silver 5 of Noctua NT-H1
Met het aanbrengen van te veel koelpasta heb ik rekening gehouden. Heb jij de turbo boost overclockt of speedstep ingeschakeld? Want ik zie in je monitor bij min. clock speed 800Mhz. Ik heb namelijk speed-step uitgeschakeld en mijn CPU constant op 4,5Ghz draaien
Ingeschakeld want idle heb je geen 4.5GHz nodig en met 880MHz gaat tevens het energieverbuik drastisch naar beneden ;)
De OC is inmiddels sterk verbeterd en temps zijn gefixt ;)
Het kan zijn dat je cpu koeler minder goed contact maakt met de cpu.
Met benching wordt hij dus max 52ºC - avondje gamen nooit warmer als 45ºC.
Ik zal er eens naar kijken. Bij mij meestal ook niet warmer als 70 graden
Ik ken de applicatie niet, maar hij geeft bij je screenshot aan dat die draait op 3,5 ghz. Of kijk ik nou niet goed uit mijn doppen/hoort dat zo?
Bedoel je de screen in de reactie of de screen in de review?
In de reactie van Calsonic, waar ik op reageerde ;)
Hij geeft bij de specs in 3DMark de fabrieks-standaard aan dat is altijd zo ook al is hij overklokt.
Bij de hardware monitor geeft hij de daadwerkelijk snelheid aan en dat is 4.5GHz ;)
Misschien dat jij een andere test hebt gebruikt op de temps op te meten. Ik zal het
straks ook eens ff proberen met dezelfde software als jou :D . Resultaten post ik hier
Welke koeler heb jij hiervoor gebruikt, Ik gebruik zelf een Be Quiet dark rock pro 3, maar word nog steeds redelijk warm...
Ik gebruik de Noctua NH-U14S in push-pull, nu dankzij ander geheugen, op 4.7GHz stabiel.
Op wat voor voltages want heb de cpu nu op een asus z97-pro, Mijn geheugen draait op 2400mhz 11-11-11-28-2 1,5v

[Reactie gewijzigd door ProxXi op 25 juli 2024 09:39]

Ik ben juist van 2400MHz CL9 8GB naar 1600MHz CL7 16GB ram gegaan, in-game absoluut geen verschil, en daardoor kan mijn cpu dus stabiel op 4.7 @ 1.3v ipv 4.5GHz draaien.
De Noctua houdt hem overigens altijd onder de 50 graden :)

Gebruik dit geheugen overigens:
pricewatch: Crucial Ballistix Tactical BLT2C8G3D1608ET3LX0CEU
Heeft timings van 8-8-8-24 maar draait stabiel op 7-7-7-20 @1.5v.

[Reactie gewijzigd door calsonic op 25 juli 2024 09:39]

Ik gebruik sk hynix 4x4gb @1600mhz op 1,5v maar clockte heel snel naar 2400 zonder iets te doen met dezelfde timings, gebruik overigens de dark rock pro 3 op push pull...