HTC One M9 Grijs

HTC One M9 Grijs Review

MichelG1984
3 april 2015, laatste update op 4 april 2015, 1.144 views

HTC One M9 Grijs

Telefoon nu 7 dagen gebruikt en werkt perfect. De kritiekpunten uit de Tweakers review zijn wel terecht als je al een M8 hebt, dan is de upgrade voor de camera het niet waard. Ik denk dat als je komt van een vorige generatie telefoons, weinig mis is met dit toestel.

Pluspunten

• Zakelijke uitstraling
  • Heldere en duidelijke interface
  • Mogelijkheid tot uitbreidbaar geheugen

Minpunten

• Camera kan beter t.o.v concurentie
  • Batterij vervangen wordt een uitdaging
  • USB 2.0

Laat mij beginnen met een onderbouwing van mijn keuze voor een HTC M9, iets wat misschien niet geheel onbelangrijk is voor de keuze van een nieuwe smartphone.

Ik ga normaal gesproken altijd op zoek naar een telefoon die het beste bij mij past op dat moment, enige vastigheid qua merk is mij ontgaan en heb dan ook al merken in het bezit gehad als Nokia, Samsung, Iphone en nu dus HTC. Om eerlijk te zijn is dit wel een van de meest overwogen keuzes geworden van de laatste 10 jaar. Het smartphone genre zit dicht bij elkaar en fabrikanten lopen elkaar niet meer zoveel als ik de high end producten bekijk.

Mijn keuzes dit jaar (komende van een Samsung Galaxy S4) waren;
  • Samsung Galaxy S5
  • Samsung Galaxy S6
  • HTC M8
  • HTC M9
  • Iphone6
Gevolgd door een korte persoonlijke reden waarom een genoemd toestel is afgevallen (let op dit is mijn persoonlijke mening, dit kan voor jou anders zijn):
  • Samsung Galaxy S5, geen echter verbetering t.o.v de S4 en het design was nou niet echt dat je zegt wauw.
  • Samsung Galaxy S6, gewoonweg te duur, heel gaaf toestel en zeker de beste uit de Android categorie, maar niet voor mij weggelegd.
  • HTC M8, te slechte camera, ik ben wel van het foto's nemen op een mobiel en dat was dit het grootste struikelblok, verder prima toestel.
  • Iphone6, met meer opslagcapaciteit ook gewoonweg te duur, niet wegnemende dat dit een mooi toestel is maar de prijs rechtvaardigde dit niet voor mij, het zelfde als de S6 dus.
Hierdoor bleef de M9 over, afwachtende op enkele review die ik had gelezen en gekeken bleek dat de camera een flinke verbetering was t.o.v de M8 en dus de doorslaggevende factor voor mij.

Momenteel heb ik het toestel nu een week in mijn bezit, waardoor ik naar mijn mening een eerlijk oordeel kan vellen over het toestel. Gedurende de tijd zal ik nog wel e.e.a aanvullen om te zien of ik nog altijd zo over de zaken denk als nu.

Dan nu de review van het toestel zelf!

Design
Komende van een S4 voelt en straalt de HTC een zakelijk en degelijk design uit. Het design van de S4 en de S5 voelde naar mijn mening behoorlijk gedateerd als je dit toestel dan in de handen hebt. Meest verrassende factor was het gewicht van het toestel, hij is echt licht. Ook niet te want ik zou als de dood zijn om hem te laten vallen.

Zelf heb ik gekozen voor de grijs/zwarte versie, iets wat mij meer aantrekt dan de metaal look met het gouden randje. Een voordeel wat de metaal look HTC M9 versie wel weer heeft is dat die gouden randen gegalvaniseerd zijn, iets wat bij de donkere versie niet het geval is.
Deze is dus wat gevoeliger voor stoten tegen het toestel, persoonlijk is dat voor mij geen probleem want wat dat betreft ga ik altijd netjes om met een toestel. Zelfs nog nooit een kras of een deuk opgelopen. (klopt op hout |:( )

De telefoon voelt ook prettig in de hand en is goed vast te houden door het opstaande randje.

Buttons
In vergelijking met de M8 zijn er wel wat wijzigingen. Zo is er nu een aparte volume knop voor het verhogen en het verlagen van het geluid, waaronder dan ook meteen de power button is geplaatst. Ik zie in sommige reviews dat deze wellicht iets anders geplaatst had kunnen worden.
Persoonlijk ervaar ik dat totaal niet, natuurlijk het is even wennen maar dat is met alles dat nieuw is. Bovendien kan het scherm aan of uitgezet worden door er 2x op te tikken, ik zit dus praktisch nooit aan die power knop.

Daarnaast zijn er nog 2 "pullcaps" aan beide zijden, een voor de micro SD kaart (uitbreidbaar tot 128GB) en 1 voor de micro sim kaart.

Interface
Iets waar ik altijd veel tijd aan kwijt ben is het customizen van een toestel, momenteel heb ik het idee dat ik wel een redelijke indeling voor mijn apps heb gevonden daarnaast laat het toestel niets te wensen over aan instellingen op dat gebied. Van achtergrond tot lettertype tot het aanpassen van systeem iconen en het aanpassen van het systeem menu, het is allemaal mogelijk!
Ik heb mij hiermee dan ook de eerste 2 dagen aardig kunnen amuseren en zal dit in de toekomst dan ook nog vaker doen.

HTC gebruikt hiervoor een app genaamd Themes waarin dus zowat alles ingesteld kan worden, handig en vernuftig moet ik eerlijk bekennen. Het zelfde geld voor de Dot View case app, als je gebruik maakt van deze cover. Op dit moment is de keuze nog iet wat beperkt maar gegarandeerd dat hierop snel meer aanvulling gaat komen. Naast de standaard instellingen kan hiermee ook zelf een thema gemaakt worden.

Ook in het app menu kan zelf een indeling gemaakt worden van iconen en ook hierin is de aanpasbaarheid groot, je kunt het toestel dus echt in detail indelen zoals je het zelf wilt.

De HTC M9 is uitgerust met HTC sence 7, welke de gebruiker de mogelijkheid bied om verschillende apps aangeboden te krijgen of je op reis, thuis of op het werk bent. Deze apps zijn uiteraard weer zelf in te delen. Zelf heb ik een dag of 3 gestoeid met Sence 6 en heb besloten het uit te laten. Mijn indeling nu stelt mij in staat om snel bij mijn benodigde apps te komen. Sence6 voelde een beetje als een limiterende factor voor mij, maar dat is geheel persoonlijk natuurlijk.

Blinkfeed is iets waar ik nog niet heel veel tijd mee heb doorgebracht, dit zal waarschijnlijk dan ook uitgeschakeld gaan worden omdat ik het naar alle waarschijnlijkheid ook niet zal missen.
Blinkfeed stelt de gebruiker in staat om een overzicht te creëren van diverse nieuws items, interesses, en social media.

De telefoon staat nu 7 dagen aan zonder te rebooten en is nog niet 1x vast gelopen, swipen gaat snel en ik ondervind totaal geen vertraging op het toestel.

Het scherm
Het scherm is mooi en helder, standaard stonden mijn telefoon altijd op de automatische helderheid. Dit is bij de HTC wel veranderd, mede omdat ik vind dat deze het scherm dan te donker belicht. Standaard staat het scherm nu bij mij op 50% helderheid en daar heb ik tot nu toe nog geen hinder van ondervonden. In het donker leest het prettig (niet te helder) en overdag is alles goed te zien.

Hoe het scherm zich houd in vol zonlicht moet ik nog ondervinden, daar zijn de weersomstandigheden nog niet naar geweest in Nederland 8)7

Komende van een Galaxy S4 snap ik het commentaar niet echt op het scherm van de HTC M9, natuurlijk er zullen heus wel betere schermen zijn. Maar slecht kan ik het op zijn minst niet noemen.

De Batterij
Gebruikers van een M8 melden dat de batterij in de M9 een stuk korter meegaat, als in "dagelijks gebruik".
Standaard staat de telefoon bij mij in energiebesparende modus, dat is zat om overdag notificaties te ontvangen waar ik toch voornamelijk aan het werk ben.
Een test afgelopen week waarin ik mijn batterij percentage in de gaten heb gehouden leverde voor mij in ieder geval een positief resultaat. tijdens deze test heeft de telefoon een 17 uur durende dag prima doorlopen. Hierin heb ik de telefoon 's morgens nog gebruikt voor youtube te bekijken en 's avonds wat games gespeeld.

De afgelopen dagen is mijn telefoon om 20.00 's avonds nog ruim boven de 50% uitgekomen, daar waar ik om 7.00 toch de telefoon van de lader haal.

Het Warmte probleem
Dan is er nog een periode geweest waarin de telefoon erg warm werd, zelf heb ik dit ook ondervonden! Echter door een software update is dit verholpen, soms wordt de telefoon bij zwaar gebruik (gamen) nog wel wat warm, maar dat werd mijn Galaxy S4 net zo goed en daar voel ik geen verschil tussen.

De Camera
Zelf maak ik graag foto's met mijn telefoon en ik moet zeggen de foto's die de HTC maakt zijn gewoon goed voor huis tuin en keuken gebruik. Ook het laten zien van foto's op een groot scherm doet niets af aan de kwaliteit.

Aan de achterzijde is de HTC M9 voorzien van een 20.7 megapixel camera en voren is de ultrapixel camera weer terug uit het oude model.
Selfies schiet het toestel prima en vanuit de gewone camera is er ook nog de mogelijkheid om naast full-hd foto's ook nog 4K video te schieten. Een puntje van kritiek op de camera zelf is dan misschien wel dat er geen stabilisatie is. Dat is soms een gemis, zeker bij foto's in onbelichte situaties.

Wil je dat een toestel écht goede foto's maakt dan moet je toch eens nadenken over een Iphone6 of Samsung Galaxy S6.

De telefoon is nu 7 dagen in gebruik en werkt perfect, wat dat betreft is voor mij de wel overwogen keuze voor het toestel een juiste beslissing geweest. De kritiekpunten uit de Tweakers review zijn dan misschien wel terecht als je al een HTC M8 hebt, dan is de upgrade voor de camera wellicht het niet waard. persoonlijk denk ik dat als je komt van een vorige generatie telefoons, er weinig mis mee is met dit toestel. Ik weet zeker dat ik er nog veel plezier mee ga beleven.

Heb jij ook een HTC One M9 Grijs?

Hoe zit het met het geluid uit de speakers? Ik heb zelf een M7 nu en leg 'm regelmatig even in de buurt van me met Spotify afspelend. Tuurlijk; het is geen HiFi, maar de M7 klinkt in stereo beter dan de gemiddelde smartphone.
Dat is bij de M9 net zo, misschien nog wel wat beter maar dat kan ik niet beoordelen natuurlijk want ik heb nooit eerder een HTC gehad.

Het geluid wat ik kan beoordelen is prima en met weinig vervorming, zet hem vaak zachter dan dat ik normaal gewend ben om te doen. Dat is ook niet zo gek met speakers vandeze kwaliteit dan bijv. een Samsung of Iphone.
Het geluid schijnt wel beter te zijn doordat er samengewerkt is met Dolby. Bij films heb je daar zoiezo baat bij, maar ik weet niet hoe dat met muziek zit.
Ben zelf van M7 naar M9 gegaan en kan je dus volledig beantwoorden dat de M9 zelfs nog net iets beter klinkt.

Bij de M7 had ik nog wel eens een moment om de beats uit te zetten, maar de M9 heeft dat niet. Klinkt gewoon weer heerlijk als even een simpele muziek bron.
Anoniem: 489908 4 april 2015 10:31
Dit toestel is voozien van Sense 7 en een 20,7 mp camera. Heb 'm zelf ook en ik kan me goed vinden in je review!
Je bent me net voor. Inderdaad, de M9 heeft Sense 7 en een 20,7 mp camera.
Oeps helemaal gelijk! Zal het even aanpassen
Ik heb hem net even in de winkel kunnen bewonderen. Het is zeker een heel mooi toestel en de verschillen met de M8 zijn inderdaad klein. De rand om het scherm vind ik bij de M9 wel een stuk mooier gedaan.

Ik begrijp alleen jouw argument over de prijs van de Galaxy S6 niet helemaal. Volgens de pricewatch zit er 6 euro verschil in beide toestellen. De S6 heeft dan geen micro-SD slot, maar wel standaard 32 GB opslag.

Vedder een nette opsomming :)
Ja, dat vroeg ik me ook af. Maar als ik voor 6 euro minder metaal in plaats van glas en Sense in plaats van TouchWiz kan krijgen is de keuze snel gemaakt! :9
Aangezien de meeste mensen er nog altijd voor kiezen om hun telefoon met een nieuw abonnement af te sluiten. Heb ik een directe vergelijking gemaakt. Hieruit bleek dat de S6 duurder was dan zijn direct te concurrenten. Mocht je ervoor kiezen om het toestel los te kopen dan vervalt de prijsbarierre. Daarnaast is de S6 de afgelopen week in prijs gedaald nu de definitieve prijs is vast gesteld, dit was tentijde van mijn aankoop van de m9 nog niet het geval.
Toch zit er aardig verschil in de S4 en de S5. Met name het scherm in de S5 is veel beter in de S4. Het is helderder en wit us witter.
Verder betere camera en veel betere accuduur.

Je keuze voor een M9 vind ik opmerkelijk aangezien je geen HTC fan bent.
Het is een duur toestel en tov van de concurrentie de mindere qua prestaties.

De iphone6 is een bewezen top telefoon met hartstikke goede camera wat jij belangrijk vind. De M9 zal het bij voldoende licht best aardig doen maar bij minder licht wordt het snel minder a la S4.

De S6 moet zich nog bewijzen maar de reviews liegen er niet om. Bijna geen minpunten tenzij je graag een sd kaart wilt gebruiken.

De boomsound speakers is een voordeel van de M9 maar wel ten koste van het design en lengte.

Maar ieder zijn ding en ik hoop dat je veel plezier van de M9 zult hebben wat vast wel zal lukken want slecht is hij zeker niet.
Ik heb nergens vermeld geen HTC fan te zijn. Het is alleen een merk waarin ik in het verleden geen oog voor had, aangezien ik voor mij betere keuzes ter beschikking had. Qua stelling van de S6 kan ik je geen ongelijk geven. S5 lijkt voor mij te veel op de S4 en daar was ik wel een beetje op uitgekeken, laat ik daar dan wel meteen aan toevoegen dat over smaak niet te twisten valt. In mijn review geef ik dan ook duidelijk aan dat deze keuzes persoonlijk zijn en voor een ander individu anders kunnen zijn.
Ik bedoel mijn post het ook niet verkeerd of zo. Smaken zijn inderdaad verschillend en gelukkig wel anders viel er niks te kiezen.

Daarom zijn zaken als design en de skin puur subjectief. De één vind Touchwiz of Sense geweldig en de ander niet, enzovoorts..

De M9 is een mooi en goed toestel maar in mijn ogen op dit moment te duur tov concurrentie.