Op het moment dat de toner van mijn ouwe trouwe HP Laserjet 6P (Bouwjaar 1996?) opraakte, had ik drie mogelijkheden:
- Tonercardridge vervangen voor een originele van HP
- Tonercardridge vervangen voor een refill exemplaar
- De printer vernieuwen
Optie 1 is erg kostbaar (€ 59,=, optie 2 een stuk interessanter (€ 30,=) maar optie 3 (€ 45,=) toch slimmer want met de huidige technieken is er veel verbetering te bespeuren.
Die vind je terug in de afdrukkwaliteit die met 1200x600 dpi en dat is net even beter is dan de 600x600 dpi van de HP. De opwarmtijd is ook aanzienlijk sneller en het stroomverbruik lager mede door de energiebespaarstand van de Samsung.
Featureset
De printer is minimaal uitgerust, geen echte papierlade maar een ruimte achter een klepje dat open moet als je A4 papier wilt gebruiken en dat is meestal wel het geval. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat het papier stoffig kan worden evenals het binnenwerk.
Door het kleine, maar wel handige, formaat is er bovenop de printer ook een klepje wat extra ruimte geeft voor de uitvoer van A4 papier.
Achterop zijn twee aansluitingen, 1 voor de USB en 1 voor de stroom. Aangezien dit echt een printer is voor gebruik in een huishouding is dat wel voldoende. Er zijn uiteraard andere manieren om een printer aan een netwerk te koppelen.
De stroomkabel heeft voldoende lengte maar dat hangt er natuurlijk wel vanaf waar het dichtsbijzijnde stopkontakt zit.
Afdrukkwaliteit
Met de afdrukkwaliteit is niets mis en dan merk je absoluut wat er de laatste jaren is verbeterd. Teksten zijn goed zwart en strak.
Tussen foto's op gewoon en fotopapier zit aardig wat verschil. Op fotopapier oogt het wat mooier maar is het toch niet denderend. Logisch natuurlijk gezien de maximale resolutie en het feit dat dit soort laserprinters hiervoor niet is bedoeld.
Tekeningen daarentegen zien er prima uit en de grijswaardes komen aardig overeen met een origineel op mijn beeldscherm.
Afdruksnelheid
De afdruksnelheid is voor mijn gevoel prima zowel bij tekst als bij een foto of tekening. Of het nu 5 seconden of de door Samsung beloofde 16 seconden ppm is zal thuis weinig uitmaken. Als 10 seconden langer voor iemand een probleem is ligt dat meestal aan een gestresste gebruiker.
Inktverbruik
Ik heb krap 3 pagina's afgedrukt, enkel voor deze review, dus kan ik daar niets over zeggen. Ik kom aan de hand van de informatie van Samsung uit op een prijs van € 0,036 volgens de norm die daarvoor wordt gehanteerd.
Een nieuwe tonercardridge is op dit moment iets duurder ten opzichte van een nieuwe printer. Daar staat tegenover dat je daarmee wel dubbel zoveel mee kunt afdrukken. Alle printerfabrikanten verdienen pas aan de supplies, zo ook Samsung. Mij is het een raadsel omdat ik me niet kan voorstellen dat er enige winst wordt gemaakt op een printer zoals deze.
Wat zal gebeuren is dat de gemiddelde consument i.p.v. een nieuwe cardridge, een nieuwe printer koopt die waarschijnlijk net weer iets beter is. Voor het milieu is dat een minder goede zaak omdat een aantal onderdelen zeker niet hergebruikt kunnen worden.
Drivers en stabiliteit
Vista herkende de printer direct en had alle drivers al. Mocht dat nu een keer niet lukken dan is de meegeleverde CD met drivers en een monitoringprogramma de oplossing.
Prijs
Dunnet levert deze printer voor € 45,= + € 5,= bezorgkosten aan huis. Dat is absurd laag. Ter vergelijking, vergeleken met mijn oude HP 6P is dat maar 8,6% van de nieuwprijs.
Ben je op zoek naar een eenvoudige printer die doet wat'tie moet doen, printen in zwart/wit, is dit een prima aankoop.