Samsung EcoGreen F2 HD103SI, 1TB Review

8 april 2009, laatste update op 8 april 2009, 7.608 views Rapporteer

Introductie Na het overlijden van mijn Samsung Spinpoint F1 640Gb heb ik een OCZ Vertex 30 GB gekocht. Deze fungeert nu als OS schijf. Voor mijn opslag had ik uiteraard nog een schijf nodig. Aangezien ik zeer gesteld ben op een stille PC ging mijn voorkeur uit naar een HD die op 5400 rpm draait. Bij de aanschaf heb ik dus niet erg gelet op performance. Ik twijfelde tussen de Western Digital Caviar Green en de Samsung Ecogreen F2. Gezien de reviews zou de Samsung wat stiller moeten zijn. Qua prestaties zouden de twee elkaar weinig ontlopen.

Pluspunten

• Erg koel
  • Goede prestaties voor een 5400 rpm schijf
  • Geen seek geluiden
  • Goedkoop

Minpunten

• Toch nog idle geluid (ondanks 5400 rmp)

Introductie

Na het overlijden van mijn Samsung Spinpoint F1 640Gb heb ik een OCZ Vertex 30 GB gekocht. Deze fungeert nu als OS schijf. Voor mijn opslag had ik uiteraard nog een schijf nodig. Aangezien ik zeer gesteld ben op een stille PC ging mijn voorkeur uit naar een HD die op 5400 rpm draait. Bij de aanschaf heb ik dus niet erg gelet op performance. Ik twijfelde tussen de Western Digital Caviar Green en de Samsung Ecogreen F2. Gezien de reviews zou de Samsung wat stiller moeten zijn. Qua prestaties zouden de twee elkaar weinig ontlopen. Uiteindelijk werd het dus de Samsung en bij deze een korte review hierover.

De schijf

Opgegeven specificaties

Capaciteit: 1TB
Rotatiesnelheid 5400 rpm
Interface: SATA 3 GBs
Buffer DRAM: 32 MB
Zoektijd: 8.9 ms (gemiddeld)
Geluidsdruk: 2.50 Bel (Idle)
Geluidsdruk: 2.80 Bel (Load)

(bron: Samsung website)

Prestaties

HD Tune Pro 3.50

Samsung Ecogreen

Ondanks de relatief lage rotatiesnelheid vind ik de transferrate niet tegen vallen. Waarschijnlijk komt dit doordat de datadichtheid met 500 GB per platter erg hoog ligt. Ter vergelijking de Samsung Spinpoint F1 van 640 GB (320 GB per platter) die ik eerst had. Ook de Accesstime valt me niet tegen voor een 5400 rpm schijf.

Samsung Spinpoint F1 (640GB)

File Benchmark

Random Access

CrystalDiskMark 2.2

Geluidsniveau

Dit was voor mij de belangrijkste factor om voor deze schijf te gaan. Het bewegen van de leeskop van de schijf is zo goed als onhoorbaar. Het idle geluid is echter wel redelijk hoorbaar. Juist hiervan had ik verwacht dat dit veel minder hoorbaar zou zijn door de lage rotatiesnelheid. Ik heb de schijf in een Silentmaxx HD-Silencer zitten waardoor deze geluiden ook zo goed als onhoorbaar zijn. Als je op zoek bent naar een echt onhoorbare dataschijf voor in bijvoorbeeld een HTPC zou ik toch voor laptopschijfjes gaan of een NAS. In een PC die goed geïsoleerd is, is de schijf echter meer dan stil genoeg.

Temperatuur

In mijn kast die geïsoleerd is met geluiddempende matten en beschikt over een zeer beperkte airflow blijft deze HD toch zeer koel. Zelfs bij intensief gebruik komt deze schijf nauwelijks boven de 25 graden.

Al met al ben ik tevreden met de Samsung Ecogreen. De schijf is snel voor een 5400 rpm schijf. Sneller dan ik verwachtte zelfs. De seekgeluiden zijn geheel afwezig. Het idle geluid van de schijf is nog steeds te horen (al is het wel duidelijk minder dan de Samsung F1 die ik eerst had). In een goed geïsoleerde kast is dit geen enkel probleem.

Heb jij ook een Samsung EcoGreen F2 HD103SI, 1TB?

Mijn ervaring met de Green Power schijven is dat die heel erg stil zijn.
Bizar dat je een uit reviews stiller komende schijf dan toch in een silencer moet gebruiken.

Verder mooie review!
Ik moet zeggen dat ik qua geluid ook wel erg kritisch ben. Over een tijdje alleen nog maar SSD's :)
Ik denk na over een zelfde combinatie; SSD voor Windows en programma's eneen 1TB Samsung voor opslag.
Hoe zijn je ervaringen met de SSD als opstartschijf?
Staat je programmatuur daar ook op?
Ik gebruik een Vertex 30 GB als opstartschijf. Ook mijn programma's staan hier op. Ik draai Windows XP (welke is aangepast met nLite). De totale grootte van XP plus programma's is 4.8 GB. Ik speel zo goed als geen games, dus die nemen bij mij geen plek in beslag. Ik ben tot nu toe erg blij met de SSD. Alles voelt veel sneller aan. Programma's starten allemaal zo goed als direct op. Deze combi van SSD en Samsung kan ik dan ook alleen maar aanraden.
Helaas zijn niet alle laptopschijfjes (even) stil. Het klopt dat over het algemeen die schijven stukken stiller zijn, maar dit geld(t?) absoluut niet altijd. ;)

* Gojira is geen wel-of-geen-t wonder. :D

[Reactie gewijzigd door Gojira op 25 juli 2024 04:12]

Geldt. Gewoon het werkwoord "lopen" ervoor in de plaats zetten, doe ik altijd ("dit loopt absoluut niet altijd").