Deze review is inhoudelijk gelijk aan de 546E review
hier. De plus-/minpunten kunnen per product verschillen, verder is de review enkel aan dit product gekoppeld om mensen te informeren die de andere review niet hebben weten te vinden in de pricewatch.
Review: Powerline Netwerken & Fritz Powerline Roundup (510E, 540E, 546E)
- Inleiding
- Wat is een Powerline adapter?
- Specificaties
- De Buitenkant
- Software
- in de Praktijk
- Prijs-prestatieverhouding
- Conclusie
Dit keer een review wellicht niet helemaal in de traditionele zin, maar in de vorm van een wat meer algemeen artikel en dan wel over powerline adapters. Enige tijd geleden schreef ik over enkele repeaters van AVM / Fritz! welke ik met regelmaat gebruik en dat was eigenlijk bijzonder leuk om te doen en kreeg daar best leuke reacties op. Het leek mij leuk er een vervolg van te maken maar dus dit keer met powerline adapters. Niet het heetste review materiaal wat je zou kunnen bedenken, maar verandering van spijs…
Zowel repeaters als powerline producten vallen onder de noemer netwerkapparatuur, maar zijn toch heel andere beestjes. Desondanks zullen de producten toch vaak als concurrenten van elkaar gezien worden, want beide hebben dezelfde basis doelstelling: Buiten het bereik van je router, en op een locatie waar kabels trekken geen optie is, toch een internetverbinding mogelijk maken. Uiteraard is dan de grote vraag van vandaag: Wanneer moet je nu welk product kiezen?
In deze review komen 4 verschillende producten aan bod. De AVM Fritz! Powerline 540E, de 546E, en de 510E *Set*. Er is ook een 540E Set, welke in feite de 540E is met één van de 510E adapters erbij, en die valt dus ook binnen de scope van deze review. De eerste twee zijn apparaten welke op een andere locatie zowel een WiFi netwerk uitzenden, als twee bekabelde aansluitingen geven, de 510E is een set van twee adapters welke een enkele bekabelde aansluiting bieden. Dus zelfs binnen dezelfde categorie nog aardig verschillende producten. De verklaring waarom ik meerdere setjes wil bespreken is simpel, de Powerline->WiFi adapters zijn interessante producten voor mensen in mijn omgeving, en de eenvoudige set gebruik ik om mijn digitale televisie van de meterkast naar de huiskamer te krijgen, gezien deze op een directe verbinding moet, en niet via mijn bestaande netwerk mag lopen. (Ja, daar zijn eventueel andere oplossingen voor, maar niet binnen mijn huidige opzet in mijn huis).
Wat is een Powerline adapter vraag je je misschien af. De korte uitleg is dat deze apparaten je elektriciteitsnet gebruiken om de data over te brengen. Geen ouderwetse netwerk kabels trekken dus, maar op de locatie waar je router staat prik je een Powerline adapter in het stopcontact en sluit je deze aan met de router met een kabel, vervolgens elders in huis prik je een tweede Powerline adapter in het stopcontact en *BAM* Internets! Het handige daar aan is uiteraard dat je praktisch overal wel stopcontacten hebt, en dus zonder fysiek werk of eigenlijk enige moeite overal verbinding kan maken. Slimme mensen over de hele wereld werken al ruime tijd aan een uitleg voor dit fenomeen en hoe deze techniek in godsnaam mogelijk is, echter het is nog altijd een wonder hoe deze hocus pocus werkt. “Echte magie” is dan ook de meest logische verklaring. (Alle gekheid op een stokje, voor wat meer informatie check deze links: )
Zoals vaker is het de vraag “wat moet ik er mee”. De basis is eenvoudig, praktisch overal in huis heb je wel stopcontacten, en met deze producten kan je al deze aansluitingen omtoveren tot een netwerkaansluiting. Hoe je dat vervolgens in wilt vullen is uiteraard aan jezelf. Je kan een computer elders in huis op deze manier bekabeld aansluiten, bijvoorbeeld omdat die computer geen WiFi heeft, of omdat hij buiten het bereik zit van je draadloze netwerk. Dat zijn uiteraard de meest voor de hand liggende doelen, maar je zou ook een niet-draadloze netwerk printer elders in huis kunnen plaatsen, of in mijn geval: je IP-Televisie aansluiting naar je TV sturen zonder extra kabels te hoeven trekken.
Zoals je verder in deze review zal leren is dat hoewel de techniek uiteraard complex is, het gebruik van powerline adapters bijzonder eenvoudig is. In de meeste gevallen hoef je niets in te stellen, en is het werkelijk “Plug&Play”. Ook het toevoegen van een extra adapter binnen je netwerk is een drukje op de knop, en klaar. Het richt zich dus ook zeker op de grote markt van niet-experts.
Het is overigens ook geen gloednieuwe techniek, dergelijke apparaten bestaan al jaren, en de techniek zelf wordt ook al jaren voor andere doeleinden ingezet. Echter zal ik vast niet de enige zijn die powerline adapters na ervaringen met producten van het eerste uur geheel had afgezworen. Laten we eerlijk zijn: De eerste powerline adapters waren waardeloos, zelfs in vergelijking met de matige WiFi standaarden in die tijd was het vaak niet vooruit te branden voor internetverbindingen. Daarnaast speelt er nog een probleem: “Wij Nederlanders” kopen graag aanbiedingen en/of goedkope producten met de veronderstelling dat het “toch allemaal hetzelfde is”, en als ik bij iemand weer zo’n meuk-setje tegen kwam waarbij je misschien net 1-5 Mbit/s aan over hield dan was mijn geduld ook direct verdwenen, en werden er of kabels getrokken, of een degelijk WiFi netwerk aangelegd.
Het was dan ook zeker niet zonder enige (correctie: hevige) weerstand dat ik deze producten eerder dit jaar weer eens had opgepikt, nadat iemand mij wederom probeerde te overtuigen dat het “tegenwoordig anders is”. Deze herkansing had twee uitkomsten. 1) Een stukje schrijven over deze techniek en enkele producten, of 2) 2-3 Jaar gevangenis voor het neerknuppelen van iemand met een forse powerline adapter (Vergis je niet, ze zijn best stevig). Dat ik aan het korte eind trok moge duidelijk zijn, gezien je nu een review leest en geen krantenartikel.
Laten we eerst weer even kijken naar de producten waar ik het over ga hebben. Normaliter plak ik de specificaties van de site in de review, maar deze apparaten hebben een pagina vol specificaties. Ik hou het dus maar bij linkjes om op terug te vallen als je alle details wilt. Eerst de 546E en de 540E (De 540E Set valt onder de 540E):
De primaire feature van deze twee kastjes is de optie om aan het andere eind een WLAN verbinding op te zetten, een soort van Access Point functie zeg maar waarbij je dus aan de andere kant met je telefoon tablet of laptop weer goed bereik hebt. Het WLAN netwerk is –b, -g en –n (300Mbit/s) compatible op de 2.4GHz band (Voor de leek: Dit is de standaard van praktisch elk draadloos apparaat). Het grote verschil (wat je vast nog niet op de plaatjes hebt gezien) tussen de 546E en de 540E is dat de 546E een geïntegreerd stopcontact heeft, en de 540 niet. Dit stopcontact is ook nog eens via het netwerk of de fysieke knop in- en uit te schakelen, en ook kan je het verbruik van de apparaten die je er op aan sluit meten. Een flink pakket aan features dus. Overigens kunnen deze apparaten ook nog eens als repeater werken, al heb ik wat moeite met het vinden van een praktische toevoeging daar van.
Wat verder wel belangrijk is is dat deze apparaten compatible zijn met praktisch elk bestaand netwerk, of je nu ADSL, Kabel, of Glasvezel hebt maakt weinig uit, en ook zijn deze nieuwere apparaten veelal compatible met oudere powerline apparaten die je misschien al hebt die ook van de IEEE P1901 standaard gebruik maken. Zowel IP4 als IP6 wordt ondersteund, en ook merkt het apparaat welke je via de kabel aan sluit niet dat de verbinding over het elektriciteitsnet net loopt in plaats van een netwerkkabel, en is ben je praktisch niet beperkt in welke apparatuur je aan kan sluiten.
Ook niet onbelangrijk is dat de verbindingen tussen deze apparaten beveiligd zijn met 128-bit AES encryptie, om onbedoelde spiekers tegen te gaan.
Wel interessant is de specificatie van de snelheid. Er staat namelijk duidelijk “Up to 500 Mbit/sec powerline data throughput”, echter iets verder staat “2 x Fast Ethernet 100 Mbit/s). Dus wacht… de verbinding tussen de twee powerline apparaten zou 500 Mbps moeten zijn, maar de bedrade aansluiting is dus beperkt op 100 Mbps? Als je enige ervaring hebt met netwerk apparatuur zal je niet verbaasd kijken, maar met het oog van een leek voelt dit toch een beetje als nepperij. Hoewel de chips in de adapters inderdaad in staat zijn om 500 Mbps aan data te verwerken, is het in de praktijk normaliter niet mogelijk snelheden te halen van boven de 100 Mbps. Bedraad niet, maar ook draadloos niet. Nog altijd sneller dan de meeste internetverbindingen (Onze gemiddelde internetsnelheid (Q1 2014) is 12,4 MBps volgens onderzoek van Akamai), en gezien elke fabrikant van deze apparatuur hetzelfde doet is het wel begrijpelijk dat AVM hier in mee gaat, maar toch blijft het jammer dat het op deze manier moet.
De specificaties van de 510E:
De 510E is gebaseerd op dezelfde techniek dus het meeste van het bovenstaande is dus ook hier van toepassing, echter zijn ze aanzienlijk kleiner. Het gevolg is dat dit setje bedoeld is om een directe verbinding op te zetten tussen twee locaties, en zodoende een kabel overbruggen. Ze heeft elke 510E adapter slechts 1 LAN aansluiting, geen contactaansluiting, en geen WLAN feature. Uiteraard kan je hier dan later weer sets aan toevoegen, wat de 510E ook de meest logische "toegangsadapter" maakt welke naast de router komt te staan om je powerline netwerk aan je router te koppelen.
Alle Fritz! Apparatuur komt in de herkenbare blauwe verpakkingen binnen. Prima stevig, valt weinig over te klagen, en herkenbaar is het zeker.
In de verpakking van de 546E vinden we de adapter zelf, een handleiding, en een enkel netwerkkabel.
De adapter zelf is niet te opvallend, maar wel fors van formaat. Kwalitatief ziet het er allemaal echt keurig uit, van het plastic tot het contact deel tot de LAN poorten. Op de adapter zelf staan ook de standaard wachtwoorden, toegangssleutels tot het draadloze netwerk, en een korte uitleg mocht je je handleiding kwijt zijn en niet weten hoe google werkt. Met de knoppen kunnen we de contactdoos in- en uitschakelen, het wifi netwerk uitschakelen, en de verbinding met het powerline netwerk uitschakelen. In de software zien we straks de optie om die knoppen ook op non-actief te zetten, want kleine kinderen drukken graag op knopjes.
De 540E is eigenlijk hetzelfde plaatje, maar dan zonder de contactdoos. Wel valt op dat de knop van het contact is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor een knop om de LEDjes in- en uit te schakelen, bij de 546E loopt dat dan weer enkel via de software.
De 510E is dan weer een ander beestje. Twee adapters, twee kabels (platte types dit keer), en een handleiding. De 510E adapters zijn een flink stuk kleiner, hebben wel de lampjes die de aansluitingen aan geven, maar hebben maar een enkel knopje op de onderzijde om zich met andere powerline apparatuur te kunnen koppelen.
Zetten we een 510E naast de 540E dan hebben we in feite de 540E Set.
Vooral de 540E SET lijkt mij zelf interessant, want als je elders in huis een volwaardig access point wil maken met behulp van de 540E of 546E dan heb je toch echt minimaal 2 adapters in huis nodig.
Om de software te doorlopen gebruik ik de 546E, de 540E werkt vergelijkbaar maar komt, gezien het gebrek aan een stopcontact, zonder de Smart Home- en verbruiksfeatures. Helaas is de software flink breder dan de 600 pixels die ik tot mijn beschikking heb voor een review, dus ik zal een beetje resizen en af en toe wat delen van de pagina af moeten laten vallen. Dit om het vlot leesbaar te houden zonder dat jullie op tal van thumbnails hoeven te klikken. Voor mensen die zich er meer in willen verdiepen en het haarfijne er van willen weten heb ik een zip bestandje gemaakt met alle full-res screenshots om eventuele vragen over de software zo te beantwoorden.
Download linkje.
Je bereikt de software door met je browser naar fritz.powerline te gaan, of eventueel het IP adres van het apparaat. Geen software “installatie” op je systeem, maar de software in het kastje zelf. Voor Fritz! kenners zal het allemaal natuurlijk aan voelen, de extreme mogelijkheden zijn een belangrijk onderdeel van deze apparaten en horen dus besproken te worden.
Een overzicht van alle pagina’s die in de software te vinden zijn, meer dan menig router:
We beginnen even met de overzichtspagina en zien een kort overzicht van welke features in gebruik zijn, en het menu links. Om het verder leesbaar te houden laat ik het menu van de screenshots weg, maar als je niet weet hoe je deze pagina’s moet navigeren dan staat je nog wat te wachten
Niet onhandig, het kastje geeft zelf al een snelheidsindicatie van de huidige verbinding. Dergelijke getallen boven de 100 zijn positief, en ook nodig om werkelijke prestaties te halen die tegen de verwachtingen en de praktisch haalbare resultaten aan liggen.
In het details scherm zien we wat extra informatie met wat beperkter praktisch nut, maar ook de firmware update en de optie om LEDS uit te schakelen, die opvallend genoeg later ook hun eigen pagina hebben.
Het smart home deel heeft enkel betrekking op de 546E, want die instellingen gaan over de contactdoos. We zien dat een Fritz!Box of andere Fritz! apparatuur in huis ook deze features kan beheren, en de knop om het contact simpelweg aan of uit te zetten. Verder kunnen we de CO2 uitstoot en de kosten van de elektriciteit instellen en zo ons verbruik en de uitstoot in de gaten houden met de grafieken. Fijn te weten dat mijn stofzuiger max ~1700 W verbruikt. Er zijn voldoende statistieken die je kan laten weergeven zoals je in de screenshots kan zien, en je kan ze tevens naar jezelf laten mailen.
Een hele mooie feature vind ik zelf de automatische switch instellingen, zo kunnen we tal van planningen maken, of de random feature gebruiken. Het idee dat je bijvoorbeeld een lamp er aan hangt terwijl je op vakantie bent, en de verlichting op willekeurige momenten aan- en uit laat schakelen is leuk en kan de indruk wekken dat er toch iemand thuis is.
Terug naar features die zowel voor de 546E als de 540E van toepassing zijn: De WLAN/Wifi instellingen. We kunnen deze adapters hun eigen netwerk aan laten maken, maar de instellingen uiteraard ook afstellen met de reeds aanwezige router. Zoals we mogen verwachten zijn er ook voldoende kanaal instellingen, met o.a. een handig grafiekje om een minder storend kanaal te kiezen, en alle bekende beveiligings- en WPS instellingen.
Ook uitgebreide log- en monitor features ontbreken niet.
De operating mode van de 540E en 546E gaat er standaard van uit dat je de 510E adapter (Van een 510E set, of een 540E set) aan je router hebt gekoppeld, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Je kan hem ook via de LAN of WLAN feature verbinden met je router, en de andere features (LAN, WLAN, Powerline) vervolgens gebruiken om weer andere apparaten te bereiken. Handig als je net iets andere plannen hebt dan ik normaliter zou verwachten.
Erg praktische features zijn de LED-display en Keylock feature. Deze zorgen dat de LEDs op de Fritz! Powerline adapter uit gaan, en dat de fysieke knoppen niet functioneren. Kleine LEDs geven niet veel licht, maar in het donker kan het wel irritant zijn, en zo zijn deze adapters wat prettiger te gebruiken in een slaapkamer. En de Keylock kan ik je verzekeren is een top optie als je kleine kinderen in huis hebt…
Push service is de optie om jezelf periodiek te e-mailen met verbruiksspecificaties, mocht je op meer mail zitten te wachten
De WLAN Timer feature laat je de WiFi op bepaalde momenten van de dag uitschakelen, dit kan om energie te besparen (scheelt vermoedelijk zo een paar Watt = een aantal euro per jaar), of omdat de kids hun laptops maar niet uitzetten in de nacht?
Opties om wachtwoorden in te stellen, al je instellingen op te slaan of te herstellen, de apparaten te updaten, te herstarten, en/of geheel te resetten zijn er uiteraard ook maar vereisen geen verdere uitleg.
Hoewel de software dus extreem uitgebreid is hoef je het jezelf niet moeilijk te maken. Installatie van de 510E vereist niets anders dan de set in het stopcontact te steken op de gewenste plek, en de netwerk kabel aan te sluiten. Het toevoegen van een extra powerline punt is een kwestie van de powerline-knop indrukken op het reeds werkende apparaat, en vervolgens de powerline-knop indukken op het nieuwe apparaat. That’s it, we hebben het kabel-loze stuk overbrugd!
Ook het WiFi werkt direct, en je zal onmiddellijk een nieuw draadloos netwerk in je laptop of telefoon zien verschijnen. Met de code die op het apparaat zelf staat zou je zo aan de slag kunnen. Uiteraard is de kans groot dat je het WiFi netwerk van de powerline adapters af wil stellen met je bestaande netwerk, maar dat is in de software zo gepiept. Het is typisch een Fritz! product in de zin dat je zo veel features krijgt dat één persoon ze nooit zal gebruiken, maar de meeste gebruikers vinden er toch wel iets handigs in terug wat je in de meeste netwerkapparatuur niet krijgt.
Bij Caiway (Verbinding top, kennis van zaken bij de helpdesk slechter dan petjes met “YOLO” er op (al zou dat niet erg zijn als ze dat dan toegeven en doorverbinden met iemand die dat wel heeft…)) waar ik glasvezel heb bieden ze IPTV aan op een aparte aansluiting op je modem, en ze geven dan aan dat je een losse kabel moet trekken naar je televisie. Oftewel als je TV al op je netwerk aangesloten staat kan je er alsnog niets mee. Een kabel laten trekken kost een eurotje of 100 of een middagje werk, -of- in mijn geval: 510E setje aansluiten en voor <60 euro binnen 5 minuten werkend. De Set top box van Caiway weet niet beter dan dat er een kabel ligt.
Naast eenvoud in gebruik draait het bij deze apparaten uiteraard ook om de snelheid en de stabiliteit. Een lastig onderwerp gezien de resultaten sterk afhangen van de locatie waar je ze gebruikt. Zo begon ik met de installatie van de 510E set in mijn eigen huis en behaalde ik een snelheid van ~53 Mbps, uiteraard een kleine teleurstelling ondanks dat de IPTV aan 5-10 Mbps voldoende zal hebben. Maar dat verder testen nodig was was mij wel duidelijk. Zo kwam de 546E met een Gold award uit de test bij Hardware.info, en haalde die snelheden van 95Mbps over 25 meter, dicht bij de 100 die je zou hopen te halen:
Linkje naar testresultaten bij Hardware.info
Bij verder testen viel op dat waar ik de set in mijn huis ook aan sloot, die snelheid van ca 53Mbps structureel werd behaald. Of ik de adapters naast elkaar in de muur prikte, of dat ze in verschillende groepen zaten aan de andere kant van het huis, de snelheid bleef altijd wel tussen de 50 en 55Mbps. Ook het toevoegen van een 540E en 546E maakte geen verschil. Nadat ik nog meer hoopvolle acties had uitgevoerd zoals het uitschakelen van groepen met dimmers, het afsluiten van alle andere apparatuur in huis, tot het vervangen van andere computers kwam ik tot de conclusie dat ik er in mijn huis simpelweg niets aan kon verbeteren. Echt een bizar resultaat overigens waar ik altijd nog geen verklaring voor heb.
Nu zou je denken: oud huis? Nou, niet echt. ~15 jaar zonder elektrische problemen. Om zeker te zijn van een goed werkend product heb ik het hele setje opgepakt en ben ik bij de buren (Zelfde complex, verdieping, etc) aan de slag gegaan. Meteen maar in het diepe gesprongen: verschillende groepen, aansluitingen aan de andere kant van het huis (metertje of 15 te voet, dus de afstand over het net is nog flink langer), en tot mijn verbazing zat de snelheid direct aan de 92Mbps gemiddeld bij file transfers van een aantal gig, dat is ongeveer 11,5 MegaByte per seconde, en een keurig resultaat dicht bij het maximaal haalbare. Deze snelheid liep uiteindelijk nog op richting de 98Mbps, net iets meer dan 12 MegaByte per seconde, wanneer we ze dicht bij elkaar aansloten. Het verlies op afstand lijkt dus zeer beperkt, iets waar Repeaters meer onder lijden.
Zoals je ook mag verwachten zijn de resultaten gelijk wanneer we de 546E, 540E, of 510 gebruiken, ze zijn tenslotte op dezelfde techniek (en vermoedelijk chips) gebaseerd. Kleine schommelingen in de transfer snelheid zijn tijdens gebruik wel waar te nemen, maar dan praten we over de paar procent waarvan het lastig is met zekerheid te zeggen wat daar de oorzaak van is, tevens zijn die verschillen dusdanig klein dat het praktisch niet relevant is. Voor de 540E en 546E is het van belang dat hun WLAN features, in tegenstelling tot repeaters, geen verliezen van 50% tot gevolg hebben. Dus niet alleen liggen de snelheden nog iets hoger dan bij de repeaters (die ook een LAN feature hebben) op langere afstand, maar wanneer een apparaat draadloos verbinding maakt met deze 540E/546E powerline adapters is de uiteindelijke snelheid dus ruim 2x hoger.
Die stabiliteit in snelheid, ook in mijn eigen huis waar ik enkel de 510E gebruik om IPTV door te geven (En waarvoor 50Mbps ruim voldoende is), zet zich ook door in de stabiliteit op de lange termijn. Ik heb deze producten nu bijna een half jaar (sinds Juli) en ik heb ze nog geen enkele keer hoeven resetten omdat ze vast liepen, of omdat de snelheid beneden de maat was, zowel voor de powerline feature als de WLAN feature. Ik heb bewust enkele resets uitgevoerd als onderdeel van het testen, en ook om ze andere locaties te testen alvorens daar een andere set werd aangeschaft.
Echte lange termijn tests zijn lastig zonder dat ik het product nog langer in bezit heb, al lijkt een aantal maanden een veilige basis.
Hoewel deze adapters niet buiten gebruikt mogen worden heb ik ze tevens ingezet om bij kennissen een grote serre, welke ver van het huis verwijderd was en waar het WLAN netwerk net niet reikte, van een draadloos netwerk te voorzien. Dit was een mooi voorbeeld waarbij repeaters geen optie zijn (of je moet een buitenantenne aan het huis overwegen, en dat kost ook meer tijd, moeite, en dus geld om te installeren), en ook een kabel trekken geen optie was. Ook hier bleven de prestaties grotendeels in tact met speedtest resultaten van ~80 Mbps op de wifi verbinding. Helaas hier niet de tijd genomen om uitvoerig te testen, maar zoals jullie weten is er één ding waar je zeker van kan zijn als jij de 'techie' bent in de kennissenkring: Als er wat zou zijn dan had je zeker en spontaan van ze gehoord
Tot dusver is het natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar als het op de prijs aan komt dan hebben we het toch niet over de goedkoopste apparaten. Drie factoren spelen hierbij een rol.
Om te beginnen is AVM / Fritz! niet de goedkoopste. Dit zie je in de gehele productreeks terug. De investering zie je lang niet altijd terug in hogere snelheden dan alternatieven, maar in mijn persoonlijke ervaring heb ik vooralsnog geen gezeur gehad met Fritz! apparatuur en dat is voor mij alleen al reden genoeg om niet over de prijs te vallen. Als review onderwerp is lange termijn kwaliteit een lastig issue om te testen en daar mooie data bij toe te voegen, maar de keren dat ik de vele Fritz!Boxen, Repeaters, of deze Powerline adapters binnen mijn beheer heb moeten herstarten in de laatste jaren (vooral veel Fritz!Boxen vanuit de zakelijke hoek) is niet te vergelijken met goedkopere routers en repeaters. Dat is lastig te kwantificeren omdat ik die data simpelweg niet op sla, maar dat stukje vertrouwen welke de producten mij hebben gegeven is voor mij vaak reden genoeg om wat meer uit te geven als er budget voor te vinden is, zeker bij zakelijk gebruik waar een storing een meervoud kost dan de apparatuur zelf. De giga hoeveelheid features zet de AVM ook als een uniek beestje op de markt, je zal niet overal gebruik van willen maken, maar de kans dat je iets mist lijkt mij praktisch nihil. Kleine handigheidjes zoals het uitschakelen van de knoppen of de LEDs lijken op het eerste gezicht ook niet spannend, maar geregeld komen ze goed van pas. Uiteraard krijg je ook nog een stukje integratie met je andere Fritz! apparatuur als je bijvoorbeeld al een Fritz!Box of Fon hebt, wat zeker niet onderschat moet worden want het werkt verdomde goed, maar is ook lang niet voor iedereen van toepassing of een meerwaarde.
Het tweede punt is dat andere netwerkapparatuur bijzonder goedkoop is in verhouding tot deze producten. Een eenvoudige repeater koop je voor een paar tientjes en dan ben je klaar. Om een powerline netwerk op te zetten met een draadloos netwerk aan het andere eind heb je minstens twee apparaten nodig, waarbij de gunstigste van deze roundup de 540E set is, waar je voor 90 euro (een kleine 5-10 euro verschil met een losse 540E ) een enkele 510 adapter er bij krijgt. Nu zijn de prestaties over lange afstanden met powerline wel gunstiger dan een repeater, en is de installatie wat prettiger omdat je normaliter niet in je halve huis een optimale repeater-plek hoeft te vinden, maar risico van storingen van buitenaf bestaan helaas nog altijd en zijn niet uit te sluiten. Uiteraard is de 510E set wat voordeliger, maar deze geeft je op de andere locatie dan 1 bedrade aansluiting. Ideaal voor een vaste machine of ander apparaat, maar lang niet zo veelzijdig als de 546E of 540E (set).
De grote vraag zal vooral blijven wat het kost om een kabel te trekken. Ik mag dan positief zijn over deze oplossingen, maar feit blijft dat niets in de buurt komt van de prestaties van een degelijke kabel. Dat in combinatie met een beetje degelijke access point zal, indien zelf vlot een kabel trekken mogelijk is, goedkoper zijn, en betere prestaties geven. Als dat echter niet kan dan is een powerline oplossing het duurdere alternatief ten opzichte van de repeater, maar prestatie-technisch wel gunstiger. Voor de "Ik doe enkel mijn mail en de krant op mijn iPad" gebruiker zal het de meerprijs boven een repeater niet waard zijn, maar wanneer je wel goed gebruik kan maken van wat extra snelheid dan zijn powerline adapters de betere alternatieven en die paar tientjes vermoedelijk wel waard.
Als je eenmaal met een Fritz!Box begint, en op zoek bent naar een oplossing om elders in huis (zonder kabels te trekken) extra aansluitingen of WiFi nodig hebt dan zal je waarschijnlijk niet eens verder kijken dan de 540E of 546E. De integratie tussen de Fritz! apparaten is weer lekker voor elkaar, de software en besturing vanuit de web interface, de Fritz! iOS of Android App, of vanuit een Fritz! Fon (DECT Telefoon) werken soepel en de mogelijkheden zijn zoals we van AVM kennen wederom zeer uitgebreid. Tevens moet ik toegeven: De verbindingen die worden gemaakt zijn stabiel over de enkele maanden dat ze in gebruik zijn, en de installatie was zo gepiept, en dat zijn toch wel even de belangrijkste onderdelen van deze producten.
Vooral die uitgebreide features van de 540E en de 546E kunnen bijzonder interessant zijn, en het zijn precies die features in combinatie met de stabiliteit wat deze producten voor mij zo interessant gemaakt heeft de laatste maanden. Of het gaat om de uitgebreide verbruiksopties die je jezelf toe kan laten mailen, de schakelaar op afstand aan/uit te kunnen zetten, of de WiFi uit kunnen zetten mochten de kinderen niet goed luisteren. Ook de “Random” Power on/off van de 546E kunnen interessant om inbrekers af te schrikken, waarbij bijvoorbeeld je verlichting op willekeurige momenten in een tijdsvak aan of uit gaan. Met een beetje handigheid vind je vanzelf je eigen ‘nut’ in de zee aan mogelijkheden; ik bedacht zelf bijvoorbeeld om een 546E op de kinderkamer te plaatsen, en naar het verbruik te kijken of er wordt gestudeerd op de computer of dat er iemand stiekem zit te gamen. Hoe je daar ook over denkt, of wat je het zelf ook waard vindt, er zit gewoon heel veel in die kleine kastjes.
Hoewel ik zelf powerline adapters lang niet aan heb durven kijken moet ik ook toegeven dat ze wat een aantal zaken betreft WiFi, en ook vooral repeaters, wel hebben ingehaald. De verbindingen werken stabiel, ik heb geen problemen of uitvallers kunnen opmerken met enkele weken flink testen, maar ze zijn in de meeste praktijk situaties ook gewoon sneller dan repeaters: je koopt ze tenslotte om lastige plekken in huis te bereiken, en het verlies is bij powerline over langere afstanden lager dan bij repeaters. Het WiFi netwerk wat dan vervolgens door de 540E of 546E wordt opgezet werkt vervolgens ook weer goed, en maakt dan ook goed gebruik van de snelheid die praktisch haalbaar is tussen de twee powerline adapters. Ook daar weinig te klagen.
Helemaal vrij van risico's is de techniek echter niet, en dat is uiteindelijk het lastige van deze apparatuur. Zo kan de bekabeling van je huis een groot effect hebben op de snelheid: ik bereikt in één moderne woning snelheden van bijna 100Mbit/sec, en direct er naast in praktisch dezelfde woning met geen mogelijkheid snelheden van amper meer dan 50Mbit/sec. Dat deze snelheid vervolgens op werkelijk alle plekken in huis (hoe dicht of ver de adapters van elkaar stonden) constant en stabiel kon worden bereikt, was uiteraard erg fijn, maar toch baal je als je de stoorzender niet kan achterhalen. Die snelheid is wel mijn laagst gehaalde met deze sets, en ligt nog altijd boven snelheid van menig ADSL en kabel verbindingen, maar ik kan niet uitsluiten dat er woningen zijn waar het nog lager uit kan vallen. Gelukkig dat wij goed zijn ingedekt met het retourrecht, want je kan helaas niets anders doen dan het zelf proberen. Hou wel even rekening met waar je ze aan sluit, want ze op een oude brakke stekkerdoos aansluiten laat zelfs in een woning waar je de 100Mbps aan kan tikken niets van de prestaties over.
Ook de prijs zal een overweging blijven. In mijn geval is een 510E setje van iets meer dan 50 euro een perfecte oplossing om IPTV van de meterkast naar de TV te krijgen, want voor dat bedrag kan ik geen kabel (laten) trekken, en van een installatie is eigenlijk geen sprake: inpluggen, en gaan. Maar als je elders een WiFi netwerk op wilt zetten kom je al snel bij een setje uit van ca 90 euro (540E Set). Dat is meer dan een repeater, en meer dan een access point, en komt aardig in de buurt van de gemiddelde prijs van een kabel door je huis laten trekken. Je krijgt in dat geval wel de functionaliteit die in de 540E en 546E zit waarbij je aan het einde van die kabel zelf maar een oplossing moet bedenken, maar de kabel biedt simpelweg meer snelheid. Als je de 546E liever wilt hebben moet je er rekening mee houden dat je ook nog een extra adapter nodig hebt (als de 510E, of een reeds bestaand powerline netwerk) om de verbinding met je router te maken, wat het totaal een aardige investering maakt. Ik heb niet veel opmerkingen over de uitvoeringen die AVM levert, maar dat er geen 546E Set aangeboden wordt voor een bescheiden meerprijs, maar wel een 540E Set is, vind ik een gemiste kans.
Je zal je vooral af moeten vragen of je de extra prestaties van een kabel nodig hebt, want voor serieus dataverkeer blijft een kabel veruit de snelste oplossing en is de prestatie ook praktisch gegarandeerd. Zo niet, en dat zal voor de gemiddelde consument ook niet het geval zijn, bieden deze uitgebreide oplossingen toch aardig wat leuke features voor het geld. Vanuit de praktijk zie ik echter regelmatig situaties waarbij een kabel trekken gewoon geen, of een hele dure, optie is, en dan is de keuze toch snel gemaakt.
Zoals vaker zijn het producten waar je per situatie de toegevoegde waarde moet zoeken. Een aantal voorbeelden:
- Je wilt (net als ik) een apparaat welke je niet kan bekabelen voor een aardig prijsje toch op internet zetten (mijn IPTV box, icm de 510E).
- Je wilt een zolder (of garage, of schuur, tuinhuis, etc) van een bekabeld of sneller WiFi netwerk voorzien omdat je router die ruimte niet haalt, maar een zware tussenmuur of plafond maakt een repeater niet ideaal. (540E/546E)
- Je wilt een zolder (of garage, of schuur, etc) van een bekabeld of sneller WiFi netwerk voorzien omdat je router die ruimte niet haalt, maar je geeft liever een paar tientjes meer uit om wat hogere snelheden te halen dan met een repeater. (540E/546E)
- Je bent reeds fanatiek Fritz!'er en wilt naast de WiFi of powerline feature ook graag gebruik maken van de extra functies die in combinatie met je Fritz!Box mogelijk zijn. (Al zijn de meeste features dus ook prima zonder Fritz!Box te gebruiken, zoals het kunnen afsluiten van het internet / de WiFi / de stroom tussen bepaalde tijden, of het kunnen inzien van het verbruik. (546E))
Je zal dus je eigen situatie moeten beoordelen om te zien wat voor jou de beste oplossing is, maar ik zie voldoende situaties waar powerline sets als deze de betere oplossingen zijn op dit moment. Ik heb ze in elk geval sinds deze ervaringen weer helemaal op de kaart staan. Mocht je net zo eigenwijs zijn als ik en nog altijd denken dat powerline techniek zwarte magie is die niet werkt en enkel tot frustraties leidt, dan zou ik je in elk geval willen aanraden weer eens een kijkje te nemen, want feit blijft dat deze modernere sets niet alleen werken, en dat ze in de meeste situaties ook erg goed werken.
Vind je deze review leuk dan zou ik een leuke reactie hieronder natuurlijk erg waarderen, dit geeft de motivatie om door te gaan met deze reviews, maar uiteraard is kritisch commentaar ook zeer welkom. Kijk anders ook eens bij mijn andere reviews; ik vind het leuk ze te maken, maar natuurlijk ook om ze te delen!
Terug naar boven