Acer Aspire V3-772G-54208G50Makk Review
Prijsbewuste aankoop voor veeleisende gaming-doeleinden alsook design-werk met photoshop, ingewikkelde audioproductie met VST's, wat videobewerking en kijken van films en series. Geschikt voor iemand die meerdere zware taken tegelijk wil doen.
Pluspunten
- Mat scherm 1080p
- Games t/m 2012-2013 vloeiend
- Actieve koeling
- Redelijk stil
- Desktop-replacement
Minpunten
- aanbod 17" tassen
- Warmte opbouw (zie dead space 3)
- Keyboard layout bij gamen
- Geluids kwaliteit speakers
- Accuduur
Ten tijde van het plaatsen van deze review, is het reeds 8 maanden geleden dat ik deze laptop kocht. Mijn vorige laptop was net overleden en ik moest vanwege het dagelijks nodig hebben voor studie per direct een nieuwe zoeken voor weinig geld. De factoren van belang waren zo goedkoop mogelijk, maar wel een permanente dus geen tijdelijke vervanger.
Prima apparaat voor designers en CMD-ers
Voor een ding van pakweg 750 euro is dit een goede 'bargain' voor de designer die de laptop ook in zijn vrije tijd gebruikt. Photoshoppen doet hij met gemak, ook het ontwerpen van A1 posters. De 1080p resolutie met het matte scherm en dat het zo groot is (17 en nogwat inch) komen daarbij goed van pas.
samen films en series kijken, in full HD
Films en series kijken is ideaal, door de brede kijkhoek loop je niet continue je scherm te verstellen om het maar goed te kunnen zien. Je kan met je vrienden kijken en je hoeft er niet met je neus bovenop te zitten. Tevens beredeneerde ik dat tegenwoordig de meeste camera's 1080p resolutie filmen. Omdat het erg zonde is als je je eigen filmbeelden niet in de oorspronkelijke kwaliteit kan zien koos ik ook om die reden voor 1080p.
redelijke gaming prestaties
Gamen gaat tevens ook prima, om even om een beeld van mogelijke prestaties te scheppen, een lijstje met uitgeprobeerde games, op 1080p resolutie en verder de default grafische settings of hoger zonder problemen met framerate.
geteste games
Hitman: Absolution (december 2012), Alien: isolation (november 2014), 'Tomb Raider' (maart 2013), Dead Space 3 (february 2013), Skyrim (2011), Planetside 2 (november 2012), Battlefield 3 (2011) Counter strike: Global Offense (augustus 2012) Witcher 2 (2011) en Rome Total War II (eind 2013).
binnenkort ook: GTA V uittesten.
toelichting geteste games
Bij tomb raider en Rome Total war II moet ik de settings net iets lager zetten dan gemiddeld om de framerate boven de 25 te houden. Met de witcher: Assassins of kings heeft ie trouwens wat moeite, erg vreemd aangezien skyrim vlekkeloos gaat. Battlefield 4 en Titanfall zou de laptop ook aan moeten kunnen volgens systemrequirementslab, maar BF4 wou niet opstarten en Titanfail deed het 2 sessies prima en daarna nooit meer.
zie ook de screenshot van systemrequirementslab, waarbij ik het lijstje most demanding games liet testen op de laptop
ergernissen bij games
Alleen bij Dead Space 3 werd de laptop zo heet dat hij zichzelf afsloot.
Minpuntje ook is dat er geen afstand zit tussen de Esc toets en F1, hierdoord druk ik enorm vaak escape in tijdens het spelen. Ook de windows toets heb ik wel eens ingedrukt, en beide euvels zijn erg storend als je online competitief speelt.
geluid laat te wensen over, soms erg zacht
Wat betreft de ingebouwde 'dolby home theater' speakers vind ik die echt prut klinken en spraak in films is soms erg slecht hoorbaar, zelfs als je achter je eigen laptop zit en zowel het systeemvolume als het volume van de videospeler op max hebt (VLC). Ik heb het met mijn DVD's gebenchmarked.
goed voor gemiddeld semi-pro video -en audiobewerking
Andere zware taken zoals videobewerking en audiobewerking gaan ook aardig af. Iets wat op mijn ASUS F553M laptop 8-10 uur duurt met renderen, duurt op deze Acer 20 minuten tot een uur. Bij audiobewerking doet hij het redelijk aardig en kan ik ten minste een dozijn rendered tracks en 5 gemiddeld zware VST's met midi sporen afspelen in een live render. maar toch denk ik dat iemand die een laptop wil met de focus op muziek en audiobewerking meer tevreden zou zijn met een betere laptop.
stabiel systeem
De laptop is overigens nog nooit onherstelbaar gecrashed of gecrashed tot op een punt dat ik een system restore moest doen. Dat kan uiteraard ook aan mijn zorgvuldigheid liggen uiteraard maar mijn Toshiba Satellite L650D-10J die ik hiervoor had crashte ontelbare keren en heb ik zeker 2x volledig moeten resetten... alles kwijt.
Ten slotte
Erg tevreden met het apparaat, als je hem in dezelfde omstandigheden als ik zou gebruiken (thuis, en voor gaming, video -en audiobewerking, films en series, schoolwerk, en slechts af en toe meenemen) een prima ding. Minder fijn voor ondewerg wegens de grootte, het gewicht en de kleine accu, maar als je eenmaal op locatie bent heb je vaak wel een stopcontact ergens.