Review: Cooler Master V8
- Testmethodes
- Prestaties
- Conclusie
Producpagina @ Cooler Master
Ik zie mijzelf als een liefhebber van componenten, en dan maakt het niet direct uit wat voor een soort componenten het zijn, of wat de stijl van het product is. Als een fabrikant met iets extreems op de markt komt, en laten we direct maar stellen dat het onderwerp van vandaag best extreem is, dan wil ik dat natuurlijk graag in levende lijve zien hoe gek het ook wel niet mag zijn. En wederom: laten we ook maar stellen dat dit product best een beetje ‘gek’ is
De Cooler Master V8 is niet eens helemaal nieuw, deze koeler is inmiddels zo’n anderhalf jaar op de markt en de voorganger komt zelfs uit 2008. De V8 van zeven jaar geleden viel op met zijn vier heatsinks, waarvan twee gekanteld, en een hoop opvallende elementen aan de bovenkant. De V8 GTS uit 2013 deed daar nog een schepje (lees: berg) bovenop met extra plastic kappen en rode LED-verlichting. De V8 van vandaag is dezelfde koeler als de V8 GTS, maar wordt nu door Cooler Master weer enkel “V8” genoemd (al zie je op de verpakking en de koeler zelf de GTS aanduiding nog wel staan) en ik denk dat het een veilige stelling is dat deze V8 de meest opvallende luchtkoeler is die mij heeft gepasseerd.
Normaliter mag je de V8 voor een eurotje of 75 bij jou thuis verwelkomen, daarmee is het zeker niet de duurste koeler in de vergelijking maar zitten we toch aan de bovenkant van de luchtkoeler markt.
De features en specificities van de Cooler Master V8:
Dat de inspiratie voor een koeler genaamd “V8” uit muscle cars komt komt niet als een verrassing, en dat er op de productpagina een hoop focus ligt op de uitstraling zal ook niet onverwacht zijn. Met zijn afmetingen van 154x140x166.5mm, waarbij 166.5mm de hoogte is die je in je behuizing nodig hebt, is het duidelijk een echt beest, en de 8 heatpipes en drie aluminium koelblokken passen ook binnen dat plaatje. Met een gewicht van 854 gram voor de heatsink, en 2x 110 gram van de ventilatoren, komt het totaal op 1074 gram. Dat is fors, maar ook dat hebben we wel eens erger gezien. Gezien Cooler Master niet specificeert dat het koperen heatpipes betreft lijkt het er op te duiden dat het een geheel aluminium koeler betreft. Normaliter prima, maar koper is zwaarder en geleidt beter (en is duurder).
De V8 maakt gebruik van een ‘vapor chamber’ design wat we eerder hebben gezien. Tussen de drie koelblokken vinden we twee 140mm ventilatoren met rode LEDs die via PWM bestuurd worden door je moederbord. Positief is de POM bearing van de ventilatoren wat voor een ruim bovengemiddelde levensduur van 160.000 staat. Deze ventilatoren draaien tussen de 600 en 1600 RPM.
De Cooler Master V8 is compatible met alle gangbare recente Intel en AMD sockets. AM1 is uiteraard uitgesloten, maar als je een V8 op zo’n super zuinig systeem wil zetten dan klopt er ergens iets niet.
De V8 komt als ‘luxe’ koeler in de bekende zwart/paarse verpakking van Cooler Master. In de verpakking zitten backplates voor Intel en AMD, handleidingen, en een zakje schroeven voor alle compatible sockets.
Uit de verpakking is de V8 echt een beest om te zien. Ze geven aan dat de inspiratie komt uit ‘muscle cars’, maar ik vind het persoonlijk meer een transformer. De “Cooler Master Optimus Prime” was een prima naam geweest voor dit product. Om een idee te geven van de afmetingen even een plaatje van de V8 naast een mITX moederbord (MSI Z97I Gaming AC).
Wat moet ik van de V8 zeggen? Het is een gigantisch ding met een extreme uitstraling vanwege de vele zwarte plastic elementen en de opvallende ventilatoren. De ventilatoren hebben overigens een aparte constructie, waardoor je zeker niet ‘zo maar’ even andere ventilatoren kan plaatsen, hou daar rekening mee als je dat van plan was. Alles lijkt te duiden op ‘form over function’ en een doelstelling om een kleine doelgroep die iets extreems wil laten zien aan te spreken. Toch lijkt de V8 prima in elkaar te zitten, want alles voelt stevig aan, de heatpipes zijn fors en de koelvinnen zijn stevig en degelijk afgewerkt; een budget koelertje met een hoop poeha is dit zeker niet.
Ook in de details mag de V8 er zeker zijn. De afwerking van de zowel de stalen als plastic elementen is keurig in orde, en het product voelt gewoon goed. Soms heb je van die producten die er op de stock foto’s beter uit zien dan in het echt, maar daar is zeker geen sprake van. Waar ik vooraf nog wel enige twijfels had liet de V8 in het echt gewoon positieve indrukken achter wat de bouwkwaliteit betreft. De twee ventilatoren hebben een korte zwarte kabel, de y-splitter is voorzien van een sleeve.
Ook van het inbouwen van de V8 hadden wij een filmpje gemaakt. Dit was echter met de D5100 gedaan, en dat bleek achteraf toch niet ideaal. Volgende keer zorg ik voor een beter overzicht.
Gelukkig valt het bouwen erg goed mee, zeker voor een koeler van dit formaat. Hoewel het niet noodzakelijk is om het moederbord uit je behuizing te halen zal het in de praktijk vaak wel handig. Enige ruimte rondom de koeler is namelijk wel nodig, en gezien de afmetingen van de koeler zal die er niet altijd zijn.
Op deze foto zie je de benodigdheden voor installatie:
Met de schroevendraaier (A, mocht dat niet duidelijk zijn) en de twee kleine schroefjes (

zet je de metalen clips (C), in dit geval Intel, op het koelblok zelf. De backplate gaat onder (of achter) je moederbord, en de standoffs (D) schroef je daar vanaf de bovenkant op. Koelpasta op de CPU, koelblok op de standoffs, en met (E) schroef je het geheel in eerste instantie met je vingers vast. Vervolgens is het handig om met (F) de schroeven even strak aan te draaien, en that’s it!
Een relatief eenvoudige operatie dus mits je wat ruimte rondom de koeler hebt om te werken. Maar ook voor een beginner prima te doen.
Na installatie zien we dat de V8 het eerste PCI-e slot overlapt. Niet onverwacht gezien de afmetingen en dus geen ideale kompaan voor mITX systemen; zorg voor een moederbord waarbij de grafische kaart niet in het eerste slot hoeft wat op (m)ATX borden vaak geen punt is. Ook hangt de V8 over het werkgeheugen, maar de constructie geeft toch een hoop ruimte voor iets hogere (50mm) geheugentypes. Daar valt normaliter wel leuk geheugen voor te halen.
Ik test met een Intel Core i7-4770k chip zowel op 3.9GHz op 1.14V, en 4.2GHz @ 1.20V. Hoewel de stock snelheid technisch gezien 3.5GHz is, boost een Intel Core i7-4770k zich normaliter tot 3.9GHz. Hoewel de meeste moederborden dan slechts één core tot 3.9GHz tillen zet ik ze wel alle vier op 3.9. Hoewel ik de term 'stock' aanhoud, is het dus eigenlijk ietsje hoger geklokt.
Overige punten:
- Tests worden uitgevoerd op een open test-bench: de Cooler Master Test Bench v1.0
- Geen verdere ventilatoren of koeling, enkel de onderdelen die de fabrikanten in de doos mee leveren worden gebruikt
- Ik gebruik de meegeleverde koelpasta, mocht je dat er niet bij krijgen (zeldzaam) gebruik ik Arctic MX-4.
- Voor load test op de i7 gebruik ik Prime95 met de setting In-place large FFTs. In de regel is deze belasting iets zwaarder dan gamen of video bewerken.
- Ik noteer de temperatuur pas nadat deze minimaal 15 minuten stabiel blijft.
- Bij het passeren van 90 graden Celcius faalt de koeler een test, en vervallen de resultaten op die instelling. Ik het dan niet aanraden om die betreffende koeler in het dagelijkse leven te gebruiken met die bepaalde instelling, gezien andere factoren zoals een warme zomer dag, of de opbouw van stof in de case, dan wel tot kritieke temperaturen kunnen leiden.
Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.
De aanduiding (DF) staat voor "Dual-Fan"
Idle maakt zoals gewoonlijk niets uit (al blijf ik het controleren om o.a zeker te zijn van correcte montage, en uitschieters te ontdekken). Met een pittige load op 3.9GHz zet de V8 best goede temperaturen neer. Toch moet ik meteen opmerken dat er goedkopere koelers in het rijtje staan die beter presteren. Wat het nog lastiger maakt voor de V8 is dat deze op volle toeren echt flink aanwezig is wat de geluidsproductie betreft. Onder andere CM hun eigen (Grofweg half zo dure) Hyper 612v2 loopt maar een paar graden achter maar doet dat wel in volledige stilte. Het zet de V8 meteen in een lastige situatie vanuit een praktisch performance perspectief.
Gaan we overklokken dan zien we dat er niet gek veel verschil in het plaatje kom, hoewel je zou verwachten dat de 8 heatpipes meer hitte eenvoudig zullen afvoeren moet hij koelers met minder heatpipes of koperen heatpipes voor zich dulden. Hij blijft de meeste mid-range koelers wel voor, maar wel met meer geluid. De betere koelers die zich richten op prijs-prestatieverhouding in deze grafiek blijven ook op een veilige afstand. Zeker de Noctua U14S waarbij alles kwalitatief ook op en top in orde is blijft met enige marge in temperaturen voor de V8, is goedkoper dan de V8, en ook aanzienlijk stiller. Het wordt duidelijk waar dit verhaal heen gaat.
Toch moet gezegd worden dat de V8 ook wel degelijk stil –kan- zijn, wat een belangrijk aspect is als je bereid bent wat extra te betalen voor de specifieke V8 look. Iets inleveren voor een uitstraling is prima, maar een luidruchtige pc tijdens eenvoudige taken accepteren de meeste mensen vermoedelijk niet. Op lagere toeren zal je hem niet hoeven horen, zeker niet in combinatie met een beetje degelijke behuizing, iets wat waarschijnlijk is gezien het feit dat hij in de meeste budget behuizingen sowieso niet zal passen. Met een redelijk PWM profiel moet je het V8 geluid zeker onder controle houden en zelfs een ietwat overklokte i7 tijdens praktische applicaties koel kunnen houden, en tijdens eenvoudige taken hoef je je systeem met de CM V8 zeker niet te horen.
Enkele foto's van de Cooler Master V8 met LEDs in actie:
De Cooler Master V8 laat wat gemengde gevoelens achter. Hij oog echt extreem en erg uniek, en als gevolg wil ik hem ook erg graag helemaal geweldig vinden. Toch blijven de koelprestaties gezien de aanschafprijs achter met de verwachtingen. Verwachtingen die gezien de 3 heatsinks, 8 heatpipes, en 2 140mm ventilatoren toch wel hoog waren. Daarnaast is de V8 dusdanig luid op volle toeren dat je echt wel even je PWN fanprofiel in de bios op een rustig standje moet zetten. Wel is hij relatief eenvoudig te bouwen zolang je wat ruimte om de koeler hebt, en hoewel het eerste PCI-e slot verloren raakt is de ruimte voor leuke geheugentypes met 50mm niet verkeerd.
Nu ben ik mij er volledig van bewust dat dit ding bewust extreem over the top gemaakt is door Cooler Master, en ik kan mij goed voorstellen dat veel mensen dit ding zien en denken ‘no way’. Daarnaast vermoed ik dat er een grote categorie is die denkt “ohh tof!” maar vervolgens tot de conclusie komt dat de toch gigantische V8 niet in hun behuizing gaat passen, want 166.5mm is niet weinig. Ik begrijp het volkomen als iemand bij het zien van de foto’s al naar een ander product uit is geweken omdat dit hun smaak niet is, maar toch kan ik de V8 daar niet te hard op afrekenen. Producten met extreme looks zullen altijd extreme gevoelens teweeg brengen, zowel positief als negatief, en ook producten die een kleinere doelgroep aanspreken verdienen om beoordeeld te worden met die doelgroep in het achterhoofd.
De Cooler Master V8 is typisch zo’n product waar die kleine doelgroep wat meer aan uit geeft omdat hij perfect bij de behuizing past of omdat iemand hem helemaal geweldig vindt om te zien. Het is ook geenszins een slechte koeler want ook een 4770k met overklok is prima te koelen en op lage toeren is hij tevens prettig stil, echter voor de prijs-prestatieverhouding hoef je het niet te doen want je krijgt prestaties die voor ruim minder ook te koop zijn. Je krijgt er wel kwalitatief duidelijk betere ventilatoren voor dan veel van de goedkopere modellen (maar dat mag ook wel gezien het feit dat ze lastig te vervangen zijn), maar ook dat is in een iets lagere prijsklasse ook wel te vinden dusuiteindelijk krijg je toch vooral de opvallende V8 uitstraling voor een paar tientjes meer. Omdat die uitstraling met zijn opvallende koelblokken, zwarte plastic kappen en rode LED verlichting zowel opvallend als uniek op de markt is, en tevens prima afgewerkt is, is de Cooler Master V8 wel degelijk een prima overweging voor zij die zich door deze indrukken aangetrokken voelen.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vind je deze review leuk dan zou ik een leuke reactie hieronder natuurlijk erg waarderen, dit geeft de motivatie om door te gaan met deze reviews, maar uiteraard is kritisch commentaar ook zeer welkom. Kijk anders ook eens bij mijn andere reviews; ik vind het leuk ze te maken, maar natuurlijk ook om ze te delen!
Terug naar boven