Goed uniek weerstation. Maar... wordt met (grote) afwijking in meetgegevens geleverd. Deze dienen te worden gekalibreerd . Na correctie zijn de metingen (vrij) betrouwbaar.
Pluspunten
- nauwkeurige temperatuurmeting
- na correctie is de luchtdruk, relatieve vochtigheid en regenval redelijk nauwkeurig
- mooie weergave in app
- metingen uit het verleden in grafieken per dag/week/maand/jaar
- Weathermap met metingen van Netatmo-gebruikers wereldwijd
Minpunten
- (grote) afwijkingen geconstateerd wat betreft luchtdruk, vochtigheid en neerslag
- temperatuurmodule reageert zeer traag op plotselinge temperatuurfluctuaties
Prijs
Featureset
Ondersteuning
Kwaliteit
Gebruiksgemak
Score: 5
Laat je niet afschrikken door de minimalistische handleiding: installatie is zeer eenvoudig (binnen een uur had ik, a-techneut, alles werkend).
Binnen-en buitenmodule gaven naast elkaar dezelfde waarden aan, dit gaf vertrouwen.
Ik heb dit weerstation niet beoordeeld als leuke gadget (vanuit dit perspectief zijn al vele reviews geschreven), maar gekeken naar de betrouwbaarheid van de verschillende meetgegevens .
Minpunten:
*(grote) afwijkingen geconstateerd wat betreft luchtdruk, vochtigheid en neerslag!
Jammer dat Netatmo de modules met zulke afwijkingen levert.
*temperatuurmodule reageert zeer traag op plotselinge temperatuurfluctuaties
Pluspunten:
*nauwkeurige temperatuurmeting
*na correctie is de luchtdruk, relatieve vochtigheid en regenval redelijk nauwkeurig
*mooie weergave in app
*metingen uit het verleden in grafieken per dag/week/maand/jaar
*Weathermap met metingen van Netatmo-gebruikers wereldwijd. (Wel veel onderlinge verschillen, vooral m.b.t. temperatuur en neerslag, te wijten aan foute opstelling en/of afwijking van de modules).
Hoe ben ik tot deze conclusies gekomen?
Gedurende 2 maanden heb ik mijn Netatmo-gegevens vele malen vergeleken met waarden van omringende officiële weerstations en met de betrouwbare meetapparatuur waarover ik beschik
(o.a. een Hellmann regenmeter, de standaard bij veel professionele weerdiensten).
In die periode varieerde de temperatuur tussen -5o en 13o.. Er viel zo’n 200mm (lichte tot matige regen, dus geen plensbuien!).
Mijn buitenmodule hangt permanent in de schaduw, de regenmeters staan vlak bij elkaar.
Temperatuur: deze is erg nauwkeurig (afwijking slechts 0- 0,2oC)
(Meeste temperatuurafwijkingen zijn overigens te wijten aan een verkeerde opstelling! Echter: wie kan op 1,5m boven gras, buiten de bebouwde kom en afgeschermd van zon en neerslag de temperatuur meten?)
-Op plotselinge temperatuurveranderingen reageert de module zeer traag!
Het duurt 1 uur voordat een stijging/daling van 10oC juist wordt aangegeven en 1,5 uur bij 15o stijging/daling!
Luchtdruk: mijn module gaf 4,3 mb te laag aan!!
Na correctie (door Netatmo via email, snelle reactie) blijkt de luchtdruk verrassend nauwkeurig te zijn (+/- 0,2 mb). De ca. 25 stations op de Netatmomap die zich binnen 5km afstand van mijn station bevinden, verschillen liefst tot 8mb van elkaar!
Luchtvochtigheid: mijn module gaf 5% te hoog aan! Na correctie (door Netatmo) is het verschil nu teruggebracht tot +/- 2%, heel acceptabel.
Regenmodule: Groot verschil met mijn Hellmann-regenmeter: gemiddeld 20 % te laag (bij regenval van meer dan 1mm)!!
Na verhoging van de fabrieksinstelling van 1,259 naar 1,5 zijn de verschillen bij lichte/matige regen nu klein (meest maximaal enkele procenten).
Indien er lichte (mot)regen valt (minder dan 1mm) blijven veel druppels aan de binnenkant van de trechter hangen (tot zo’n 0,5 mm) die je dus mist! Ik heb de trechterbinnenkant verschillende malen met cyliconspray ingespoten. Dit had nauwelijks effect.
Netatmo geeft desgevraagd aan dat de regenmeter pas accuraat is vanaf 1 mm/uur.
De CO2 waarde van de binnenmodule en de geluidsmeter heb ik niet getest.
Erg nuttig om de CO2-waarde bij te houden, ik ventileer nu veel vaker .
Conclusie:
-Ook voor de wat serieuzere weeramateur is dit weerstation een aanrader (dan wel metingen ijken en (laten) corrigeren)!