Minix Neo Z64 Android 32GB Review

RobertowNL
6 maart 2015, laatste update op 21 juni 2015, 13.766 views

Minix Neo Z64 Android 32GB

Deze mediaspeler heeft zeker kracht om mogelijk te maken wat ik zoek.
Gamen werkt goed, bij video's afspelen waren maren, maar updates hebben dit beter gemaakt.

Uiteindelijk een redelijk apparaat met veel ondersteuning vanuit de fabrikant.

Pluspunten

• Gaming performance
  • Snelheid algemeen
  • Mogelijkheden
  • Software updates
  • Goede WIFI ontvangst
  • IR afstandsbediening meegeleverd
  • Mogelijkheid tot installeren van andere OS'en

Minpunten

• Video playback vooralsnog matig, vooral bij apps (wordt ge-update)
  • Matige schrijfsnelheid via USB / SD
  • Geen USB 3.0 / 2 USB poorten
  • Relatief hoge prijs
  • Alleen 3.5mm audio uitgang

3 van 5 sterren (Voldoende)
Schrijf, tekst, woord, spel, grammatica en andere fouten graag melden via een privébericht.
Versie 1.0; 06-03-15

- 5.3 Games
- 5.3 overig

6. Conclusie

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 1. Inleiding

Gezien mijn Panasonic SmartTV steeds minder apps heeft (en geen Netflix) was ik opzoek naar een mini PC waar mee ik films en wat andere apps op mijn TV kon gebruiken. Ik heb eerder diverse Android sticks en boxjes gehad, deze waren het helaas veelal niet niet door de matige decodering en/of snelheid.

Nu een goed jaar later is het tijd om weer eens een mediaspeler (op basis van Android) te testen, deze keer niet met een Rockchip of andere Chinese processor maar een box met een Intel Atom processor. Waarom deze processor en dit merk?

Allereerst hoop ik stiekem dat dit kastje een dualboot mogelijkheid krijgt (al dan niet officieel). Zodat ik het beste van beide werelden heb. Een Windows/Android dual boot optie leent zich prima voor simpel kantoorwerk en met een combo tussen Android en Windows zou ik de office desktop vaarwel kunnen zeggen. Daarnaast zou ik hem in mijn tas kunnen gooien om mee te nemen als ik straks een half jaar in het buitenland zit. Schermpje er bij en je hebt een prima media / office PCtje.

Daarnaast is MiniX is altijd vrij sterk geweest in ondersteuning (in vergelijking met andere TV box fabrikanten) daarom heb ik hoop dat dit boxje het met wat updates dus allemaal waar kan maken.

Allereerst ga ik dit beestje vooral inzetten voor films en games. Natuurlijk zou ik voor dat eerste ook een Chromecast voor kunnen gebruiken, maar ik wil graag meer dan dat: Wat gamen (emulator / GTA) en een aantal andere apps gebruiken op een groot scherm lonken mij wel.

Naast de MiniX Z64 op Android is er ook een windows variant, deze is nog iets duurder, dit was de reden om voor bij de TV deze variant te nemen. Windows 8.1 installeren kan altijd nog en licenties voor de studie via Dreamspark pro zijn gratis ;). Naast de Z64 heb ik ook nog een PIPO X7 gekocht, hier volgt binnenkort een review over.

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 2. Specificaties

• Flash: 32GB
  • Beschikbaar: 24GB
  • Micro SD: Ja, tot 64GB
Afmetingen & gewicht
  • Formaat: 11,4 x 11,4 x 2,4 CM (LxBxH)
  • Hoogte met antenne: 14,2 CM
  • 3.5mm jack: Ja
Software
  • Android: 4.4.4

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 3. Bestellen & ontvangen

Op vrijdag de 23 januari heb ik de MiniX Z64 besteld bij Geekbuying.com (Officiële reseller van MiniX)
Na het weekend was deze al verzonden (met DHL), waarna deze vrijdag 30 januari binnen kwam.

3.1 Unboxing

De MiniX komt in een simpel blauw doosje, op dit doosje vinden we wat marketinguitingen, logos en de specificaties.

Foto: Doosje

Als we het doosje open maken zien we direct 2 boekjes liggen. Het geleurde flyertje bevat reclame van andere modellen van MiniX en de tweede is de gebruiksaanwijzing. Deze gebruiksaanwijzing komt in meerdere talen waaronder Duits en Engels.

Foto: Flyers

Foto: Handleiding

Daaronder vinden wij natuurlijk de TV box zelf:

Foto: De MiniX Z64

Onder de TV box vinden we dan de accessoires:

Foto: Meegeleverde accessoires

In de doos vinden we dus:
- Afstandsbediening (1, 2, 3)
- HDMI kabel
- EU Adapter
- USB kabel
- Flyer producten MiniX
- Handleiding
- MiniX Z64

3.2 Design en bouwkwaliteit
De MiniX Z64 heeft een simpel maar doeltreffende behuizing. De behuizing is mooi compact. Daarnaast heeft deze ook een mooie matzwarte afwerking. Het kastje zelf voelt stevig en zwaar aan waardoor ik denk dat deze prima blijft staan, zelfs als de kabels wat trekken.

Aan de voorkant van het zwarte doosje kan je de IR sensor vinden. Deze is icm met de meegeleverde afstandsbediening één van de manieren om het apparaat te bedienen.

Foto: voorkant

Foto: Rechterkant

Aan de rechterkant van het apparaat vinden we achtereenvolgens de Powerknop, Micro SD kaart slot, en 2x een USB 2.0 poort. De achterkant bevat de 3.5mm aansluting, HDMI 1.4 aansluiting, Ethernet aansluiting, en power In aansluiting.

Foto: Achterkant

Aan de linkerkant van het toestel (geen foto) vinden wij alleen de niet verwijderbare antenne. En de onderkant vinden wij naast het Android logo de serienummers en een overzicht van diverse certificering.

Het gewicht van het toestel in combinatie met de rubberen voetjes die zich aan de onderkant bevinden zorgen er voor dat het geheel stevig blijft staan.

Foto: Onderkant

Foto: Afstandsbediening

De afstandsbediening die is meegeleverd is een simpele unit met enkele knoppen. Ook deze heeft een matzwarte afwerking. Wel voelt deze door het lage gewicht wat goedkoop aan.

De hardware lijkt dus prima, wat wellicht wel een puntje kan zijn is de warmte. Het gehele kastje is passief gekoeld en voelde soms wat warm aan. Bij enorm lange / veel stress zou dit wellicht problemen op kunnen leveren zoals; throttling van de chipset of het niet gebruiken van de turbo. Dit zijn naar mijn idee reële kritiekpuntjes van deze hardware.

Daarnaast bevat de unit maar 2 USB poorten, zelf zou ik graag nog een 3e USB poort hebben gezien.

Foto: Temperatuur bij wat testen.

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 4. Prestaties

Natuurlijk heb ik de TV box aan diverse testen onderworpen waaronder Benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven.

In de praktijk werkt de box prima. Voor meer informatie over de (software) prestaties verwijs ik je graag door naar het onderdeel software.

4.1 Benchmarks

GFX Bench
Screenshot: Zoals te zien wordt de TV box gezien als een 8.7'' tablet.

Screenshot: Meer specificaties

Screenshot: Scores

Screenshot: Scores

Vellamo
Screenshot: Resultaten browser

Screenshot: Multicore

Screenshot: Metal

Detailscore metal:

3D mark (ice storm extreme)
Screenshot: Resulataat 3D mark

Geekbench
Screenshot: Geekbench

Antutu benchmark
Screenshot: Antutu benchmark

Epic citadel
Screenshot: Score Epic citadel

Wil je graag meer of andere benchmarks zien? Laat het dan weten!

4.2 Connectiviteit

De connectiviteit van een TV box is natuurlijk belangrijk bij een tekort aan bandbreedte lopen films niet lekker en gaat de boel stotteren. Natuurlijk is het het beste om de TV box aan te sluiten via ethernet maar ik heb in dit geval ook diverse tests met WIFI gedaan.

4.2.1 WIFI

Screenshot: ethernet (30/3 Mbit abonnement)

Prima doorvoersnelheid voor Netflix, Youtube en films. De afstand tot het WIFI access point was ongeveer 7 meter (2 muren).

4.2.2 Ethernet

Screenshot: ethernet (30/3 Mbit abonnement)

Bij verdere tests zie ik (intern) downloadsnelheden van 70Mbps en ruim 25Mbps up, waarschijnlijk meer dan genoeg voor alle taken die je met dit kastje wil doen.

4.2.3 Flash, USB & SD snelheid

Flash snelheid:
Screenshot: Test SDbench

Screenshot: Tests metal

Gezien de marketing van de snelheid van het flashgeheugen heb ik deze natuurlijk ook even aan de tand gevoeld. Bovenstaande snelheden lijken mij wederom meer dan prima voor zo'n device.

USB en Flash lees/schrijfsnelheden

Screenshot: SD bench, USB 2.0 64GB sandisk

Screenshot: SD bench, 64GB Sandusk USH-1

Screenshot: SSD via USB 2.0 behuizing

De schrijfsnelheden zouden wellicht sneller kunnen, maar zelf gebruik ik het niet veel. De leessnelheid is voldoende voor het meer en deel van de media die je zou willen afspelen.

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 5. Software

Dan de software, de MINIX is geleverd met Android 4.4 icm diverse apps. De versie van het besturingssysteem bij ontvangst was 4.4.4 (20150123). Ondertussen heeft de MiniX een OTA update gehad naar versie 20150205, nog steeds Android 4.4.4.

In onderstaande hoofdstukken kan je meer lezen over de interface, Kodi, Gaming en andere mogelijkheden.

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 5.1 Interface

Screenshot: homescreen / launcher bij eerste startup

De interface ziet er wel aardig uit, en laat zich dus ook wel redelijk bedienen. Wel zijn er hier en daar wat verbeterpunten. Waar een aantal van de blokken standaard shortcuts zijn zijn enkele andere van deze shortcuts mappen:

Screenshot: Mappen

Deze mappen vereisen weer een extra klik. Zelf zou ik graag de mogelijkheid willen hebben om de keuze te maken of ik een map wil of niet. Daarnaast zou ik de volgorde grote van een aantal van de tegels graag willen aanpassen.

Met een klik op de plus (in de mappen) of onder op het scherm kan je apps toevoegen aan de interface:
Screenshot: meer apps

De bediening van de interface gaat redelijk goed met de meegeleverde afstandsbediening maar wellicht bieden andere (TV) launchers toch meer en betere mogelijkheden.

Binnen de menu's en andere delen van de interface zijn niet tot weinig veranderingen doorgevoerd. Het menu bevat een HDMI overscan optie en een Intel smart video optie, verder zijn hier geen aanpassingen te vinden.

Screenshot: overscan

Screenshot: Intel smart video

Door de weinige aanpassingen en standaard apps blijft dan ook ruim 24GB over om je eigen apps op te installeren.
Screenshot: Opslag

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 5.2 KODI

Screendhot: Kodi

De MiniX Z64 komt met een eigen versie van KODI, deze versie ondersteunt de volledige hardwaredecoding van de chipset. Overigens is het zelf installeren van een nieuwere versie van Kodi ook mogelijk.

Binnen Kodi loopt alles soepel, de menu's laden goed. Ik heb niet het idee dat een zwaardere skin heel veel problemen zou opleveren voor de Z64.

De meeste video's die de chipset ondersteund worden prima afgespeeld. De volgende codecs / files spelen (goed):

H.264 codec / MP4 (Big Buck Bunny): 1080p
MPEG2 / MPG video: 1080p
MPEG4 / AVI: 1080p
VC1 codec (WMV): 1080p

Birds met 40mbps: Speelt goed af: 1080P
HD.Club-4K-Chimei-inn-60mbps.mp4: Speelt goed af: 4K
bbb_sunflower_1080p_60fps_stereo_abl.mp4: Speelt goed af, 1080P

Screenshot: Versie en hardwaregebruik (tijdens updaten van plug-ins)

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 5.3 Games

Dan games! Games lijken mij een leuke invulling van dit apparaatje. Naast de Z64 bezit ik ook een Ouya, deze gaat regelmatig mee naar vrienden (plezier gegarandeerd).
Helaas is de OUYA niet krachtig genoeg voor een aantal games, daarom denk ik dat de Z64 mijn Ouya op het vlak van die zwaardere games kan gaan vervangen.

De Z64 heb ik dan ook met diverse games getest in combinatie met een Ipega controller.
GTA: SA werkt daarbij prima, na wat spelen kom ik geen vertragingen tegen. Daarbij kon ik ook de resolutie en drawdistance (iets) hoger zetten zonder problemen.

Gamen gaat (boven verwachting) goed en het is dan ook zeker iets dat ik nog wel vaker zal gebruiken. Mocht je bepaalde games getest willen hebben, laat het dan even weten!

Screenshot: GTA: SA

Screenshot: Beach buggy Blitz 8)7

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 5.4 Software overig

De MiniX Z64 komt met diverse apps voorgeïnstalleerd. Onder deze apps zitten:
- Play store
- WIDI
- AirPin pro (Gratis licentie via MiniX)
- ES file explorer

Screenshot: apps 1

Screenshot: apps 2

De AirPin pro is wel een leuke uitbreiding! Erg handig op via Airplay dingen van je tablet op de TV weer te kunnen geven.

Ziggo TV
Helaas werkt Ziggo TV niet. De streams laden niet en crashen direct bij het opstarten.
Hoe dit kan durf ik (nu) nog niet te zeggen. Wellicht heeft het wat te maken met de intel SOC.

Edit: Ondertussen werkt het met Horizon Go wel.

Netflix
Netflix werkt redelijk. Als de stream gestart is en eenmaal loopt gaat het perfect. Maar soms slaat de machine vast als je wil pauzeren. Ook dit lijkt mij iets dat met een update verholpen kan worden

Edit: Ook dit is ondertussen beter geworden. De hele stream loopt beter/stabieler.

Youtube
Zelfde probleem als bij Netflix maar soms nog iets heviger.

Edit: Ook dit werkt ondertussen beter, kan nog wel een stapje gemaakt worden.

Updates
MiniX heeft de nieuwe update met datum 0502 al vrijgegeven, helaas is deze voor mijn MiniX nog niet beschikbaar. Op het forum proberen ze er wel veel aan te doen om mensen te informeren en te helpen bij bugs. Dit stemt mij (voor nu) wel gelukkig met dit apparaat, ik ben niet bang dat ik na 6 maand met een toestel zit dat geen update meer ontvangt en nog steeds vele bugs heeft.

Windows & Ubuntu
Naast Android kan je ook in de Bios van de Z64 komen, dit geeft je de mogelijkheid om andere systemen te installeren en te laten booten van ander geheugen. Zo is er Ubuntu beschikbaar:

Daarnaast kan Windows ook geïnstalleerd worden op de Z64. Helaas is dualboot nog niet mogelijk.

http://i.imgur.com/60kjEqbl.png - 6. Conclusie

Zoals het nu lijkt is de MiniX Z64 een prima apparaatje. De snelheid lijkt prima in orde. Vooral games draaien prima op het apparaat. Netflix en video via XBMC werken ook wel redelijk, wel zijn er nog diverse problemen met video apps die vast slaan als je iets wil aanpassen. Maar dit lijken/zijn meer software dan hardware issues.

Gezien de korte tijd dat het apparaat uit is en ik hier een unit met de eerste software heb denk ik dat dit allemaal nog wel opgelost gaat worden. Zeker gezien de reacties op de fora van MiniX op problemen.

Wanneer ik mijn MiniX Z64 heb geüpgrade naar de nieuwste firmware en dit opnieuw heb getest zal ik het video gedeelte dan ook aanpassen.

Daarnaast zal ik de komende tijd zal ik deze review op jullie verzoek waar nodig dan ook aanvullen! Mocht je tips, tests en/of tricks hebben die je graag wil zien in de review dan hoor ik het graag!

De MiniX is onder andere te koop bij Geekbuying voor $145

Disclaimer: bovenstaande is een tracking link om het aantal klicks te zien, geen refferal link. Dit product heb ik met korting kunnen kopen, vandaar dat ik in deze review Geekbuying vermeld.

Coupon
Ik zal net zoals de voorgaande keren proberen een coupon te regelen voor dit product. Mocht ik ergens een coupon kunnen regelen dan zal ik dat hier melden.

Heb jij ook een Minix Neo Z64 Android 32GB?

Anoniem: 405779 13 april 2015 12:24
Heerlijk dat er een tweaker is die zoveel moeite neemt voor een review.
Weet je toevallig of de horizon go app van UPC draait, of zal deze dezelfde problemen geven als de Ziggo app?
Ga het vanavond proberen, heb meerdere Chinese apparaten waar de Ziggo app het niet (goed) op deed maar de Go nu wel (tablet en telefoon).
Heb het zojuist even getest maar dit werkt vooralsnog niet. Weet niet in hoeverre het nog actueel is maar ik las iets over ondersteuning van intel chipsets en Horizon Go (eerder no-go).

Mocht ik op een andere manier wel wat werkend krijgen dan zal ik het laten weten.
Anoniem: 405779 @RobertowNL13 april 2015 19:32
Super, bedankt.
Top review ;)

Kun je me vertellen of deze z64 wel is aan te zetten middels de afstandsbediening?

Met de 8h plus vind ik dit een groot gemis.

Bvd
De eerste keer aanzetten niet. Maar ik dacht wel dat dit kan naar het ''standby'' zetten van het apparaat met de afstandsbediening, hierna kan je hem er wel weer mee aanzetten. Maar dat is iets dat ik zo uit mijn hoofd zeg. Ondertussen heb ik het apparaat bij een bekende staan en helaas niet dagelijks toegang meer (zelf over op een dualboot apparaat met zelfde chipset).

Heb de reveiw nog wel iets aangepast op basis van de door mij geteste laatste firmware die de video playback van Netflix / youtube en andere web apps verbeterde.

[Reactie gewijzigd door RobertowNL op 23 juli 2024 04:34]

Is Netflix ondertussen al beter op dit machientje ?
Heb de Minix z64 Android als opvolger aangeschaf van mij Dune D1.
De Dune is een echte dedicated mediaspeler, maar de Minix Z64 is Dit duidelijk niet. Oorzaak? Android!
Het beeld is gewoon niet zoals bij mijn Dune. Zwart waardes, scherpte en vloeiend HD beeld zijn beduidend minder op de Minix Z64. Ben eigenlijk teleurgesteld in deze mediaspeler, maar ik ben dan ook kritisch. Misschien valt het de doorsnee consument allemaal niet op, maar ben je een echte liefhebber dan is de Minix Z64 niet de juiste keuze. Met de Minix is niets mis. Hij is krachtig genoeg. Ik ga er nu Openelec op zetten (linux) en zal mijn bevindingen hier nog melden. Vooralsnog kijk ik weer via mijn oude mediaspeler. Verder vind ik de software ook niet gebruiksvriendelijk. Ik was matig bekend met Android, maar het heeft mij 2 dagen gekost om alles een beetje in te stellen.
Update: Helaas is openelec nog niet voor deze speler beschikbaar. Daarom gaat hij retour. Als mediaspeler presteert deze Z64 helaas onvoldoende.
Ik wil de Z64W gaan halen.
Mijn vraag is eigenlijk kan je er ook een disc drive aan hangen? zodat ik bijv iets kan branden.
Nu kan ik ook niet vinden of je DTS HDMA of dolby ed kan afspelen met deze box ik heb zelf al een receiver (Philips HTR-9900) heeft dit een meerwaarde tenover de X8-H Plus?
Ik hoop dat een ''expert'' mij verder kan helpen want een grote windowskast naar mijn TV zie ik niet zo zitten, ik zou windows nodig kunnen hebben voor mijn werk/opleiding, dit speelt ook mee.

Verder een leuke review trouwens @RobertowNL

[Reactie gewijzigd door Bierkrat69 op 23 juli 2024 04:34]

Anoniem: 135018 24 september 2015 14:38
Kan het booten van af USB??
Goede review!
Is die MiniX skin ook uit te schakelen?
De skin van MINIX is bijna alleen maar de launcher. Je kan vanuit de playstore een andere launcher downloaden om de skin te verbergen dus :)

[Reactie gewijzigd door RobertowNL op 23 juli 2024 04:34]

Voor die lezer die overweegt om de Neo Z64 te kopen, let er op dat er al sinds augustus (nouja, september maar dat was eigenlijk de augustus update) 2015 geen update meer is geweest. Er zijn nogal wat performance issues met de NEO Z64 waarvoor door Minix zelf beloofd is dat er elke maand een update uit zou komen. Helaas laten ze het nu dus al ruim een half jaar afweten. Verder merk je dat de keuze van de intel chip wel een probleem is in combinatie met sommige Android apps. Niet direct de schuld van Minix maar apps zoals Horizon Go en Zappelin doen het daardoor dus gewoon niet en RTLxl werkt echt beroerd. Maar het grootste gemis met betrekking tot het uitblijven van updates is nog wel het feit dat dit een kastje is dat 100% van de tijd aan internet hangt en gewoon geen security updates ontvangt. Aangezien het ook surfen op de televisie mogelijk maakt (in feite er voor zorgt dat je geen Smart TV nodig hebt) kan dit best een gevaarlijk combinatie zijn. Naast het feit dat je dus op Android 4.4 blijft hangen... Allemaal erg jammer van een veel belovend apparaat.