Inleiding
Na deze monitor een week gebruikt te hebben, stel ik mij het volgende gesprek voor bij HP-productontwikkeling:
- Freek, laten we eens een glossy monitor gaan maken!
- Wat een geweldig idee Sjaak, Apple doet nu ook allemaal glossy!
- Zeker Freek, en dat verkoopt blijkbaar goed!
- Maar Sjaak, wat is dat eigenlijk, glossy?
- Uh ja Freek, iets met een glanzende laag en felle kleuren dacht ik... vooral veel felle kleuren!
Enige tijd na dit mogelijke gesprek stond de monitor op mijn bureau.
De monitor lijkt wel een rechtstreekse concurrent van de Apple Cinema Displays, of een PC-compatible variant daarvan. Er zit dan ook een webcam in, die ook werkt onder Mac OS X, samen met een microfoon en een set speakers.
De fijne kanten
De voeding is, zoals inmiddels wel vrij gebruikelijk, ingebouwd, dus dat scheelt kabels en onhandige bakstenen. Je krijgt er geen DVI-kabel bij, maar wel HDMI. Backlight bleeding is aanwezig, maar weinig storend. De ingebouwde webcam geeft heel aardig beeld, de speakers zijn wat minder. Maar niet slechter dan ik zou verwachten.
De standaard is voldoende handig, met pivot-optie en verstelbare hoogte. Met zijn glossy laagje ziet de monitor er mooi uit, hoewel dat misschien een kwestie van smaak is. Je ziet wel snel vingerafdrukken.
De minder fijne kanten
Toen ik uiteindelijk de monitor uitgepakt, aangesloten en op dode pixels gecontroleerd had, stond toevallig nog de website van TNT open.
Ik zeg hier bewust "uiteindelijk" want dat uitpakken nog een hele operatie. De stappen om de monitor uit te pakken:
- Doos open
- Monitor aan handvat eruit tillen, met piepschuim blokken
- Piepschuim blokken eraf
- Stuk karton, waar het handvat aan vast zit, losmaken
- Beschermende zak eraf halen
- Plastic band lostrekken
- Nog een beschermende zak eraf halen
- Kartonnen plaat met plakbandjes eraf halen
- Nog wat plakbandjes losmaken om de monitor te kunnen draaien
Voeg hier nog enkele stappen tussen van "zet de standaard in de juiste positie".
Nu was dit nog geen al te grote ramp - ik kreeg er echter spijt van toen ik het geheel weer in moest pakken. Dat heeft me een uur gekost.
Ter vergelijking: de vervangende Samsung 2443BW was: doos open, piepschuim optillen, monitor optillen, zak eraf, monitor op bureau zetten.
Auw, mijn ogen
Na enige tijd stond de monitor en had ik dus de website van TNT nog open. Dat deed pijn.
Zoals ik in de inleiding schreef, kan ik tot geen andere conclusie komen dan dat HP dacht: glossy, dat is felle kleuren toch? Vooral rode tinten laten bijna een permanente indruk op je netvlies achter. Brightness kan omlaag, maar dit doet niets aan de felheid van de kleuren.
Aangezien ik in hobby-vorm foto's bewerk en soms een website-ontwerp maak, is dit nogal vervelend. Dat deed mij twijfelen of ik deze monitor wel wilde houden.
Na enkele dagen was ik hier echter een stuk zekerder over, omdat, los van de taak, ik na een uur erg vermoeide ogen en hoofdpijn kreeg van deze felheid.
De conclusie
Het idee van een ingebouwde webcam en microfoon, als Skype-gebruiker en mogelijk iMac-verlater trok mij wel in deze monitor. Je betaalt wel aanzienlijk veel: 1.5x zoveel als een Samsung 2443BW, die nu de vervanger van deze HP is op mijn bureau.
Echter, na een week gebruik kan ik zonder overdrijven zeggen dat dit de ergste monitor is die ik ooit gebruikt heb. Ik zou niemand in wat voor situatie dan ook, kunnen aanraden om deze monitor te kopen.