ASUS Republic Of Gamers X99 RAMPAGE V EXTREME Review

onzichtbaar
2 maart 2015, laatste update op 23 maart 2015, 1.339 views

ASUS Republic Of Gamers X99 RAMPAGE V EXTREME

Onlangs dit moederbord gekocht ter vervanging van mijn 1366 systeem. De eerste indruk is dat het zeer netjes in elkaar zit. Toch weer een stuk beter dan mijn vorige Rampage III Extreme.

Pluspunten

• Zeer verzorgde, strakke, zwaar uitgevoerde build kwaliteit!
  • Zeer uitgebreide bios instelmogelijkheden
  • Overzichtelijk overclock display
  • Zeer eenvoudig een stabiele 24/7 overklok te realiseren

Minpunten

• Relatieve dunne handleiding voor zo'n ingewikkeld bord

Inleiding

Mijn oude 1366 moederbord & i7-920 set was toe aan vervanging. Ik heb bewust gekozen voor het 2011-3 socket platform. Doordat hier de nieuwste processoren & DDR4 geheugen in gaan denk ik dat deze het meeste future-proof is, bovendien was het prijsverschil bij de Asus ROG serie niet zo groot tussen het 1150 en 2011-3 platform. Het afgelopen weekend heb ik mijn nieuwe systeem in elkaar gezet. De komende weken zal ik mijn ervaringen opschrijven. Overigens ben ik een beginnende, of beter gezegd, een huis-, tuin- en keukenoverklokker en casual gamer.

Mijn nieuwe systeem:
  • Intel 5820K (boxed)
  • Asus Rampage V Extreme (2011-3 socket)
  • Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M4A2666C15 (4x4Gb)
  • Asus STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5
  • Corsair H80i GT
  • Coolermaster Gold 1000W
De fysieke installatie

Tsjonge, tsjonge wat zit er veel in de doos. Voldoende SATA kabels, SLI bruggen, etc.

Wat mij opviel tijdens het inbouwen zijn de volgende zaken:
  • De uitsparing voor de achterkant van de processor in mijn pc-kast (moederbord tray) komt nu niet meer overeen met de positie van de processor. Dit ligt niet aan Asus, maar toch goed om je even te realiseren.
  • Door de positie van de processor en de geheugenbanken is het nu wel passen en meten met de dikke radiatorkoeling van de H80i GT, Had ik dit geweten dan had ik de H100i GTX gekocht
  • Er zit reeds een backplate/bracket gemonteerd om je niet-stock-koeling aan vast te maken, dus die van de Corsair H80i had ik niet nodig
  • Het moederbord heeft 4 stroompunten waarvan 1 optioneel voor SLI en Crossfire opstellingen. Deze zitten aan 3 verschillende zijdes, toch weer lastig met de kabels.
  • Na het opstarten zag ik dat het geheugen op een lagere snelheid draait dan waar het voor ontworpen is. Waarschijnlijk kwestie van de laatste bios versie laden.
  • De nummering van de SATA poorten is wat onlogisch
  • Om het slot van de geluidskaart te activeren moest ik daadwerkelijk via een switch het vierde PCI-E slot uitschakelen. Ik had verwacht dat dit automatisch zou gebeuren
  • Bij het installeren van de drivers goed uitkijken dat je niet de drivers installeert van componenten (wifi, bluetooth, soundchip, etc) die je toch niet gebruikt. Ook Google Chrome bar, etc.
Het systeem heeft nu ongeveer 12 uur gedraaid om Windows & Office te installeren en alle data over te zetten. En alles draait stabiel. Wordt vervolgd.....

De Bios instel-mogelijkeden

Ik heb nu de bios ge-update van 0802 naar 1103 en de bios instel mogeliijkheden eens zorgvuldig bestudeerd. Wat een opties! Er zijn verschillende presets voor overklokken en eigenlijk is dit bord ook zeer geschikt voor de niet-hardcore overklokker die ik ben. Ik heb nu ook de XMP instellingen gevonden. Standaard staan alle instellingen op "auto", het laden van XMP instellingen valt klaarblijkelijk al onder "overklokken" volgens de bios.

Ik ga nu eerst de radiator/fan van mijn koeling herschikken. Na een uurtje Wolfenstein spelen wordt alles toch wel erg warm. Daarna de eerste overklok plegen van 3,3 Ghz naar 4 Ghz. Ik zal temps laten zien van voor en na de 20% overklok. Nu ik meer weet van de vele mogelijheden zet ik de reviewscore ook wat hoger!

Overclock

Het gaat mij om een 24/7 overclock.
Als eerst de 3DMark test gedaan met alle instellingen in de bios op auto. Zeg maar, out of the box. De processor draait dan op 3,3 GHz
  • 3DMark score is 9860
  • En de temperatuur van de CPU is rond de 37/38 graden.
Daarna, wederom all instellingen op auto gelaten en alleen CPU level-up op 4 GHz gezet.
  • 3DMark score is nu 10006
  • En de temperatuur van de CPU klom naar de 42 graden.
Daarna, geheugen op XMP (2666) gezet, turbo op enabled en eco disabled.
  • 3DMarks score is nu 10173
  • Temperatuur CPU stijgt naar de 53 graden
  • Bus speed staat op 125
  • multiplier gaat tijdens de test door de turbo van 32 naar 34
Ook nog effe een benchmark gedraaid met Intel Extreme Tuning Utility => XTU score
  • XTU score van 1576
  • Maximale processor frequency is 4,0 GHz
  • Maximale processor temperatuur is 65 graden
En dat alles met een paar tweaks in de bios. Ik ben zeer tevreden! Nu de komende weken eens kijken of de set-up stabiel blijft tijdens wat rondjes Wolfenstein en Call of Duty en een sessie Adobe Lightrooom.
Ik heb nu mijn beoordeling in deze review weer wat hoger gezet.

Heb jij ook een ASUS Republic Of Gamers X99 RAMPAGE V EXTREME?

Na het opstarten zag ik dat het geheugen op een lagere snelheid draait dan waar het voor ontworpen is. Waarschijnlijk kwestie van de laatste drivers laden.
Uh, drivers voor je geheugen ? 8)7
Je bedoeld XMP profile kiezen in bios, of dit na een bios update ?
Drivers voor het moederbord uiteraard. Omdat het 2011-3 platform nog redelijk nieuw is zal deze misschien nog niet alle geheugenreepjes herkennen. Overigens heb ik nog nergen in de bios de mogelijkheid gezien om het XMP profiel aan- of uit te zetten...enfin, wordt vervolgd....
Op wat exoten na, zijn er normaliter geen drivers voor geheugen, geen enkel platform. XMP zal zeker in je bios moeten zitten, waarschijnlijk zie je hem niet omdat je een AI overclock profiel gekozen hebt ?
Ik ben nu nog afgebleven van alles wat met overklokken te maken heeft. Maar het zou natuurlijk kunnen. Mijn Corsair geheugen is ontworpen voor 2,666GHz, maar deze draaiden op 2,133GHz. Enfin, zoals ik al schreef nu nog geen probleem. Wel, als ik het niet goed ga krijgen uiteraard!

Ah, ik begrijp nu pas wat je bedoelt. Ja, inderdaad ik vermoed dat na het laden van een recentere bios mijn geheugenreepjes wel zullen worden herkend!

[Reactie gewijzigd door onzichtbaar op 22 juli 2024 23:27]

Hmmm, ik heb zowat bijna precies dezelfde hardware... paar kleine verschillen... kast en koeling en hier draaid alles met wel de H115i van corsair op stabiel 27 a 28 graden continue. ;)
ja, die H80i had ik ook eigenlijk beter vervangen door de dubbele fan versie...
ja, was beter geweest... heb inmiddels al 2 systemen hier met de H115i uitgerust... perfekt gewoon.