Logitech UltraX Premium Keyboard (Qwerty) Review

Cidious
31 maart 2009, laatste update op 31 maart 2009, 7.207 views

Logitech UltraX Premium Keyboard (Qwerty)

Ik ben nou al meer dan een jaar in het bezit van onder andere een aantal Logitech UltraX Premium toetsenbordjes en vind dit een mooie tijd om een eens terug te kijken op een aantal producten die ik bezit om daar eens wat reviews over te schrijven.
Unboxing:
De Logitech UltraX Premium kwam in een vrij simpele karton gekleurde doos. Ik denk dat ik een OEM product te pakken had. Dit maakte verder ook niet uit want de doos eenmaal geopened zag ik het mooie tikplankje liggen. Mooi Zilver met zwarte toetsen en een standaard layout.
In de doos vond ik:
- Het toetsenbord
- 1 of ander papiertje van logitech met bullshit erop

Pluspunten

• Kort aanslag
  • Standaard layout
  • Zilver/zwarte design
  • 6 zeer functionele media toetsen (precies genoeg)
  • Prijs

Minpunten

• Toetsen slecht verwijderbaar
  • Zilvere kleur slijt op bepaalde plekken vrij vlot

Unboxing:

In de doos vond ik:

- Het toetsenbord
- 1 of ander papiertje van logitech met bullshit erop

Dit was niet erg veel en dit moest dus wel een OEM uitvoering zijn. Niet dat dit voor mij een doorn in het oog was ofzo.

Installeren:

Ja, wat kan je hier nou over vertellen. Toetsenbord op het bureau neergelegd en de USB connector in de PC gedrukt, opstarten maar en ja hoor alles werkte (op de media toetsen bovenin het toetsenbord na, daar moest ik eerst weer even een service voor activeren die ik disabled had)

Design:

Het design is erg minimalistisch en strak. Daar houd ik wel van! Mooi zilver met mat zwarte toetsen en een glanzend zwarte strip bovenin waar de media toetsen zich bevinden en de 3 groene leds voor CAPS LOCK, NUM LOCK en SCROLL LOCK. Deze leds hadden van mij wel blauw mogen zijn ipv groen. Dit oogt een stuk moderner en past beter bij de rest van mijn computer apperatuur.

Gebruiks gemak:

Ik heb speciaal voor dit toetsenbord gekozen omdat ik laptop toetsenbordjes altijd fijn vond tikken alleen vaak te krap vond. Dit toetsenbord had een laptop feel en een standaard layout! Het mooiste aan het toetsenbord vond ik dat de Insert, Home, Delete, End, Page Up en Page Down toetsen gewoon naast elkaar stonden ipv half boven elkaar.. want deze indeling werkt voor mij het prettigst en het snelste. Ik gebruik deze toetsen enorm veel. Ook zocht ik naar een toetsenbord met niet al te veel toeters en bellen (media toetsen prima.. maar niet te veel) Op de UltraX premium zitten 6 zeer functionele media toetsen en meer heb ik er ook niet nodig.

De toetsen slaan enorm lekker aan. In het begin waren de toetsen ietwat stug maar na een maandje of 2 was dit helemaal verholpen en kon ik als een zot over het toetsenbord heen rammelen zonder een enkele fout te maken. Het feit dat de toetsen een kleine aanslag hebben vind ik persoonlijk enorm prettig want dat scheelt gewoon in snelheid. De nieuw Logitech borden schijnen een langere aanslag te hebben en ik vind dat zeker geen prettige ontwikkeling.

Ergonomisch gezien heeft dit toetsenbord weinig vernieuwends te melden. Maar ik heb wel het idee dat door de kortere aanslag ik minder gauw last van mijn vingers krijg als ik lange stukken moet typen.

Bouwkwaliteit en duurzaamheid:

Het toetsenbord voeld zeer degelijk aan ondanks dat het helemaal van kunstof is. De materiaal keuze is prima.

Helaas bestaat de zilveren kleur van het toetsenbord wel uit een gespoten verflaagje. Hieronder is zwart kunstof te vinden en dit is dan ook al goed zichtbaar bij de spatiebalk bijvoorbeeld. (Zie foto's)

De witte letters/cijfers/tekens op de toetsen houden zich wel erg goed en hier ben ik dan ook goed over te spreken.

Helaas weet ik niet hoe ik de toetsen eruit kan krijgen zonder meteen het hele toetsenbord te slopen want het is een keer voorgekomen dat er een glas vol met Extran (Zo zoet als zoet kan wezen) over heen is gegaan. Dit gaf als resultaat dat de helft van het toetsenbord niet meer goed functioneerde en ik kon de toetsen er toen niet uitkrijgen zonder deze te breken en dit heb ik dan ook maar gelaten. Wat ik vervolgens wel heb gedaan is het toetsenbordje in een bak met warm water onder de douche gehouden alles eruit spoelen en daarna snel drogen op een radiator. Dit heeft de volledige functionaliteit van het bordje weer hersteld.

Prijs:

De prijs ben ik nog het beste over te spreken. Ik heb namelijk 25 euro per stuk betaald voor deze tikplankjes en ze zijn hun geld meer dan waard!

Conlcusie:

Nadat ik de eerste UltraX premium ongeveer 2 maanden in gebruik had heb ik meteen voor de rest van het huis deze zeer goed bevallende tikplankjes aangeschaft en de rest van het gezin is er net zo goed over te spreken als ik.

De bouwkwaliteit en het gerbuiks gemak zijn echt prima en als ik een nieuwe toetsenbord zou moeten aanschaffen zou ik zeker kijken of ik er hier nog 1 van op de kop kan tikken als dit eventueel nog mogelijk zou zijn aangezien ze niet meer bij logitech op de website staan.

Weer een klasse product van Logitech!

Heb jij ook een Logitech UltraX Premium Keyboard (Qwerty)?

Heb het toetsenbord nu ook zo'n half jaar in bezit en ben er dik tevreden over. Wat ik wel een minpunt vind is dat als er iets er een kruimel onder een toets ligt deze gelijk lastig is aan te slaan.
Deze bordjes zijn nog gewoon verkrijgbaar hoor :)

Ik heb net anderhalve week terug nog een nieuw exemplaar besteld en ontvangen via 4launch. Ik ben ook al jarenlang een tevreden (groot)verbruiker van deze bordjes :P
Als je gewoon een simpel toetsenbord wil zonder vreemde vormen, kleuren of controls die er meer voor de sier dan voor de functionaliteit lijken te zijn (en onnodig ruimte innemen), dus niet zo'n fancy 'gamer' bord nodig hebt, dan is dit een prima toetsenbord. Voor op m'n werk hebben we ook een partij van deze gehaald...

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 25 juli 2024 03:16]

Ik kan het niet meer dan eens zijn met deze review. Ondertussen aanmijn 3e bordje begonnen, en ik kan nog steeds geen echt groot nadeel aan deze plankjes vinden!
Ik heb deze ook een jaar bij mijn afstuderen gebruikt en inderdaad, erg fijn bordje!

Over jouw ongevalletje met Extran: ik had daar een soortgelijk geval, maar dan met 7-up. Ook dat plakt als de neten. Een groot deel van het numpad drukte nu heel zwaar in en de toets kwam erg langzaam weer omhoog.
Echter, ik kon de toetsen zonder problemen erafwippen om ze schoon te maken. Gewoon met een plat voorwerp aan de zijkant eronder steken en dan omhoog wippen.
Ik gebruik hem ook al enkele jaren en het is en blijft een fijn bordje. Alhoewel hij begint te slijten op dezelfde plekken als in de review, maar ook de v, b en n verdwijnen van het bord. Mijn ouders vinden het trouwens geen duidelijk bord, met name om het feit dat hij witte letters op een zwart bord heeft, is onduidelijk ofzo zeggen ze. Ik moet zeggen dat ik het echt een superfijn bord vind.
Mooie grote review. Ik ben bang dat ik er ook een ga kopen :P
Anoniem: 336051 20 december 2009 14:44
Ik ben op zoek naar een nieuw toetsenbord aangezien mijn huidig, de Logitech MX3200, problemen heeft met bepaalde toetsencombinaties (en dat voor 80EUR). Als ik bijvoorbeeld Z, Q en spatie tegelijk ingedrukt houd dan registreert het toetsenbord maar 2 van die toetsen(AZERTY). Dat is erg onhandig in bepaalde games voor bunnyhoppen/trickjumpen en diagonaal links sprinten in GTA:SA bijvoorbeeld. Zou er iemand met dit toetsenbord dat eens kunnen testen voor mij? Het lijkt mij namelijk een interessante aanbieding.

Alvast Bedankt.
Anoniem: 302619 6 november 2010 10:59
CrazyHenky ik ben dat met je eens. Maar draai het bord op zijn kant, schud even dan vallen de kruimels er zo weer uit.

Bij mij was het grote nadeel dat dit bord niet tegen vocht kan. De nattigheid komt te makkelijk tussen de contactpuntjes in de printplaat. Druppels zou het kunnen verwerken, maar een vol kopje koffie/etc. niet.

Eenmaal na dat ik mijn koffie over het bord gemorst had heb ik het kunnen schoomaken tussen de contactpuntjes. 3 plastic vliezen die samen 1 printplaat maken moeten los van elkaar om de contactpuntjes te reinigen om oxidatie te voorkomen. Dit is mij 1 maal gelukt. De 2de koffiemorsbeurt was het gedaan. De reparatie mislukte.
Zelf ben ik heel lang bij een standaard toetsenbord blijven hangen, maar nadat ik veel meer dan gebruikelijk op mijn laptop ben gaan werken ben ik op zoek gegaan naar een vergelijkbaar toetsenbord voor mijn normale computer en kwam zo op de UltraX uit.

Het zilveren toetsenbord past niet bij de rest van mijn (zwarte) computer, maar er was een zwarte versie verkrijgbaar:

Plaatje

Die heb ik een maand of 4-5 terug bij Informatique besteld.

Nu besluit ik gisteren dat ik eigenlijk wel twee of drie reservetoetsenborden wil hebben omdat ze aan al mijn eisen voldoen:

- Platte toesten (die ik prettig ben gaan vinden)
- Standaard layout wat betreft Insert, Delete, Home, End, Page Up en Page Down
- Standaard layout voor d rest: rechte lange Enter toets, twee grote Shift toetsen, en twee Windows-toetsen
- Zwart.

Wat blijkt... dit toetsenbord in het zwart is NERGENS meer te krijgen. Hierboven wordt nummer Logitech nummer 920-001547 genoemd (in de pricewatch) bij het toetsenbord met de zilveren foto, maar 920-001547 is het nummer voor de zwarte US International versie volgens deze PDF van Logitech:

PDF

De andere nummers zoals de Duitse, en de zilveren UltraX kan ik overal in overvloed vinden, maar de zwarte is nergens op voorraad. Meestal wordt als levertijd aangegeven "Meer dan 10 werkdagen".

Weet iemand of de zwarte US International versie van de UltraX nog officieel verkrijgbaar is in Nederland?

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 25 juli 2024 03:16]