Auzentech X-FI Prelude 7.1 Review

Cidious
30 maart 2009, laatste update op 30 maart 2009, 936 views

Auzentech X-FI Prelude 7.1

Ik ben nou al een half jaar in het bezit van de Auzentech X-Fi Prelude 7.1 en ik zal in deze review mijn bevindingen met jullie delen.
Unboxing & kwaliteits indruk:
De kaart kwam aan in een mooie doos. Eenmaal de doos geopend kom ik al gauw de kaart tegen die netjes verpakt zit in een soort doos van doorzichtig plastig tentoongesteld ligt wat het "unboxing-wow-effect" wel ten goede komt.
In de doos zelf is het volgende aanwezig:
- Optische kabel (Zeer soepel en ongeveer +/- 3 meter lang)
- Driver CD (Die heb ik meteen ritueel verbrand want de drivers die erop stonden waren nog release candidate 6 drivers, ik heb wel eerst de manual naar de pc gekopieerd.)
- 2 optische convertors (2 convertors die je in de coaxiale aansluitingen...

Pluspunten

• EAX
  • Solidstate capacitors
  • Vergulde connectors
  • Goede support

Minpunten

• Slechte drivers
  • Compatabiliteits problemen

3 van 5 sterren (Voldoende)

Unboxing & kwaliteits indruk:

In de doos zelf is het volgende aanwezig:

- Optische kabel (Zeer soepel en ongeveer +/- 3 meter lang)
- 2 optische convertors (2 convertors die je in de coaxiale aansluitingen van de kaart kan drukken om er optische aansluiting van te maken, 1 voor In en 1 voor Out)
- Manual (geen nederlandse taal aanwezig, maakt voor mij niet heel veel uit ik lees net zo lief engels.. )

De kaart oogt overigens erg tof, matzwart met op de onderkant (in de kast dus bovenkant) Auzentech X-Fi Prelude 7.1 in witte letters. Alleen jammer dat dit op de kop staat en ik het door mijn windows in mijn zijpaneel dus op de kop moet lezen.. Maar over het algemeen een erg toffe kaart om te zien in mijn pc, ook mede omdat mijn moederbord ook zwart is.

Installeren:

De kaart installeren was niet 1 van de moeilijkste dingen... Computer uit -> Stroom eraf -> Kaart in een vrij PCI slot steken (bij voorkeur 1 zover mogelijk van de videokaart(en) af ivm warmte productie) -> Kabels aansluiten op Z5500 (voor gaming en films) en de buizenbak + quad electrostaten van mijn oom om het geluid eens aan de tand te voelen! De aansluitingen zijn niet met kleurcodes aangegeven omdat de backplate en de aansluitingen verguld zijn. Dit hebben ze proberen op te vangen door het met tekst klein er onder te zetten.. Helaas verdwijnt die half onder de randen van de PCI sloten van de kast en is dit dus nutteloos. Maar na even in de manual gecheckt te hebben wist ik precies waar wat moest.

Eenmaal opgestart detecteerde Windows XP netjes een nieuwe Multimedie appartaat en met de laatste RC7 drivers van de Auzentech site was het hele zaakje zo geinstalleerd zonder enige problemen. Tot mijn grote schrik waren de Auzentech Prelude drivers (dan heb ik het over de Audio console enz.) bijna exact gelijk aan de Creative X-Fi drivers.. Dit was mijn eerste slechte voorteken!

Afspeel kwaliteit:

Nou de eerste testdraai. Mijn audiofiele test cd'tje erin gedrukt die ik al op menig hi-fi geluidsset heb gedraait.. KUT! sorry voor mijn taalgebruik maar gewoon ronduit KUT! gekraak bij bepaalde hoge tonen en het laag was ook niet al te zuiver.. Op die buizenbak met die electrostaten kwam het het meest duidelijk naar voren. Rommelen met de instellingen maakte dit absoluut niet beter.. opnieuw opstarten ook niet. De kaart afschermen met zilverfolie met ook niet. De computer aarden ook niet. De drivers opnieuw installeren ook niet. Helemaal niks leek te helpen.

Support & Drivers:

Dus ik de forums op en spitten. Op verscheidene forums was de lezen dat Creatives X-Fi chip (welke dus ook op de X-Fi Prelude zit) niet helemaal fijn samen zou werken met nVidia chipsets. Laat ik nou net een nVidia 680i SLI chipset hebben. Ik dus op elke mogelijk moment van de dag de site van Auzentech op en maar op F5 rammen voor driver updates.. maar update na update mocht niet baten.. het geluid van mijn onboard chip was beter dan die van de 175 euro kostende Auzentech kaart! Op een gegeven moment kwam er een bios-update voor mijn moederbord vrij deze zou compatibiliteitsproblemen met X-Fi chips oplossen. En weer was ik vol hoop. En WEER mocht dit niks baten.

Ten einde hoop heb ik contact opgenomen met de support afdeling van Auzentech en deze kon mij vertellen dat Auzentech op de hoogte was van de problemen met nVidia chipsets en dat zij creative onder druk aan het zetten waren om dit op te lossen in de drivers. Het kwam er dus op neer dat Auzentech totaal geen invloed heeft op de ontwikkeling van de drivers voor hun eigen producten en mij dus niet verder konden helpen. Hierover ben ik flink uit mijn slof geschoten omdat ik flink pissig was na de aankoop van een nieuwe werkend product van 175 euro. Auzentech kwam mij tegemoet en stuurde mij volledig gratis een nieuwe kaart op om te testen of mijn kaart niet gewoon defect was. Dit vond ik toch wel weer super klasse van Auzentech! Maar helaas mijn kaart was niet defect want deze deed precies hetzelfde. Ook in andere computers dan de mijne was hiet niet geweldig.. wel beter maar niet geweldig. En toen kwam windows 7.. Ik weet niet in hoeverre de driver architectuur in Windows 7 anders is dan in Vista.. maar al mijn problemen zijn erg verminderd.. als ik het volume van windows op 75% zet en het volume van winamp op 90% dan hoor ik geen kraak je meer en kan ik de eindversterkers (zowel van de buizenbak als van de Z5500) gewoon op een lekker niveau zetten zonder gekraak.

Wat ik overigens ook een negatief punt vind is dat het vanaf vorig jaar september tot dit jaar februari heeft geduurt voordat Auzentech weer een nieuwe driver vrij gaf terwijl de drivers nog niet eens compleet waren. Nou weet ik dat Auzentech de drivers zelf niet ontwikkeld en dat ik hiervoor naar Creative moet kijken maar dan nog. Auzentech heeft een deal gesloten met Creative en is hier toch verantwoordelijk voor.

Edit: Ik draai op dit moment met de X-Fi Support Pack 1.1 van Daniel_K en deze pack heeft een boel problemen opgelost voor mij en een hoop features voor mij geactiveerd. Dit is dus wel een aanrader als je net zoveel problemen hebt ervaren als mij.

Conclusie:

Al met al een hoop problemen gehad met deze kaart en ik denk dat ik daar net zo goed Auzentech als Creative voor mag aankijken wat betreft de drivers en de support (de klanten service van Auzentech is overigens gewoon super).

Ik ben bang dat ik de kaart nog steeds niet in volle pracht heb mogen horen en kan daarom moeilijk een mening geven over de geluidskwaliteit van de Prelude.

Mijn conclusie is vooral dat ik veel hoofdpijn heb gekregen van deze kaart en dat ik niet zo gauw weer een kaart koop gebasseerd op Creative onderdelen want alleen het feit dat ik vanaf september vorig jaar tot aan dit jaar februari moest wachten op een simpele driver update die voor mij ook nog eens niks verandert heeft zegt voor mij genoeg. De kaart zou op papier geweldig presteren maar dat de praktijk toch echt anders uitwijst!

Heb jij ook een Auzentech X-FI Prelude 7.1?

Mmm... heel raar dit. Zelf heb ik deze Auzentech X-Fi Prelude aangesloten op een Onkyo TX-SR606 versterker met een digitale coax aansluiting waarop Tannoy HTS 5.1 speakers zijn aangesloten en ik heb absoluut geen problemen met deze kaart. Nu hoor ik veel mensen meteen denken... ja, maar dat is digitaal aangesloten, dus de geluidskaart doet niks. Dit is fout! want hiervoor had ik een x-fi platinum geluidskaart die nogal veel problemen gaf, ondanks dat het digitaal was aangesloten.

Ook de analoge weergave van deze kaart is superieur vergeleken met die van creative x-fi kaarten. De X-fi kaarten sturen het analoge signaal niet goed door, waardoor een creative kaart met analoge kabels naar de multichannel inputs van mijn versterker resulteerde in een slechte weergave van de bas. Bij deze auzentech kaart is dat probleem er niet, omdat de bouwkwaliteit van het analoge circuit duidelijk WEL klopt!

Ondanks dat de drivers van deze kaart gebaseerd zijn op die van creative (wat ik al wist voordat ik hem kocht), draaien ze in tegenstelling tot die van creative kaarten veel stabieler (heb er eigenlijk nog geen problemen mee gehad).

En om mijn verhaal af te ronden: ik draai deze kaart i.c.m. een Asus P5N-D nForce 750i chipset moederbord op Windows Vista x64 en het werkt allemaal naar behoren ;)
Weet je wat het is.. Digitaal heb ik ook geen problemen.. geen kraakje niks.. op de Logitech Z5500 set dan.. maar zodra ik overschakel naar Analoog beginnen de problemen..

En je maakt daar wel een fout.. Als je films afspeeld bijvoorbeeld en je doet dat "S/PDIF Passthrough" dan doet je geluidskaart werkelijk ECHT NIKS anders dan het geluid doorsturen.. je geluidskaart doet daar dan verder niks mee..

Het kan dus prima zijn dat je X-Fi Platinum niet helemaal fijn was.. en daarom het digitale signaal niet prettig door stuurde..

Overigens is het wel zo dat als je gewoon muziek afspeeld en de set op digitaal hebt staan de geluidskaart dan WEL iets moet doen.. je geluidskaart moet dan wel meer doen dan alleen het geluid simpelweg doorsturen.
Is het niet dat ook deze kaarten last hebben van het 4gb+ probleem? ik zie namelijk dat je 4gb geheugen heb.
En wat heb je op je kaart aangesloten? het lijkt dat dat kabeltje naar je mobo gaat, kan je hier wat meer uitleg over geven, ik heb hetzelfde mobo als jouw (van XFX).

En trouwens, ik zeg niet dat je review niks is, nee sterker nog er is bijna niks mis mee het is een prima review, ik vind alleen je conclusie raar dat de drivers slecht zijn en het ding compabiliteitsproblemen heeft terwijl je weet waar het aan licht en dit op andere pc's niet het geval is.
en over die drivers, tja..dat is duidelijk beinvloed door de algemene mening van forums over de creative drivers (laat het nou net zo zijn dat je op forums vaak alleen het negatiefe hoort, ik ga niet een topic starten om mijn kaart te loven, wel om problemen op te lossen).
en wat bedoel je met veel gekloot en instellingen aanpassen, ik gebruik analoog en ik hoef hem alleen op 24 bit, 96KHZ te zetten, verder nog op 5.1, ccms-3D op 55% Crystalizer op 55% (behalve met hoge kwaliteit) verder hoef ik niet veel te doen want hoger krijg ik de geluidskwaliteit toch niet.
Daarnaast zijn de creative drivers makkelijk te modificeren en ik heb nooit vastlopers of wat dan ook gehad, dus wat is onstabiel? dat je niet de opties heb die je wilt of dat ze steeds vastlopen?

maar ik heb een pci-e geluidskaart en die zijn in het algemeen veel beter als de pci kaarten, pci brengt soms nogal wel eens wat ruis (heb je al andere pci poorten gebrobeert?)
Ik raad je bijvoorbeelt een x-fi Titanium aan, deze is pci-e en kwa geluidskwaliteit op hetzelfde niveau als de asus kaarten, x-fi prelude enz. ik hoor daar bijna alleen maar positiefe berichten over en zit er zelf over te denken deze kaart aan te schaffen.

@Hierboven, een vriend van mij heeft de Creative Zen X-Fi en dit is een prima apparaatje, out of de box kan ik hem aansluiten op Windows XP en Windows 7 7057 en beide OSen herkennen hem en ik kan zo muziek overpompen, zonder driver update of firmware update of wat dan ook, je kan hier wel zeggen dat de drivers buggy zijn maar dan wil ik dat je dan een lijst opnoemt met de door jouw geziene bugs, ik vraag me af of je daar wel enig research naar gedaan heb.
De mening over creative is helaas zeer beinvloed.......oooow hij werk niet zo goed, de drivers zijn dus buggy :S
Ik denk dat dit nog wel mee valt. want ik heb verder enorm veel lol gehad van de Creative Zen Touch alleen het was wel altijd gedonder om het apparaat werkend aangesloten te krijgen op een machine.. en hij kon het soms het ene moment wel en het andere moment niet willen.. zelfs nadat ik een nieuwe opgestuurd had gekregen.

Jah ik heb de kaart in verschillende sloten geprobeert en nee ik ga nu niet nog eens een X-Fi Titanium kopen.. het liefste voor mij geen creative spullen meer. En jah dat is mijn mening.. Want ik vind de bedrijfs policy en instelling gewoon slecht ook rond het fiasco met Daniel_K enzo.

Dus ik zit er wel zeer over te twijfelen of het geen Asus plankje wordt maar ik wil eerst wachten tot deze helemaal stabiel zijn.
Raare conclusie, omdat jij (terwijl je weet dat het aan je chipset ligt) problemen hebt zeg je dat deze kaart slechte drivers heeft (en zo te hooren komt dat doordat ze op die van creative zijn gebaseert, geef ze een ander skinnetje, ander kleurtje en je zou veel positiefer zijn geweest over de drivers) en combabiliteits problemen heeft, nu is dat enkel en alleen met nvidia chipsets en mischien had je je research moeten doen voordat je dit product aanschaft en niet daarna?

daarnaast vertel je niks over geluidskwaliteit in combinatie mekt windows 7, je roept wel allerlij audiofiele termen met mooie versterkers en spul, maar heb je die wel? want je zegt alleen maar hoe het klinkt met het gekraak, slecht dus.

En natuurlijk ligt het aan creative -.- zondebok moet er zijn. x-fi is een prachtproduct.
Het komt er vrij simpel op neer ik heb nu redelijk geluid door flink met de instellingen te moeten rommelen om het geluid een beetje zuiver te krijgen.. en ja de X-Fi chip zet op papier prachtige prestaties neer maar moet je alle forums eens lezen met hoeveel problemen er wel niet mee zijn.. ik zeg niet dat er alternatief beter is... (de Asus kaarten zijn net zo probleem gevoelig)

Ik heb de Auzentech nog niet in zijn voller pracht kunnen horen zoals ik dat met de cambridge voorversterker + marantz cd speler van mijn oom dat wel heb kunnen doen met de Quads (Quad ESL 57).. er zit altijd wel ergens een kraakje met de prelude...

Oh en nee ik heb ook nooit gezegd dat IK dat audiofiele spul heb.. ik heb een half jaar bij mijn oom in gewoond en die heeft 2 Quad ESL 57 electrostaten staan, een Cambridge voorversterker en een Buizenbak waarvan ik het merk echt even niet op mijn netvlies kan toveren maar voor de geinteresseerden zal ik het wel even nagaan. dit setje draait op een Marantz SA 7003 cd speler als ik het me goed herinner. En zoals dit klinkt heb ik weinig andere setjes gehoord..

Ook heb ik verschillende reference koptelefoons geprobeerd waaronder de Stax 2050II en de modernere non-reference Sehnheiser HD595 koptelefoons.. De Stax koptelefoons zijn al jaren reference en ook deze kon het geluid niet lekker uit de prelude halen..

Hoe kan ik dan het product dan een goede recensie geven?

[Reactie gewijzigd door Cidious op 24 juli 2024 00:00]

Anoniem: 282895 29 maart 2009 23:15
Inderdaad wel een grote fout met die X-Fi producten. Maar na wat zoekwerk was je er zelf ook wel achtergekomen dat er problemen waren met deze kaart icm Nvidia chipsets.

Ik vond het toch een mooie review.

Nog een kleine opmerking ivm met de foto: Is je voeding niet fout gemonteerd ? Volgens mij moet de fan naar boven gericht zijn.
haha nee deze kast heeft netjes een opening in de onderkant met een fanfilter! ;)

(Oh en ik ben blij dat toch iemand deze review kan waarderen. Want ik weet echt niet wat ik er meer van kan maken.. als ik nou goede ervaringen met dit product zou hebben dan zou ik een eind weg kunnen schrijven maar het houdt gewoon ergens op.. ik ben niet zomaar de eerste de beste randdebiel die een kaartje in zijn pc steekt en vooraf geen onderzoek heeft gedaan..Voordat ik het probleem bij het product zoek en niet bij mezelf moet er heel wat gebeuren.. )

[Reactie gewijzigd door Cidious op 24 juli 2024 00:00]

Anoniem: 282895 @Cidious29 maart 2009 23:31
Oh, ok sorry, had daar niet aan gedacht.
Wat hardware betreft: absoluut, creative is steengoed...

Maar wat software betreft, van z'n MP3 speler OS tot z'n drivers, heeft creative nog heel wat te verbeteren.
dat is inderdaad een feit als ik kijk naar toendertijd de eerste Ipod 20GB en de Creative Zen Touch 20GB was de Creative Zen Touch 20gb gewoon bijna op alle fronten beter behalve wat betreft gewicht en grote.. en ja daar gaan we weer de driver support was echt bagger! Ik heb zoveel problemen gehad met alleen al mijn muziek op het apparaat krijgen omdat de drivers zo buggy waren....
Ik heb mijn conclusie bijgewerkt en ik hoop dat deze nu wel naar jullie zin is.
Mooie review! Wel erg voor je dat je zoveel problemen hebt, kan je niet vol genieten hiervan :'(
ik heb zelf een pci-e creative X-Fi fatality titanium champion i.c.m een z5500. Ik heb echter totaal geen problemen met de drivers, waar ik echter wel bang voor was :p

Creative spullen zijn hartstikke goed hoor, als je ze maar een paar jaar later koopt :p