Asus M3N78-EM Review

29 maart 2009, laatste update op 17 november 2015, 2.002 views Rapporteer

Dit moederbord heb ik aangeschaft voor de bouw van een Mediacenter/HTPC. Ik was op zoek naar een schappelijk formaat bord wat moeiteloos HD materiaal moest kunnen afspelen zonder al te veel insteekkaarten te gebruiken. Er moest dus behoorlijk was onboard zitten. Layout vmXBIsMT Layout is in principe prima al was de locatie van de sata poorten zo dicht bij de stroomtoevoer niet echt optimaal. Ik heb er verder een AMD 5050e ingezet met de standaard AMD koeler. Dit paste allemaal prima. Features bw6ARjgc Zoals eerder vermeld moesten er flink wat dingen onboard aanwezig zijn om aan mijn wensen te voldoen. En die zitten er gelukkig op. VGA/DVI/HDMI output was erg handig voor de installatie. Voor het...

Pluspunten

• Uitgebreide featureset
  • Prima prestaties

Minpunten

• Meegeleverder drivers niet 100% stabiel
  • Geen speciale underclock opties

Layout

[img=620]vmXBIsMT[/img]

Features

[img=620]bw6ARjgc[/img]

Zoals eerder vermeld moesten er flink wat dingen onboard aanwezig zijn om aan mijn wensen te voldoen. En die zitten er gelukkig op. VGA/DVI/HDMI output was erg handig voor de installatie. Voor het installeren gewoon VGA gebruikt waarna na installatie het zaakje via HDMI op de tv kon worden aangesloten. Verder zijn er 6 externe usb 2.0 aansluitingen en nog eens 6 interne. Esata, LAN, HDaudio, SPDIF en firewire maken het karwei verder af.
Verder is er ook nog de mogelijkheid een extra Nvidia GPU te plaatsen die als "Geforce Boost" of "Hybrid SLI" mee gaat helpen. Ik vond het een beetje overkill aangezien de interne GPU prima in staat is HD films af te spelen.

Wat ik wel heel leuk vond was de optie om het bootlogo aan te kunnen passen met "MyLogo2". Zeker voor een mediacenter kijk ik tijdens het opstarten veel liever naar een leuk plaatje dan een standaard merk logo.

Prestaties

Het product wordt neergezet als en "Full HD" product en voor zover ik het kunnen zien wordt dat ook wel waargemaakt. De interne Nvidia 8400 (chipset = 8300) helpt prima mee om de cpu te ontlasten bij het bekijken van HD materiaal. Maar ook zonder deze versnelling is een AMD 5050e prima in staat alles bij te houden. Ook op andere gebieden blijkt het bord prima mee te kunnen komen, het zal wellicht geen high-end prestaties neerzetten maar voor een HTPC zijn de prestaties prima.

Stabiliteit

De stabiliteit is met de meegeleverde drivers van Asus redelijk. Pas na het updaten van alle drivers vond ik het bord "productie-waardig". Er kwamen voordat ik alle updates erdoor had een paar mooie blauwe schermen voor. Beetje jammer. Maar sinds de updates erop zitten is het ding rocksolid.

OverUnder clockbaarheid

Een HTPC mag niet al te warm worden en dus zijn de tegenovergestelde features van overclocken wat belangrijker. Helaas legt Asus vooral de nadruk op overclocken en was er in de BIOS vrijwel geen optie om het voltage naar beneden bij te stellen. De terugclock opties werkten verder wel naar behoren waardoor de pc nauwelijks warmte en geluid produceerd. Het meeste lawaai komt van de casefan die een beetje lauwe lucht naar buiten blaast.

Ondersteuning

Beroerd. De website van Asus is al jaren moeilijk te bereiken en tijdens mijn installatie was hij gewoon 3 dagen offline (support.asus.com). Dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Gelukkig kon ik via Nvidia een update van de belangrijkste drivers binnen halen. (nforce 8300)

Prima bord voor een mediacenter. Weinig hitte productie en uitgebreide featureset. Zn 1e week uptime zit er al weer op :)

Heb jij ook een Asus M3N78-EM?

Nette review voor de eerste keer . Layout is duidelijk met mooie kopjes en mooi onderverdeeld in hoofdstukken.. :)

Vraagje, waarom heb je niet een wat langzamere processor overwogen? Voor het HD materiaal is de chipset van nVidia in combinatie met een wat langzamere processor toch ook prima geschikt? Hierdoor zou eventueel je energie verbruik en warmte wat naar beneden kunnen halen.

Dat er geen underclock etc op zit is op zich niet zo vreemd. Het is natuurlijk wel een "budget" bordje. De zwaardere Asus series zullen dit wel hebben.

[Reactie gewijzigd door Chiel340 op 22 juli 2024 13:32]

Thanks :)

Ik vond het prijsverschil met andere "e" modellen van AMD niet echt groot. Daarnaast was het ook een beetje op zeker spelen. In de toekomst wil ik er ook een digitale tv-kaart in zetten en ik kreeg niet echt duidelijk wat de cpu belasting daarmee zou worden.
Een AMD 5050E heeft een TDP van 45W, net als z'n langzamere broertjes (of zijn het nou zusjes?). Op dat vlak is er dus niet veel te winnen, zeker niet als het BIOS daar verder geen opties voor biedt.
Als bezitter van een Asus M3A78-EM gooi ik even een eigenlijk wel voor de hand liggende vraag in de groep: was de keuze voor de nVidia-chipset een bewuste of niet?

Ik ben doende mijn bordje (met AMD 780G-chipset dus) te reviewen, alle informatie pro en contra is dus meer dan welkom!

Voor het overige: nette review, keep us posted, ook v.w.b. toekomstige ervaringen!
Niet geheel bewust. Ik ging in eerste instantie ook voor de M3A78-EM maar deze was destijds beroerd leverbaar.