Situatie
Mijn set-up is als volgt. Ik heb een Synology NAS met Sickbeard geinstalleerd die automatisch series binnenhaalt en archiveert. De Mede8er speelt de series dus vanaf de NAS via gigabit lan en stuurt beeld en audio naar mijn Onkyo versterker die het beeld dan weer doorlust naar mijn televisie.
Ik heb de X8003D gekocht als alternatief voor mijn laptop. Ik was op zoek naar een apparaat dat zoveel mogelijk formaten afspeelde, compact was, en sneller opstartte en minder verbruikte dan mijn laptop.
Na veel twijfelen en wikken en wegen heb ik uiteindelijk de X8003D gekocht bij de Mediamarkt.
Het merk Mede8er
Mede8er heeft meerdere mediaspelers in het aanbod, met en zonder 3D optie en afhankelijk van het model met meer of minder opties.
Mede8er heeft een heel aardig forum waar het mogelijk is om bugs en feature requests in te voeren. Daarbij word je wel gehinderd door de medegebruikers. Sommige gebruikers willen een bug nog wel eens naar het rijk der fabelen verwijzen of associeren met een gelijkaardige bug terwijl het probleem zelf anders is. Feature requests worden soms ook door de gemeenschap afgeblazen als "onbelangrijk" terwijl het zaken zijn die VLC bijvoorbeeld wel heeft en die velens als handig ervaren. Het publiek komt veelal niet van een laptop af maar van andere mediaspelers en de ervaring en eisen zijn daarmee ook vaak anders (lees: lager).
De 3 grootste voordelen- De Mede8er speelt vrijwel alles af. Een paar obscure AVI-formaten blijven onspeelbaar, maar met e huidige MKV-containers heeft hij geen last. Ook Bluray images speelt hij zonder problemen af. Ik heb de afgelopen paar jaar geen enkel (geldig) videobestand gehad dat deze niet afspeelde.
- Het automatisch downloaden van ondertitels is zeer zeker een pluspunt. Helaas is het aanbod soms beperkt en zit de ondertitel voor jou er soms net niet tussen, maar met het uitgebreide menu voor aanpassen van ondertitels komt het meestal wel goed.
De 3 grootste nadelen- Geen audioversnelling/vertraging mogelijk. We kennen allemaal de situatie waarbij het beeld voor- of achterloopt op het geluid. Bij VLC is het bijvoorbeeld mogelijk om dit eenvoudig aan te passen, maar bij de Mede8er is hier helaas geen voor de hand liggende oplossing voor. Er is een "manual lip synch" optie, maar die zit niet in het menu als je een video bekijkt en is daardoor in de praktijk onbruikbaar.
- Onmogelijk om ondertitels op te halen bij series die een cijfer in de naam hebben. Bijvoorbeeld: Forever (2014). Sickbeard noemt series op deze manier omdat TVDB ze op deze manier classificeert. Als men echter underscores in plaats van spaties gebruikt en punten om delen van de naamgeving te scheiden dan verdwijnt het probleem.
- De interface is relatief traag. Het selecteren van een optie resulteert altijd in een kleine vertraging. Het laden van een grote hoeveelheid gegevens in bijvoorbeeld een muziekfolder is langzaam.
Internet apps
Hier kan ik kort over zijn. Ze zijn nutteloos. De interfaces zijn traag, het gebruik van muis en/of toetsenbord is vaak beperkt of onmogelijk. Ik gebruik hiervoor een chromecast.