Sinds 2009 gebruik ik een linuxserver als router/proxy/NAS oplossing, Ik heb voorheen prettig gebruik kunnen maken van zentyal (tegenhanger van destijds het alom bekende Microsoft Windows SBS Server pakket.) Maar omdat het zentyal pakket met de geïnstalleerde functies te zwaar werd voor de Intel ATOM 330 processor en inmiddels de harde schijf aan vervanging toe was en er honderden andere (goede) redenen waren om de ATOM "server" met pensioen te laten gaan, besloot ik om de server (ter grote van een schoenendoos) af te lossen met iets nieuwers/krachtigers.
De server zou of in de meterkast ofwel in een kast in de huiskamer worden geplaatst, dus de afmetingen waren een factor.
Ik was initieel geïnteresseerd in de quad core Atom 27xx processoren... dat zou een directe vervanger kunnen worden van het moederbord wat ik al had en kon dus alles laten zoals het was. (kast en andere hardware) maar daar bleek nog (duur) geheugen bij te komen dus zakte de moed al weer in de schoenen. (Supermicro A1SAi-2750F + 4GB DDR3 ECC SODIMM ≈ €450)
*** Als je wil lachen om mijn gestuntel lees verder, voor de echte review onderdelen scrol verder naar beneden, naar het stukje "REVIEW". ***
Toen las wat over de ervaringen die mensen hadden met de HP microservers met AMD processoren. (en ik had er bijna een gekocht) maar toen las ik over iemand die in de gen8 microserver een Xeon processor had ingebouwd. zonder verder nadenken en/of doorzoeken besloot ik er een te kopen.
Op het microserver forum hier vond ik een boel links naar de beste verkoop sites die deze server voor een leuke prijs thuis zouden bezorgen, en heb uiteindelijk als kerstkado een microserver gen8 besteld via Amazon voor een topprijs van €230 inclusief (btw en bezorging).
Pas na aankoop wist ik dat ik nog harde schijven nodig zou hebben, dus tussendoor harde schijven gehaald bij een locale hardwareboer (no pun intended)
Na het doorlezen van de manuals zag ik dat de server geschikt zou zijn voor esxi en aangezien ik al jaren met die virtualisatie software werk besloot ik om dat te gaan installeren. (puur om er mee te kunnen gaan "pielen")
Toen ik de server vrijdag 2 Jan. binnenkreeg bleek er ook een microsd slot in te zitten, (ik heb echt nog nooit zo impulsief een server gekocht) dus direct nog impulsiever een 104MB/s U3 microsd gekocht bij de mediamarkt (veel te duur natuurlijk door hun winstmarge maarja... ik had al heel veel uitgespaard..)
Bij de installatie van die microSD kaart viel me op dat er behoorlijk wat kunststof is gebruikt in de behuizing maar daar kan ik me niet echt aan ergeren, maar ik ben het gewoonweg niet gewend.
***REVIEW***
Kortom: ondoordacht, onvoorbereid en zonder (handson) ervaring met servers ben ik dus aan mijn "avontuur" begonnen en toen begon 't, zonder ook maar één oorzaak van frustratie met behulp van HP forum en hier het forum had ik in 2 uurtjes ESXi draaiende op 1.97GB ram op de 32GB microSD. Alles werkt intuïtief (je moet wel termen weten enz, maar ik verwachte veel kale en industriële oplossingen zonder uitleg en met hoge leercurve.) Zowat alles is grafisch (zelfs vanaf de POST) alleen de bios is "normaal" te noemen. En je hoeft niet eens een beeldscherm aan te sluiten. Want inmiddels had ik ILO ontdekt.
Bij het afronden van de installatie van ESXi merkte ik pas iets waar ik me aan kon ergeren...
ILO heeft een licentie nodig om na de POST nog beeld door te geven via de KVM over IP, nou is dat niet echt noodzakelijk voor het "draaien" van ESXi maar 't is wel fijn om onderandere de "manual" installaties te kunnen voltooien (Manual installatie was noodzakelijk aangezien ik maar 2GB geheugen had en dat officieel gezien niet werd ondersteund door ESXi)
Deze licentie is gratis voor een kleine periode, en een permanente licentie kost geld.
Dat vind ik nou jammer... d'r had best een maand aan volledige licentie al vooraf kunnen worden geïnstalleerd/bijgevoegd.
Na succesvolle installatie van ESXi besloot ik de harde schijven te plaatsen en meteen door mijn onwetendheid kreeg ik geen harde schijven te zien in esxi, ik had ook nog geen initialisatie gedaan van de harde schijven in die b120i controller... en die stond vrolijk nog op raid.
Dus in de bios de harde schijven op AHCI modus gezet (ik weet dat ik dat moest doen op mijn normale pc) maar toen waren de hardeschijven zo traag als ik-weet-niet-wat... maximaal 10MB/s... dus wederom ben ik gaan lezen!
Uiteindelijk deze week KTD-PE 4GB Dell geheugen (overgehouden uit een andere installatie) geplaatst. (werkt ook nog

) een SSD bijgeplaatst en alle harde schijven in setjes gedefinieerd in die b120i controller, en de SSD als raid0 (geen setje) gedefinieerd, methode aangeraden vanuit een forum.
En ik kan concluderen hoewel ik letterlijk ALLES op een andere (lees de verkeerde) manier heb opgelost, geïnstalleerd en heb geconfigureerd. werkt mijn server nu perfect en haal ik in elk geval al 65MB/s bij het uploaden van VMDK bestanden naar de server.
Ondanks mijn gestuntel heeft de server niet een keer mij teleurgesteld.
Voor nu draait pfSense met 4 nics (met behulp van een intel dual gigabit interface) en 1 virtuele nic als firewall/proxy en heb ik een turnkeylinux owncloud appliance draaien op intranet. (via de virtuele nic dus geïsoleerd van WAN)
Ik heb nog geen limitaties van de celeron of de raid controller kunnen merken en ervaar geen vertragingen meer met de harde schijven. Ik wil later ook graag nog xpenology gaan draaien.
Op dit moment kan ik nog geen snelheden noemen van Xpenology omdat SCSI nog niet in de nieuwe bootloader word ondersteund, maar zodra de SCSI ondersteuning weer werkt zal ik deze review aanvullen met Transfer-Rates enz. (mijn DSM is net geupgrade naar 5.1 dus kan niet zomaar meer terug zonder herinstallatie, en dat laatste heb ik even geen zin in..
Xpenology kan als VM met deze server (op een virtuele disk op een mechanische hardeschijf) tussen de 46MB/s en de 92MB/s schrijven en tussen de 64MB/s en 102MB/s lezen.
Diegenen die alles hebben gelezen verdienen een koekje!
Sorry dat ik zo langdradig ben, maar ik wilde mijn ervaring gewoon volledig delen.