Introductie:
Sinds ik vorig jaar mijn eigen PC heb gebouwd speel ik vaker games op mijn PC dan op mijn PlayStation. De reden hiervoor is dat de graphics een stuk beter zijn en de spellen een flink stuk goedkoper. Je bent immers niet gebonden aan één partij en tevens kan je een PC makkelijk upgraden als dat nodig is.
Toch miste ik het lekker achteruit zakken en met een controller gamen een beetje. Muis- en toetsenbord werkt perfect met een shooter of game als Sim City maar voor platform- en racegames is een controller toch een stuk fijner.
Vorig weekend liep ik tijdens de BTW actie door de dozenschuiver MediaMarkt en kreeg ik het geniale idee om meteen een Xbox One controller aan te schaffen voor mijn PC. Vanzelfsprekend viel de controller buiten de kortingsactie want het is een accessoire, maar toch was ik er erg blij mee.
De verpakking:
De verpakking is erg simpel maar ziet er herkenbaar uit. Op de doos staat vermeld:
Controller + Cable for Windows. Onderaan prijkt het Windows logo.
Wel even belangrijk om op te letten als je op de PC wilt gamen. Als je een gewone Xbox One controller koopt zit de USB kabel er niet bij.
Bij het openen kijk je eerst tegen de controller zelf aan. Onder het witte karton waar de controller in zit vind je de USB kabel van maar liefst 2,74 meter lang (!), instructies hoe je de controller aansluit en een beknopte handleiding. Verder zitten er dus geen overbodige boekjes in of andere overbodige verpakkingsmaterialen.
De controller zelf:
Als je de controller uit de verpakking haalt heb je meteen het idee dat je iets van hoge kwaliteit in je handen hebt. De controller voelt stevig aan en ligt enorm lekker in de hand.
Ik ben geen fanboy van welk product dan ook maar de Xbox One controller is een van de lekkerste controllers die ik ooit vastgehouden heb.
De schouderknoppen zijn afgewerkt met glimmend plastic. Dit vind ik wat minder. Je ziet na verloop van tijd hier toch altijd vette vingers op dus wat mij betreft hebben ze dit mat mogen laten.
Aansluiten van de controller:
Het aansluiten is werkelijk een eitje. Stop de USB kabel in de controller, de andere kant in je PC en Windows herkend de nieuwe hardware direct. Er worden enkele driverfiles gekopieerd en de controller is klaar voor gebruik. Hierbij licht ook het Xbox logo op welke boven op de controller zit en de controller vibreert eventjes.
Zelf gebruik ik Windows 8.1 maar ik kan mij niet voorstellen dat dit veel moeilijker is met bijvoorbeeld Windows 7. Je hebt geen aparte driver-software nodig en er hoeft verder ook niets geconfigureerd te worden.
Gebruik van de controller in games:
Ik heb de controller gebruikt met enkele games waaronder:
- Tomb Raider
- Shadow Of Mordor
- Titanfall
- Dirt Showdown
Bij al deze games werd de controller direct herkend en kon ik meteen met de controller spelen. Ik hoefde bij geen van deze games iets aan de configuratie te veranderen. Mocht je dat wel willen, dan kan dat vanuit het optie menu van het betreffende spel zelf. Zo heb ik de vibratie bij Dirt Showdown iets harder gezet maar voor de meeste volstaat de standaard configuratie
Conclusie:
Microsoft heeft met de Xbox One controller een mooi stukje hardware afgeleverd. De controller is van hoge kwaliteit en de controller is direct te gebruiken.
De lijst met games die ondersteund worden is behoorlijk groot. Zie:
Daarnaast kan de Xbox One controller ook met de Xbox One console gebruikt worden. Een aanrader voor iedereen die met een controller op de PC wilt gamen.