Samsung MM-E430D Review

ByteMe_
31 januari 2015, laatste update op 31 januari 2015, 5.113 views

Samsung MM-E430D

Mooie set voor weinig geld

Pluspunten

• Geluid kan hard
  • Compact
  • Mooi design
  • Veel functies
  • USB ingang
  • Mooi geluid bij films
  • Dock voor de Samsung Galaxy, iPod, iPhone en iPad.

Minpunten

• Afwerking achterkant speakers
  • Kabels aan de korte/dunne kant

Inleiding
Specificaties
Uitpakken
Aansluitmogelijkheden
Het geluid
Functies

Deze review gaat over de Samsung MME-430D. Ik heb getwijfeld over de aankoop van een DVD microset omdat ik het idee had dat deze niet aan de geluids/dvd-kwaliteit zou voldoen die ik graag wil. Daarmee doel ik op een redelijk mooi vol geluid welke niet snel gaat storen bij hoger volume en een dvdspeler die zijn werk goed doet. Omdat ik een beperkt budget (150-170) en beperkte ruimte had, leek dit echter de beste oplossing.

Mijn eisen voor het nieuwe systeem:
  • Mooi geluid (hoeft niet keihard) zonder storing
  • Geluid van de televisie moet via set kunnen worden afgespeeld
  • HDMI aansluiting
  • Equalizer (of presets)
  • Dvd speler voor films zoon
  • Modern design / compact
  • Koptelefoon aansluiting
  • Vanwege beperkte ruimte mogen speakers niet te breed zijn en main unit niet te hoog (moet namelijk in tv meubel geplaatst worden)
Ik heb meerdere microsets beluisterd en ook op internet gezocht naar ervaringen met deze systemen, ook heb ik gekeken naar enkel multimediasystemen waarbij ik nog een losse dvdspeler zou moeten kopen(wat het nadeel heeft dat je duurder uitbent, maar het voordeel dat als er een onderdeel kapot gaat, niet meteen het hele systeem kapot is).

Er zijn maar weinig reviews te vinden in deze categorie systemen, wat ook een reden is om deze review te schrijven.

Mijn keuzelijstje:

- Samsung MME-330d
- Samsung MME-430d
- Philips MCD 5110
- Philips DCM3020
- Philips DTM3170

Bij de MCD 5110 miste ik een koptelefoon aansluiting en vond het design mij niet erg aanspreken. De DCM3020 en DTM3170 bevielen mij qua design het meeste, echter zijn beiden beperkt te koop, en hebben geen mogelijkheid tot afspelen van dvds, waardoor ik 30-40 euro over budget zou gaan voor het aanschaffen van een losse dvd speler.

De Samsung 330d & 430d verschillen weinig in functionaliteit welke voor mij belangrijk is, echter vond ik het gedeelte design/bouw vooral van de main unit van de 330d toch net wat minder eruit zien dan zijn grote broer. Dus de 430d bleef over.
Voldoet dit systeem aan het afspelen van films? Hoe zit het met het geluid? Klinkt het niet te plat en/of juist lomp? Werkt het apparaat naar behoren? Dat zijn zaken waar ik mijn ervaringen hieronder ga beschrijven.

Hieronder een lijstje van de belangrijkste functies van de Samsung MME-430D:

Foto formaten.jpg
Equalizer17 presets
ConnectiviteitAntenne / Ipod & Iphone dock / USB ingang / Bluetooth
Overige functiesKaraoke / ARC / Power Bass / Cd's rippen / Crystal Amplifier

Voor meer informatie klik hier voor de website van de fabrikant

De set is verpakt tussen piepschuim in een stevige doos van Samsung, als eerste vind je de main unit als je de doos opent.

Hieronder vind je de onderdelen die in de zak zijn meegeleverd:
  • Videokabel (tulp)
  • Handleiding
  • Antennekabel
  • Scart

De afstandsbediening bevat veel knoppen, sommigen spreken voor zich, bij anderen moet je even gebruik moeten maken van de handleiding, vooral het instellen van de radio is een klus. Het apparaat ondersteunt ook Anynet+ mocht je alles via 1 afstandsbediening willen regelen.

De speakers zijn strak tegen elkaar verpakt en als bescherming op het hoogglans gedeelte aan de voorkant is er extra papier op geplakt. Dit is ook bij de mainunit gedaan. Wees met schoonmaken voorzichtig, bij hoogglans materiaal krijg je al snel krassen.

De speakers hebben aan de zijkant een zwarte hout afwerking, dit vind ik zelf fijner als je bijv. de speakers wilt verplaatsen/schoonmaken, je ziet net wat minder snel vette vingers erop. Ze zijn compacter dan ik had gedacht toen ik in de winkel stond, maar hebben naar verhouding een redelijk gewicht waardoor je toch het idee hebt dat het niet van het goedkoopste materiaal is gemaakt.

Wat echter tegenvalt is de afwerking aan de achterkant. Dit is misschien gedaan om kosten te besparen, maar als je de speakers strak tegen de muur zet/hangt zie je er niets van.

De speakers hebben niet erg lange kabels (circa 2 meter), zorg dus dat je een compacte indeling gebruikt. De kabels zijn ook best dun, waar je wel voorzichter mee om moet gaan. Je hebt een duidelijke aanduiding wat links en rechts moet worden aangesloten door kleurlabels. Echter omdat het specifiek gemaakte aansluitingen zijn, zou je niet zomaar de speakers kunnen vervangen.

De mainunit heeft een mooi strak design en is wat kleiner dan zijn broertje 330d. Ook heeft de mainunit geen grote logge power button, maar een kleine verstopte links verstopt.

Het apparaat heeft veel mogelijkheden qua aansluitingen, audio kan o.a. via ARC gestuurd worden, beeld wordt verstuurd via composite, video out of HDMI, bij de instellingen van het apparaat kan je ook aangeven welke resolutie je wilt (gaat normaal automatisch en 1080p is alleen mogelijk via HDMI).

Omdat mijn televisie geen ARC ondersteunt en ik toch graag geluid van de tv wilde afspelen ben ik blij dat dit ook mogelijk is via de 'Audio in' aansluitingen welke te benaderen is via de functie 'AUX'. De kwaliteit van het geluid kan echter wel flink achteruit gaan afhankelijk van wat de televisie stuurt, ik moest nog flink het volume omhoog gooien van beide apparaten en dat klonk niet geweldig in eerste instantie. Via de tv heb ik de geluidsinstellingen moeten aanpassen naast de presets van de Samsung, waardoor het geluid weer mooi hoorbaar is geworden.

Het is mogelijk je ipod aan te sluiten als je de klep aan de bovenkant naar achter schuift. Daarnaast kan je je Samsung Galaxy, iPhone en iPad aansluiten. Hierbij heb je dus extra ruimte nodig, echter wist ik al dat ik van deze functie geen gebruik ging maken dus voor mij geen probleem bij het plaatsen in de lade van het tv meubel.

Aan de voorkant vind je, als je de klep opent, de dvdspeler, met daarbij een usb aansluiting en ook een koptelefoon aansluiting.

Naast de afstandsbediening kan je de set bedienen via de led-knoppen die aan de bovenkant zitten. Deze knoppen liggen plat en hoeven maar licht aangeraakt te worden om te werken. Daarbij is de powerknop helemaal links verwerkt, het was mij pas later opgevallen dat deze daar zat.

Naast deze aansluitingen is het ook mogelijk om de data via bluetooth te sturen.

Wat de set nog mist is een wifi/netwerk aansluiting, voor degenen die hun data via de nasserver willen afspelen. Ook is het jammer dat er geen subwoofer out is, mocht je de set fanatiek voor films willen gebruiken met harder/zwaarder geluid.

De set heeft diverse geluidsinstellingen om voor zowat elke situatie, film of muziek, het juiste geluid te kunnen kiezen. Ik heb wel veel geexperimenteerd met instellingen wat ik zelf mooi vond, soms klinkt het geluid te zwaar of juist weer te plat.

Crystal Amplifier
Dit zag ik steeds terugkomen bij de productomschrijving van de set, dus ik was benieuwd of het echt zo helder en vol was. Bij muziek merk je geen bijzonder geluid, echter bij films klinkt het geluid best goed en helder, het geluid heeft zeker een extra dimensie ondanks het geen 5.1 set is.

Power Bass
De set heeft de functie Power Bass, deze geeft zeker een flinke boost aan het geluid, maar kan bij sommige equalizer instellingen te zwaar klinken. Bij films is het een aanbevolen instelling, dit maakt het geluid nog wat dieper en harder.

Ik heb de bass op de proef gesteld met deze kleine test:

Met het volume halverwege i.c.m. powerbass geeft dat redelijk mooi diep geluid en geen vervorming tot nog toe.

Bij het testen met een filmpje waarin frequenties in stappen afspelen, werd duidelijk dat de bass op z'n laagst 40hz nog hoorbaar is, lager dan dat niet meer.

Equalizer
Met de equalizer mogelijkheden leek me deze set een goede optie. De equalizer heeft 17 voorprogrammeringen(opvolgend zoals in het systeem) :

OFF
STA+EQ
DYN+S
MP3+
VIR+S
Je kunt per soort muziek dus een gewenste instelling kiezen. Enkele opvallende instellingen die ik gebruik zijn:

- Party : De bass komt hier goed naar voren, onnodig om de Power Bass te gebruiken
- Pop : Verlaagt het volle geluid aanzienlijk(de bass), een fijne aanbevolen instelling als je rustig naar muziek wilt luisteren en niet zo van de bass bent
- Hiphop : Hier komt de bass weer naar voren, iets zwaarder nog dan de Party instelling. Hier ook geen Power Bass gebruiken, dat is echt overkill
- Rock : Geeft een fijne samenstelling van Hoog / Laag weer, midden wordt wat getemperd
- Jazz : Meeste 'top40 muziek' klinkt hier goed bij, niet te zwaar, midden klinkt goed

Het niet mogelijk om een eigen custom instelling te maken met hoge / lage tonen, wat ik persoonlijk wel jammer vind. Maar je hebt genoeg instellingen om uit te kiezen, een groot gemis is het dus niet.

Wat ook jammer is, is dat de gekozen equalizer preset / powerbass niet wordt opgeslagen als je het apparaat uitschakelt. Als je het apparaat dan weer aanzet staat de instelling op 'Off'.

Het apparaat heeft veel functies, hier ga ik per onderdeel mijn ervaringen delen. Door op de afstandsbediening Function te kiezen wissel je van functie. Met de equalizer knop kan je bij bijna alle functies het gewenste geluid kiezen.

Radio met RDS
Het aansluiten van de antenna is zo gedaan met de meegeleverde antenne verbinding, of via de standaard radio aansluiting in de huiskamer naar de antenne aansluiting van het apparaat. Het instellen van de zenders gaat niet vanzelfsprekend helaas, het heeft mij 10 minuten gekost om de zenders juist in te stellen. Het is mogelijk om de zenders automatisch op te zoeken, of handmatig. Daarbij moet per station toch wel wat handelingen gedaan worden voordat het station is opgeslagen. De handleiding is hierbij nodig.

Dvd / cd speler
Mijn eerste ervaringen met de dvd speler waren prima, vanwege het tekort van een HDMI kabel werd het beeld via de meegeleverde video kabel gestuurd. Na de aanschaf van deze kabel werd het beeld zelfs mooi scherp. 1080p upscaling is echter niet mogelijk en 3d kan niet worden afgespeeld. Maar dat is voor mij geen groot gemis.

Verder is de basis functionaliteit aanwezig: je kunt een video doorspelen, naar een volgend hoofdstuk gaan, ondertitels kiezen.

Wat ik mij ook afvroeg was hoeveel lawaai de dvd speler(of fan) zou maken bij het draaien van een cd. Nadat ik de eerste cd erin legde vond ik dat er best wat geluid vanaf kwam, maar dit bleek maar heel even te zijn. Af en toe draait ie wat harder, maar in vergelijking tot mijn oude losse dvdspeler is het nog steeds veel minder herrie.

Je kunt kiezen om het geluid via de tv te laten afspelen of via de set . Het is in het optie menu mogelijk om DRC (Dynamic Range Compression) te gebruiken om het verschil tussen luide en zachte geluiden te verkleinen. Dit scheelt als je 's avonds laat niet teveel herrie wilt maken en toch wat beter geluid wilt horen dan via de tv speakers. Je kunt kiezen uit 4 verschillende settings.

Naast video kan je JPEG plaatjes tonen (kan ook via usb). Andere plaatjes zoals gif, png, bmp afspelen is niet mogelijk. Maar aangezien het meestgebruikte bestand jpg is voor camera's lijkt me dat geen probleem. Je kunt gewoon je camera aansluiten via USB en zo browsen naar je foto's.
Wil je cd's rippen dan kan dat ook via de rip functie, je hoeft enkel een cd erin te leggen en een usb stick te gebruiken. Zelf maak ik er weinig gebruik van omdat ik alles van mijn pc al op de usb stick (of mobiel) zet, waardoor ik geen cds meer hoef te branden.

ARC
Met deze mogelijkheid kan je je geluid heen en terug laten sturen zonder extra kabels te gebruiken. Helaas ontbreekt de ARC functie bij mijn televisie en kan ik geen vergelijking maken ten opzichte van de AUX functie.

Bluetooth
Voor wie geen Samsung / Ipod producten heeft en toch geluid wilt oversturen van je mobiele apparaat is deze optie ook ideaal. Zodra je deze functie kiest, kan je met je apparaat (in mijn geval heb ik mijn mobiel gebruikt) de Samsung zoeken.

Zodra je verbonden bent speelt het geluid af, met een kleine vertraging. Geluidskwaliteit daarbij is verder prima. Normaal bereik van Bluetooth is circa 10 meter. Er was wel af en toe een storing/hapering tussendoor, op een kleine afstand van 2-3 meter op de bank, maar die wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de router die een kleine meter van de microset staat.

AUX
Deze functie spreekt voor zich, je sluit twee audio kabels aan op de main unit naar de koptelefoon ingang van de televisie en het signaal wordt verstuurd. Helaas heb ik al eerder moeten ervaren dat het geluid van de koptelefoon aansluiting van mijn televisie niet geweldig is, en ook nu klinkt het geluid ondermaats(wel beter dan met koptelefoon).

USB
Dit is een functie die ik niet per se nodig had, maar ik nu wel een echt aangename optie vindt. Je kunt je divx / wmv films gewoon afspelen via een usb stick zonder weer cds/dvds te moeten branden. Het geluid en beeld zijn hierbij net als de dvd functie top. Er is geen ruime bestandsondersteuning, maar dat vind ik geen punt. Ik sluit mijn telefoon via een usb kabel aan en dat werkt prima.

Ipod dock
Ook een extra functie om je samsung galaxy of ipod aan te sluiten. Ik heb beide apparaten niet, dus kan hier helaas weinig op testen.

Het meest verbazende aan deze set vind ik hoe hard hij kan gaan voor in mijn ogen kleine speakers. Natuurlijk is de term 'hard' voor iedereen anders, maar zonder storing kan je onze 20m2 huiskamer goed vullen met geluid en de buren laten meegenieten. Ook al is de bass goed aanwezig, de laagte van 20hz haalt deze niet, wat wel staat omschreven bij de specificaties. Maar dat kan je ook niet verwachten van zulke kleine speakers, daar heb je gewoon een subwoofer (of speakers met grote drivers) voor nodig als je echt diep geluid wilt. Ik vind voor deze speakers de bass ruim voldoende. Ook het hoge geluid voldoet goed.

Het beeld van de dvdspeler is helemaal in orde, het apparaat biedt echter geen 1080p upscaling / 3d functies. Het geluid bij de films klinkt ook verrassend helder & goed. Het is ook fijn dat de hardste geluiden d.m.v. DRC wat kunnen worden rechtgetrokken mocht je bijv. wat later 's avonds een film kijken.

Het apparaat heeft ook zijn nadelen, het is jammer dat de afwerking van de speakers aan de achterkant niet bepaald florerend is. Een likje zwarte verf was al voldoende geweest. En de speakerkabels zijn wat aan de korte kant (voor mijn opzet voldoende lengte) en vooral dun, wat de indruk bij mij schept dat ze niet veel kunnen hebben.

Ook is het vervelend dat als je een divx video via usb op pauze zet, deze na enkele minuten 'wegvalt' en je de film opnieuw moet beginnen. Misschien is het een simpele instelling, maar heb dit nog niet kunnen vinden in het menu.

Dit is een leuke set voor wie op zoek is naar een cd/dvd microset combinatie met flink wat power. En met de vele aansluitmogelijkheden, functies en de relatief lage prijs is dit een goede keus. Wil je echter data over het netwerk streamen(vanaf je server of internet) of een subwoofer aansluiten voor lager / zwaarder geluid kan je beter op zoek gaan naar wat anders.

+ Geluid kan hard
+ Compact
+ Mooi design
+ Veel functies
+ USB ingang
+ Mooi geluid bij films
+ Dock voor de Samsung Galaxy, iPod, iPhone en iPad.

- Afwerking achterkant speakers
- Kabels aan de korte/dunne kant

Heb jij ook een Samsung MM-E430D?

Anoniem: 674294 20 mei 2015 20:13
Heb deze set sinds een half jaar. Prima set voor het betaalde bedrag. Verwacht geen high-end prestaties natuurlijk. De speakers zijn mooi afgewerkt met pianoglans wat in iedere inrichting wel staat. De hoofdunit doet echter wel wat "goedkoop"aan en wat mij opviel is dat het bijna niets weegt. Daardoor schuift het snel bij aanraking. Bluetooth werkt prima. Docks prima.
Ik gebruik de set als stereo met audio return channel voor tv-geluid weergave. De set is echter meer ontworpen voor dvd gebruik lijkt het voor mij. Ik luister veel cda mixcd's en het nadeel is dat het systeem de tracks niet naadloos afspeelt. Dus kleine "hickups"tussen de tracks.Wat de audio betreft voldoet het apparaat prima. De PowerBass functie is onzin, drukt hoog en mid weg , foetsie is de balans tussen hoog en laag dus beter niet gebruiken.Het laden en uitwerpen van cd's duurt wel lang en hiermee moet je geduld hebben. Nadeel vind ik de preset eq. Kan zelf geen bas/treble regelen. Maar er zit voor iedere smaak wel een geschikte preset tussen. Grote teleurstelling voor mij is echter de hoofdtelefoonuitgang. Hier komt ronduit bagger uit. Geen dynamiek, laag volume, "blikkerig"geluid. Ik gebruik een Roland high-end studio hoofdtelefoon en mijn mobiel produceert beter geluid. Kortom, prima apparaat voor zijn prijs al zie ik het meer als een gepimpte dvd-speler en niet zozeer als hifi-set.
Als je een review wilt achterlaten kan dat het beste in het rechtermenu hierboven met 'Schrijf review' ;) Nu vinden bezoekers jouw recensie niet zo makkelijk.

High end moet je ook niet verwachten, dat heeft geen enkel apparaat voor dit luttele bedrag. Je kunt die powerbass wel goed gebruiken bij films overigens :)