1. Inleiding.
2. Specificaties.
3. Verpakking.
4. Uitpakken.
5. Montage en Aansluitingen.
- De voet
- OSD Menu
8. Conclusie.
9. Updates
1. Inleiding
Begin Januari 2015 heb ik een geheel nieuwe (Game) PC gekocht, hierbij moest ook een nieuwe monitor komen. De nieuwe monitor moest er zeker een worden met het wel bekende IPS Paneel voor levensechte kleurweergave en goede kijkhoeken.
Aangezien ik goede ervaringen heb met Dell monitoren wilde ik er graag weer een van dit merk. Na wat research kwam ik al snel uit bij de nieuwe Dell U2415 IPS monitor met een resolutie van 1920x1200 en een verhouding van 16:10.
Gisteren (29-01) toen ik wat aan rond dwalen op het Tweakers forum kwam ik weer is terecht in het
[TFT] Dell UltraSharp Serie - Deel 20 topic. Ik lees daar voor het eerst over de U2515H, een monitor van 25” met een beeldverhouding van 16:9 en een resolutie van 2560x1440 voor vrijwel de zelfde prijs als de U2415. Daar hoefde ik niet lang over na te denken want de U2515H staat inmiddels op mijn bureau en de U2415 heeft een nieuwe eigenaar.
2. Specificaties.
3. Verpakking.
Dell heeft zeker niet bespaard op de verpakking van deze monitor. De doos komt in het wit met de monitor en de specificaties daar op afgedrukt, in de doos vind ik een hele hoop stevig karton en de inhoud daarvan is goed beschermt met plastic en folie.
Om een kort verhaal nog korter te maken, de verpakking is uitstekend!
4. Uitpakken
Tijd om de doos uit te pakken, tijdens het uitpakken vind ik het onderstaande in de doos:
Dell U2515H monitor.
Monitor standaard/voet.
Kabel cover.
Powe kabel.
DisplayPort Kabel (Mini-DP to DP).
USB 3.0 upstream Kabel.
Drivers & documentatie CD.
Fabriek kalibratie raport.
Handleiding.
Informatie over veiligheid en regelgeving.
Twee boekjes in twee talen, Russisch en Turks.
Zoals eerder vermeld de monitor zit goed verpakt in de kartonnen doos met een lading beschermende folie er om heen, ook de hoeken van de monitor hebben een bescherming meegekregen in de vorm van een stuk dikke tape. Zelfde geld voor het standaard van de monitor. Kabels zitten netjes verpakt in plastic.
Ook hier kan ik verder kort over zijn want de verpakking is top, de onderstaande foto’s zeggen genoeg.
5. Montage en Aansluitingen
De voet.
Laat ik beginnen met het bevestigen van de voet, zie de foto’s hieronder:
Zoals je ziet stelt het bevestigen van deze voet niks voor, je schuift de voet er schuin in en laat dan naar beneden zakken tot je een klik en voilá hij zit op zijn plek. Om de voet er af te halen hoef je alleen maar het rechthoekige knopje in te drukken en je kan hem er weer net zo makkelijk vanaf halen.
De voet die je bij deze monitor krijgt is erg stevig en kan op verschillende manieren versteld worden:
Hoogte: Minimaal 7cm maximaal 18cm boven het bureaublad.
Kantelen/Helling: naar voor of naar achter enkele graden verstelbaar.
Pivot stand/Portret: Monitor kan 90° graden naar links of naar rechts gedraaid worden.
Draaien Je kan de voet draaien naar links of naar rechts.
De voet is samen met de monitor is vrij zwaar de deze zal niet zomaar van zijn plek verschuiven. In de voet zit nog een rechthoekig gat waar je alle kabels door kunt laten lopen om ze beter weg te kunnen werken.
Aansluitingen.
De U2515H komt met een aantal verschillende aansluitingen. Ik maak enkel gebruik van HDMI 1, maar er zijn nog een aantal aansluitingen meer. De USB aansluitingen zijn vooral handig om bijvoorbeeld een muis of toetsenbord aan te of een oplaadkabel voor de telefoon. Gebruik de aansluitingen wel alleen voor apparaten die er niet in en uit gehaald hoeven te worden want dat is niet handig, bij de oudere modellen zit er nog een aantal USB aansluitingen aan de zijkant wat ook handig was maar dat is nu niet meer het geval.
2 HDMI(MHL) Aansluitingen
1 Mini DisplayPort aansluiting
1 DisplayPort (version 1.2) aansluiting
1 DisplayPort out (MST) aansluiting
1 Audio Line out aansluiting voor speakers
5 USB 3.0 ports - Downstream (4 at the back, 1 with battery charging)
1 USB 3.0 port – Upstream
Dell levert er een kabel cover er aan de achterzijde op geklikt kan worden zodat de aansluitingen niet meer zichtbaar zijn.
6. Vormgeving.
Een belangrijk punt bij het kopen van een monitor is dat deze er mooi en strak uitziet al vind ik zelf. Met de Dell U2515H zit je wat betreft de vormgeving goed.
Deze monitor samen met een aantal andere modellen hebben volgens Dell de dunste randen tot ter wereld en dun zijn ze zeker met maar 8mm aan de zijkanten en bovenkant en 20mm aan de onderkant. Door de dunnen randen ziet de monitor er simpelweg veel beter uit dan de voorgangers met dikkere randen, een dikke pluspunt hiervoor.
Het IPS scherm zelf heeft een matte finish laag meegekregen wat ik persoonlijk erg fijn vind, het reflecteert niet wat je bij een glossy laag wel last van hebt.
Verder is de behuizing van de monitor erg stevig en geheel matte zwart afgewerkt. De voet is dan weer afgewerkt in een matte zilver kleur maar samen ziet dat er goed uit.
Rechts onder vinden we 5 aanraak gevoelige knoppen waarvan 4 voor het OSD menu en 1 om de monitor aan of uit te schakelen, meteen onder de powerknop zit een witte led.
De knoppen zijn helaas niet verlicht en erg slecht te zien in het donker en eigenlijk ook overdag, dat had beter gekund, wel kan je in het OSD menu een optie inschakelen om de knoppen een piep toon te laten maken als je ze indrukt maar dan blijft het nog zoeken naar de juiste knop dus een pieptoon is dan ook niet echt handig, ook kan gekozen worden om de witte led helemaal uit te schakelen.
De monitor ondersteund wel DDC/CI waardoor je met software die om de CD staat de monitor kunt aanpassen wat betreft kleuren en helderheid ect. Aangezien ik mijn monitor via een receiver heb aangesloten aan mijn computer werkt dit niet, het werkt alleen als je de monitor direct aan de PC aansluit.
Ik moest de flits van de camera gebruiken om de touch knoppen goed op de foto te krijgen.
Op de onderste foto staat de U2515H (links) naast de U2415 (rechts) om even te laten zien hoe 25” 2560x1440 16:9 is naast een 1920x1200 16:10 monitor.
De U2515H is horizontaal breder dan de U2415 en de U2415 is verticaal iets langer.
7. Het Paneel.
De U2515H wordt geleverd met een 25” IPS paneel waarvan de resolutie maximaal 2560x1440 is en een DPI van maximaal 117. Door deze hoge resolutie op een relatief klein scherm want normaal kom je deze resolutie vooral tegen op 27” wordt alles haarscherp weergegeven en omdat het scherm wat kleiner is haal je dus 117 DPI t.o.v 27” 109 DPI, daarnaast zijn de kleuren zijn perfect en de kijkhoeken zijn goed.
HD 1920x1080 25" 88 DPI
QHD 2560x1440 25" 117 DPI
HD 1920x1080 27" 82 DPI
QHD 2560x1440 27" 109 DPI
Je zou denken dat door de hoge resolutie en dpi de tekstgrootte te klein wordt op een 25” maar dat valt reuze mee, ja het is klein maar het is allemaal goed te lezen als je er op een normale bureau afstand vanaf zit, ik gebruik dus ook geen windows interface scaling.
Helaas heb ik geen apparatuur voor kalibratie van beeldschermen, dus ik ga nu uit van het kalibratie rapport dat Dell meelevert.
Self-Test.
Als je een Dell monitor koopt zoals de U2515H is het slim om een self test te doen met de monitor, dit kan je doen door het de 1ste en 4e touch button een paar seconden in te houden totdat het scherm grijs wordt, met de 4e knop kan je dan overschakelen naar de volgende kleur en zo kan je testen op dode pixels die ik gelukkig niet heb.
IPS Glow.
Een nadeel van IPS is het bekende IPS Glow.
Dit wil zeggen dat als je een donkere/zwarte achtergrond gebruikt of bijvoorbeeld bij de zwarte balken die je wel is bij films ziet deze niet 100% zwart zijn maar je ziet een licht grijze gloed over het zwart heen.
Dit komt door het licht wat achter uit de monitor komt. Is dit storend? Persoonlijk vind ik van niet, als je er recht voor zit zie je het niet alleen als je vanuit een hoek kijk zie je het beter tot goed. Elke IPS monitor heeft dit wel al is het bij het ene model meer dan bij het andere.
Hieronder een aantal foto’s wat betreft de IPS Glow en de kijkhoeken van deze monitor:
(foto’s gemaakt met een Galaxy Note 4 dus helaas niet de beste kwaliteit)
Zoals je goed ziet op de foto’s met de donkere achtergrond op het scherm is daar de IPS Glow aanwezig als je vanuit de hoeken kijkt als je er recht voor zit zie je het dus niet. Bij de lichte achtergrond zie je het bijna niet.
Nu een de foto’s met een lichte achtergrond:
Gamen.
De U2515H monitor is niet specifiek gemaakt om te gamen maar heeft wel genoeg in huis om spellen goed te kunnen weergeven, casual games zoals ik die regelmatig een spel spelen hebben aan deze monitor een goede.
De U2515H is 60hz en in het OSD menu kan je kiezen tussen twee verschillende modes voor de snelheid.
- Normale mode is 8ms.
- Snelle mode is 6ms.
60hz wil zeggen dat er 60 beelden/frames oftewel 60fps per seconden getoond kunnen worden. Haalt jou videokaart 100fps in een spel? Dan zie je alsnog maar 60fps op je scherm.
Is deze monitor geschikt voor gamen? Ik zeg ja, voor de “casual” gamer. Want een professioneel gamer die er heel veel uren in steekt zou sowieso niet voor dit type monitor gaan maar een TN paneel met 144hz.
Zelf speel ik veel Battlefield 3 & 4 en ik heb voordat ik deze review ging maken een kleine 2 uur gespeeld en dat ging vloeiend en ik ben er zeer tevreden over.
Mede-tweaker Sorki heeft een video gemaakt wat betreft de ghosting van de U2515H, dit blijkt laag te zijn waardoor het in de praktijk vrijwel niets van te merken is voor ons casual gamers. De video is opgenomen met 400fps en de monitor staat ingesteld op de snelle mode 6ms.
Hier nog een video wat betreft gamen:
OSD Menu.
8. Conclusie.
Wil je een mooie stevige IPS Monitor met een 25” 1440p paneel voor een prijs van nog geen 300 euro (30-01-15) dan zit je bij de Dell U2515H zeker goed. De kleurweergave is fantastisch en de kijkhoeken zijn goed. Helaas krijg je IPS glow er gratis bij maar als je er recht voor zit heb je daar vrijwel geen last van en ik neem aan dat de meeste mensen recht voor hun monitor zitten. Ook is de monitor geschikt voor de normale gamers onder ons, wil je echt professioneel gamen dan zou je sowieso niet voor een IPS scherm moeten kiezen denk ik.
Van mij krijgt deze monitor 5 sterren omdat je voor de lage prijs een erg goede monitor terug krijgt.
DELL ULTRASHARP U2515H

9. Updates
30-01 - Self test toegevoegd.
31-01 – OSD Menu toegevoegd.
31-01- Hoofdstukken aangepast en extra informatie toegevoegd.
Laat gerust een reactie achter en ik zal zo snel mogelijk een beoordeling plaatsen