Inleiding
Sinds kort ben ik aan het oriënteren wat er mogelijk is met home automation en domotica.
Om bescheiden te beginnen leek het me leuk om de temperatuur in huis in een aantal ruimtes te monitoren en op afstand uit te lezen. Tegelijk kan ik hiermee ervaring opdoen met home automation.
Na mezelf ingelezen te hebben over protocollen als RF, X10, Z-Wave, KNX, Zigbee, etc. heb ik gekozen voor de 433,92 MHz variant. Mezelf realiserende dat hiermee geen terugkoppeling of status opvragen van sensoren mogelijk is, kan ik wel gewoon alle reeds aanwezige Klik aan Klik uit producten blijven gebruiken zonder desinvestering. Mocht de terugkoppeling een knelpunt worden dan kan er in de toekomst altijd nog Z-Wave apparatuur aangeschaft worden als aanvulling of als overstap.
Op zoek naar een 433,92 MHz temperatuur sensor las ik op een aantal fora wat berichten over de Cresta Thermo-Hygro sensor TX320, welke als add-on sensor wordt verkocht. Deze sensor is relatief goedkoop, biedt voldoende prijs/kwaliteit, meet zowel temperatuur als luchtvochtigheid, is instelbaar op 3 kanalen en wordt door o.a. de
RFXCOM RFXtrx433e transceiver ondersteund.
Als bijkomend voordeel heeft de TX320 ook een display, waar de temperatuur en luchtvochtigheid op af te lezen is. Het display is overigens best klein en kan tot circa 3 meter afstand gelezen worden. (dit is uiteraard afhankelijk van beschikbare hoeveelheid licht en kwaliteit van ieders ogen)
Wat zit er in de doos
In de doos, of eigenlijk, in het doosje, zit de TX320 netjes verpakt in ‘bubbeltjesplastic’, samen met het garantiebewijs en de
handleiding. Aan de achterzijde bevindt zich het batterijcompartiment vergrendeld middels twee kleine schroefjes. Er zijn twee AA batterijen meegeleverd, welke al zijn geplaatst in het apparaat. Bij één batterij zit een klein doorzichtig plastic velletje, welke voorkomt dat de batterij contact maakt. Na het uittrekken van het plastic velletje wordt de sensor gelijk actief. Er is geen aan/uitknop aanwezig op de sensor.
Het viel me overigens op dat van de drie tegelijk bestelde TX320’en er twee stonden ingesteld op kanaal 1, terwijl de derde al was ingesteld op kanaal 3.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit lijkt voldoende solide. De TX320 is een klein wit kunststof kastje en het klepje van het batterijcompartiment sluit prima. De schroefjes om het klepje te openen zijn klein. Een kleine kruiskopschroevendraaier is nodig om de schroeven niet te beschadigen.
Er zit geen rubber pakking aan de binnenzijde van het klepje, dus het apparaat zal waarschijnlijk niet geheel waterdicht zijn. Wellicht is dit interessante informatie voor mensen die een sensor buiten willen plaatsen. In de handleiding staat dat de sensor niet in direct zonlicht of op plaatsen waar regen of sneeuw kan vallen geplaats mag worden.
Aan de achterzijde is een uitsparing om de sensor aan een wand te kunnen bevestigen.
Op de lange termijn verwacht ik dat het witte kunststof naar geel gaat verkleuren. Dit baseer ik op een bouwgelijke Travel & Co sensor die ik reeds een aantal jaren in bezit heb en (door buitenplaatsing) flink is verkleurd.
Ondersteuning door fabrikant
Hoe de ondersteuning vanuit de fabrikant is kan ik geen objectieve uitspraak over doen. Ik heb echter wel ondervonden dat de
Cresta website geen informatie heeft over hun eigen TX320 product.
De specificaties heb ik opgezocht bij een webshop, die de TX320 in haar assortiment heeft.
Twee belangrijke specificaties:
Temperatuur meetbereik: -25°C tot +50°C
Zendbereik: Max. 30 meter in vrije omgeving
Op de verpakking staat dat het een ‘add-on sensor’ betreft. Wellicht ziet men dit niet als volwaardig product, maar slechts als toevoeging op basis weerstations. Voor mij is de TX320 echter wel een volwaardig product, zonder onnodige functionaliteiten ;-)
Er zit 2 jaar fabrieksgarantie op het product.
Compatibiliteit
De Cresta TX320 is compatible met de RFXCOM RFXtrx433e transceiver.
Om de sensor in Homeseer uit te lezen maak ik gebruik van de RFXCOM plugin. De TX320 is compatible met zowel de RFXCOM HS2 plugin, als de RFXCOM HS3 plugin.
In Homeseer wordt de TX320 weergegeven als een TS34C, terwijl op de voorzijde van de bijgeleverde handleiding staat ‘Model TS32C’.
In diverse fora heb ik gelezen dat de sensor ook compatible is met andere systemen zoals Vera en Domoticz. Dit is niet door mij getest en kan dus niet door mij bevestigd worden.
Prijs
De prijs voor deze sensor is relatief laag, (Eur 11,99) in vergelijking met andere temperatuur/luchtvochtigheid sensoren. Voor zover ik heb kunnen vinden heeft de
Kijkshop de laagste prijs. De beschikbaarheid bij de Kijkshop is echter beperkt want regelmatig staat het artikel op ‘Tijdelijk uitverkocht; Dit product is helaas niet bestelbaar’. Ik zelf heb gewacht totdat er weer voorraad was. Als je niet kan wachten, bestel de TX320 dan via een andere webshop waar de prijs enkele euro’s hoger is.
Het product voldoet prima aan mijn verwachtingen. Voor een relatief lage prijs beschik je over een 3-kanaals temperatuur en luchtvochtigheid sensor inclusief display die compatible is met RFXCOM.
Edit 30-01-2015: Deze TX320 is blijkbaar de vernieuwde uitvoering en kan tot -25°C, zie foto